Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Lelystad

Wil jij ook bezuinigen op de energierekening? Veel huishoudens worstelen met de vraag waar te beginnen. Zal ik beginnen met woningisolatie, een warmtepomp aan de CV koppelen of kies ik voor warm tapwater met een zonneboiler? Het erkende Energiebesparing Maatwerkadvies Lelystad biedt uitkomst! Een energieadviseur maakt een afspraak voor de maatwerk-inspectie en controleert de verschillende optie. Het energieadvies is concreet en vertelt welke alternatieven relevant zijn voor jouw huis en en het leefklimaat in huis verbeteren. In het maatwerkrapport doorzoek je uitvoerig de kosten en het rendement van de diverse duurzame keuzes. Het energierapport is speciaal in het leven geroepen voor Nederlandse particuliere huizenbezitters en is bij een subsidieaanvraag vaak verplicht.

 • Het maatwerkadvies laat zien welke opties een energiebesparing bieden en het comfort verhogen.
 • Een onafhankelijke duurzaamheidsadviseur neemt de hele woning uitgebreid op.
 • Hij stuurt een energierapport met alle maatregelen die een positief effect hebben op je energielabel.
 • Overweeg bijv.: warmtepomp plaatsen, woningisolatie, infraroodpanelen, ventileren met WTW, zonnepanelen installeren.
 • Per onderwerp vind je de geraamde kosten, het rendement en de verwachte terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het energierapport dien je zelf bedrijven te benaderen.
 • Een speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een minimale vereiste in 2023 voor woningeigenaren in Lelystad die duurzame investeringen willen uitvoeren en daarvoor een subsidie willen aanvragen.
maatwerkadvies-energiebesparing-lelystad

Energieadvies: tips voor de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een overzichtelijke inspectie & rapportage voor private panden en zakelijke gebouwen dat een volledig plan presenteert om een pand energiezuiniger te worden en zo de energierekening te verkleinen. In het plan wordt in grote lijnen aangegeven welke investeringen je kunt doen, wat het kost, en hoeveel je gaat besparen. In dat kader kun je kiezen voor maatregelen zoals bijvoorbeeld warmtepomp, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, HR++ glas, infraroodpanelen, dakisolatie. Het is niet ingewikkeld. Een maatwerkadviseur neem contact op om je persoonlijke wensen door te nemen. Deze professional neemt de woning op en zoekt uit welke energiebesparingsmaatregelen het beste bij jouw huis passen. Er wordt een rapport opgesteld met daarin duurzaamheidsmaatregelen. In het advies tref je ook een raming van de kosten en de besparing. Hierbij geldt altijd: Jouw maatwerkadviseur werkt autonoom en is dus geen vertegenwoordiger van specifieke producten. Het plan biedt meestal ook het energielabel, inclusief onderbouwing.

Actueel: Wil je je woning energiezuiniger maken, en wil je een subsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies is dan een minimale randvoorwaarde. Het advies moet worden uitgevoerd door een betrouwbare adviseur. Deskundige en betrouwbare energieadviseurs contacteren via de website centraalregistertechniek.nl. Check altijd of de expert het BRL9500 certificaat in bezit heeft.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Lelystad (juni 2024)

Wil jij ook aanspraak maken op een subsidie voor het verduurzamen van jouw huis? Dan moet het maatwerkadvies meegestuurd worden. Dit adviesrapport biedt een lijst met uiteenlopende energiebesparende maatregelen die voldoende effectief zijn. Voorbeelden zijn sterk HR++ raamwerk (beglazing), het plaatsen van gevelisolatie met PIR of het laten leggen van zonnepanelen of een zonneboiler. In onze stappenplan laten we zien hoe jij dit kunt regelen.

Het energierapport in 5 korte stappen uitgelegd

 1. Adviseurs Maatwerkadvies zoeken

  Het maatwerkrapport wordt opgesteld door een ervaren energie-expert. Deskundige adviesbedrijven zijn vindbaar op de website van het Centraal Register Techniek maar ook via dit platform. Wellicht is er iemand in je familie of vriendenkring die een geschikt persoon kent. Tip: selecteer zeker een adviseur die gecertificeerd is (BRL9500-02-certificaat).

