Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Energie besparen met isolatieglas

Dankzij het plaatsen van isolatieglas houd je het aangenaam koel in de zomer en houd je de warmte veel beter in huis in de winter. Op die manier kan jij flink besparen op de stookkosten en geniet je van meer comfort in huis. Veel huizen beschikken al over dubbelglas. Dit is al een stuk beter dan enkelglas. Moderne huizen hebben vaak HR++ glas (Hoog Rendements-beglazing). Dit is speciaal isolerend dubbelglas, en werkt nog beter dan alleen dubbelglas. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over het plaatsen van isolatieglas in jouw woning. 

Wat is HR++ glas

Er is een belangrijk verschil tussen standaard dubbel glas en HR++ glas. Bij normaal dubbelglas is de ruimte tussen het glas namelijk gevuld met lucht. Bij HR++ glas is dat net iets anders: deze tussenruimte is gevuld met edelgas. Edelgas heeft een veel gunstigere isolatiewaarde dan lucht. Bovendien is het aan één zijde gecoat. Dat geeft nog eens een extra gunstig isolerend effect. Dit laagje coating, een flinterdunne metaallaag, vermindert de geleiding van warmte. Ook laat de coating de zonnestraling door, terwijl de warmtestraling die vanuit de woning komt, weer wordt teruggekaatst in de woning. win-win dus. Deze maatregelen zorgen er samen voor dat HR++ glas bijna 5 keer minder warmte doorlaat dan enkel glas en 2 tot 2,5 keer minder dan dubbelglas. Is dit voor mij gunstig? Neem contact op met een energie adviseur in Zaanstad of kies voor een maatwerk energieadvies in Amersfoort of Apeldoorn voor meer informatie!

Waarom HR++ glas?

HR++ glas is een effectieve oplossing om het warmteverlies in de woning te verminderen. Daarmee verhoog je het comfort in de woning en worden de energiekosten fors lager. HR++ glas is een relatief dure optie vergeleken met andere vormen van isolatie. Maar, de investering verdient zich goed en sneller terug dan andere isolatieopties. Als je overgaat op HR++ glas is het aan te raden om ook te investeren in andere isolerende maatregelen zoals vloer-, dak– of spouwmuurisolatie. Door meerdere combinaties te maken heb je het meeste profijt van je investering. Zeker met een wat grotere investering als HR++glas.

Alle soorten glas op een rijtje

Enkelglas
Enkel glas? Dat is echt heel ouderwets en komt ook bijna niet meer voor. Mocht je het toch nog hebben, vervang het dan voor beter isolerend glas. Je zult na het plaatsen merken dat het een wereld van verschil is qua comfort en kosten. Het kan zo zijn dat je in een een (monumentaal) pand woont waar het onmogelijk is om je glas te vervangen. Ga dan voor een van de alternatieven als voorzetramen of raamfolie.

Dubbelglas
Ouderwets dubbelglas (Thermopane) heeft een veel lagere isolerende waarde dan modern dubbelglas (HR glas). Thermopane glas bestaat uit 2 glazen platen met een luchtlaag, ook wel luchtspouw genoemd, ertussen. Bij dubbelglas is er geen coating of speciale (ongevaarlijke) gassen tussen de platen verwerkt. Gewoon dubbelglas heeft een U-waarde van 2,8, terwijl HR+++/triple glas een U-waarde heeft van 0,6. De isolatiewaarde van glas wordt dus de U-waarde genoemd. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert

HR glas
HR staat voor Hoog Rendement glas en bestaat uit 2 of 3 glasplaten met daartussen een laag, de spouw dus. Gewoon HR glas kan net als dubbelglas bestaan uit twee glasplaten, maar de spouw is bij HR en HR+ glas gevuld met droge lucht en er is een speciale coating aangebracht, die zorgt voor een betere isolatie. Dit zorgt ervoor dat warmte binnen blijft en licht wordt doorgelaten. Dat betekent meer warmte in de winter en een koeler huis in de zomer. Bij HR++ glas, HR Iso en triple glas wordt de ruimte gevuld met een edelgas, vaak argon (zoals ook hierboven uitgelegd). Ramen met zo’n laagje gas er tussen hebben weer een hogere isolerende waarde ramen met gewone lucht ertussen.

HR en HR+ glas zijn dus de dunnere varianten van HR-glas. Ze isoleren beter dan gewoon dubbel glas maar minder goed dan HR++ of ons HR Isoglass. HR Isoglass uit ons aanbod heeft dezelfde isolerende waarde als HR++ glas. De beide glashelften worden bij elkaar gehouden door de speciale Warm Edge afstandhouder, waardoor het aluminium het glas niet meer raakt en warmteverlies door geleiding via de randen van het glas verleden tijd is. De isolatiewaarde van HR +++ of triple glas is het allerhoogst, maar dit is vaak alleen te plaatsen als ook de kozijnen nieuw zijn. Ben je dus toe aan het vervangen van je kozijnen, raden we aan te kiezen voor deze variant. Anders is HR Isoglass de beste keuze met een hoge isolatiewaarde.

Alternatieven voor isolatielglas

Kies voor raamfolie, voorzetramen of monumentenglas om de isolatiewaarde van je enkelglas te verhogen. Deze vormen van isolatie zijn alleen aan te raden als HR++ glas echt niet mogelijk is in jouw woning, omdat ze een stuk minder goed isoleren.

Voorzetraam
Een voorzetraam is letterlijk een extra raam dat je zelf voor je bestaande enkelglas kunt plaatsen. Je maakt dus ‘dubbel glas’. Het voorzetraam kan aan de binnen- of buitenkant tegen het houten raamwerk of in een stalen kozijn geplaatst. De luchtlaag die tussen de twee glasplaten ontstaat heeft een isolerende werking.

Monument? Speciaal glas of raamfolie
Voor monumentale en historische gebouwen bestaat er speciaal monumentenglas. Dit is isolerend enkelvoudig of dubbelglas dat door de geringe dikte in de meeste bestaande kozijen te plaatsen is. Het glas heeft een zachte, onregelmatige spiegeling waardoor het past bij de historische uitstraling van oude gebouwen. Raamfolie kan hier ook een bruikbaar en goedkoop alternatief bieden.

Raamfolie
Raamfolie is een goed alternatief wanneer je bijv. ergens tijdelijk woont. De isolatiewaarde van enkelglas wordt dubbelglas en van dubbelglas kun je upgraden tot HR-glas. Wel moeten we ook hier weer zeggen dat het minder goed zal isoleren dan HR++ glas en triple glas. Er bestaat raamfolie dat je direct op de ruit plakt, maar dat is net zo kostbaar als HR++ glas per m2. Wij raden de goedkope en zelf aan te brengen variant aan: kozijnfolie. Net als bij een voorzetraam creëer je een extra laag tussen het vensterglas en de folie. Je plakt de kozijnfolie met dubbelzijdig tape op het kozijn voor de ruit. Met een fohn span je de folie. Inclusief plakband kost dit folie maar 2,50 euro per m2. Pas op met huisdieren en kinderen, want de folie kan kapot gaan als je het na aanbrengen aanraakt.