Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

De opbrengsten en kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen een groot deel van het stroomverbruik van uw huishouden opvangen. Vier zonnepanelen van 235 Wp produceren jaarlijks gemiddeld 846 kWh wat in veel huishoudens al 25% van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte is (CBS). De opbrengst van de panelen op jouw dak zijn afhankelijk van het aantal panelen, de ligging, hellingshoek, schaduw en waar je woont. De gemiddelde opbrengst in 2024 is 2.600 kWh bij 10 zonnepanelen met een vermogen van 3.000 Wattpiek. Dankzij een persoonlijk energieplan in Leeuwarden, Hilversum of Hengelo kan je inzicht krijgen waar voor jouw woning de winst ligt.

Kosten van zonnepanelen

De kosten zijn sterk afhankelijk van het soort zonnepaneel en de installatie mogelijkheden in de desbetreffende situatie. In orde van grote moet u denken aan 300 euro voor een 250Wp polykristallijn paneel exclusief installatie en omvormer. De kosten van een omvormer zijn wederom afhankelijk van het grootte van het zonnepaneel systeem. Voor een systeem van 3000 W (of 3kW) kunt u een SMA omvormer aanschaffen waarvan de prijs rond de 1250 euro ligt. Uiteraard is dit slechts een indicatie en zijn de prijzen sterk afhankelijk van de aanbieder, het soort zonnepanelen en omvormers. In de tabel hieronder vind je de belangrijkste kostenposten van zonnepanelen.

EigenschapOmschrijving
Soort zonnepanelenZonnepanelen verschillen sterk in prijs, vermogen, rendement en levensduur wat de terugverdientijd in verschillende mate beïnvloedt.
Type omvormerNet als bij zonnepanelen zijn er ook verschillende omvormers op de markt. B-kwaliteit omvormers zijn goedkoper, maar leveren een lager rendement en hebben een kortere levensduur.
Plat of schuin dakEen plat dak heeft extra montage materiaal nodig om de zonnepanelen onder de juiste hellingshoek op te stellen en dit brengt extra kosten met zich mee.
InstallatieOngeveer 30-40% van de kosten zit in het installatie proces. Dit hangt sterk af van uw persoonlijke woonsituatie.
DakoriëntatieEen dak gericht op het zuiden met een hoek van 36° levert 100% rendement. Bij een andere dakoriëntatie en/of hellingshoek gaat het rendement omlaag wat uw terugverdientijd beïnvloedt.
OnderhoudBij jaarlijks onderhoud zal een zonnepaneel systeem beter presteren. Iindien u naast een autoweg of industrie woont heeft dit een invloed op de terugverdientijd.

Bij de aanschaf van een middelgroot zonnepaneel systeem van 3kW, bestaande uit 12 polykristallijn panelen van 250Wp betaald u voor de panelen ongeveer € 3000 – €4000. Bij een 3kW systeem hoort een 3kW SMA omvormer van rond de €1200 en montagekit rond de €800.

Daarnaast hangen de kosten sterk af van het dak type en hoe makkelijk een installateur op het dak kan. Voor installatie van het zonnepaneel systeem wordt rond 30-40% gerekend afhankelijk van de grootte van het systeem en het soort dak.

De kosten van een zonnepaneel systeem van 3kW zijn dan bij benadering tussen de € 6000 – € 9000.

Voor een precieze indicatie willen we u graag doorverwijzen naar onze gespecialiseerde installateurs. Een offerte aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend en deze installateurs kunnen u een precieze specificatie van de kosten van een geheel zonnepaneel systeem, inclusief installatie, geven.

Subsidies zonnepanelen 2024

In 2024 is er helaas geen landelijke subsidie op zonnepanelen. Maar voor particulieren is er een veel interessantere manier om een bijdrage te krijgen bij de aanschaf van zonnepanelen in 2024. Hierbij gaat het om de teruggave van BTW op de gehele installatie, zowel het materiaal als de aanschafskosten. Dit betekent dat 21% van de totale investering teruggevorderd kan worden. Een particulier kan namelijk bij de levering van stroom aan het net beschouwd worden als ondernemer. Daardoor kan alle BTW na aanschaf worden teruggevorderd. De particulier hoeft zich hiervoor niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het terugkrijgen van BTW in 2024 is veel interessanter dan subsidie op zonnepanelen die er in het verleden was. Naast landelijke subsidies zijn er ook regionale en lokale subsidieregelingen. Deze verschillen per gemeente. Denkt u erover om te investeren in duurzame elektriciteit met zonnepanelen? Dan helpen wij u graag met het aanvragen van subsidie. Ook zijn er diverse groene duurzaamheidsleningen. 