 2. Start met meerdere offertes

  Een gepersonaliseerd advies komt niet zonder kosten. Maatwerkadviesbureau’s zijn vrij om zelf hun prijzen te hanteren. Het is raadzaam om enkele offertes te verkrijgen van professionele bedrijven. Geef je behoeften duidelijk aan. Wil je puur en alleen kijken naar de isolatie, of wil je ook advies voor het plaatsen van een warmtepomp? Wil jij alles gaan uitbesteden, of ga je zelf bedrijven benaderen? Geef zoveel informatie als je kunt.. Het kiezen van de beste offerte is dan veel minder complex.

 3. Woningcheck uitvoeren

  De afspraak is vastgelegd? Een goede voorbereiding is belangrijk. Bezoek dan zeker eerst de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via deze website kom je stap-voor-stap tot een schema met groene maatregelen die wellicht interessant zijn voor jouw huis. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens het adviesgesprek met de energiecoach in Lelystad.

 4. Het energierapport laten opstellen

  Het maatwerkadviesbureau komt op locatie en onderbouwt welke duurzaamheidsmaatregelen aan te bevelen zijn. Kort daarop ontvang je een volledig energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Per energiemaatregel noteren ze kenmerken zoals de investering, de besparing en de geraamde terugverdientijd. Vaak wordt er een moment gepland om het rapport gezamenlijk door te nemen. In die situaties kun je iets meer de diepte in.

 5. Vakbedrijven vinden

  Een energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Lelystad laten uitvoeren). Deze vakman adviseert rondom thema’s als verduurzaming en gas- en stroom besparen. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering dien je zelf contact te zoeken met vakbedrijven. Met het energierapport kan je offertes opvragen bij isolatie-deskundigen en erkende installateurs. Laat ze thuis langskomen om de woning van dichtbij te bekijken. Indien gewenst kan je vragen of de energie specialist hier ook bij is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn effectief voor mijn woonruimte?

Bekijk energieadviseurs en bespaar op jouw energielasten!

Energieadviseur Lelystad vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten opstellen door een gecertificeerde vakman. Het is goed om een specialist nabij jouw woonplaats te contacteren. Zij beschikken over voldoende kennis van de stad, en je hebt ook minder hoge reiskosten. In de tabel hieronder delen we contactgegevens van professionele experts die werken in de gemeente Lelystad. Let goed op de aanwezigheid van een BRL9500-02-keurmerk. Je kunt ook bedrijven vinden op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Enodes B.V.Zilverparkkade 218232WJLelystad
DUBO-PlanEdamstraat 168244DRLelystad
PKR Energie AdviesLindenlaan 588253AADronten
JW AdviesbureauHemelrijk 128196LBWelsum
A3B-bouwadviesFeithenhofweg 58161BSEpe
Tabel met energieadvies bedrijven actief in de regio Lelystad

Uitgelichte adviseurs: direct online afspraak inplannen

Wil je meteen beginnen met besparen? Hieronder tonen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Lelystad met een handig online aanvraagformulier. Klik op de knop om jouw aanvraag meteen te starten.

Keuzegids: welke energiebesparende maatregelen passen bij mij?

Veel huishoudens willen beginnen met energie besparen. Maar hoe kun je daarmee starten? Daarvoor is het maatwerkadvies bedoeld. Het geeft heel gedetailleerd een overzicht van een breed scala aan bespaarmogelijkheden. Misschien ben je op voorhand benieuwd wat voor maatregelen er dan in zo’n rapport staan. Bijgaand delen we de aantrekkelijkste duurzame oplossingen voor jouw woning. Of klik door voor meer informatie over tochtstrips.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Lelystad

 1. Beperk de energiefactuur: een forse besparing op de maandlasten.
 2. Het is goed voor het milieu: je kunt jouw CO-2 uitstoot flink reduceren.
 3. Realiseer een prettig binnenklimaat: een fijne warme luchtcirculatie.
 4. Een hogere woningwaarde: een woning met Energielabel A is meer waard.
 5. Altijd een gezonde leefomgeving: het hele jaar door een aangename luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Spouwmuurisolatie (meer over woningisolatie)€1280,00€435,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€4655,00€915,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€4560,00€480,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€2935,00€215,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€355,00€58,50 p/jaar
Inductie kookplaat (meer tips) €375,00€47,50 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van duurzaamheidsmaatregelen bij standaard huizen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor het gericht verduurzamen!

