Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Assen

De hoogte van de energierekening beperken? Het is niet altijd duidelijk waar je het beste kunt beginnen. Kies ik het beste voor woningisolatie, een innovatieve warmtepomp bestellen of hebben zonnepanelen de meeste prioriteit? Het betrouwbare Energiebesparing Maatwerkadvies Assen zal je verder helpen. De energieadviseur komt persoonlijk langs voor het energiebesparingsadvies en bestudeert wat de mogelijkheden zijn. Het energierapport geeft inzicht in welke opties een toegevoegde waarde zijn voor je woning en en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In het aanbevelingen-rapport bekijk je grondig de investering en de terugverdientijd van de potentiële verduurzamingsmogelijkheden. Het rapport is relevant voor particuliere huiseigenaren en wordt vaak verplicht bij de aanvraag van subsidies voor verduurzamen van een woning.

 • Het maatwerkadvies laat woningeigenaren zien welke energiebesparende maatregelen een energiebesparing opleveren voor jouw woning.
 • Een onafhankelijke duurzaamheidsadviseur onderzoekt je huis en kijkt waar de winst is te behalen.
 • Hij verstrekt een maatwerkadvies met alle investeringen die voor jouw interessant zijn.
 • Kies voor: ventileren met WTW, infraroodpanelen, warmtepomp plaatsen, woningisolatie, zonnepanelen installeren.
 • Per optie lees je de geschatte kosten, wat het je oplevert en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor uitvoering van het energieplan moet je zelf contact opnemen met bedrijven in de buurt.
 • Deze maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een minimale vereiste in 2023 voor woningeigenaren in Assen die duurzame investeringen willen uitvoeren en daarbij in aanmerking willen komen voor een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-assen

Energieadvies: help mij besparen op de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een advies op maat voor particuliere en zakelijke objecten dat een compleet advies geeft om een pand energiezuiniger te worden en zo de energierekening te minimaliseren. In het advies wordt gedetailleerd weergegeven welke duurzame oplossingen je kunt toepassen, wat de uitgaven zijn, en hoeveel geld het je uiteindelijk oplevert. Daarbij heb je de keuze uit maatregelen zoals HR++ glas, zonneboiler, warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie. Je regelt het supersnel. Een maatwerkadviseur komt bij jouw thuis langs voor een persoonlijk advies. Deze expert bekijkt grondig de hele woning en checkt welke energiebesparingsmaatregelen het beste bij jouw huis passen. Binnen enkele dagen ontvang je een rapport met daarin duurzaamheidsmaatregelen. In het advies tref je ook een verwachting van de totale investeringskosten en de uiteindelijke besparing Belangrijk: Jouw maatwerkadviseur werkt als specialist en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het adviesplan bevat ook het energielabel van de woning.

Belangrijk: Wil je je huis klaar maken voor de toekomst, en wil je een subsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies is dan een minimale randvoorwaarde. Het advies moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde expert. Deskundige en ervaren energieadviseurs kun je zoeken via centraalregistertechniek.nl. Check altijd of de expert het BRL9500 certificaat in bezit heeft.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Assen (mei 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie om je huis te vergroenen? Het maatwerkadvies is dan verplicht. Dit energieplan geeft een overzicht met innovatieve vergroeningsmaatregelen die toepasbaar zijn op jouw huis. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het vervangen van (HR++) glas, het isoleren van buitenmuren met glaswol en het installeren van zonnecellen. Hierna laten we zien hoe jij dit kunt regelen.

In 5 stappen het energierapport aanvragen

 1. Energieadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport wordt opgesteld door een erkende maatwerk adviseur. Professionele adviseurs check je op de website van het Centraal Register Techniek of via ons eigen platform. Vraag ook eens rond bij familie en vrienden. Belangrijk: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Start met meerdere offertes

  Je betaalt voor een gepersonaliseerd advies. Adviesbedrijven kunnen zelf bepalen wat de tarieven zijn. Het is goed om diverse offertes te verkrijgen van gecertificeerde specialisten. Geef je behoeften duidelijk aan. Wil je alleen weten wat je kunt winnen met woningisolatie, of wil je misschien ook aan de slag met een warmtepomp? Wil je hulp bij het uitvoeren van het plan, of doe je dit zelfstandig? Wees zo duidelijk als je kunt. Het kiezen van de beste offerte kun je dan probleemloos doen.

