Maatwerkadvies aanvragen voor VvE's
• Energieadvies op maat voor elke VvE
• Concreet advies om energiekosten te verlagen
• Uitgevoerd door erkend energieadviseur


ENERGIEADVIES INPLANNEN

Energieadvies VvE

Ben jij lid van een VvE en merk je dat de energiekosten van jullie appartementencomplex erg hoog is? In dat geval is het verstandig om te kijken hoe je als vereniging van eigenaren het wooncomplex kunt verduurzamen. Hiervoor zijn er vanuit de RVO en het Warmtefonds diverse leningen en subsidies beschikbaar. Bijvoorbeeld voor het isoleren van gevels, daken, vloeren, het plaatsen van HR++ glas, of het duurzaam verwarmen en koelen van het gebouw met een warmtepomp. Bij het aanvragen van een lening (en mogelijk ook bij subsidieaanvraag voor verduurzaming) is het verplicht om een energieadvies aan te leveren. Dit verduurzamingsadvies vertelt gedetailleerd wat de huidige status is van het wooncomplex en geeft inzicht in de maatregelen die een energiebesparing kunnen opleveren voor de VvE. Het Energie Prestatie Advies (EPA) dient te worden uitgevoerd door een BRL 9500-02 gecertificeerd bedrijf. Wij helpen jou graag bij het regelen van het Maatwerk VvE Energieadvies zodat jullie snel door kunnen pakken.

 • Willen jullie als VvE gezamenlijk jullie woningen verduurzamen? Dan is het verstandig om te starten met een grondig energieadvies.
 • Een erkend energieadviseur (BRL 9500-02) komt langs om het gehele wooncomplex op te nemen
 • Hieruit volgt een maatwerkadvies. Dit energieadvies vertelt precies welke energiebesparende maatregelen passen het complex, wat de kosten zijn, en wat de terugverdientijd is
 • Goed om te weten: het energieadvies voor VvE is verplicht bij het aanvragen van de VvE Energiebespaarlening
 • Met de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) vraag je subsidie aan voor het advies zelf, en voor eventuele verduurzamingsmaatregelen

Maatwerk VvE Energieadvies aanvragen in 5 stappen

Voor veel Verenigingen van eigenaren is er nog enorm veel winst te behalen als het gaat om energiebesparing. Als lid van een VvE kan je natuurlijk al het een en ander aan jouw eigen woning of appartement doen. Je kunt aan het denken van het plaatsen van tochtstrips, een waterbesparende douchekop of het aanschaffen van energiezuinige apparaat. Als het gaat om het verduurzamen van gemeenschappelijke ruimtes, daken, muren en vloeren (de gebouwschil), dan is het verstandig om als VvE samen een maatwerkadvies energiebesparing uit te laten voeren. Dit advies geeft jullie gezamenlijk concreet advies wat jullie kunnen doen om de energiekosten te verlagen en het comfort in het wooncomplex en in de individuele woningen te verhogen. Bovendien vertelt het energieadvies precies wat de verwachte kosten zijn en wat de terugverdien tijd is van bijvoorbeeld gevelisolatie, zonnepanelen of een gezamenlijke warmtepomp. Direct aan de slag? In het onderstaande stappenplan vertellen we in 5 stappen hoe dit werkt.

Energieadvies voor VvE aanvragen

 1. Een energieadviseur zoeken

  Allereerst is het belangrijk dat jullie samen als VvE besluiten dat het nodig is om een onafhankelijk energie expert naar het wooncomplex te laten kijken. Vervolgens is het belangrijk om een erkende EPA-adviseur in de hand te nemen. Deze kan je bijvoorbeeld vinden via de aangesloten partners op deze website of via het Centraal Register Techniek. Het is verstandig om een aanvraag in te dienen bij 2 of 3 verschillende adviseurs.

 2. Onderzoek van het wooncomplex

  Zodra jullie een VvE energieadviseur gevonden hebben komt deze op afspraak langs. Zorg dat je goed voorbereid bent. Zo is het slim om van tevoren met het bestuur van de VvE het gesprek voor te bereiden, te brainstormen over de opties en om gegevens van het woongebouw te verzamelen. Denk aan recente renovaties, bouwtekeningen, energierekeningen, etcetera. De adviseur neemt het wooncomplex van top tot teen op en maakt een analyse van de verschillende mogelijkheden.

