Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Gouda

Wil jij de energierekening verder laten dalen? Het kan moeilijk zijn om te bepalen waar je dan moet beginnen. Moet ik isoleren, een full-electric warmtepomp kopen of zonnepanelen op het dak leggen? Het Energiebesparing Maatwerkadvies Gouda is een goed hulpmiddel! Een energieadviseur maakt een afspraak voor persoonlijk advies en verkent waar de mogelijkheden liggen. Het energieadvies laat woningeigenaren zien welke maatregelen het energieverbruik laten dalen en het energielabel verbeteren. In het aanbevelingen-rapport vind je nauwkeurig de kosten en baten van de getoonde duurzame opties. Het energieadvies is een uitkomst voor particuliere woningeigenaren en wordt vaak verplicht bij de aanvraag van subsidies voor verduurzamen van een woning.

 • Een maatwerkadvies verduidelijkt welke verduurzamingsmaatregelen jouw huis energiezuiniger kunnen maken.
 • Een deskundige duurzaamheidsadviseur komt vakkundig jouw woning opnemen.
 • Je krijgt een plan met alle duurzaamheidsmaatregelen die je kan laten uitvoeren.
 • Overweeg bijv.: woningisolatie, infraroodpanelen, warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren, ventileren met WTW.
 • Per duurzaamheidsmaatregel kun je meer info vinden over de verwachte kosten, het rendement en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor de uitvoering van het maatwerkadvies zal je zelf offertes moeten aanvragen via plaatselijke aannemers.
 • Een maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een minimale vereiste in 2023 voor woningeigenaren in Gouda die duurzame investeringen willen uitvoeren en daarbij in aanmerking willen komen voor een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-gouda

Energieadvies: aan de slag met je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (geïntroduceerd als Energieprestatieadvies (EPA)) is een plan voor privé-woningen en kantoren dat concrete handvatten geeft om een gebouw energieneutraal te maken en zo de energienota te beperken. In dit rapport wordt heel concreet aangegeven welke energiebesparende stappen je kunt zetten, wat wat de financiële implicaties zijn, en wat de uiteindelijke besparing zal zijn. Daarbij komen diverse maatregelen naar voren, zoals: spouwmuurisolatie, warmtepomp, HR++ glas, dakisolatie, zonneboiler, vloerisolatie. Het is een eenvoudige procedure. Een energiedeskundige komt altijd bij je thuis op bezoek om een goed advies te kunnen geven. Deze vakman bekijkt grondig de hele woning en rekent uit welke energiebesparingsmaatregelen jij het beste kunt laten uitvoeren. Het rapport bevat informatie en een overzicht met een lijst met maatregelen. De adviseur geeft je ook een raming van de kosten met daarbij de terugverdientijd en effecten. Hierbij geldt altijd: Jouw maatwerkadviseur is onpartijdig en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het document biedt meestal ook het energielabel, inclusief onderbouwing.

Update: Ga je je woning isoleren met duurzame materialen, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Je moet dan altijd een maatwerk energiebesparingsadvies laten uitvoeren. De inspecties moeten gedaan worden door een onafhankelijke expert op het gebied van energie . Gediplomeerde en neutrale energieadviseurs vind je op het platform centraalregistertechniek.nl. Een BRL9500 certificaat maakt een bedrijf betrouwbaar.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Gouda (juni 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie om duurzame producten aan te schaffen? Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Het plan biedt een lijst met verschillende vergroeningsmaatregelen die jouw woning helpen energie te besparen. Uitkomsten van zo’n plan kunnen zijn sterk HR++ raamwerk (beglazing), het aanbrengen van isolatie op buitengevels en het installeren van zonnecellen. In het volgende blok bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

Energierapport opvragen in 5 stappen

 1. Energieadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde maatwerkadviseur. Erkende maatwerkadviesbureaus zijn vindbaar op de website centraalregistertechniek.nl maar ook via dit platform. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Tip: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf dat in het bezit is van een BRL9500-02-certificaat.