 3. Bereid je voor met de woningcheck

  De afspraak staat in de agenda. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Check dan eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via dit portaal krijg je een advies met investeringen die matchen met jouw situatie. Dit is inclusief de kosten en opbrengsten. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in Assen.

 4. Raadpleeg het energierapport

  De adviseur brengt een bezoek aan huis en analyseert welke energiebesparende maatregelen aan te bevelen zijn. Kort hierop stuurt hij een volledig energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Met betrekking tot de energiemaatregelen lees je bijzonderheden als de geschatte kosten, de opbrengsten per jaar en de geraamde terugverdientijd. Vaak wordt er een moment gepland om het rapport gezamenlijk door te nemen. Hier kan je natuurlijk al jouw vragen afvuren.

 5. Vakbedrijven uitzoeken

  Een energiedeskundige heeft niet altijd voldoende bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Assen laten uitvoeren). Deze expert weet alles over gas en stroom besparen. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering heb je andere bedrijven nodig. Vraag een prijs op bij technici, isolatiebedrijven en installateurs. Maak een afspraak op locatie om je woning te bekijken en op te meten. Vraag eventueel of de energie specialist hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aan te raden voor jouw pand?

Check energieadviseurs en start met het verduurzamen van jouw woning!

Energieadviseur Assen vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing dient te worden uitgevoerd door een neutrale expert. Het is beter om een maatwerkadviseur uit de omgeving te kiezen. Zij kennen de lokale woningmarkt, en je hebt geen onnodig hoge reiskosten. Bijgaand lees je adres details van mogelijk interessante adviesbedrijven die diensten aanbieden in de gemeente Assen. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat. Staat er geen geschikt bedrijf tussen? Bekijk dan ook het platform Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Fonck Duurzaam GebouwadviesWillem Dreeslaan 319363ETMarum
SF Project B.V.Welheugte 129403GGAssen
EnergielabelsimpelKerspellaan 39406LWAssen
Integra Bouwadvies B.V.Hoge Traan 229351VVLeek
E-surface B.V.Hoge Traan 22 d9351VVLeek
Tabel met energieadvies bedrijven in de buurt van Assen

Uitgelichte vakbedrijven: meteen online aanvragen

Direct in contact komen met een adviseur? Hieronder tref je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Assen die meteen voor jouw klaar staan. Kies een van de uitgelichte bedrijven om een contactmoment in te plannen.

Alle energiebesparende maatregelen in 1 overzicht

Veel woningeigenaren zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Dit proces is echter best ingewikkeld. Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies gelanceerd. Het biedt een duidelijk plan met alle mogelijke bespaarmogelijkheden. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? In het gedeelte hieronder check je de beste energiebesparende maatregelen voor je pand. Op deze website lees je ook alles over aardwarmtepompen.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Assen

 1. Een gunstige energienota: maandelijks minder betalen voor energie.
 2. Goed voor het klimaat: je stoot veel minder CO2 uit.
 3. Realiseer een prettig binnenklimaat: een fijne warme luchtcirculatie.
 4. De waarde van de woning stijgt: potentiële kopers geven meer uit aan een huis met energielabel A.
 5. Kies voor een gezonde leefomgeving: altijd een uitstekende luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isoleren van dak (bekijk meer info over isolatie)€4780,00€475,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€5365,00€850,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€5195,00€545,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3170,00€160,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€445,00€27,50 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (meer energiebespaartips) €6,15€5,55 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van energiebesparingsmaatregelen bij normale huizen (+/- 100 m2).

Maatwerkadvies voor doelgerichte verduurzaming!

