Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Leiden

Wil jij de kosten verlagen van je energierekening? Voor woningeigenaren kan het lastig zijn te bepalen waar je begint. Begin ik met woningisolatie, een warmtepompsysteem kopen of moet ik juist zonnepanelen laten leggen? Het erkende Energiebesparing Maatwerkadvies Leiden is een goed hulpmiddel! Een energieadviseur maakt een afspraak voor de maatwerk-inspectie en deelt de diverse opties. Het energiebesparingsadvies is concreet en vertelt welke alternatieven relevant zijn voor jouw huis en en het leefklimaat optimaliseren. In het maatwerkrapport tref je uitgebreid de totale kosten en het rendement van de uitgezochte maatregelen. Het energierapport is aan te raden voor particuliere woningbezitters en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Een maatwerkadvies laat jouw zien welke energiebesparende maatregelen kunnen helpen met het besparen op de energiekosten.
 • Een objectieve duurzaamheidsadviseur komt bij je langs voor een persoonlijk advies.
 • Hij komt met een verduurzamingsrapport met alle maatregelen die waardevol zijn voor jouw woning.
 • Voorbeelden zijn: ventileren met WTW, infraroodpanelen, zonnepanelen installeren, woningisolatie, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per keuze kun je aspecten achterhalen zoals de verwachte kosten, wat de effecten zijn en de uiteindelijke terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het onderzoek neem je zelf contact op met bedrijven uit de regio.
 • Een speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is (vanaf 2023) vanuit de overheid verplicht voor woningeigenaren in Leiden die duurzame investeringen willen uitvoeren en hiervoor een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-leiden

Energieadvies: hulp bij een hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (geïntroduceerd als Energieprestatieadvies (EPA)) is een advies op maat voor privé-woningen en kantoren dat maatregelen biedt om energieverbruik te minderen en zo de energierekening te reduceren In dit rapport wordt nauwkeurig omschreven welke investeringen je kunt doen, wat de uitgaven zijn, en hoeveel geld het je uiteindelijk oplevert. Hierbij kun je denken aan maatregelen zoals spouwmuurisolatie, warmtepomp, HR++ glas, zonneboiler, infraroodpanelen, dakisolatie. Het is vrij eenvoudig. Een maatwerkadviseur zal een bezoek inplannen om een goed advies te kunnen geven. Deze persoon bekijkt grondig de hele woning en berekent welke energiebesparingsmaatregelen een meerwaarde zijn. Er wordt een rapport opgesteld met een volledig schema met alle energiebesparingsmaatregelen. De adviseur geeft je ook een begroting van de kosten en de besparing. Let op: Een maatwerkadviseur werkt individueel en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het verslag biedt meestal ook het energielabel, inclusief onderbouwing.

Ter verduidelijking: Ben je van plan om je woning te verduurzamen, en wil je een energiesubsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies blijft verplicht! Het onderzoek moet uitgevoerd worden door een autonome vakman. Gecertificeerde en betrouwbare energieadviseurs kan je vinden op www.centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat is een teken van deskundigheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Leiden (juni 2024)

Wil jij een subsidie aanvragen om je woning te renoveren? Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Dit besparingsadvies geeft concreet advies dankzij een overzicht met bruikbare energiebesparende maatregelen die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt. Voorbeelden zijn het plaatsen van HR++ beglazing, gevelisolatie en het gebruik van een zonneboiler. In de box hieronder leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt!

Vraag een energierapport aan in 5 stappen

 1. Energieadviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport moet je verplicht laten opstellen door een deskundige maatwerkadviseur. Erkende specialisten kan je vergelijken op centraalregistertechniek.nl en uiteraard via deze website. En misschien heb je iemand in je eigen kenniskring die hier ervaring mee heeft. Advies: ga in zee met een adviesclub die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Dien offerte-aanvragen in

