Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Koggenland

Geïnteresseerd in het omlaag brengen van de energierekening? Er zijn veel opties, waar begin in? Begin ik met het isoleren van mijn huis, een warmtepomp laten plaatsen of leg ik het dak vol met zonnepanelen? Het erkende Energiebesparing Maatwerkadvies Koggenland is een goed hulpmiddel! Een energieadviseur maakt een afspraak voor advies op maat en analyseert waar de mogelijkheden liggen. Het onderzoek geeft inzicht in welke opties een energiebesparing opleveren voor jouw woning en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In het verduurzamingsrapport vind je overzichtelijk de kosten en het rendement van de diverse woningaanpassingen. Het maatwerkrapport is geschikt voor alle particuliere huizenbezitters en is bij een subsidieaanvraag vaak verplicht.

 • Het maatwerkadvies laat zien welke investeringen jouw huis energiezuiniger kunnen maken.
 • Een autonome duurzaamheidsadviseur komt langs om alles in kaart te brengen.
 • Hij komt met een energiebesparingsadvies met alle duurzame investeringen die goed uitvoerbaar zijn.
 • Voorbeelden zijn: zonnepanelen installeren, zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, infraroodpanelen, woningisolatie.
 • Per optie kun je meer info vinden over de verwachte kosten, het rendement en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor het uitvoeren van de werkzaamheden dien je zelf bedrijven te benaderen.
 • De maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf heden (2023) verplicht voor woningeigenaren in Koggenland die hun huis willen vergroenen en daarvoor een subsidie willen aanvragen.
maatwerkadvies-energiebesparing-koggenland

Energieadvies: hulp bij het verlagen van je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (bekend als Energieprestatieadvies (EPA)) is een energiebesparingsadvies voor bedrijven en particulieren dat een volledig plan presenteert om minder energie te gebruiken en derhalve de energierekening te minderen. In het plan wordt heel concreet aangegeven welke potentiële maatregelen er zijn, wat de totale investering is, en wat de uiteindelijke besparing zal zijn. Hierbij kun je denken aan maatregelen zoals infraroodpanelen, vloerisolatie, HR++ glas, dakisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie. Het is heel simpel. Een energiecoach komt langs voor inspecties en om een goed advies te kunnen geven. Deze vakman neemt de woning op en zoekt uit welke energiebesparingsmaatregelen het energieverbruik doen dalen. Het rapport bevat informatie en een overzicht met daarin duurzame oplossingen. In het rapport vind je ook een raming van de kosten en tevens een rendements-weergave. Hierbij geldt altijd: De maatwerkadviseur is neutraal en verkoopt zelf geen energiebesparende maatregelen. Het verslag bevat ook het energielabel van de woning.

Opmerking: Wil je je woning comfortabeler maken met energiebesparende maatregelen, en heb je hiervoor een subsidie nodig? Je moet dan altijd een maatwerk energiebesparingsadvies laten uitvoeren. Het rapport moet tot stand zijn gekomen door een professionele expert op het gebied van energie . Deskundige en objectieve energieadviseurs zoek je via het portaal centraalregistertechniek.nl. Een BRL9500 certificaat maakt een bedrijf betrouwbaar.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Koggenland (juli 2024)

Zoek jij ook naar een subsidie voor het verduurzamen van jouw huis? Dan moet het maatwerkadvies meegestuurd worden. Dit besparingsplan geeft een overzicht met alle energiebesparende maatregelen die relevant zijn voor jouw woning. Voorbeelden zijn het vervangen van (HR++) glas, het isoleren van buitengevels met EPS en het installeren van zonnecellen. In de volgende paragraaf bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

Vijf stappen voor het aanvragen van het energierapport

 1. Energieadviseurs zoeken

  Het maatwerkrapport wordt uitgevoerd door een erkende maatwerkadviseur. Geschikte vakmensen vind je op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek en uiteraard via deze website. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Niet vergeten: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf die werkt met het BRL9500-02-certificaat.