Bekijk energiespecialisten en ga direct aan de slag

Energie besparen met woningisolatie

Meteen een lagere energienota? Een huis isoleren in Assen is een aantrekkelijke optie. D.m.v. het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren is je woning warm in de winter, en koel in de zomer. Woningisolatie is essentieel: je kan besparen op de energiekosten, je geniet van meer comfort in huis, het is milieubewust, het houdt harde geluiden buiten de deur en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn veel subsidies te selecteren. Tip: voor alle isolatiewerkzaamheden geldt het laag BTW-tarief (9%) Zodoende is de terugverdientijd optimaal.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,50 per /m2): je huis blijft makkelijker en langer op temperatuur.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): verbetert de akoestische isolatie van het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €99,50per /m2): ideaal om uit te laten voeren bij een renovatie.
 • Bodemisolatie (vanaf €28,50per /m2): vermindert de kans op koudebruggen in de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €26,50per /m2): betaalbaar en doelgericht het leefklimaat stimuleren.
 • Isolatieglas (vanaf €127,00per /m2): HR++ glas heeft veel minder last van condensvorming.

De woning verwarmen met een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je flink besparen t.o.v. de HR-ketel op gas. Het systeem maakt gebruik van de warmte van bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. Jouw gasverbruik kan zo fors omlaag. Door het gebruik van een warmtepomp gebruik je meer elektriciteit. Jouw stroom kan je halen uit zonnepanelen. In de zomer kan de warmtepomp jouw huis ook koelen. Je hebt de keuze uit een zelfstandige full electric warmtepomp of een hybride model. In het blokje hieronder delen wij extra details over de verschillende varianten die er allemaal zijn.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor verwarming van je huis en kan ook het tapwater verwarmen. Je kunt zo een gasloze woning realiseren. All-electric is vrij prijzig, en je woning moet voldoen aan strenge isolatiewaarden. Met name interessant voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Assen: een prima te betalen installatie en zeer geschikt voor huizen met een matige isolatie. Werkt samen met de HR-combiketel. Je verbruikt iets meer stroom, maar je gasverbruik kan met 70% omlaag.
 • Lucht-lucht warmtepomp: relatief gemakkelijk te plaatsen systeem met buitenunit.
 • Lucht-water warmtepomp: flexibele optie voor het verwarmen van water.
 • Water-water warmtepomp: haalt warmte uit de bodem of het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: werkt met een bodemwarmtewisselaar.

Info en voordelen van zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf 100% groene storom op voor jouw woning. Het is duurzaam en je zal minder betalen voor stroom. Door te informeren naar de subsidies, geen BTW en de mogelijkheid om gebruik te maken van groene leningen wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Je beperkt zo jouw afhankelijkheid van energieleveranciers zoals Engie, Eneco, GreenChoice, Vattenfall, Budget Energie & Oxxio, Enegiedirect.nl, Delta, Powerpeers, United Consumers. Door de salderingsmaatregel is het heel gunstig om stroom terug te leveren.

 • Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Een set met 10 zonnepanelen kost je circa €5.950 en kan snel worden terugverdiend binnen 6 jaar.
 • Let goed op de volgende zaken: er moet ruimte zijn om de set te plaatsen op het dak met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Vermijd zoveel mogelijk schaduw. Denk ook aan een stabiele constructie.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen).
 • Zonnepanelen in Assen bestellen? Dan betaal je zelfs helemaal geen BTW.

Besparen op je gasverbruik met een zonneboiler

Een zonneboiler is een warmte genererende zonnecollector een een opslagvat voor het warme tapwater. Deze installatie is jouw bron voor al het warme tapwater om te douchen en te koken. Daglicht wordt dus gebruikt voor het maken van heet water. Na de installatie van de zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energie die nodig is voor warm water. Deze installaties doen het goed i.c.m. een HR-ketel of warmtepomp. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een standaard zonneboiler voor een standaard huis (voorraadvat met 150 – 200 liter) kost je circa €3.500 (met montage).
 • Een zonneboilercombi is ook in staat je huis te verwarmen.
 • De hoeveelheid ruimte die de installatie inneemt op het dak is ongeveer 3 m2 tot 4 m2.
 • Houdt ook rekening met het buffervat (diameter van 40 tot 80 cm).