 2. Dien offerte-aanvragen in

  Een gepersonaliseerd advies komt niet zonder kosten. Adviesbureaus kunnen zelf bepalen wat de tarieven zijn. Het is nuttig om minimaal 2 offertes op te vragen van ervaren specialisten. Geef je verwachtingen vooraf aan. Wil je puur en alleen kijken naar de isolatie, of wil je ook aan de slag met een warmtepomp? Wil jij alles gaan uitbesteden, of ga je zelf bedrijven benaderen? Wees zo nauwkeurig als je kunt. Het vergelijken van de offertes kost je dan minder moeite.

 3. Woningcheck vooraf

  Het overleg is georganiseerd? Bereid jezelf goed voor. Doorloop eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl ontdek je een complete samenvatting met investeringen die relevant zijn. Deze omvatten de uitgaven en de opbrengsten. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor het adviesgesprek met de energiecoach in Gouda.

 4. Het energierapport laten opstellen

  Een maatwerkadviseurs bezoekt je aan huis en beschrijft welke investeringen aansluiten bij jouw wensen. Vervolgens mailt hij het doorberekende energieplan inclusief de voorgestelde energiebesparende maatregelen voor jouw appartement. Aangaande deze energiemaatregelen bekijk je randzaken zoals de verwachte prijzen, de opbrengsten en de verwachte terugverdientijd. Je kunt een afspraak maken om het rapport door te nemen. In die situaties kan je vragen stellen.

 5. Vakbedrijven uitzoeken

  Een energiedeskundige heeft slechts beperkte bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Gouda laten uitvoeren). Deze vakman kent alle opties op te besparen op gas en stroom. Wanneer je deze energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Vraag meerdere offertes op bij isolatie-vakmannen en plaatselijke installateurs. Plan een afspraak bij je thuis in om de woning van dichtbij te bekijken. Indien gewenst kan je vragen of de energie specialist daarbij aanwezig wil zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nuttig voor je huis?

Zoek energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur Gouda vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing wordt altijd opgesteld door een erkende energie specialist. Het is wijs om een energie-specialist uit de buurt te benaderen. Zij kennen de lokale woningmarkt, en de lijntjes zijn vaak net wat korter. Hieronder tref je naam + adresgegevens van professionele energieadviseurs die diensten aanbieden in de gemeente Gouda. Let goed op de aanwezigheid van de BRL9500-02-certificering. Tip: actuele adressen vind je ook op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Veilig Vitaal Vastgoed B.V.Zuidelijk Halfrond 42801DDGouda
J. Hofman Holding B.V.Voorwillenseweg 1132806ZEGouda
CAGReeuwijkse Poort 1002811MXReeuwijk
Helix adviesMeridiaan 262801DAGouda
Smits van Burgst Raadgevend IngenieursbureauBaron de Coubertinlaan 82719ELZoetermeer
Tabel met energieadvies bedrijven uit de buurt van Gouda

Uitgelichte bedrijven: direct online afspraak inplannen

Direct aan de slag? In de bijgaande tabel kan je kiezen uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Gouda waar je vaak snel terecht kunt. Klik op de knop om direct aan de slag te gaan.

De verschillende soorten energiebesparende maatregelen

Veel mensen willen minder energie gebruiken. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Precies hiervoor is het maatwerkadvies ontwikkeld. Je krijgt inzicht in allerlei besparingsmogelijkheden voor je huis. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? In deze gids behandelen we goede energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Bekijk tevens meer informatie over lucht-water warmtepomp.

5 voordelen van een energiezuinige woning in Gouda

 1. Een aantrekkelijke energiefactuur: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Draag je steentje bij aan een beter milieu: je stoort minder CO-2 uit.
 3. Je geniet van een optimaal binnenklimaat: een fijne warme luchtcirculatie.
 4. De waarde van jouw woning stijgt: kopers kijken steeds meer naar huizen met energielabel A.
 5. Ervaar een gezonde leefomgeving: in alle ruimtes een goede luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Dakisolatie (bekijk hier meer info)€4625,00€460,00 p/jaar
Full-electric warmtepomp€10400,00€730,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€4675,00€525,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3235,00€215,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€380,00€29,00 p/jaar
Inductie kookplaat (meer tips) €540,00€49,00 p/jaar
Kosten en baten van energiebesparingsmaatregelen bij normale huizen (+/- 100 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor doelgerichte verduurzaming!

