Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Energie besparen met een warmtepomp

Nederland is goed bezig! Steeds meer bedrijven en consumenten slaan de weg in van duurzame energie. Eén van de vele duurzame mogelijkheden is een warmtepomp. Dit is een alternatieve manier om binnenruimtes te verwarmen. Er zijn zelfs complete appartementencomplexen die draaien op een warmtepomp. Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig standaard gasloos verwarmd, vaak in combinatie met een warmtepomp. Bekijk ook hoe jij kunt besparen dankzij het energieadviesrapport in Amstelveen, Roosendaal of Purmerend!

Warmtepomp: eigenlijk gewoon een omgekeerde koelkast

De meest simpele uitleg is om een warmtepomp te zien als een omgekeerde koelkast is. Een koelkast trekt warmte van binnen naar buiten. Bij een warmtepomp is het andersom: de warmte wordt van buiten naar binnen getrokken. Het wordt dus uit de natuur gehaald die onbeperkt tot onze beschikking staat! Bij de installatie van een warmtepomp wordt er dan ook rekening gehouden met welke warmte er in de omgeving kan worden benut. Bijvoorbeeld uit de bodem, het grondwater of de buitenlucht. De warmte die van buiten naar binnen getrokken wordt, heeft van zichzelf wel nog een te lage temperatuur. Het is de warmtepomp die de temperatuur verhoogt.

Welke soorten zijn er?

  1. Lucht-water warmtepomp: Deze warmtepomp gebruikt lucht als warmtebron en verwarmt daarmee water dat wordt gebruikt voor verwarming en warm tapwater. Voordelen zijn dat het een relatief goedkope optie is, het een hoge efficiëntie en vrijwel geen onderhoud heeft. Nadelen zijn dat de warmtecapaciteit gebonden is aan de luchttemperatuur en dus minder efficiënt is bij lage temperaturen.
  2. Water-water warmtepomp: Deze warmtepomp gebruikt warm water als warmtebron om het water te verwarmen dat wordt gebruikt voor verwarming en warm tapwater. Voordelen zijn dat het een hoge warmtecapaciteit heeft en het een hoge efficiëntie heeft bij lage temperaturen. Nadelen zijn dat het duurder is dan de lucht-water warmtepomp en het een hogere aanschafprijs heeft.
  3. Grond-water warmtepomp: Deze warmtepomp maakt gebruik van de warmte die wordt opgeslagen in de grond om het water te verwarmen dat wordt gebruikt voor verwarming en warm tapwater. Voordelen zijn dat het een hoge warmtecapaciteit heeft en het geen invloed heeft op de luchttemperatuur. Nadelen zijn dat het veel duurder is dan de lucht-water of water-water warmtepomp en dat het een langere installatietijd heeft. Zie ook aardwarmtepomp.
  4. Lucht-lucht warmtepomp: Deze warmtepomp gebruikt lucht als warmtebron om lucht te verwarmen die vervolgens wordt gebruikt voor verwarming en koeling. Voordelen zijn dat het een kostenefficiënte oplossing is, het gemakkelijk te installeren is en het geen invloed heeft op de grondwaterkwaliteit. Nadelen zijn dat het een lage warmtecapaciteit heeft en dat het minder efficiënt is bij lage temperaturen.

In samenvatting:

  • Lucht-water warmtepomp: Goedkope optie, hoge efficiëntie, vrijwel geen onderhoud, warmtecapaciteit gebonden aan luchttemperatuur.
  • Water-water warmtepomp: Hoge warmtecapaciteit, hoge efficiëntie bij lage temperaturen, duurder dan lucht-water warmtepomp, hogere aanschafprijs.
  • Grond-water warmtepomp: Hoge warmtecapaciteit, geen invloed op luchttemperatuur, duurder dan lucht-water en water-water warmtepomp, langere installatietijd.
  • Lucht-lucht warmtepomp: Kostenefficiënte oplossing, gemakkelijk te installeren, geen invloed op grondwaterkwaliteit, lage warmtecapaciteit, minder efficiënt bij lage temperaturen.

De voordelen van een warmtepomp

Mensen met bouw- of renovatieplannen kunnen er niet naast kijken. Warmtepompen worden alom aangeprezen als optimaal alternatief voor de traditionele aardgas- of mazoutinstallatie. Een warmtepomp werkt met gratis beschikbare energie, heeft minder energie nodig om te kunnen werken en heeft amper onderhoud nodig. Sprookjes bestaan nog?