  Een gepersonaliseerd advies kost altijd geld. Energieadviseurs kunnen zelf een prijs berekenen. Het is nuttig om 2 of 3 offertes te ontvangen van gediplomeerde EPA-adviseurs. Verstrek je behoeften van tevoren. Zoek je uitsluitend hulp voor het isoleren, of overweeg je ook een warmtepomp of zonneboiler? Wil je de verbouwing aan iemand anders overlaten, of ga je zelf klussen? Wees zo nauwkeurig als je kunt. Offertes vergelijken kost je dan minder moeite.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  De meeting is afgesproken. Zorg dat je goed bent voorbereid. Begin alvast met de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via dit portaal kom je uiteindelijk tot een schema met groene maatregelen die matchen met jouw situatie. Deze omvatten de uitgaven en de opbrengsten. Dit is 100% kosteloos en is ideaal als startpunt voor je adviesgesprek met de energiecoach in Leiden.

 4. Raadpleeg het energierapport

  De energie specialist komt langs en berekent welke werkzaamheden passen bij de woning. Niet veel later verstuurt hij een onderbouwd energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Voor elke energiemaatregel lees je onderdelen zoals de verwachte kosten, de besparing per jaar en de terugverdientijd. Eventueel kun je ervoor kiezen om het rapport persoonlijk door te nemen. Daarbij is er voldoende tijd voor het stellen van vragen.

 5. Een vakbedrijf kiezen

  Deze energiedeskundige is uiteraard geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Leiden laten uitvoeren). Deze vakman weet alles over gas en stroom besparen. Voor de uitvoering van de klus zijn andere bedrijven noodzakelijk. Met het energierapport kan je offertes opvragen bij technici, isolatiebedrijven en plaatselijke installateurs. Plan een afspraak bij je thuis in om je woning te bekijken en op te meten. Je kunt eventueel overleggen of de EPA-adviseur jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn effectief voor jouw woonhuis?

Vind energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur Leiden vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing wordt uitgevoerd door een ervaren maatwerk-adviespartij. Het is slim om een specialist rondom je woonplaats te selecteren. Ze zijn bekend met het type woning, en het bespaart reiskosten. In de tabel hieronder vind je gegevens van goede bedrijven die je kunt benaderen voor woningen in de gemeente Leiden. Wees er zeker van dat ze in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat (EPA-certificering). Veel bedrijven kun je ook vinden via platform.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
ProjekthusKoopmansstraat 5 h2288BCRijswijk
Buro BeckmanSchipholweg 1032316XCLeiden
Groene Vrijdag Duurzaam WoningadviesBuntgras 172318TALeiden
Labelverbetering B.V.Diepenhorstlaan 22288EWRijswijk
Bestendig Vastgoedvan Naeltwijckstraat 1532274NZVoorburg
Tabel met energieadvies bedrijven in de buurt van Leiden

Uitgelichte experts: direct online aanvragen

Direct een afspraak maken? Hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Leiden met een handig online aanvraagformulier. Klik op een van de aanbieders om jouw aanvraag direct te beginnen!

Keuzegids: welke energiebesparende maatregelen passen bij mij?

Veel huiseigenaren willen beginnen met energie besparen. Maar wat zijn goede opties? Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies gelanceerd. Je krijgt informatie over alle mogelijke bespaarmogelijkheden. Wil jij graag weten wat je kan verwachten? Bijgaand noemen we de meest voorkomende verduurzamingsmaatregelen voor je woonhuis. Of klik door voor meer informatie over CV-ketels.

5 voordelen van een energiezuinige woning in Leiden

 1. Verlaag je energienota: minimaliseer jouw kosten voor energie.
 2. Een klimaatbewuste keuze: je stoot veel minder CO2 uit.
 3. Een aangenaam binnenklimaat: profiteer van warme luchtcirculatie en weinig tocht.
 4. Verhoog je woningwaarde: huizen met energielabel A zijn zeer gewild.
 5. Ervaar een gezonde leefomgeving: geniet van een comfortabele luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Bodemisolatie (lees meer over isolatie)€1630,00€150,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€5520,00€760,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€4500,00€500,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3020,00€160,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€410,00€25,00 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (lees hier meer tips) €1100,00€200,00 p/jaar
Kosten en besparingen van diverse energiebesparende maatregelen bij basis-huizen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor concrete tips!

