Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Energie besparen met spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een methode die wordt gebruikt om huizen of gebouwen te isoleren. Het is een goedkoop en effectief manier om huizen energiezuiniger te maken. Het is een van de meest voorkomende vormen van isolatie en is vaak de meest voordelige optie. De naam spouwmuurisolatie is afgeleid van het feit dat isolatiematerialen worden geïnstalleerd in de spouw, een holle ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. De spouw wordt gevuld met een geschikt isolatiemateriaal dat de warmte binnen houdt en de kou buiten houdt. Spouwmuurisolatie is een van de meest voorkomende vormen van isolatie en heeft een aantal voordelen.

De meest voorkomende vormen van spouwmuurisolatie zijn glaswol, kurk, steenwol, polystyreenkorrels en papier. Glaswol is een van de meest voorkomende soorten isolatiematerialen, omdat het goedkoop en eenvoudig te installeren is. De andere soorten isolatiematerialen hebben hun eigen voordelen en nadelen, maar glaswol is de meest voorkomende optie. Een energierapport in Leiden, Dordrecht of een maatwerkadvies in Zoetermeer kan je helpen met het maken van de beste keuzes!

Voordelen van spouwmuurisolatie

Er zijn veel voordelen van spouwmuurisolatie. De meest voorkomende voordelen zijn:

 • Het vermindert de energierekening: Spouwmuurisolatie houdt warmte binnen het huis, waardoor het energieverbruik vermindert. Dit betekent dat u minder uitgeeft aan energierekeningen.
 • Het verbetert de luchtkwaliteit: Spouwmuurisolatie houdt de lucht binnen het huis schoon en gezond, waardoor uw gezondheid erop vooruitgaat.
 • Het verbetert de akoestiek: Spouwmuurisolatie vermindert het geluid van buitenaf, waardoor het huis stiller wordt.
 • Het vermindert de kans op schimmel: Spouwmuurisolatie voorkomt dat vocht in de muur blijft hangen, waardoor schimmel minder kans krijgt om zich te ontwikkelen.
 • Het is goedkoop en eenvoudig te installeren: Spouwmuurisolatie is relatief goedkoop en eenvoudig te installeren.

Nadelen van spouwmuurisolatie

Hoewel spouwmuurisolatie veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen. De meest voorkomende nadelen zijn:

 • Het kan leiden tot vochtproblemen: Als spouwmuurisolatie niet op de juiste manier wordt geïnstalleerd, kan het leiden tot vochtproblemen. Als er te veel water wordt opgesloten in de spouw, kan dit leiden tot schimmelvorming.
 • Het is duurder dan andere vormen van isolatie: Hoewel spouwmuurisolatie relatief goedkoop is, is het duurder dan andere vormen van isolatie, zoals muurisolatie.
 • Het is moeilijk te inspecteren: Spouwmuurisolatie is moeilijk te inspecteren, omdat het moeilijk te zien is in het muuroppervlak.

Hoe spouwmuurisolatie te installeren

Als u spouwmuurisolatie wilt installeren, moet u eerst een professional raadplegen om te bepalen of het mogelijk is. Als het mogelijk is, moet u een aantal stappen volgen. Deze stappen zijn als volgt:

 • Voorbereiding: U moet eerst de spouw inspecteren om te bepalen of het mogelijk is om isolatiematerialen te plaatsen. Als de spouw te droog of te nat is, kan dit leiden tot problemen.
 • Isolatiematerialen kiezen: U moet een geschikt isolatiemateriaal kiezen, zoals glaswol, steenwol, kurk of polystyreenkorrels. U moet ook rekening houden met het type muur waarin u het materiaal installeert.
 • Het materiaal installeren: U moet het gekozen materiaal installeren in de spouw, waarbij u rekening houdt met de juiste dikte en de juiste manier van installeren.
 • Controleren: Als het materiaal is geïnstalleerd, moet u controleren of het goed is geïnstalleerd. Als dit niet het geval is, kan dit leiden tot problemen.

Kosten van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een goedkope manier om je huis te isoleren, maar er zijn kosten verbonden aan het laten uitvoeren van deze isolatie. De kosten hangen af van het soort materiaal dat je gebruikt, de grootte van de muur waarin je wilt isoleren en de mate waarin je wilt isoleren. In het algemeen kan spouwmuurisolatie je tussen € 15 en € 45 per vierkante meter kosten. Dit betekent dat het isoleren van een heel huis tussen de € 2.000 en € 4.500 kan kosten.

De kosten van spouwmuurisolatie hangen af van het type isolatiemateriaal dat u kiest en de hoeveelheid materiaal dat u nodig heeft. Glaswol is de goedkoopste optie, maar het is ook het minst effectief. Steenwol is duurder, maar het is ook beter isolerend. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kosten van het installeren van het isolatiemateriaal. Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van het type muur en de hoeveelheid materiaal dat nodig is.

Is het isoleren van de spouwmuur iets voor mij?

Spouwmuurisolatie is een goedkoop en eenvoudig te installeren manier om huizen energiezuiniger te maken. Het houdt warmte binnen en voorkomt dat schimmelvorming ontstaat. Er zijn veel voordelen van spouwmuurisolatie, maar er zijn ook enkele nadelen. De kosten van spouwmuurisolatie hangen af van het type materiaal dat u kiest en de hoeveelheid materiaal dat nodig is. Als u spouwmuurisolatie wilt installeren, moet u eerst een professional raadplegen om te bepalen of het mogelijk is.