Bekijk beschikbare deskundigen en begin vandaag nog

Besparen dankzij woningisolatie

Wil je besparen op energie? Jouw huis isoleren in Lelystad is een hele goede keuze. D.m.v. het isoleren van glas, daken, muren en vloeren blijft de warmte binnenshuis. Dit heeft veel voordelen: je bespaart meteen op de energiekosten, je geniet van een hoger wooncomfort, het is klimaatbewust, het functioneert tevens als een geluidswal en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn allerlei subsidies te gebruiken. Disclaimer: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het lage BTW-tarief (9%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,00 per /m2): je huis blijft makkelijker en langer op temperatuur.
 • Dakisolatie (vanaf €44,00per /m2): eindelijk de zolder mooi laten afwerken.
 • Gevelisolatie (vanaf €92,50per /m2): verhoog het totale wooncomfort.
 • Bodemisolatie (vanaf €29,50per /m2): een ruimte is veel makkelijker op temperatuur te houden.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €16,50per /m2): toe te passen op bijna elk huis met een spouw.
 • Isolatieglas (vanaf €120,00per /m2): HR++ glas heeft geluiddempende werking en bespaart stookkosten.

Energie besparen met de warmtepomp

De warmtepomp is een duurzame vervanger voor de traditionele CV-ketel. Het onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen. Dit maakt dat je flink minder gas gaat gebruiken. Door het gebruik van een warmtepomp gebruik je meer elektriciteit. Je stroom kan opgewekt worden met innovatieve zonnepanelen. In de hete maanden kan het ook nog eens koelen. Je kunt kiezen voor een zelfstandige full electric warmtepomp of een hybride opstelling. Onderstaand bekijk je extra details over de diverse varianten.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een gelijkmatige warmte in huis en levert warm tapwater in huis. Je woning kan dan helemaal van het gas los. Het is een relatief duur systeem en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. Met name interessant voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Lelystad: is een stuk minder duur en is een goede oplossing voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Werkt samen met de HR-combiketel. Je kunt meer dan 2/3 van het gasgebruik beperken.
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt de benodigde warmte aan de buitenlucht.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben weinig onderhoud nodig (een kosteneffectieve optie).
 • Water-water warmtepomp: systeem met het hoogste rendement door constante temp. van het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: verwarmt in de winter en koelt in de zomer.

Het laten plaatsen van zonnepanelen

Met zonnepanelen ben je jouw eigen energieleverancier, en wek je zelf groene stroom op. Zo draag je bij aan het milieu en jouw energierekening gaat fors omlaag. Door te informeren naar de subsidies, een versoepelde BTW-regeling en de beschikbaarheid van diverse groene leningen is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Bovendien maakt het je onafhankelijk van energieleveranciers zoals Vattenfall, Essent, GreenChoice, Engie, Budget Energie en Enegiedirect.nl, Vandebron, Oxxio, United Consumers, Powerpeers. Doordat je mag salderen is het heel gunstig om stroom terug te leveren.

 • Zonnepanelen zijn relatief goedkoop. Een goede set met 10+ panelen is al te plaatsen voor €5.200 en heb je terugverdiend binnen 6 jaar.
 • Er zijn wel een paar voorwaarden: een goed begaanbaar schuin of plat dak met een focus op het zuiden. Vermijd zoveel mogelijk schaduw. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • Jouw eigen zonnestroom lever je middels de salderingsregeling terug aan het elektriciteitsnet.
 • Goedkoop zonnepanelen in Lelystad laten plaatsen? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Goedkoop warm water met een zonneboiler

Een zonneboiler is een unieke zonnecollector (geïntegreerd in het dak) een voorraadvat en een naverwarmer. Deze installatie levert snel warm tapwater in de keuken (en voor de douche). Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Door te investeren in een zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik om water te verwarmen. Meestal gebruik je voor de normale CV nog wel een CV-ketel of warmtepomp. Je kunt een ingewikkelde vergunning achterwege laten en doorgaans kan je een mooie ISDE subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor een gemiddeld huishouden (200 liter vat) heeft een prijskaartje van ongeveer €3.250 (incl. plaatsing).
 • Met de zonneboilercombi kan je de woning ook verwarmen.
 • De hoeveelheid ruimte die je nodig hebt op het dak is ongeveer 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Dit staat los van het noodzakelijke buffervat (hoogte van 80 tot 165 cm).