Het voordeel van infraroodpanelen

Via elektrische infraroodpanelen kan je specifieke vertrekken in huis verwarmen. Handig voor bijv. de badkamer of een thuiskantoor. De panelen verwarmen niet de lucht, maar specifiek mensen en objecten. De stralingswarmte is tot zo’n 3 vanaf het paneel meter te voelen. Warmtepanelen zijn vooral bedoeld als bijverwarming. Het biedt vele voordelen: neutraal effect op luchtcirculatie, een relatief laag energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en ze kunnen mooi in je interieur verwerkt worden.

 • Infraroodverwarming kan heel gericht een plek opwarmen.
 • Bij woningen die uitstekend geïsoleerd zijn kan IR-verwarming zelfs de reguliere verwarming vervangen.
 • De onkosten van warmtepanelen liggen tussen de €180,00 – €475,00 per paneel.

Overige energiebespaartips

Als alternatief op de energiebesparende maatregelen delen we nog graag meer energiebespaar adviezen in Assen. Hieronder delen wij een overzicht met belangrijke en goedkope vergroeningsmaatregelen die je vaak zonder veel gedoe kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: het verwarmen van vochtige vuile lucht is lastiger dan droge schone lucht.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): lagere stookkosten en altijd schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: op een verantwoorde manier douchen, bespaar tot 20% water en energie.
 • Radiatorfolie: warmte reflecteert de kamer in en gaat niet verloren.
 • LED-lampen: LED-verlichting produceert geen ultraviolette straling, wat schadelijk kan zijn voor de ogen.
 • Elektrisch koken: duurzaam en comfortabel koken met een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: voorkom dat de verwarming onnodig aanstaat.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere CO2-uitstoot met een A+ apparaat.

Verduurzamen met persoonlijk energieadvies in Assen!

Vraag naar het adviesgesprek en kom erachter hoe je jouw huis moet verduurzamen

Energielabel Assen: hoe energiezuinig is mijn woning?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt nuttige maatregelen die je kunt gebruiken om jouw woning energie-efficiënter te maken. Dit besparingsplan laat woningeigenaren ook zien wat je nu qua woning energielabel hebt. Het woninglabel laat zien hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb je nadien (na de inspectie) jouw huis verder verduurzaamd? Of wil je het huis in de verkoop zetten of kijk je naar mogelijkheden voor een lage hypotheekrente? Dan is het slim om de woning opnieuw te laten keuren. Een vakbekwame energie inspecteur doet een grondige check en bekijkt de maximaal benodigde gas en elektriciteit om de woning te verwarmen en/of te koelen. Er zijn grote verschillen tussen energielabel A++++, A of een wat minder gunstige B tot G.

 • Het label duidt de energiezuinigheid van een woning.
 • Dit duurzaamheidslabel moet je verplicht aantonen bij verkoop of verhuur.
 • Een groen energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde. Soms ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente.

Verduurzamen van je huis met subsidies in Assen

Alle huizen in Provincie Drenthe moeten het energieverbruik minderen en natuurlijk het liefst zonder gasverbruik kunnen functioneren. Hiervoor zijn diverse (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Wil je jouw huis verduurzamen met subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies laten uitvoeren. In dit blokje onderzoek je praktische informatie over de meest interessante subsidieregelingen duurzame energie in Assen.

 • Isolatie-subsidie: je mag tot 1/3 van de kosten indienen voor isoleren van ramen, gevel, dak, wanden, (spouw)muur.
 • Voor de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal profiteer je van een extra laag BTW tarief (9%).
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): voor een zonneboiler, aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp in mei 2024.
 • Voor het installeren van zonnepanelen betaal je helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Assen heeft mogelijk zelf ook nog een aantal particuliere subsidiemogelijkheden of andere energiebespaarleningen of stimuleringsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Assen kun je alle financiële regelingen vinden.

