Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Energie besparen met infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn een manier om uw woning te verwarmen. Ze werken op elektriciteit en verwarmen een ruimte door middel van infrarode straling. Dit infrarode licht is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar verwarmt het oppervlak van objecten en muren in de ruimte. Het is een betrouwbare en duurzame heating solution die steeds populairder wordt. Infraroodpanelen werken door elektriciteit om te zetten in infrarood licht. Dit infrarood licht straalt uit en wordt geabsorbeerd door objecten en muren in de ruimte. Deze warmte wordt dan in de stof geabsorbeerd en verspreidt zich door de ruimte. Hierdoor wordt de temperatuur in de ruimte snel en gelijkmatig verhoogd. Bekijk ook het maatwerkadvies in Emmen, Oosterhout of Doetinchem voor meer informatie.

De voordelen en nadelen van infraroodpanelen

Infraroodpanelen hebben verschillende voordelen. Ten eerste zijn ze energie-efficiënt omdat ze direct warmte produceren in plaats van lucht. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt om dezelfde ruimtemperatuur te bereiken. Daarnaast zijn ze ook veilig omdat ze geen vlam of open vuur gebruiken. Ook zijn de panelen vrij van luchtverontreiniging, waardoor ze een gezonde verwarmingsoptie zijn voor uw huis. Hieronder volgt een lijst met alle voordelen:

 1. Hoge energie-efficiëntie: Infraroodpanelen zijn zeer energie-efficiënt en kunnen tot wel 90% van de energie omzetten in warmte.
 2. Geen verspilling: Er is geen warmteverlies in infraroodpanelen, waardoor er geen warmteverlies plaatsvindt.
 3. Schone energiebron: Infraroodpanelen zijn een schone energiebron en produceren geen schadelijke uitstoot zoals veel andere energiebronnen.
 4. Economisch: Infraroodpanelen zijn erg betaalbaar en kunnen een goede optie zijn voor mensen op zoek naar een betaalbare energiebron.
 5. Eenvoudig te installeren: Infraroodpanelen kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd.
 6. Geen brandgevaar: Infraroodpanelen produceren geen open vlam, waardoor er geen brandgevaar is.
 7. Geen vochtproblemen: Infraroodpanelen zijn vochtbestendig en zullen geen schimmel of schimmel veroorzaken.
 8. Geen onderhoud: Infraroodpanelen hebben geen onderhoud nodig, waardoor u geen kosten hoeft te maken voor onderhoud.
 9. Geen lawaai: Infraroodpanelen produceren geen geluid, waardoor u geen geluidsoverlast ondervindt.

Nadelen van infraroodpanelen
Hoewel infraroodpanelen veel voordelen hebben, zijn er ook een aantal nadelen. Ten eerste zijn ze duurder dan andere verwarmingssystemen. Bovendien hebben ze een hogere installatiekosten. Ten tweede hebben ze een langere opwarmtijd dan andere verwarmingssystemen. Als uw ruimte snel en gelijkmatig verwarmd moet worden, zijn infraroodpanelen dus niet de beste optie. Hieronder volgt een lijst met alle nadelen:

 1. Infraroodpanelen zijn duurder dan andere vormen van verwarming.
 2. Infraroodpanelen produceren veel warmte, waardoor de luchtvochtigheid in een ruimte kan dalen.
 3. Infraroodpanelen worden warm, waardoor ze niet geschikt zijn voor plaatsen waar er een risico is op brandwonden.
 4. Infraroodpanelen zijn moeilijk schoon te maken omdat ze veel stof verzamelen.
 5. Infraroodpanelen kunnen de luchtkwaliteit verminderen door de stofdeeltjes die ze produceren.
 6. Infraroodpanelen zijn niet zo efficiënt bij het verwarmen van grote oppervlakken.

Kosten en terugverdientijd
De kosten van infraroodpanelen zijn afhankelijk van de grootte van de ruimte waarin ze worden geïnstalleerd. De meeste panelen kosten ongeveer €300 tot €500 per paneel. De totale installatiekosten kunnen oplopen tot ongeveer €2000. De terugverdientijd is ongeveer 5-7 jaar, afhankelijk van het type panelen en hoe vaak ze worden gebruikt.

Conclusie: zijn infraroodpanelen geschikt voor mijn woning?
Infraroodpanelen zijn een duurzame en energie-efficiënte manier om uw woning te verwarmen. Ze produceren direct warmte in plaats van lucht, waardoor er minder energie verbruikt wordt. Hoewel ze duurder zijn dan andere verwarmingssystemen, hebben ze ook een langere terugverdientijd. Als u op zoek bent naar een betrouwbare oplossing voor het verwarmen van uw woning, zijn infraroodpanelen een goede optie.