Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Energie besparen door elektrisch koken

Elektrisch koken is een manier om voedsel te bereiden met behulp van elektrische apparaten zoals kookplaten, magnetrons, ovens en airfryers. In tegenstelling tot het koken met gas of kolen, veroorzaakt elektrisch koken geen rook of schadelijke gassen. Als we het in Nederland hebben over elektrisch koken dan hebben we het in de praktijk meestal over koken op inductie. Op deze pagina lees je hoe dat werkt, wat de voordelen zijn en wat het kost. Tip: met het maatwerkadvies voor energie ontdek je hoe jij kunt besparen op de energiekosten in Tiel, Harderwijk en Maarssen.

Wat is koken op inductie?

Koken op inductie is een relatief nieuwe manier van koken die steeds populairder wordt. Het is een veilige en energiezuinige manier om te koken. Maar wat is inductie precies? In dit blog zal ik wat licht werpen op inductiekoken. Inductiekoken is een manier van koken die draait om magnetische velden. Er worden speciale inductieplaten gebruikt die magnetische velden genereren. Het voordeel van inductiekoken is dat het veel energiezuiniger is dan andere manieren van koken. Omdat de warmte rechtstreeks wordt doorgegeven aan de pan, wordt er minder energie verspild.

Bovendien is het ook veel veiliger dan andere manieren van koken. Omdat de inductieplaat alleen warm wordt als er contact is met een pan of kookpot, zal er geen warmte worden verspild en zal er geen brandgevaar ontstaan. Er is ook geen kans op elektrische schokken omdat er geen direct contact is met elektriciteit. Het is ook veel gemakkelijker om de temperatuur te regelen. U kunt de temperatuur met de knoppen op de inductieplaat precies zo instellen als u wilt. 

Wat zijn de voordelen van koken op inductie?

  1. Koken op inductie is energiezuinig. De inductieplaat maakt gebruik van magnetische velden om warmte te produceren, waardoor er minder energie verbruikt wordt dan bij andere kookmethoden.
  2. Koken op inductie is snel. De inductiekookplaat warmt voedsel direct op en verwarmt pannen en kookgerei sneller dan andere technieken.
  3. Koken op inductie is veilig. Er wordt geen open vuur gebruikt, wat de kans op brandwonden of andere verwondingen aanzienlijk vermindert.
  4. Koken op inductie is hygiënisch. Doordat er geen open vuur wordt gebruikt, is er geen stof of vuil wat in de kookruimte terecht kan komen.
  5. Koken op inductie is eenvoudig. Er is geen speciale technische kennis nodig om deze methode van koken te gebruiken.

Wat is een keramische kookplaat?

Een keramische kookplaat is een type kookplaat waarvan de verwarmingselementen bestaan uit keramische platen. De keramische platen worden verwarmd door elektriciteit en geven een evenmatige warmte af. De warmte wordt direct overgebracht op de pannen of het fornuis waarop u kookt. Deze kookplaten hebben een breed temperatuurbereik, wat het mogelijk maakt om op lage en hoge temperatuur te koken. Door de geringe warmteoverdracht kunnen de kookplaten eenvoudig en snel opgewarmd worden. Ze zijn ook energiezuinig omdat de warmte alleen wordt overgedragen waar nodig.

Wat is het verschil tussen keramisch en inductie?
Keramisch koken is een vorm van koken waarbij een kookplaat met keramische platen wordt gebruikt. De platen worden verwarmd door elektrische weerstand en kunnen zelfs worden aangesloten op de stroomvoorziening. Inductie koken is een vorm van koken waarbij magnetische velden worden gebruikt om de kookpot te verwarmen. In plaats van een kookplaat, worden er inductieplaten gebruikt die een elektrische stroom produceren die warmte opwekt wanneer deze in contact komt met een metalen kookpan.

Wat kost een inductiekookplaat?
De prijs van een inductiekookplaat hangt af van verschillende factoren, zoals het merk, het aantal pitten en de functies. Een eenvoudige inductiekookplaat bedraagt ongeveer €400, terwijl een uitgebreidere versie met meer functies kan oplopen tot €1.500.

Wat kost het vervangen van een gaskookplaat naar een inductiekookplaat?
Het exacte prijskaartje is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gekozen kookplaat, de kosten voor de installatie, de eventuele kosten voor het verwijderen van de oude kookplaat en het aansluiten van de nieuwe kookplaat. In het algemeen kost het vervangen van een gaskookplaat naar een inductiekookplaat meestal tussen de €400-€1000.