Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Energie besparen met een HR-ketel

Heb je ooit gehoord van een HR-ketel? Deze technologie heeft de consumentenmarkt in een stroomversnelling gebracht door een aanzienlijke verbetering in energie-efficiëntie. Maar wat is een HR-ketel precies? En waarom is het zo’n goede investering? Een HR-ketel is een hoogrendementsketel, wat betekent dat deze ketel meer warmte produceert met minder energie. In tegenstelling tot een normale CV-ketel die alleen warm water kan verwarmen, kan een HR-ketel ook gebruikt worden om verwarmingswater te maken. Deze dubbele functie maakt het mogelijk om meer warmte te produceren met minder energie. Meer weten? Het energieadvies in Kerkrade, Kampen en Weert geeft je inzicht in de beste energiebesparende maatregelen voor jouw woning!

Hoe werkt de HR-ketel?
Een HR-ketel (Hoog Rendement) is een type verwarmingsketel dat warmte produceert door middel van een verbrandingsproces. Het verbrandingsproces wordt gecontroleerd door een thermostaat die de temperatuur in de ketel reguleert. De verbranding vindt plaats binnen de ketel, waardoor de warmte direct wordt afgegeven. De warmte wordt vervolgens door middel van een buis verplaatst naar een radiatorkast, waar de warmte wordt verspreid. Dit proces verhoogt de efficiëntie van de verwarming, waardoor er minder energie en kosten nodig zijn om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren.

De voordelen van een HR-ketel boven een normale CV-ketel 

  • Een HR-ketel produceert meer warmte met minder energie, waardoor de kosten voor verwarming en warmwater dalen.
  • De ketel is veel stiller dan een conventionele CV-ketel, waardoor er minder geluidsoverlast is.
  • HR-ketels zijn meestal kleiner en eenvoudiger te installeren.
  • HR-ketels zijn minder gevoelig voor schommelingen in de stroomvoorziening, waardoor ze langer meegaan.

De kosten van een HR-ketel

De kosten voor een HR-ketel zijn afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van de ketel. Gemiddeld kost een HR-ketel tussen de €1.000,- en €2.500,-, meer dan een conventionele CV-ketel. Maar de lagere energiekosten en langere levensduur maken de investering waard. De kosten zijn dan ook al na enkele jaren terugverdiend. Zeker met de huidige energieprijzen van vandaag de dag. Als je op zoek bent naar een energie-efficiënte oplossing voor je verwarmings- en warmwaterbehoeften, dan is een HR-ketel een uitstekende optie. Het is een investering die zichzelf terugverdient met lagere energiekosten en een langere levensduur.

Hoeveel kan ik besparen?
Het exacte bedrag dat je kunt besparen met een HR-ketel, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je woning, het soort HR-ketel dat je hebt en hoe goed je het onderhoudt. Als algemene richtlijn kun je echter verwachten dat je jaarlijks zo’n 10 tot 20 procent op je energierekening kunt besparen als je een HR-ketel hebt.