Verzekering zonnepaneelsysteem

Vaste panelen vallen onder de verzekering van uw huis. Losse panelen (in bakken of op frames met ballast op het platte dak) zijn voor sommige verzekeringsmaatschappijen losse voorwerpen die apart moeten worden verzekerd. Elk zonnepaneel systeem heeft een verzekering in de kostprijs van de aanbieder. Over het algemeen garanderen de zonnepanelenfabrikanten dat de panelen na 25 jaar nog steeds tenminste 80 % van de oorspronkelijke rendement leveren. De zonnepanelen van onze geselecteerde aanbieders hebben een productgarantie van tenminste 10 jaar.

Heb ik een speciale elektriciteitsmeter nodig?

Dat hangt er van af. Zit er in de meterkast een ‘oude’ analoge meter (met een telwerkje en ‘wieltje’), dan heeft u geen probleem. Heeft u een elektronische meter, dan kan het zijn dat deze niet terugdraait. U kunt in dat geval aan uw energieleverancier vragen de meter te vervangen door een digitale meter die ook teruggeleverde stroom meet. Uw energiebedrijf rekent voor vervanging eenmalig een bedrag, maar bijvoorbeeld de energieleverancier Enexis levert, indien u een zonnepaneel systeem aanschaft, gratis een slimme meter.

Ik heb goedkopere zonnepanelen gezien, waarom zijn die niet goed?

Zonnepanelen verschillen onderling zeer in kwaliteit. Vaak is het zo dat erg goedkope panelen ofwel een lager rendement hebben en dus minder opleveren, ofwel een kortere levensduur hebben en dus sneller kapot gaan. Wij hebben een selectie gemaakt van aanbieders die een hoge kwaliteit zonnepanelen verzorgen met betrekking tot levensduur en rendement.

Wat is grid-parity?

Voor het gebruik van stroom van het elektriciteitsnetwerk betaal je een prijs (0,23 eu/kWh; prijspeil oktober). Bij het aanschaffen van een zonnepaneel systeem heb je investeringskosten en onderhoudskosten, maar daarvoor krijg je stroom in kWh terug. Op het moment dat de totale kosten over de levensduur van een zonnepaneel systeem, verrekend met het aantal kWh dat het oplevert, lager uitvallen dan de prijzen van het elektriciteitsnetwerk, wordt dat grid-parity genoemd. Grid-parity is het moment dat je minder betaalt voor je zonne-energie dan als je elektriciteit zou hebben afgenomen van het elektriciteitsnetwerk.

Wat is Wattpiek (Wp)?

Wattpiek wordt gebruikt voor zonnepanelen om aan te geven wat ze zouden produceren onder bepaalde omstandigheden e.g. bij 25°C, zonnestraling van 1000 W/m2 en druk van 1.5 bar. Natuurlijk verschillen deze omstandigheden per land en locatie. In Nederland geldt dat als een zonnepaneel met 250 Wp een uur stroom opwekt dat het een factor 0,9 maal het aantal Wp aan elektriciteit oplevert uitgedrukt in kilowatuur (kWh) dus 225 kWh.

Wat is kilowattuur (kWh)?

Een kilowattuur (kWh) is het elektriciteitsverbruik van een apparaat met een vermogen van 1000 Watt gedurende één uur. KiloWatt is gelijk aan 1000 Watt.

Hoe snel betaalt een zonnepaneel zich terug?

Dit hangt af van de situatie: positie van het dak, hellingshoek, soort paneel. Tegenwoordig heb je de meeste panelen terugverdiend binnen 6 – 8 jaar.

Hoef ik nu niks meer aan mijn energieleverancier te betalen?

Dat nog wel, maar veel minder dan vóór de aanschaf van een zonnepaneel systeem. Het idee van een zonnepaneel systeem is dat dit extra stroom opwekt en teruglevert aan het net in zonnige periodes; in minder zonnige periodes neem je weer gewoon stroom af van het elektriciteitsnetwerk. In Nederland is de salderingsregeling van kracht en dit betekent dat aan het einde van het jaar de opgewekte stroom wordt afgetrokken van het totale stroomgebruik.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om al het stroomverbruik in mijn huis te dekken?

Eén zonnepaneel van 250 Wp produceert in Nederland gemiddeld 225 kWh per jaar. Als u 3500 kWh per jaar verbruikt (gemiddeld huishouden – CBS), heeft u 3500 / 225 ofwel 16 panelen van 250 Wp nodig. Dit staat gelijk aan 26 m2 oppervlakte.