Bekijk beschikbare adviseurs en start vandaag nog

Woningisolatie: een dikke jas om je woning

Meteen een lagere energienota? Een huis isoleren in Gouda is een aantrekkelijke optie. Middels het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren gaat er minder warmte verloren. Het kent gunstige effecten: je bespaart meteen op de energienota, de woning heeft een beter comfortniveau, het is milieubewust, je hebt veel minder lawaai van buitenaf en je woningwaarde stijgt fors. Er zijn veel subsidies te kiezen. Goed om te weten: voor isolatiewerkzaamheden geldt het speciale lage BTW-tarief (9%) De terugverdientijd is op die manier zeer interessant.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,50 per /m2): het voorkomt warmteverlies bij de vloer van de woning.
 • Dakisolatie (vanaf €42,50per /m2): geen daken en muren op zolder die kou afstralen.
 • Gevelisolatie (vanaf €100,00per /m2): ideaal om uit te laten voeren bij een renovatie.
 • Bodemisolatie (vanaf €19,50per /m2): verhoogde thermische isolatie, tot wel 30% energiebesparing.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €20,00per /m2): relatief goedkope en eenvoudige manier van isoleren.
 • Isolatieglas (vanaf €127,50per /m2): HR++ glas houdt de koele lucht in de zomer beter vast.

Huis verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp levert je veel voordeel op i.v.m. de HR-ketel op gas. Het pakt warmte van bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. Je kunt hierdoor behoorlijk minder gas gaan verbruiken. Door het gebruik van een warmtepomp gebruik je meer elektriciteit. Stroom kan je genereren met zonnepanelen (die je misschien al hebt). In de warme maanden (juli – september) kan het jouw huis ook koelen. Er zijn twee keuzes: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride systeem. Hieronder delen we meer informatie over de verschillende varianten die er allemaal zijn.

 • All-electric warmtepomp: verwarmt je huis en pompt warm tapwater door de woning. Een huis zal op deze manier geen gas meer verbruiken. Het is een relatief duur systeem en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. Voor nieuwbouw is het zeer aan te raden.
 • Hybride warmtepomp Gouda: een prima te betalen installatie en wordt veel gekozen voor het verduurzamen van woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Hij functioneert naast de HR-combiketel. Dit kan een besparing opleveren van liefst 70% op het gas.
 • Lucht-lucht warmtepomp: duurzaam verwarmen en koelen zonder gas.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben geen droge luchtpomp nodig, waardoor ze energiezuiniger zijn.
 • Water-water warmtepomp: produceert geen schadelijke gassen zoals koolmonoxide of stikstofoxide.
 • Bodem-water warmtepomp: verwarmt in de winter en koelt in de zomer.

Kies voor zonnepanelen

Via zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op. Goed voor het klimaat en je betaalt veel minder voor de energie. Door te profiteren van subsidies, een 0% BTW-tarief en/of een financiering middels groene leningen is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Bovendien maakt het je onafhankelijk van energieleveranciers zoals Engie, Eneco, Vattenfall, GreenChoice, Budget Energie of Vandebron, Delta, Powerpeers, Oxxio, Enegiedirect.nl. Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom terug te leveren.

 • Zonnepanelen zijn voor veel huishoudens financieel haalbaar. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen kan je laten monteren voor €5.600 en kan je terugverdienen in +/- 6 tot 8 jaar.
 • Let goed op de volgende zaken: het dak moet geschikt zijn voor montage met oriëntatie op het zuiden. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schaduw. Ook een dakconstructie is cruciaal.
 • Eventuele overtollige zonnestroom lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen).
 • Interesse in zonnepanelen in Gouda aanschaffen? Dan betaal je geen BTW.

