Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Energie besparen met een water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp is een systeem dat gebruikmaakt van de warmte-energie die aanwezig is in het grond- of oppervlaktewater om ruimtes te verwarmen. Het is een zeer efficiënte manier om ruimtes te verwarmen met behulp van hernieuwbare energie. Het werkt door het water uit de grond of uit het oppervlak van een meer of rivier te pompen, waarbij de warmte-energie uit het water wordt geabsorbeerd. De warmte die aanwezig is in het water wordt vervolgens gebruikt om lucht in een ruimte te verwarmen. Bekijk ook hoe jij kunt besparen dankzij de woningscan in Gouda, Zaandam of Lelystad.

De voordelen van een water/water warmtepomp

  1. Een water-water warmtepomp is een duurzame en energie-efficiënte manier om warmte te produceren. Het maakt gebruik van warmte uit het grondwater of oppervlaktewater om warmte te creëren.
  2. Omdat het systeem warmte uit het water haalt, is er geen behoefte aan fossiele brandstoffen en is er dus ook geen uitstoot van schadelijke stoffen.
  3. Het systeem is relatief eenvoudig en vereist weinig onderhoud.
  4. Het kan worden gebruikt in combinatie met andere warmtebronnen, zoals zonnepanelen, zodat het systeem gebruikt kan worden wanneer er geen directe warmtebron beschikbaar is.
  5. Water-water warmtepompen zijn kostenefficiënt. Ze hebben een lage aanschaf- en installatiekosten, en het systeem kan worden aangepast aan de behoeften van de eigenaar.

Wat zijn de belangrijkste nadelen?

  1. Hoge aanschaf- en installatiekosten: De aanschaf- en installatiekosten van een water-water warmtepomp zijn hoger in vergelijking met andere warmtepompsystemen.
  2. Hoge energieverbruik: De energie-efficiëntie van een water-water warmtepomp is lager dan die van andere warmtepompsystemen.
  3. Het kan moeilijk zijn om warmte te transporteren: Water-water warmtepompen zijn afhankelijk van het transporteren van warmte tussen twee bronnen. Hierdoor kan het soms moeilijk zijn om warmte effectief te transporteren.
  4. Complexe installatie: Er zijn meerdere componenten en installatieprocessen voor een water-water warmtepomp. Dit maakt het soms moeilijker om te installeren en te onderhouden.
  5. Beperkte toepassingen: Water-water warmtepompen zijn niet geschikt voor elke toepassing. Ze kunnen bijvoorbeeld niet worden gebruikt in ruimtes met lage temperaturen.

De kosten en het rendement

De kosten van een water-water warmtepomp kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type systeem dat je kiest, de grootte van het systeem en het merk dat je kiest. In het algemeen kunnen de kosten van een water-water warmtepomp variëren van €3000 tot €10.000 of meer, inclusief installatie. In sommige gevallen kunnen de kosten nog hoger uitvallen. De terugverdientijd van een water-water warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het systeem, de energie-efficiënte instellingen, de energieprijzen, het type constructie, etc. In het algemeen wordt aangenomen dat de terugverdientijd van een water-water warmtepomp tussen de 5 en 10 jaar ligt.

Waar op letten bij de aanschaf van een water-water warmtepomp?

  1. Zorg ervoor dat de warmtepomp is voorzien van een goede warmtewisselaar. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte uit het bronwater wordt overgedragen op het verbruikwater.
  2. Controleer of de warmtepomp voorzien is van een compressor met een goede prestatie. Een compressor met hoge prestatie zorgt voor minder energieverbruik en een betere prestatie.
  3. Kijk of de warmtepomp voorzien is van een goede elektrische aansluiting, zodat het apparaat op de juiste manier geïnstalleerd kan worden.
  4. Controleer of de warmtepomp voorzien is van een voldoende grote capaciteit. Kijk naar de capaciteit van het warmwatervermogen, zodat de warmtepomp voldoende warmwater kan leveren.
  5. Kijk of de warmtepomp voorzien is van een goede energie-efficiëntie. Kijk naar het energielabel van het apparaat, om te bepalen hoe energie-efficiënt het apparaat is.
  6. Controleer of de warmtepomp voorzien is van een goede servicecontract. Zo kunt u de warmtepomp onderhouden en repareren als dat nodig is.