 2. Dien offerte-aanvragen in

  Een gepersonaliseerd advies kost je geld. Adviesbedrijven mogen zelf hun prijs bepalen. Het is slim om enkele offertes op te zoeken van neutrale adviseurs. Geef je behoeften duidelijk aan. Wil je alleen weten wat je kunt winnen met woningisolatie, of zoek je ook een duurzaam alternatief voor de CV-ketel? Wil je hulp bij het uitvoeren van het plan, of ga je het helemaal zelf doen? Wees zo specifiek als je kunt. Het vergelijken van de prijsopgaven is op die manier veel relevanter.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  Het overleg is georganiseerd? Een goede voorbereiding is belangrijk. Bezoek dan zeker eerst de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl krijg je een opsomming met duurzame investeringen die goed aansluiten op jouw woning. Deze omvatten de uitgaven en de opbrengsten. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens je adviesgesprek met de energiecoach in Koggenland.

 4. Het energierapport wordt opgesteld

  Het adviesbureau neemt de woning op en checkt welke opties geschikt zijn voor jouw huis. Niet veel later mailt hij een gefundeerd energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw woonhuis. Voor elke energiemaatregel delen ze kenmerken zoals het kostenplaatje, de jaarlijkse besparing en de uiteindelijke terugverdientijd. Je kunt een afspraak maken om het rapport door te nemen. Daarbij kan je vragen stellen.

 5. Gespecialiseerde vakbedrijven inschakelen

  De energiedeskundige is uiteraard geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Koggenland laten uitvoeren). De adviseur adviseert rondom thema’s als verduurzaming en gas- en stroom besparen. Voor de uitvoering van de klus moet je contact leggen met een aannemer. Neem contact op met meerdere isolatiebedrijven en plaatselijke installateurs. Vraag of ze bij je aan huis kunnen komen om de woning nog eens goed op te nemen. Indien gewenst kan je vragen of de energieconsultant jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn goed voor mijn woonhuis?

Check energieadviseurs en bespaar op jouw energielasten!

Energieadviseur Koggenland vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing moet je laten opstellen door een gecertificeerde energie expert. Het is raadzaam om een adviesbureau uit de omgeving te benaderen. Ze zijn bekend met het type woning, en je hebt ook minder hoge reiskosten. In de tabel hieronder lees je adresgegevens van kwalitatieve maatwerkadviesbureaus die actief zijn in de gemeente Koggenland. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met de BRL9500-02-certificering. Tip: actuele adressen vind je ook op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
GwenergielabelAnjerstraat 341616XGHoogkarspel
Geveke energielabelsPiraat 31671RXMedemblik
EnergiewachtZaadmarkt 51681PDZwaagdijk-Oost
Genie Techni Engineering B.V.Bedrijfsweg 161613DXGrootebroek
Hurenkamp AdviesPutter 161606CMVenhuizen
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Koggenland

Uitgelichte vakbedrijven: direct online aanvragen

Wil je snel aan de slag? Bijgaand delen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Koggenland die direct tot je beschikking zijn. Kies een van de bedrijven om te beginnen met je aanvraag.

Gids voor energiebesparende maatregelen

Veel woningbezitters zouden graag een lagere energierekening willen. Het is lastig waar je moet beginnen! Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies in het leven geroepen. Er wordt een compleet plan opgesteld met een breed scala aan bespaarmogelijkheden. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? In het stuk hieronder introduceren we goede energiebesparende maatregelen voor jouw woning. Op deze website lees je ook alles over radiatorfolie.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Koggenland

 1. Een lagere energiefactuur: een lager maandbedrag voor je energie.
 2. Goed voor het klimaat: een lagere uitstoot van CO-2.
 3. Een aantrekkelijk binnenklimaat: minder tocht en kou.
 4. Het verhoogt de waarde van jouw huis: een woning met Energielabel A is meer waard.
 5. Constant een gezonde leefomgeving: een gezonde luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isoleren spouwmuren (bekijk hier meer info)€1605,00€275,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6520,00€930,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€5410,00€545,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€3295,00€150,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€310,00€58,50 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (meer tips) €5,10€7,25 p/jaar
Jaarlijkse kosten en besparingen van diverse energiebesparende maatregelen bij Nederlandse huizen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor doelgerichte verduurzaming!