Zoek een adviseur en ga direct aan de slag

Woningisolatie: houd de warmte in huis

Ook minder stroom en gas verbruiken? Een huis isoleren in Leiden is een aantrekkelijke optie. Aan de hand van het isoleren van de muur, het dak, en vloer blijft de warmte binnenshuis. Isolatie is ontzettend belangrijk: je energiefactuur wordt flink minder, het is aangenaam warm in huis, het is milieubewust, het functioneert tevens als een geluidswal en de prijs van je huis wordt hoger. Er zijn diverse subsidies te gebruiken. Belangrijk feit: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het verlaagde BTW-tarief (9]%) Dit resulteert in een korte terugverdientijd!

 • Vloerisolatie (vanaf €30,00 per /m2): een warme vloer in de winter en een koele vloer in de zomer.
 • Dakisolatie (vanaf €47,00per /m2): verbetert de akoestische isolatie van het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €93,50per /m2): een goede thermische schil voor de woning.
 • Bodemisolatie (vanaf €22,00per /m2): vermindert de kans op koudebruggen in de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €27,50per /m2): geen vocht en schimmel tussen- en op de muren.
 • Isolatieglas (vanaf €126,50per /m2): niet langer last van tocht in huis dankzij HR++ glas.

Voordelen van een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je flink besparen t.o.v. de gasketel. Deze installatie profiteert van de warmte van de lucht of grondwater. Je kunt hierdoor behoorlijk minder gas gaan verbruiken. Wel gebruikt een warmtepomp elektriciteit. De aanvullende stroom kan opgewekt worden met zonnepanelen. Gedurende de zomermaanden kan het ook zorgen voor een koelende werking. Er zijn 2 opties: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride opstelling. In het blokje hieronder vind je praktische details over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: is een stand-alone verwarmingsinstallatie en zorgt voor warm tapwater. Je kunt dan echt een nul op de meter woning realiseren. Het is een relatief duur systeem en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. In nieuwbouw-huizen kom je het veel tegen.
 • Hybride warmtepomp Leiden: betaalbaar en wordt veel gekozen voor het verduurzamen van huizen met een matige isolatie. De HR-combiketel slaat alleen aan bij koude dagen. Je kunt tot wel 75% op je gasverbruik besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: relatief gemakkelijk te plaatsen systeem met buitenunit.
 • Lucht-water warmtepomp: milieuvriendelijk omdat ze geen schadelijke stoffen uitstoten.
 • Water-water warmtepomp: een relatief kostbaar systeem (door grondboring) met een zeer hoog rendement.
 • Bodem-water warmtepomp: een zeer efficiënt systeem dat werkt op basis van bodembron.

Zonnepanelen laten installeren

Met zonnepanelen wek je zelf 100% groene storom op voor jouw woning. Dat is goed voor het milieu én jouw energierekening gaat naar beneden. Mede dankzij de subsidies, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en/of eventueel een gunstige groene lening heb je het binnen mum van tijd terugverdiend. Zo hoef je zelf minder stroom af te nemen van energieleveranciers zoals GreenChoice, Essent, Vattenfall, Budget Energie, Eneco & Oxxio, Powerpeers, United Consumers, Enegiedirect.nl, Delta. Via de salderingsregeling kan je zelf geld verdienen aan je te veel opgewekte stroom.

 • Zonnepanelen hebben een steeds beter rendement. Een zonnepanelensysteem met 10 panelen laat je al plaatsen vanaf €5.500 en heb je terugverdiend binnen 6 – 8 jaar.
 • Je moet rekening houden met enkele voorwaarden: een dak dat volledig in privé-eigendom is met oriëntatie op het zuiden. De panelen mogen niet in de schaduw liggen. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt kan je terugleveren aan het net (salderen).
 • Wil je zonnepanelen in Leiden laten monteren? Dan betaal je daarover 0% BTW.

