Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Het belang van goede ventilatie in huis

Naar het doeltreffend isoleren van onze woningen voor een lager energiefactuur gaat heel wat aandacht, en terecht. Het efficiënt ventileren van je huis is nochtans minstens even belangrijk en dat wordt nog veel teveel over het hoofd gezien. Goed ventileren komt nochtans niet alleen de kwaliteit van je woning en van je leefomgeving en comfort maar zeker ook je gezondheid ten goede. Slecht geïsoleerde woningen zijn vochtige woningen en dan is het ontstaan van ziekmakende schimmels niet meer te stoppen. Wat verstaat men onder het goed ventileren van je woning en hoe doe je dat? Meer weten? Het energieadvies in Sittard, Heerhugowaard en Rijswijk geeft je inzicht in de beste energiebesparende maatregelen voor jouw woning!

Slechte luchtkwaliteit
De laatste jaren besteden we meer en meer aandacht aan het isoleren van onze woning. Dat is uiteraard een goede zaak, maar heeft ook een keerzijde. Goed geïsoleerde woningen geven meestal aanleiding tot een sterk verminderde luchtkwaliteit in onze woningen. In grootmoeders tijd vormde dit geen enkel probleem, dan waren de woningen veel minder goed geïsoleerd. Hier en daar was er dan wel meer dan één kiertje of gaatje langs waar verse lucht de woning binnen kon.

Vijftien liter vocht
Dagelijks vervuil je de lucht in je woning. Dat doe je door te koken, je te douchen of te baden, te roken en door je huis te verwarmen, te wassen en te plassen, samen goed voor gemiddeld zo’n vijftien liter vocht in je woning per dag. Dat alles zorgt voor een slechte leefomgeving en vermindert wooncomfort. Vocht heeft de eigenschap te condenseren bij aanraking met koude appervlakken zoals glas of metaal. Je keuken en je badkamer zijn bijzonder gevoelig voor condenstatie en vragen extra ventilatie. Andere gevoelige plaatsen zijn uiteraard die plaatsen in je woning die onvoldoende of zelfs niet werden geïsoleerd. Slecht geïsoleerde woningen brengen niet alleen schade toe aan je woning, maar zorgen tegelijk voor heel wat gezondheidsproblemen.

Vochtige woningen ongezond

Slecht geventileerde woningen zijn vochtige woningen en die zorgen voor vele gezondheidsproblemen:

  • Verkoudheden en infecties aan luchtwegen: bewoners van vochtige huizen hebben meer kans op hoofdpijn, verkoudheden en ernstige infecties aan de luchtwegen zoals bronchitis en astma.
  • Reumatsiche aandoeningen: vochtige woningen hebben een negatieve invloed op allerlei reumatsiche aandoeningen zoals artrose en artritis.
  • Huisstofmijt: vocht werkt het ontstaat en de ontwikkeling van bepaalde micro-organismen in de hand. Schimmels voelen zich vooral thuis in ruimten waar de relatieve luchtvochtigheid hoger is dan 70%. Huisstofmijten en schimmels verspreiden allergenen (prikkelende stoffen) waarop we overgevoelig of allergisch kunnen reageren. Iemand die allergisch is, reageert sterk op allergenen, gaat niezen of wordt benauwd.
  • Kinderen: slecht geventileerde en vochtige woningen zijn vooral schadelijk onze kinderen. Zij kampen met een verminderde weerstand zodat al deze aandoeningen meer vat hebben op hen.

Ventileren is meer dan raam openzetten


Het doeltreffend ventileren van je woning is het enige alternatief tegen vochtige en ongezonde woningen. Een goede ventilatie is echter veel meer dan het openzetten van een raam zoals velen denken. Voor een gezond woonklimaat is een constante verversing van de lucht in je woning noodzakelijk. Dat ventileren kan dankzij luchtroosters, mechanische ventilatiekanalen, en/of ventilatoren die bij voorkeur nooit volledig mogen uitgeschakeld worden. Al deze ventilatiesystemen zorgen voor een zwakke maar toch belangrijke luchtstroom waardoor constant verse en gezonde lucht je woning binnenstroomt. Velen denken dat ventileren gelijk staat met kostbare energieverspilling, maar dat is zeker en vast niet zo. Door het afvoeren van het teveel aan vocht wordt de lucht droger en deze drogere lucht is dan weer gemakkelijker en dus vlugger op te warmen. Vochtige lucht voelt immers koud aan. Verwarmingsspecialisten berekenden dat in vochtige woningen tot 150 m3 meer gas wordt verbruikt.

Efficiënt ventileren


Om efficiënt te ventileren heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden en systemen:

  • Roosters: voert lucht op een natuurlijke wijze aan- en af. Roosters zorgen voor een goede ventilatie, maar dit ventilatiesysteem werkt minder doeltreffend. Een ander nadeel is ongetwijfeld dat roosters je verwarmingskosten sterk de hoogte injagen. Een variante op dit systeem is een mechanishe toevoer van de lucht gecombineerd met een natuurlijke afvoer. Ook dit systeem raakt voorbijgestreefd.
  • Mechanische systemen: Mechanisch ventileren wordt steeds populairder. Hierbij wordt bijvoorbeeld de lucht mechanisch afgezogen via zogezegde natte ruimtes (de badkamer), en wordt de natuurlijke toevoer van verse lucht bij voorkeur gerealiseerd via een regelbaar roostersysteem. Bij het meest gesofisticeerde en veruit het meest efficiëntste mechanisch ventilatiesysteem, worden zowel aan-als afvoer mechanisch geregeld.
  • Warmterecuperatiesysteem: in dit systeemwordt de warmte die normaal verloren gaat bij de afvoer van de lucht, opnieuw gerecupereerd. Dit systeem wordt in vakmiddens ook wel eens de balansventilatie genoemd. Nieuw hier zijn verschillende systemen die op vraag werken en waarbij bijvoorbeeld enkel de lucht wordt afgevoerd als de vochtsensor een te laag vochtgehalte in je woning detecteert. Dit is ongetwijfeld een van de meest doeltreffende ventilatiesystemen, maar het kostenplaatje schrikt momenteel nog vele nieuwbouwers en renoveerders af.
  • Van droog naar vochtig: bij een goede ventilatie gaat het steeds van droog naar vochtig. Hierbij komt verse lucht van buiten via droge ruimtes, zoals onze woonkamer, onze woning binnen. De vervuilde lucht wordt dan op zijn beurt weer afgevoerd via vochtige ruimtes, bij voorkeur je badkamer.

Doordacht ventileren

  • Roosters: ventilatieroosters die zich boven ramen bevinden blijven best constant open. Sluit ze bij aanhoudend vriesweer slechts voor de helft.
  • Onderhoud roosters: ventilatieroosters vragen een geregeld onderhoud. Dat kun je met een stofzuiger. Vergeet daarbij zeker niet de ventilatieroosters aan de buitenkant schoon te houden.
  • Afzuigkap: laat deze nog tot een kwartiertje na het koken zijn werk doen, daardoor wordt het overtollige vocht onmiddellijk afgevoerd. Vervang tijdig de filter van je afzuigkap.
  • Badkamer: zet na het douchen of baden steeds een raam open en/of de ventilator aan.
  • Mechanische ventilatie met warmte- terugwinsysteem: hierbij wordt de warmte van de afgevoerde lucht gebruikt om de binnenkomende koudere lucht te verwarmen. Dit systeem verdiend na amper enkele jaren zichzelf terug.
  • Onderhoud mechanische ventilatie: laat je mechanisch ventilatiesysteem regelmatig reinigen.