Een innovatieve zonneboiler

Een zonneboiler wordt gevormd door een warmte genererende zonnecollector een een opslagvat voor het warme tapwater. De zonneboiler levert snel warm tapwater om te douchen en te koken. Daarvoor gebruikt het de energie van de zon. Met een zonneboiler realiseer jij een besparing van wel 50% van het gasverbruik voor warm water verwarmen. Voor de reguliere verwarming gebruik je nog wel een warmtepomp of HR-ketel. Het is niet nodig om een vergunning aan te vragen en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een standaard zonneboiler voor normaal gebruik (200 liter vat) vergt een investering van zo’n €3.750 inclusief montage.
 • De zonneboilercombi kan ook woningen verwarmen (met lagetemperatuurverwarming).
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is rond de 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Je hebt ook ruimte nodig voor het buffervat (v.a. 50cm bij 100 cm).

Het voordeel van infraroodpanelen

D.m.v. elektrische infraroodpanelen kan je heel lokaal verwarmen. Zoals bijv. een werkkamer of in de slaapkamer. Het systeem verwarmt niet de lucht (zoals radiatoren doen). Je ervaart de stralingswarmte als je ervoor staat. Deze warmtepanelen doen het goed als tijdelijke bijverwarming. Het wordt vaak gekozen om redenen als: neutraal effect op luchtcirculatie, een gunstig energieverbruik, door iedereen zelf te installeren en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan heel gericht een plek opwarmen.
 • Bij woningen die uitstekend geïsoleerd zijn kan IR-verwarming zelfs als hoofdverwarming worden geplaatst.
 • De kosten van warmtepanelen ramen we op +/- €175,00 – €375,00 per warmtepaneel.

Goede energiebespaartips

Naast deze energiebesparende maatregelen hebben we nog meer handige energiebespaar adviezen in Gouda. In de box hieronder kan je aan de slag met een overzicht met krachtige en interessant geprijsde energiebesparende maatregelen die je vrij eenvoudig kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: buitenlucht verontreiniging wordt verminderd door lucht rond te blazen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): lagere stookkosten en altijd schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: water- en energieverbruik kan fors worden gereduceerd.
 • Radiatorfolie: een betaalbaar product om effectiever met warmte om te gaan.
 • LED-lampen: LED-verlichting gebruikt 75% minder energie dan gloeilampen.
 • Elektrisch koken: de inductiekookplaat is een goedkoop alternatief voor het gasfornuis.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig te bedienen en altijd inzicht in je verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: veel minder onkosten aan A+ label elektrische apparaten.

Besparen met persoonlijk energieadvies in Gouda!

Plan een adviesgesprek in en zoek uit hoe jij jouw woning duurzamer maakt

Energielabel Gouda: hoe energiezuinig is mijn woning?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt praktische maatregelen die jij kan laten uitvoeren om jouw huis meer duurzaam te maken. Het rapport deelt ook wat het huidige woning energielabel is (voordat je maatregelen hebt getroffen. Het woninglabel geeft inzicht in hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. In het meest gunstige geval krijg je energielabel A. Heb jij nadat de woningkeuring is uitgevoerd verdere verduurzamingsopties toegepast? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil jij de hypotheekrente graag oversluiten? Dan is het doorgaans noodzakelijk om het huis nog eens te laten checken. Een gekwalificeerde energie inspecteur neemt de woning op en berekent de maximaal benodigde gas en elektriciteit voor warm water, CV, koeling en ventilatie. Je kunt dan rekenen op een energielabel A++++, A of een uitdagendere B tot en met G.

 • Het label toont hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Het woninglabel is verplicht voor woningen die in de verkoop of verhuur gaan.
 • Een actueel energielabel maakt de woningwaarde aantrekkelijker. Onderzoek ook zeker de duurzaamheidskorting bij je hypotheekrente.

Verduurzaam je woning met subsidies in Gouda

Alle huizen in Provincie Zuid-Holland moeten verduurzaamd worden en op termijn volledig los van het gas. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Direct aan de slag met een subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. Onderstaand doorzoek je praktische informatie over de voordelige subsidieregelingen duurzame energie in Gouda.