Plaats een nieuwe zonneboiler

Een zonneboiler installatie wordt gekenmerkt door de speciale zonnecollector (op het dak) en een buffervat voor het water. Deze constructie zorgt constant voor nieuw warm tapwater in de badkamer en keuken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Door te kiezen voor een zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik voor het verwarmen van water. Deze installaties doen het goed i.c.m. een warmtepomp of HR-ketel. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en er zijn aantrekkelijke ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een zonneboiler voor basis-gebruik (200 liter vat) kost je circa €3.800 (met montage).
 • Een zonneboilercombi kan ook de CV ondersteunen bij de verwarming van de woning.
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is +/- 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Je hebt ook ruimte nodig voor het buffervat (diameter van 60 tot 80 cm).

De werking van infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen verwarm je een specifieke ruimte. Ideaal voor in een hobbyruimte of badkamer. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Deze stralingswarmte geeft dus lokale warmte. Doorgaans worden warmtepanelen ingezet als extra bijverwarming. Wat dit zo prettig maakt is: minder last van luchtcirculatie, een relatief laag energieverbruik, simpel zelf te installeren en ze hebben een heel moderne uitstraling.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • In zeer goed geïsoleerde huizen kan IR-verwarming zelfs de reguliere verwarming vervangen.
 • De tarieven van warmtepanelen ramen we op +/- €245,00 tot €500,00 per paneel.

Voordelige energiebespaartips

In aanvulling op de genoemde energiebesparende maatregelen delen we graag nog meer energiebespaar adviezen in Leiden. In de box hieronder verstrekken we een lijst met relevante en voordelige energiebesparende maatregelen die je vaak zonder veel gedoe kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: de luchtstroom wordt verbeterd waardoor de verwarming beter werkt.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): voert vuile lucht af, en blaast schone lucht terug in de woning.
 • Waterbesparende douchekop: gebruikt tot 20% minder water en energie dan standaard douchekop.
 • Radiatorfolie: een milieuvriendelijke oplossing om warmte vast te houden.
 • LED-lampen: LED-verlichting is veel duurzamer dan gloeilampen en kunnen tot wel 50.000 uur meegaan.
 • Elektrisch koken: koken op een inductiekookplaat is efficiënt, veilig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig warmteverspilling tegengaan.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: koop uitsluiten nog producten met minimaal een A+ label.

Start met een persoonlijk energieadvies in Leiden!

Informeer naar een adviesgesprek en zoek uit hoe jij jouw woning duurzamer maakt

Energielabel Leiden: Ontdek het energielabel van jouw woning

Het maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt investeringen die uit te voeren zijn om energiebesparingen te realiseren. Het adviesplan geeft ook aan wat wat het huidige woning energielabel is. Het woninglabel geeft aan hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. Gunstige labels zijn energielabel A, B en C. Heb jij nadat het advies is uitgebracht maatregelen laten uitvoeren? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je een scherpe hypotheekrente? Wij adviseren dan om een herziend energielabel op te vragen. Een vakbekwame energie inspecteur doet een grondige check en berekent de max. benodigde capaciteit voor gas en elektriciteit voor de verwarming van de woning (warmtevraag). Je pand ontvangt een energielabel A++++, A of een juist B (redelijk zuinig) tot G (zeer onzuinig).

 • Het label duidt aan hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Het energielabel is tegenwoordig een verplichting als je je woning wil verkopen.
 • Een milieuvriendelijk energielabel beïnvloed de woningwaarde positief. In sommige gevallen is er zelfs een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente mogelijk.

Woning duurzaam maken met subsidies in Leiden

De meeste panden in Provincie Zuid-Holland moeten verduurzamen en – in het meest ideale geval – van het gas af. De overheid biedt verschillende (ISDE) subsidies en speciale energiebespaarleningen Wil je gebruik maken van zo’n subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. In de box hieronder delen we een overzicht met de meest aantrekkelijke subsidieregelingen duurzame energie in Leiden.