Bekijk maatwerkadviseurs en start vandaag nog

De voordelen van woningisolatie

Wil je minder energie gaan verbruiken? Jouw huis isoleren in Koggenland is onmisbaar om te gaan besparen. Door het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer blijft de warmte binnenshuis. Woningisolatie is essentieel: de energierekening gaat omlaag, het huis blijft aangenaam warm in de winter, je stoot minder CO-2 uit, je hebt veel minder lawaai van buitenaf en je woning zal stijgen in waarde. Er zijn veel subsidies beschikbaar. Advies: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het lage BTW-tarief (9%) De terugverdientijd is op die manier zeer interessant.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,50 per /m2): heerlijke warme voeten in de winterperiode.
 • Dakisolatie (vanaf €49,00per /m2): het einde van vocht- en schimmelproblemen op zolder.
 • Gevelisolatie (vanaf €98,50per /m2): vermindert de kans op een koudebrug.
 • Bodemisolatie (vanaf €29,00per /m2): verhoogde thermische isolatie, tot wel 30% energiebesparing.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €16,00per /m2): heeft een lange levensduur en behoeft geen vervanging.
 • Isolatieglas (vanaf €118,00per /m2): HR++ glas heeft veel minder last van condensvorming.

Woning verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp is een goede vervanger van de HR-ketel op gas. Hij neemt warmte van bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. Op die manier kan je helemaal van het gas af. Met dit systeem ga je wel wat meer elektriciteit gebruiken. De aanvullende stroom kan je zelf realiseren met een aantal zonnepanelen. Gedurende de zomermaanden kan het ook zorgen voor verkoeling. Je hebt de keuze uit een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of een hybride model. In de opsomming hieronder behandelen we aanvullende informatie over de diverse varianten.

 • All-electric warmtepomp: wordt geïnstalleerd als volledige verwarming en levert warm tapwater in huis. Het gasverbruik kan dan naar 0. Het heeft ook een nadeel: het is vrij duur en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. In nieuwbouw wordt het vaak toegepast.
 • Hybride warmtepomp Koggenland: is een stuk minder duur en kan eenvoudig worden gebruikt in woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Het is een aanvulling op jouw HR-combiketel. Dit kan een besparing opleveren van liefst 70% op het gas.
 • Lucht-lucht warmtepomp: een buitenunit onttrekt de warmte aan de buitenlucht.
 • Lucht-water warmtepomp: veelzijdig systeem voor zowel warm water als centrale verwarming.
 • Water-water warmtepomp: er worden geen geen schadelijke (rook)gassen uitgestoten.
 • Bodem-water warmtepomp: energiezuinig systeem dat ook passief kan koelen.

Kies voor zonnepanelen

Via zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op. Zo draag je bij aan het milieu en je betaald veel minder voor je stroom. Met een groot subsidie-voordeel, een 0% BTW-tarief en/of een interessant rentetarief van een groene lening is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals Essent, Budget Energie, Vattenfall, Eneco, Engie & Enegiedirect.nl, Vandebron, Powerpeers, United Consumers, Oxxio. Doordat je mag salderen is het heel gunstig om stroom terug te leveren.

 • Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen is al te plaatsen voor €5.650 en kent een terugverdientijd van zo’n 6 tot en met 8 jaar.
 • Let wel op de randvoorwaarden: het dak heeft voldoende ruimte met een focus op het zuiden. Vermijd zoveel mogelijk schaduw. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt kan je terugleveren aan het net (salderen).
 • Interesse in zonnepanelen in Koggenland laten monteren? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Duurzaam warm tapwater met een zonneboiler

Een zonneboiler wordt gevormd door een warmte opwekkende zonnecollector een een opslagvat voor het warme tapwater. Deze constructie genereert warm tapwater om te douchen en te koken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Dankzij de aanleg van een zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energie die nodig is dat nodig is voor warm water. Voor centrale verwarming gebruik je vaak nog een gasgestookte ketel of warmtepomp. Je kunt een ingewikkelde vergunning achterwege laten en er zijn interessante ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een zonneboiler voor normaal gebruik (vat met 200 liter) kost ongeveer €3.000 (incl. installatie).
 • De zonneboilercombi kan ook woningen verwarmen (met lagetemperatuurverwarming).
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is rond de 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Je hebt ook ruimte nodig voor het buffervat (diameter van 40 tot 80 cm).

Infraroodpanelen

Met elektrische infraroodpanelen kan een woning gericht verwarmd worden. Denk aan badkamer of werkplek. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Deze stralingswarmte geeft dus lokale warmte. Als bijverwarming doen warmtepanelen het erg goed. Wat dit zo prettig maakt is: er vindt geen luchtcirculatie plaats, een laag energieverbruik, simpel zelf te installeren en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming kies je als je doelgericht wilt verwarmen.
 • Bij zeer goede isolatiewaarden kan IR-verwarming soms zelfs als hoofdverwarming fungeren.
 • De onkosten van warmtepanelen komen uit tussen de €245,00 tot €350,00 per warmtepaneel.

Voordelige energiebespaartips

Als extra op de energiebesparende maatregelen kennen onze experts nog meer energiebespaar adviezen in Koggenland. Bijgaand vind je daarom een lijstje met impactvolle en interessant geprijsde maatregelen die je vaak zonder veel gedoe kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: vermindert de temperatuurwisselingen in het gebouw door de lucht te verplaatsen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): lagere stookkosten en altijd schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: laat maximaal 7,2 liter per minuut door.
 • Radiatorfolie: zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting is veel duurzamer dan gloeilampen en kunnen tot wel 50.000 uur meegaan.
 • Elektrisch koken: kies bij voorkeur voor de meest duurzame inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: de beste manier om energieverspilling te voorkomen.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: koop uitsluiten nog producten met minimaal een A+ label.

Besparen met persoonlijk energieadvies in Koggenland!

Informeer naar een adviesgesprek en ontdek hoe je jouw woning duurzamer kunt maken

Energielabel Koggenland: hoe kan ik dat aanvragen?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing omvat investeringen die je kunt gebruiken om te besparen op de energielasten. Het document geeft ook aan wat het officiële woning energielabel is. Het woninglabel toont hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. In het meest gunstige geval krijg je energielabel A. Heb je op basis van het advies maatregelen laten uitvoeren? En ga je jouw huis verhuren of verkopen of wil je overstappen voor een lagere hypotheekrente? Dan is het verstandig om het energielabel wederom te calculeren. Een speciale energie inspecteur neemt de woning op en calculeert de maximaal benodigde gas en elektriciteit voor warm water, CV, koeling en ventilatie. De labels zijn onder te verdelen in energielabel A++++, A of een wat minder gunstige B tot G.

 • Het label duidt aan hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Het label moet je verplicht aantonen bij verkoop of verhuur.
 • Een uitstekend energielabel maakt de woningwaarde aantrekkelijker. In sommige gevallen is er zelfs een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente mogelijk.

Ontdek beschikbare subsidies in Koggenland

De meeste panden in Provincie Noord-Holland moeten verduurzaamd worden en uiteindelijk verwarmd worden zonder gas. Je kunt hiervoor gebruik maken van verschillende (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Ga je verduurzamen met subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. In de box hieronder verstrekken we nuttige info over de meest interessante subsidieregelingen duurzame energie in Koggenland.