 • Isolatie-subsidie: ontvang 30% van de kosten voor isolatiewerk aan wanden, dak, vloer, ramen, gevel.
 • Voor de arbeid die komt kijken bij isolatie is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet in juni 2024.
 • Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je überhaupt geen BTW te betalen.
 • Het energieloket gemeente Gouda heeft mogelijk verschillende regionale subsidie opties of andere energiebespaarleningen of stimuleringsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Gouda kun je alle financiële regelingen vinden.

Energiebespaarlening Gouda opzoeken in juni 2024

De meest goedkope wijze om verduurzamingsmaatregelen te treffen is door dit zelf te financieren. Beschik je niet over voldoende spaarmiddelen? Dan kan je het heel voordelig lenen. De overheid biedt diverse duurzame leningen. In het stukje wat volgt vind je aanvullende informatie (ook voor andere regio’s zoals Westland, Zoetermeer en Krimpenerwaard).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige manier waarmee huizenbezitters hun woning energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening voor zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: lening van maximaal €25.000 voor woningeigenaren die een bouwdepot nodig hebben voor een duurzame verbouwing.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die vast zit aan het huis (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: bedoeld voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Gouda.
 • Pas je eigen hypotheek aan: een extra leningdeel afsluiten.

Antwoorden op vragen rondom het thema energie besparen in Gouda

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Gouda?

Dit energie maatwerkadvies Gouda is een rapport inclusief suggesties voor de vergroening van je woning die o.a. vallen binnen de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Je kunt denken aan investeren in dak-, gevel-, vloer-, of bodemisolatie, het plaatsen van een warmtepomp of het opwekken van zonnestroom met je eigen zonnepanelen. Dit adviesrapport behandelt per maatregel de geschatte kosten en de verwachte terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is bedoeld voor woningeigenaren die willen verduurzamen en een subsidie nodig hebben.

Wordt het verplicht om een energierapport aan te vragen?

Ja, dit maatwerkadvies moet je verplicht hebben bij elke duurzaamheidssubsidie aanvraag. Onderzoek je de subsidiemogelijkheden voor isoleren, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een zonneboiler of aansluiting op het plaatselijke warmtenet? Op die momenten is dit concept plan vereist. Zonder maatwerkadvies wordt er geen subsidie uitgekeerd. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met prive-spaargeld. Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het is concreet en vertelt welke keuzes jouw woning verduurzamen. Met behulp van dit advies kan je gespecialiseerde bedrijven inschakelen.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een energiebesparingsrapport?

De huidige kosten van het advies op maat worden gebaseerd op het type gebouw, de grootte van de woning en de adviseur die je kiest. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €235,00 tot ongeveer €315,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak kost het hele traject ongeveer €255,00. Tip: het is handig om offertes van objectieve (BRL9500-02) energieadviseurs in Gouda te bekijken.

Is de energiescan van meerwaarde voor een VvE?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) mag als afvaardiging van de leden contact opnemen voor een maatwerkadvies energiebesparing. Middels deze methode kan men op een collectieve manier CO2 besparende maatregelen doorvoeren. Zie ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiedeskundige zal het hele gebouw opnemen. Het inspectiebureau achterhaalt bij de bewoners de eisen en wensen om het appartementencomplex te verduurzamen. De VvE krijgt dan een energieadvies voor de energieprestaties van de woonruimtes. In het document vinden bewoners ook het kostenplaatje en de totale terugverdientijd.

Wat betekent maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf ben je nieuwsgierig hoe je de energieprestaties van je kantoor of bedrijfspand kunt upgraden. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een erkend EPA-maatwerkadvies in Gouda voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw document gaat dieper in op de bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfspand of kantoor Een verfijnde energieprestatie resulteert in lagere lasten, een prettig werkklimaat, een beperkte milieubelasting en een groener imago. De NTA 8800 is een nieuwe manier voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een interessante zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoering van de energiebesparende maatregelen. Bezoek RVO.nl voor het indienen van een aanvraag.

Plaats een reactie