Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Energie besparen met dakisolatie

Een goede dakisolatie is van noodzakelijk belang. Wanneer uw dak niet goed geïsoleerd is, kan er tot wel 30% van de warmte in uw woning via het dak verloren gaan. Het moge duidelijk zijn dat warmteverlies in uw woning ongewenst is, aangezien dit onder andere tot onnodig hoge energiekosten leidt.

Maar dat geldt niet alleen voor de winter. Een goed geïsoleerd dak houdt uw woning op warme dagen ook koeler, wat uiteraard veel comfortabeler is. En zo zijn er nog meer voordelen te noemen. Doordat u minder energie hoeft te gebruiken bent u minder belastend voor het milieu. Ook leidt een investering in dakisolatie tot waardevermeerdering van uw woning. Kortom, er zijn dus genoeg positieve aspecten. Wil je meer weten? Vraag een maatwerk advies aan in Utrecht, Eindhoven of zoek een energie specialist in Tilburg!

Hoe moet ik mijn dak isoleren?

Het isoleren van uw dak kan op verschillende manieren. Allereerst is het van belang het juiste isolatiemateriaal te kiezen. Zo kunt u onder andere kiezen voor glaswol, steenwol of isolatieplaten. Dit is afhankelijk van uw budget, de beschikbare ruimte om te isoleren en de technische opbouw van uw dak. In het laatste geval betreft het de vraag of u een schuin of plat dak heeft, en of u het isolatiemateriaal aan de binnenzijde of buitenzijde geplaatst wenst te hebben. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen specifieke voordelen, toch zijn ze allen uitermate geschikt voor dakisolatie. Daarbij dient gezegd te worden dat de technische opbouw van uw dak alsook de vraag of u aan de binnenzijde of buitenzijde wenst te isoleren, van invloed is op de keuze voor het juiste materiaal. Bekijk ook pagina soorten dakisolatie.

Zelf isoleren of uitbesteden?
In de meeste gevallen kunt u dakisolatie beter laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Het isoleren van uw dak is een vrij accurate klus die de nodige kennis vereist. Daarbij zijn er belastingtechnische voordelen wanneer u het werk laat doen. Zo is het BTW-tarief op de loonkosten voor het plaatsen van isolatie slechts 6%.

Prijzen dakisolatie

De totale prijs van het isoleren van uw dak hangt van een aantal factoren af. Onder andere de oppervlak van uw dak en de keuze van het isolatiemateriaal spelen hierin een belangrijke rol. Tevens hangt een en ander af van de constructietechnische gecompliceerdheid van het te isoleren dak. De gemiddelde prijzen liggen tussen de €50 – €70 per m2. Een belangrijk deel hiervan wordt gevormd door de arbeidskosten, een iets kleiner deel door de materiaalkosten.

Wat zijn de voordelen van dakisolatie?

Het isoleren van uw dak heeft een aantal belangrijke voordelen, welke hieronder worden besproken. De meeste warmte in een woning gaat verloren via het dak. Het moge duidelijk zijn dat een goede isolatie van uw dak u dus een flinke besparing op de stookkosten kan opleveren. Daarnaast is een goed geïsoleerd huis beter voor het milieu, en heeft u simpelweg meer comfort. Hieronder worden deze drie overwegingen nader toegelicht.

Kostenbesparing door dakisolatie
Met een goede dakisolatie kunt u de opstijgende warmte in uw woning binnenhouden. U kunt tot wel 10 m3 gas per m2 dakoppervlak per jaar besparen. Wanneer uw dak een oppervlak heeft van 80 m2, bespaart u zo een 800 m3 gas wat u een besparing oplevert van meer dan €1.000 euro per jaar (afhankelijk van het energiecontract wat u heeft)

Voordelen voor het milieu
U doet het milieu een plezier wanneer u een gedegen dakisolatie heeft. Met uw lagere gasverbruik doet u minder beroep op de voorraad fossiele brandstoffen, welke natuurlijk geen onuitputtelijke bron zijn. Daarnaast stoot u minder broeikasgassen uit (CO2). Klimaatverandering wordt voornamelijk veroorzaakt door CO2-uitstoot.

Comfort
Het isoleren van uw dak biedt extra wooncomfort. Uw woning voelt minder kil aan waardoor deze behaaglijker wordt. Tevens zal u in de zomer ervaren dat uw woning koeler blijft, omdat de dakisolatie dan een warmtewerend effect heeft. Ook vocht– en schimmelproblemen krijgen minder snel de kans wanneer uw dak optimaal geïsoleerd is.

Waardestijging van uw woning
Naast het feit dat u uw investering via een lagere energierekening zult terugverdienen, wordt uw woning simpelweg meer waard wanneer u uw dak laat isoleren. Anderzijds zullen kopers eerder terugdeinzen voor het kopen van uw woning wanneer er geen goede dakisolatie aanwezig is. Het is een feit dat woningen met een beter energielabel in het algemeen sneller verkocht worden omdat deze populairder zijn.

Besparing op energiekosten
Het is duidelijk dat er behoorlijk veel energie verloren gaat wanneer een dak niet goed geïsoleerd is. Wanneer uw dak wél een goede isolatie kent, bespaart u al gauw zo een 10 m3 gas per m2 dakoppervlak per jaar. Dit kan leiden tot een besparing van enkele honderden euro’s per jaar.

Winddicht dak
Een dak dat niet of slecht geïsoleerd is, kan zorgen voor wind in huis. Wanneer het hard waait kan de lucht via de dakpannen als het ware naar binnen worden gezogen. Dit geeft uiteraard een onaangenaam effect.

Dakisolatie is beter voor het milieu
Een gedegen dakisolatie is beduidend minder belastend voor het milieu. Wanneer uw dak niet goed geïsoleerd is, verliest uw woning meer warmte. Hierdoor zal u meer moeten stoken, wat een hoger gasverbruik betekent. Het is goed om te beseffen dat de Nederlandse gasvoorraad niet eindeloos voorradig is. Hierbij komt nog dat een slecht geïsoleerd dak vervuilend is voor het milieu, met name door CO2-uitstoot. Dit werkt klimaatverandering in de hand.

Comfort van dakisolatie
Een goed geïsoleerd dak betekent simpelweg ook meer comfort. De warmte blijft ’s winters beter binnen, waardoor het uw woning aangenamer maakt om in te verblijven. Ook heeft u minder last van tocht in uw woning. In de zomer zorgt dakisolatie er juist voor dat uw woning niet te warm wordt, waardoor het voor u een leefbare plek blijft. En bovenal, een goed afgewerkte dakisolatie maakt uw huis een stuk mooier. Uw dak krijgt een metamorfose, en ziet er weer netjes en strak uit.