Milieubewust en energiezuinig
Die gratis energie is realiteit. Een warmtepomp onttrekt eigenlijk de relatief lage warmte die zich rondom ons bevindt (lucht, water, bodem) om die dan om te zetten door middel van een compressor naar een bruikbare temperatuur om een woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Een goed systeem kan draaien aan een rendement van 75% gratis energie. De andere 25% is de elektrische stroom die de pomp en de compressor aandrijven. Dit kan dus een heuse energiebesparing betekenen, en je doet de natuur nog een plezier ook. Je maakt je immers rechtstreeks onafhankelijk van fossiele brandstoffen.

Een warmtepomp voor elke woning?
Niet alle woningen zijn dezelfde. Je hebt appartementen, open of gesloten bebouwing enz. Er is voor elk soort woning een interessant systeem met het juiste rendement. Een appartementje heeft immers niet hetzelfde vermogen nodig dan een villa met een grote tuin. De verschillende soorten warmtepompen zijn te onderscheiden aan de hand van uit welke omgeving ze energie gaan onttrekken. Zo heb je directe expansie warmtepompen (grond/grond), aerothermische warmtepompen (lucht/water), hydrothermische warmtepompen (water/water), en de meest populaire, de geothermische warmtepompen (grond/water). Een appartementje of een zwembad kan gemakkelijk verwarmd worden met een lucht/water warmtepomp, maar voor een villa is dit systeem te licht. De villa kan de tuin gebruiken om daarin één van de andere types aan te leggen.

En de technische uitleg

Om uit te leggen hoe de warmtepomp de temperatuur verhoogt, kan de warmtepomp het best gezien worden als een circuit waarin vloeistof wordt rondgepompt. In dit circuit passeert de vloeistof eerst een verdamper en daarna een compressor, een condensor en een expansieventiel. In de verdamper wordt de vloeistof gasvormig. Voor het verdampen van de vloeistof is veel warmte nodig. Die wordt van buiten gehaald. Deze damp wordt door de compressor onder hogere druk en temperatuur in de condensor geblazen. Hier condenseert de damp weer en komt alle warmte die in de verdamper “ingeladen” was weer vrij. Doordat de druk hier hoog is, komt die warmte vrij op een hoge temperatuur. Daardoor kan de warmte gebruikt worden voor bijvoorbeeld verwarming en warm water. De vloeistof wordt daarna weer naar het lage druk deel gebracht door het expansieventiel, waarna de vloeistof weer een nieuw lading warmte kan opnemen.

Waarom is het een duurzame oplossing?
De warmtepomp heeft nog wel energie nodig om te draaien, maar dit is minder dan de traditionele Cv-ketel vraagt. Ook gebruikt de warmtepomp warmte die uit de omgeving wordt gehaald, in plaats van gas. Het gebruik van deze fossiele brandstof wordt hiermee gereduceerd. Fijne bijkomstigheid: de warmte uit de omgeving is gratis, er worden dus ook kosten bespaard!

Een warmtepomp gebruikt wél stroom

Gebruikt een Warmtepomp dan geen elektriciteit? Natuurlijk wel maar, veel minder dan je aan gas nodig zou hebben voor de zelfde warmteopbrengst. Plaats je naast een Warmtepomp Zonnepanelen, dan ben je volledig duurzaam en gaat je gas rekening op Nul. (als je ook elektrisch kookt) Je kan letterlijk de Gasmeter afsluiten en je contract opzeggen. Geen vastrecht of (energie) belasting meer.

Kan ik altijd een Warmtepomp plaatsen en wat kost dat?
Nee je kan niet zomaar een Warmtepomp plaatsen. Dit hangt af van de mate van isolatie en het type verwarming welke in de woning aanwezig is. De kosten van een warmtepomp lopen zeer uiteen. Kies je voor een hybride warmtepomp (die zijn warmte uit de buitenlucht haalt), dan betaal je ongeveer €5.000 inclusief plaatsing. Wil je een volledig elektrische warmtepomp (en dus volledig van het gas af), dan stijgt de prijs al gauw naar €20.000.