Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Energie besparen met een aardwarmtepomp

Een aardwarmtepomp is een duurzame manier om energie op te wekken. Het systeem maakt gebruik van de warmte die diep in de grond wordt opgeslagen om warmte of koelte te produceren. Het maakt gebruik van een warmtewisselaar om warmte uit de bodem te halen en naar een luchtverwarmings- of koelsysteem te sturen. Het is een milieuvriendelijke en kosteneffectieve manier om energie te produceren. Tip: Met het maatwerkadviesrapport in Assen, Nieuwegein of Veenendaal kom jij erachter hoe jij kunt besparen op energiekosten!

Hoe werkt het?
Het systeem maakt gebruik van de warmte die opgeslagen is in de grond, de lucht of het oppervlaktewater. De warmte wordt door middel van een warmtepomp uit de bodem gehaald en vervolgens gebruikt om het huis te verwarmen en warm water te produceren. Er worden buizen in de grond geplaatst die de warmte uit de bodem absorberen en naar een warmtepomp transporteren. De warmtepomp verwarmt vervolgens het warme water en lucht en levert het vervolgens aan het huis.

Kosten en opbrengsten

De installatie van een aardwarmtepomp vereist het boren van twee gaten in de grond. In de eerste, degeofoor‘, worden buizen geïnstalleerd die de warmte uit de bodem opvangen. De tweede, deverdamper‘, wordt gebruikt om warmte aan de bodem af te geven. Vervolgens wordt een warmtepomp geïnstalleerd, al dan niet in combinatie met een boiler of een warmtewisselaar. De warmtepomp wordt gekoppeld aan de buizen in de geofoor en verdamper en vervolgens worden alle elektrische componenten aangesloten. Tot slot worden de leidingen verbonden met de warmtepomp, de boiler of warmtewisselaar en het bestaande verwarmingssysteem. Het gehele systeem wordt getest om te zorgen dat het goed werkt en de warmte op de juiste manier wordt geproduceerd.

De kosten van een aardwarmtepomp variëren sterk, afhankelijk van het type pomp, de leeftijd van het systeem, de grootte van het gebouw en het type installatie. De kosten kunnen variëren van3.000 tot10.000. Bovendien zijn er ook kosten voor het installeren van de pomp en het onderhoud. Hierdoor stijgen de kosten al gauw naar €20.000 of meer. 

Terugverdientijd 
De terugverdientijd van een aardwarmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kunnen de kosten van het toestel en de installatie variëren, en de energiebesparingen verschillen ook afhankelijk van het type gebouw waar het toestel wordt geïnstalleerd. In het algemeen is de terugverdientijd van een aardwarmtepomp meestal tussen de 5 en 10 jaar. Wanneer je gebruik maakt van een van de beschikbare subsidies zal je het systeen nog sneller terugverdienen.

Voordelen aardwarmtepomp

  1. Een aardwarmtepomp is een duurzaam en energie-efficiënt systeem. Het verwarmt en koelt zonder de uitstoot van schadelijke stoffen.
  2. Het is veel goedkoper dan andere verwarmings- en koelsystemen. De installatie- en onderhoudskosten zijn laag, en het systeem is bovendien zeer energie-efficiënt.
  3. De temperatuur in een ruimte kan worden aangepast, afhankelijk van de behoeften van het gebouw.
  4. De warmte die door de aardwarmtepomp wordt gebruikt is een hernieuwbare bron.
  5. Het systeem is stil en vereist weinig onderhoud.
  6. Het is een flexibel systeem dat makkelijk kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van een gebouw.

Nadelen grondwarmtepomp

  1. Hoge aanschafkosten: de aanschafkosten voor een grondwarmtepomp zijn veel hoger dan die van een ander type verwarmingssysteem.
  2. Hoge installatiekosten: de installatiekosten kunnen ook hoog zijn, afhankelijk van de grootte van het systeem en de complexiteit van de installatie.
  3. Hoge elektriciteitsrekening: de grondwarmtepomp gebruikt veel elektriciteit om te functioneren, wat resulteert in hogere elektriciteitsrekeningen.
  4. Afhankelijkheid van fossiele brandstoffen: hoewel de grondwarmtepomp een duurzame energiebron is, is het nog steeds afhankelijk van fossiele brandstoffen om het systeem te voeden. Dit is natuurlijk anders als je zonnepanelen gebruikt
  5. Vermindering van de bodemtemperatuur: als er te veel warmte uit de grond wordt gehaald, kan dit de bodemtemperatuur verminderen.

Waar moet mijn woning aan voldoen voor een aardwarmtepomp?
Om een aardwarmtepomp te kunnen installeren, moet je woning aan verschillende voorwaarden voldoen. De woning moet een goede bodemisolatie hebben, omdat de warmte die via de grond wordt opgenomen makkelijker geïsoleerd is. Verder heb je een goede waterdichte laag in de grond nodig om het water dat vrijkomt bij het gebruik van de pomp af te voeren. Ook moet er voldoende ventilatie zijn om de warmte goed te verdelen. Ten slotte is het belangrijk dat de woning over een goede warmte-isolatie beschikt, zodat de warmte die via de aardwarmtepomp wordt opgenomen niet verloren gaat.