 3. In gesprek met de bewoners van de VvE

  De adviseur gaat ook in gesprek met de bewoners. Het is belangrijk om te weten wat er allemaal leeft en wat de wensen en behoeften zijn van de bewoners als het gaat om verduurzamen, energie besparen en wooncomfort. Op basis van alle bevindingen gaat de adviseur aan de slag met het maatwerkadvies.

 4. Het energierapport

  Kort na het bezoek volgt het energierapport. Het advies omschrijft allereerst heel concreet de huidige status van het wooncomplex. Vervolgens geeft het energieadvies exact weer welke energiebesparende maatregelen er allemaal mogelijk zijn. Het rapport vertelt specifiek wat de kosten zijn en wat de verwachte terugverdientijd is. Hieruit kunnen jullie als VvE opmaken hoe lang het duurt om bijvoorbeeld dakisolatie, een warmtepomp of zonnepanelen terug te verdienen. Ook vertelt het rapport of aansluiting op het warmtenet een interessante optie is.

 5. Aan de slag!

  Als Vereniging van Eigenaren kan je zelf bepalen wat je met het energieadvies doet. Jullie kunnen met het bestuur (in overleg met de adviseur) zelf overleggen welke maatregelen jullie het meest interessant vinden. Hiervoor dienen jullie dan zelf gespecialiseerde bedrijven (aannemers, installateurs, isolatiebedrijven) in te schakelen. Sommige energieadviseurs blijven wel betrokken bij het hele traject en kunnen ondersteunen waar nodig.

Waarom een verduurzamingsadvies voor vereniging van eigenaren nodig?

Nu de energieprijzen hard stijgen kijken veel woningeigenaren naar manieren om de woning te verduurzamen en zo de energiekosten te verlagen. Voor een VvE is dit soms net wat lastiger omdat je veel verduurzamingsmaatregelen collectief moet doorvoeren. Daarom is het zo prettig dat een onafhankelijke energieadviseur daarbij komt helpen. Dit geldt zowel voor kleine als grote VvE’s.

De voordelen van een Energieadvies VvE op een rij:

 • Een grondige analyse van het huidige wooncomplex
 • Een goede inventarisatie van de wensen en behoeften van de bewoners
 • Een inhoudelijk energieadvies in begrijpelijke taal voor alle bewoners
 • Een concreet actieplan dat aanmoedigt om snel aan de slag te gaan
 • Duidelijk inzicht in de kosten en de terugverdientijd voor de VvE
 • Het energieadvies kan je ook laten opnemen duurzaam meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

Wat kunnen wij als VvE doen om ons appartementengebouw te verduurzamen?

Een appartementengebouw of wooncomplex kan je op talloze manieren duurzamer maken. Het is altijd belangrijk om met een goede voorbereiding te beginnen. Het hierboven besproken maatwerkadvies voor VvE’s is hier een uitstekend voorbeeld van. Je laat dan namelijk een onafhankelijk expert kijken naar het complex en je kunt dan aan de slag met een concreet energieadvies. Hieronder bespreken we in het kort wat je allemaal kunt doen als vereniging van eigenaren om te verduurzamen:

 1. Isoleren: door het isoleren van muur, dak en vloeren blijft de warmte in de winter beter in huis. Hierdoor hoeven jullie minder te stoken. In de zomer blijft het wooncomplex een stuk koeler. Zo hoeven jullie weer minder te koelen met bijvoorbeeld een airco. Dit zorgt voor een flinke energiebesparing
 2. Duurzaam verwarmingssysteem: vervang gasgestookte CV-ketels voor duurzame (hybride) warmtepompen. Hiermee worden de appartementen / woningen op een duurzame manier verwarmd en eventueel gekoeld.
 3. Zonnepanelen plaatsen: een volledig elektrische warmtepomp gebruikt geen gas, maar gebruikt wel stroom. Zorg dat jullie alle benodigde elektriciteit zoveel mogelijk opwekken met zonnepanelen op het woongebouw
 4. Zorg voor energiezuinige LED-lampen in en rondom het gebouw. Maak eventueel gebruik van een bewegingssensor of tijdschakelaar om onnodig branden van lampen te voorkomen
 5. Check regelmatig ventilatiesystemen en zorg dat deze regelmatig worden schoongemaakt. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie, een schonere lucht en dus een hoger wooncomfort
 6. Aansluiting op het warmtenet: dankzij stadsverwarming / blokverwarming kunnen de woningen duurzamer en mogelijk goedkoper worden verwarmd
 7. Probeer elkaar te helpen en stimuleer energiezuinig gedrag. Herinner elkaar er bijvoorbeeld aan om de deur van het complex te sluiten bij het verlaten van het gebouw

Informatie over de Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE)?

De Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) is een subsidieregeling vanuit de RVO bedoeld voor (gemengde) VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties die van plan zijn om hun gebouw te verduurzamen. De subsidie loopt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2027. Alle informatie lees je op de website van het RVO. Er zijn 3 verschillende soorten subsidies vanuit de SVVE:

 1. een subsidie voor het laten opstellen van het energieadvies
 2. subsidie voor verduurzamingsmaatregelen (bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp of isolatie)
 3. Subsidie voor oplaadpuntenadvies.

Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP) of een Nul-op-de-Meter-gebouw (NOM)
Het energieadvies bevat standaard ook een advies over de mogelijkheden van een Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP) of een Nul-op-de-Meter-gebouw (NOM). Hieronder lichten we in het kort toe wat dit betekent.

 • Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP): dit is een speciaal pakket voor VvE’s die het maximum aan isolatiemaatregelen willen nemen. Het betreft het isoleren van dak, vloer, gevel, glas, kozijnen en deuren. Daarnaast moet er een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) worden geplaatst. Het uitgangspunt van het ZEP-pakket is dat de gehele thermische schil geïsoleerd wordt.
 • Nul-op-de-Meter-gebouw (NOM): hierbij gaat het om maatregelen die ertoe leiden dat het hele wooncomplex helemaal energieneutraal is. In dit geval wordt er net zoveel energie opgewekt als verbruikt. Dit is enkel mogelijk met hoogwaardige isolatie, een verwarmingssysteem waarbij geen gas gebruikt wordt (vaak een warmtepomp) en voldoende zonnepanelen om alle benodigde stroom zelf op te wekken

Veelgestelde vragen over maatwerkadvies VvE:

Wat is een energieadvies voor VvE’s?

Een VvE energieadvies is een advies voor verenigingen van eigenaren om het woongebouw te verduurzamen. In het rapport staat precies aangegeven welke maatregelen een energiesparing opleveren voor de appartementen of woningen. Het rapport toont per maatregel ook de kosten en de terugverdientijd voor de VvE.

Wat kost een maatwerkadvies voor een wooncomplex?

De totale kosten van een maatwerkadvies voor een vereniging van eigenaren hangen sterk af van de grootte van het wooncomplex. Hoe groter het gebouw en hoe meer appartementen het telt, des te hoger de kosten van het advies. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €200 tot €300 per woning, maar dit kan sterk verschillen per situatie en adviseur. Wij adviseren altijd om meerdere offertes op te vragen bij verschillende gecertificeerde bedrijven (Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500, deel 02). Via de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) kan je subsidie aanvragen voor het energieadvies.

Is het energieadvies verplicht om aan te vragen?

In sommige gevallen is het verplicht een energieadvies aan te vragen. Wanneer je als VvE (vanaf 8 wooneenheden) een energiebespaarlening wilt afsluiten bij het Warmtefonds dan is het verplicht om een Energieadvies van een BRL 9500-02 gecertificeerd bedrijf te hebben. Ook is het mogelijk verplicht om het energieadvies aan te leveren bij een subsidieaanvraag bij het RVO. Deze regels zijn nog niet helemaal duidelijk. De energieadviseur kan daar meer over vertellen.

Wat is een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP)?

In het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) staat beschreven wanneer welk onderhoud plaats zal vinden en wat hiervan de verwachte kosten zijn. Het gaat hierbij om onderhoud van gemeenschappelijke onderdelen van het wooncomplex. Denk aan trappenhuis, kozijnen, dak, gevel, enzovoort.
Als VvE kan je ook de energiebesparende maatregelen die voortvloeien uti het energieadvies opnemen in het MJOP. We spreken dan over een duurzaam meerjaren onderhoudsplan (DMJOP)

Vraag vrijblijvend meer informatie op!

Meer weten over het energieadvies voor VvE’s of direct in contact komen met een erkend energieadviseur? Wij helpen jou graag op weg! Vul hieronder jouw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.