 • Subsidie voor isolatie: ontvang 30% van de kosten voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan (spouw)muur, ramen, gevel, vloer, wanden.
 • Voor de arbeidskosten voor woningisolatie geldt het lage BTW-tarief van 9 procent.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in juli 2024.
 • In het geval van zonnepanelen vervalt de BTW volledig.
 • Het energieloket gemeente Koggenland heeft mogelijk verschillende particuliere subsidie-plannen of gunstige groene leningen. Via de energiesubsidiewijzer Koggenland zijn alle financiële regelingen na te kijken.

Energiebespaarlening Koggenland bekijken in juli 2024

De meest handige manier om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is door je eigen spaargeld hiervoor te gebruiken. Is er niet voldoende spaargeld? Dan kan je geld lenen. Er zijn meerdere duurzame leningen beschikbaar. We lichten de groene leningen graag verder toe (ook geldig voor o.a. Stede Broec, Drechterland en Medemblik).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke lening waarmee particulieren en VvE’s hun woning energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, gevelisolatie, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor mensen met een woning die geen gebruik kunnen maken van het bestaande aanbod.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die hoort en blijft bij de woning (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: lening die wordt verstrekt aan eigenaren van een rijksmonument (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Koggenland.
 • Pas je eigen hypotheek aan: breid je bestaande financiering uit.

Antwoorden op vragen rondom het thema energie besparen in Koggenland

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Koggenland?

Dit energie maatwerkadvies Koggenland is een advies met daarin concrete maatregelen voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor een pand die ook te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Zo kan je denken aan vloerisolatie, HR++ glas, het vervangen van de CV-ketel voor een warmtepomp of jouw eigen stroom opwekken met zonnepanelen. Dit besparingsadvies biedt per maatregel de geraamde kosten en het rendement. Dit persoonlijk energieadvies is interessant voor particuliere woningeigenaren die hun woning gasloos willen gaan verwarmen en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Wordt het verplicht om een energierapport aan te vragen?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen wanneer je jouw huis gaat verduurzamen met een duurzaamheidssubsidie. Onderzoek je de subsidiemogelijkheden voor isoleren, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op het regionale warmtenet? Op dat moment is dit rapport een must. Zonder maatwerkadvies krijg je geen subsidie. Wil je duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren met een groene lening of met eigen geld? Ook in dat geval is het maatwerkadvies de moeite waard. Het laat woningeigenaren zien welke investeringen jouw huis duurzamer kunnen maken. Middels dit adviesplan kun jij een vakman goede instructies geven.

Hoe duur is mijn energiebesparingsrapport?

De kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van het type gebouw, de oppervlakte van de woning en de betrokken adviseur. De kosten variëren tussen de €190,00 tot en met €325,00. Voor een gemiddelde woning betaal je voor het advies zo’n €230,00. Wij adviseren om offertes van gediplomeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Koggenland te verkrijgen.

Kan een VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) mag in samenspraak met de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Zodoende kan men collectief CO2 besparende maatregelen inkopen. Hiervoor kan men ook aanspraak maken op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De specialist op het gebied van energie komt langs voor een complete inspectie van het pand. Het inspectiebureau vraagt bewoners naar de eisen en wensen om het flatgebouw te verbeteren. Hieruit volgt een energieadvies voor de VvE voor de energieprestaties van het gebouw. Dit is natuurlijk ook met een kostenbegroting en de geschatte terugverdientijd.

Wat houdt maatwerkadvies utiliteitsbouw in?

Als onderneming ben je graag op de hoogte hoe je de energieprestaties van een kantoor of bedrijfspand kunt upgraden. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in Koggenland voor gebouweigenaren. Deze utiliteitsbouw analyse verduidelijkt bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsunit, pand of kantoor Goede energieprestatie leidt tot een lagere maandafrekening, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, een lager tarief qua milieubelasting en een duurzame uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode voor het calculeren van energieprestaties van gebouwen. Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt bedoeld: een interessante zakelijke subsidieregeling waarmee je als gebouweigenaar een premie kunt ontvangen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de implementatie van de duurzame oplossingen. Zie de website van RVO voor aanvullende details.

Populaire plekken in deze regio:

Plaats een reactie