Kies voor infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen kan je heel lokaal verwarmen. Zoals bijv. een hobbyruimte of zolder. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Veel mensen ervaren stralingswarmte als erg prettig. Voor bijverwarming zijn warmtepanelen meer dan geschikt. Het biedt vele voordelen: er vindt geen luchtcirculatie plaats, een gunstig energieverbruik, een moeiteloos installatieproces en ze kunnen mooi in je interieur verwerkt worden.

 • Infraroodverwarming kies je als je doelgericht wilt verwarmen.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan IR-verwarming zelfs de reguliere verwarming vervangen.
 • De aanschafprijzen van warmtepanelen zijn afhankelijk van merk, type en vermogen. Houd rekening met €165,00 tot €525,00 per ruimte.

Andere praktische energiebespaartips

Naast deze energiebesparende maatregelen voorzien onze specialisten je van nog meer energiebespaar adviezen in Lelystad. Hieronder vind je daarom een lijst met impactvolle en niet al te dure maatregelen die gemakkelijk toe te passen zijn.

 • Mechanische ventilatie: bespaar energie door voldoende frisse buitenlucht binnen te halen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): een stil en zuinig systeem waarmee je ook energie bespaart.
 • Waterbesparende douchekop: op een verantwoorde manier douchen, bespaar tot 20% water en energie.
 • Radiatorfolie: een milieuvriendelijke oplossing om warmte vast te houden.
 • LED-lampen: LED-verlichting heeft een hoge lichtopbrengst, waardoor ze een helderder licht produceren.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat is stil, comfortabel en duurzaam.
 • Slimme thermostaat: voorkom dat de verwarming onnodig aanstaat.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: langer levensduur van apparaten met A+ label.

Start met een persoonlijk energieadvies in Lelystad!

Regel een adviesgesprek en check hoe jij jouw huis duurzaam kunt verwarmen

Energielabel Lelystad: wat is dit precies?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing omvat opties die uit te voeren zijn om energiebesparingen te realiseren. Het concept plan laat woningeigenaren ook zien wat het huidige woning energielabel is (voordat je maatregelen hebt getroffen. Het woninglabel geeft een indicatie hoe energiezuinig de huidige situatie in huis is. Gunstige labels zijn energielabel A, B en C. Heb je op basis van het advies jouw huis aangepakt? En gaat je huis verkocht worden of wil jij de hypotheekrente graag oversluiten? Dan is het doorgaans noodzakelijk om het energielabel opnieuw te berekenen. Een gekwalificeerde energie inspecteur komt je huis en bekijkt hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De labels zijn onder te verdelen in energielabel A++++, A of een minder duurzame B – G.

 • Het label vertelt hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Het label is verplicht voor mensen die hun woning willen verhuren of verkopen.
 • Een gunstig energielabel draagt bij aan een hogere woningwaarde. Sommige banken geven ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente bij een gunstig woninglabel.

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in Lelystad

Alle woningen in Provincie Flevoland moeten een stuk duurzamer worden en – in het meest ideale geval – van het gas af. Iedereen kan profiteren van bepaalde (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Ga je een subsidieaanvraag doen? Dan is het maatwerkadvies een vereiste. In dit blokje vind je up-to-date info over de meest gunstige subsidieregelingen duurzame energie in Lelystad.