Energiebespaarlening Assen bekijken in mei 2024

De meest goedkope wijze om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is door het inzetten van spaargeld. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? Dan kan je het heel voordelig lenen. Er zijn verschillende duurzame leningen mogelijk. Hieronder vind je meer informatie (ook toepasbaar voor woningen in bijv. Noardeast-Fryslân, Noordenveld en Midden-Drenthe).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een speciale lening waarmee huizenbezitters energiebesparende investerinen kunnen doen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. zonnepanelen, warmtepompen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, zonneboilers.
 • Energiebespaarhypotheek: een financiering tot bedragen van €25.000 voor mensen met een huis met duidelijke hertoetsmomenten en voorwaarden.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale groene lening die gekoppeld is aan een woning, en dus niet aan een persoon (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: voor een eigenaar van een rijksmonument die het pand wil verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Assen.
 • Je hypotheek oprekken: mogelijkheid tot lenen van extra geld bij energiebesparende maatregelen.

FAQ: alles wat je moet weten over energie besparen in Assen

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Assen?

Dit energie maatwerkadvies Assen is een adviesplan met een plan van aanpak voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor een huis die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Hieronder vallen o.a. het isoleren van het dak of gevel, een warmtepomp installatie laten monteren of het opwekken van eigen stroom met zonnepanelen. Dit advies geeft per maatregel de kosten en ontdek je hoe snel je het terugverdient. Een persoonlijk energieadvies is zeer effectief voor huizeneigenaren die gasvrij willen gaan wonen en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Is het verplicht te beschikken over een energierapport?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht op het moment dat je gebruik wil maken van een duurzaamheidssubsidie. Wil je met deze subsidie isoleren, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een warmtepomp of aansluiting op het plaatselijke warmtenet? In die situaties is dit energieplan verplicht. Zonder maatwerkadvies krijg je geen subsidie. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met spaarmiddelen? Ook dan is het verstandig om het maatwerkadvies te overwegen. Het verduidelijkt welke alternatieven jouw huis duurzamer kunnen maken. Middels dit advies wordt het aanvragen van offertes stukken eenvoudiger.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een energiebesparingsrapport?

De gemiddelde kosten van een advies op maat hangen af van het type gebouw, de omvang van de woning en de adviseur die je kiest. Het tarief komt uit tussen de €235,00 t/m €350,00. Voor een standaard huis kost dit advies circa €235,00. Het is aan te raden om offertes van onafhankelijke(BRL9500-02) energieadviseurs in Assen op te vragen.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, je Vereniging van Eigenaren (VvE) kan gezamenlijk met de leden contact opnemen voor een maatwerkadvies energiebesparing. Zo kan men als vereniging CO2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Eventueel in combinatie met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De expert op het gebied van energie zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het adviesbedrijf kijkt samen met bewoners naar de wensen en behoeftes om het gebouw te optimaliseren. De VvE krijgt dan een energieadvies voor de energieprestaties van de huizen. In het document vinden bewoners ook de geschatte prijzen en de terugverdientijd.

Is er ook iets voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf wil je alles weten over hoe jij de energieprestaties van je bedrijfspand of kantoor kunt optimaliseren. Het energieprestatieadvies (EPA) is een waardevol EPA-maatwerkadvies in Assen voor bedrijfspanden. Het utiliteitsbouw onderzoek bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je kantoor, bedrijfsgebouw of pand Goede energieprestatie mondt uit in een lagere energierekening, een aangenaam binnenklimaat, een beperkte milieubelasting en een milieuvriendelijk imago. De NTA 8800 is nieuwe manier voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. De Energie Investeringsaftrek (EIA) kan worden gebruikt als: een populaire zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoering van de maatregelen. Ga naar RVO.nl voor het indienen van een aanvraag.

Populaire plekken in deze regio:

Plaats een reactie