Onderzoek 2023

In ons meest recente onderzoek hebben we onderzocht hoe verschillend de populariteit van woningisolatie is tussen de verschillende Nederlandse provincies. In deze analyse hebben we gebruik gemaakt van een combinatie van verschillende gegevensbronnen waaronder Google Trends. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat er duidelijke verschillen zijn in de populariteit van woningisolatie binnen gemeentes en provincies. Hoewel de meeste regio’s vrij vergelijkbare resultaten lieten zien, waren er enkele provincies die duidelijk lager/hoger scoren op de intentie om hun woning te verduurzamen middels isolatie. De resultaten van dit onderzoek kunnen gebruikt worden om beleidsmakers te helpen bij het ontwikkelen van strategieën om woningisolatie te bevorderen in Nederland. Dit onderzoek geeft aan waar er wellicht extra aandacht nodig is, wat de bedreigingen en kansen zijn en waar de meeste prioriteit aan gegeven moet worden.

Top 3 provincies met hoge intentie voor isoleren

 1. Drenthe (score: 100)
 2. Friesland (score: 96)
 3. Groningen (score: 91)

Top 3 provincies met een lage intentie voor isoleren

 1. Zuid-Holland (score: 53)
 2. Noord-Holland (score: 56)
 3. Flevoland (score: 66)

Top 3 plaatsen met hoge woningisolatie ambitie

 1. Meppel (score: 100)
 2. Heerenveen (score: 100)
 3. Haren (score: 100)

Overzicht met data

Hieronder kun je een excel sheet vinden met data uit ons onderzoek. Deze data mag met correcte bronvermelding worden overgenomen en gepubliceerd. Desgewenst kan maatwerkadviesenergiebesparing.nl ook een compleet nieuwartikel voor publicatie aanleveren met een focus op een bepaalde regio.

Bekijk hier direct alle onderzoekgegevens van maatwerkadviesenergiebesparing.nl.

Toelichting op resultaten

De resultaten uit ons onderzoek zijn gemiddelden voor een bepaalde regio en zeggen natuurlijk niet over een individuele wijk of gemeente. Het is slechts een indicatie. Hieronder noemen we enkele highlights uit ons onderzoek en benoemen we feiten en/of aannames die de resultaten beïnvloeden:

 • Bepaalde regio's hebben gemiddeld gezien oudere woningen. Daar zal over het algemeen meer geïsoleerd worden.
 • Wijken met veel nieuwbouw hebben gemiddeld gezien al een betere woningisolatie.
 • Bepaalde gemeenten zijn actiever in het promoten van verduurzaming waardoor de intentie van nature hoger is.
 • Het is aannemelijk dat in wijken met een gemiddeld gezien hoger besteedbaar inkomen de isolatie-intentie hoger is. Als moet gezegd worden dat mensen met een lager inkomen gemiddeld gezien wonen in een woning met een lager energielabel (en dus meer noodzaak voor isolerende maatregelen).
 • Onze data is gebaseerd op de periode 2022. Het kan zijn dat er binnen deze periode verschillende ontwikkelingen gaande zijn geweest en bepaalde regio's juist meer interesse zijn gaan tonen in woningisolatie. Wij beperken ons echter tot gemiddeldes over het hele jaar.

Onderzoeksverantwoording

Voor dit onderzoek hebben we veelvuldig gebruik gemaakt van de data die Google beschikbaar stelt in Google Trends. Via dit systeem kunnen onderzoekers inzien wat de populariteit van bepaalde zoekwoorden is. Deze populariteit wordt uitgedrukt in een indexgetal dat ligt tussen de 0 en 100. Op basis van dit indexgetal kun conclusies worden getrokken aangaande de populariteit van bepaalde zoektermen en intenties, uitgesplitst per regio (provincie, gemeente, plaats). In dit onderzoek hebben we voor de betrouwbaarheid de data geoptimaliseerd op provincieniveau.