 • Subsidie voor isolatie: krijg tot maar liefst 1/3 van je onkosten terug voor het laten isoleren van gevel, ramen, dak, wanden, vloer.
 • Voor woningisolatie (de arbeidskosten) geldt het lage BTW-tarief van 9 procent.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): interessant voor een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in juni 2024.
 • Voor het kopen van zonnepanelen een versoepelde BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Leiden heeft mogelijk verschillende plaatselijke subsidieregelingen of aantrekkelijke energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Leiden kan je de mogelijke financiële regelingen onderzoeken.

Energiebespaarlening Leiden aanvragen in juni 2024

De meest handige manier om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is door je eigen spaargeld hiervoor te gebruiken. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? Dan kan je het benodigde bedrag lenen. Er zijn meerdere duurzame leningen beschikbaar. In het stukje hieronder vind je meer info (ook toepasbaar voor woningen in bijv. Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Oegstgeest).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige lening waarmee eigenaar-bewoners hun woning energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor zonneboilers, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, warmtepompen, zonnepanelen, vloerisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor huiseigenaren die niet in aanmerking komen voor reguliere financiering.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): groene lening die hoort bij een woning, en niet bij een persoon (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: wordt verstrekt aan eigenaren van monumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Leiden.
 • Pas je eigen hypotheek aan: je kunt een stukje extra hypotheek krijgen bij verduurzamingsplannen.

Veelgestelde vragen over energie besparen in Leiden

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Leiden?

Een energie maatwerkadvies Leiden is een advies met tips en aanbevelingen voor het duurzamer maken van je huis die ook vallen in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Zo kan je denken aan vloerisolatie, HR++ glas, de HR-ketel laten vervangen voor een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Het adviesplan onderschrijft per maatregel een kostenbegroting en de geraamde terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is uitermate handig voor alle particuliere huizenbezitters die gasvrij willen gaan wonen en een subsidie nodig hebben.

Is het verplicht te beschikken over een energierapport?

Ja, dit maatwerkadvies moet je verplicht hebben indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Heb je isolatie plannen en wil je hiervoor subsidie, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een zelfstandige full electric warmtepomp of aansluiting op het beschikbare warmtenet? Voor die situatie is dit plan heel belangrijk. Zonder maatwerkadvies wordt er geen subsidie uitgekeerd. Ga je verduurzamen met een groene lening of spaargeld? Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het is concreet en vertelt welke maatregelen de meeste besparing opleveren. A.d.h.v. dit rapport kan je vervolgens zelf relevante bedrijven inschakelen.

Hoe duur is een energiebesparingsrapport?

De totale kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van huistype, de gebruiksoppervlakte (m2) en de adviseur die de klus uitvoert. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €215,00 tot en met €315,00. Voor een doorsnee huis betaal je voor het advies zo’n €255,00. Wij adviseren om offertes van ervaren (BRL9500-02) energieadviseurs in Leiden op te vragen.

Is de energiescan van meerwaarde voor een VvE?

Ja, de Vereniging van Eigenaren (VvE) kan als vertegenwoordigers van de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Op basis daarvan kan men gezamenlijk CO-2 besparende maatregelen laten doen. Bekijk ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiedeskundige komt langs voor een complete inspectie van het pand. Het inspectiebureau vraagt bewoners naar het wensenlijstje om het appartementencomplex te optimaliseren. De VvE ontvangt een duidelijke energieadvies voor de energieprestatie in de appartementen. Bewoners worden geïnformeerd over de totale benodigde investering en de terugverdientijd.

Kan ik ook terecht voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijfseigenaar wil je alles weten over hoe jij de energieprestaties van jouw bedrijfsgebouw of kantoor kunt perfectioneren. Het energieprestatieadvies (EPA) is een waardevol EPA-maatwerkadvies in Leiden voor bedrijfsobjecten. Het utiliteitsbouw plan toont aan bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte Een verbeterde energieprestatie zorgt voor lagere energiekosten, een prettige omgeving om in te werken, korting op de milieubelasting en een groener imago. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een aantrekkelijke zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en voor de implementatie van de duurzaamheidsmaatregelen. Ga naar RVO.nl om dit aan te vragen.

Plaats een reactie