 • Subsidie voor isoleren: krijg tot maar liefst 1/3 van je onkosten terug voor isoleren van gevel, wanden, ramen, dak, vloer.
 • Voor woningisolatie (de arbeidskosten) profiteer je van een extra laag BTW tarief (9%).
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een aansluiting op een warmtenet, zonneboiler of warmtepomp in juni 2024.
 • Bij zonnepanelen geldt het BTW-nultarief.
 • Het energieloket gemeente Lelystad hanteert mogelijk nog extra plaatselijke subsidieregelingen of andere duurzaamheidsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Lelystad vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Lelystad bekijken in juni 2024

De beste manier om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is door dit te betalen met eigen geld. Heb je op dit moment onvoldoende spaargeld? In dat geval kan je kiezen voor een lening. Er zijn meerdere duurzame leningen beschikbaar. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook voor andere regio’s zoals Olst-Wijhe, Epe en Dronten).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke lening waarmee Nederlandse woningeigenaren hun huizen kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening voor spouwmuurisolatie, zonnepanelen, dakisolatie, gevelisolatie, zonneboilers, vloerisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: met een maximaal leenplafond van €25.000 voor huizenbezitters die geen gebruik kunnen maken van het bestaande aanbod.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die vast zit aan het huis (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: lening die wordt verstrekt aan eigenaren van een rijksmonument (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Lelystad.
 • Extra stukje hypotheek nemen: gebruik je overwaarde om een extra leningdeel af te sluiten.

Vaak gestelde vragen + antwoorden over energie besparen in Lelystad

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Lelystad?

Een energie maatwerkadvies Lelystad is een adviesplan met concrete maatregelen voor het duurzamer maken van een woning uit de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Je kunt denken aan vloerisolatie, HR++ glas, het plaatsen van een warmtepomp of het genereren van eigen elektriciteit middels zonnepanelen. Dit besparingsplan onderschrijft per maatregel de verwachte prijzen en de verwachte terugverdientijd. Een persoonlijk energieadvies is verplicht voor alle particuliere woningeigenaren die hun woning zuiniger willen maken en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Wordt het verplicht om een energierapport aan te vragen?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen wanneer je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Zoek je subsidie voor isoleren, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op een lokaal warmtenet? In dat geval is dit adviesrapport onmisbaar. Zonder maatwerkadvies ontvang je geen subsidie. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met je eigen geld? Ook dan bevelen wij het maatwerkadvies aan. Het toont aan welke aanbevelingen jouw huis duurzamer kunnen maken. Door middel van dit advies kan je gespecialiseerde bedrijven inschakelen.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een energiebesparingsrapport?

De exacte kosten van het advies op maat hebben te maken met het type gebouw (woning of utiliteitsbouw), oppervlakte en het maatwerkadviesbedrijf. De prijs ligt tussen de €235,00 t/m €305,00. Voor een doorsnee huis kost het energieadvies je gemiddeld €260,00. Het is aan te raden om offertes van onafhankelijke(BRL9500-02) energieadviseurs in Lelystad te overwegen.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, alle Vereniging van Eigenaren (VvE) kunnen als afvaardiging van de leden kiezen voor het maatwerkadvies energiebesparing. Via de regeling kunnen alle bewoners van bijvoorbeeld een appartementencomplex CO-2 besparende maatregelen inkopen. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De expert zal het hele gebouw opnemen. Het bedrijf inventariseert bij de bewoners het wensenlijstje om het appartementencomplex groener te maken. Hieruit volgt een energieadvies voor de VvE voor de energieprestaties van de woonhuizen. Dit is natuurlijk ook met de totale benodigde investering en de terugverdientijd.

Is maatwerkadvies utiliteitsbouw ook beschikbaar?

Als bedrijf wil je weten hoe je de energieprestaties van je bedrijfspand of kantoor kunt optimaliseren. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een speciaal EPA-maatwerkadvies in Lelystad voor zakelijke objecten. Het utiliteitsbouw inspectierapport toont aan bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfspand of kantoor Een verbeterde energieprestatie draagt bij aan lagere lasten, een prettige omgeving om in te werken, een gunstigere milieubelasting en een innovatieve werksfeer. De NTA 8800 is een nieuwe manier om energieprestatie van gebouwen in kaart te brengen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) kan worden gebruikt als: een interessante zakelijke subsidieregeling waarmee ondernemers premie kunnen krijgen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoering van de duurzaamheidsmaatregelen. Ga naar RVO.nl voor het indienen van een aanvraag.

Plaats een reactie