Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Velsen

De hoogte van de energierekening beperken? Veel huishoudens worstelen met de vraag waar te beginnen. Kan ik het beste eerst isoleren, een nieuwe warmtepomp installeren of kies ik voor warm tapwater met een zonneboiler? Het betrouwbare Energiebesparing Maatwerkadvies Velsen zal je verder helpen. Een energieadviseur komt bij jouw thuis voor persoonlijk advies en zoekt uit de diverse opties. Dit maatwerkadvies toont aan welke keuzes relevant zijn voor jouw huis en en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In het aanbevelingen-rapport delen ze uitgebreid de kosten en het rendement van de verschillende verduurzamingsopties. Het energieplan is aantrekkelijk voor particuliere woningeigenaren en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Het maatwerkadvies laat woningeigenaren zien welke duurzame investeringen een energiebesparing bieden en het comfort verhogen.
 • Een deskundige duurzaamheidsadviseur inspecteert de woning voor een goed uitgangspunt.
 • Hij stuurt een energieplan met alle energiebesparende maatregelen die van meerwaarde zijn voor je huis.
 • Kies voor: infraroodpanelen, zonnepanelen installeren, ventileren met WTW, woningisolatie, zonneboiler laten plaatsen.
 • Voor elke energiebesparende maatregel kun je meer info vinden over de investering, de besparing en de uiteindelijke terugverdientijd.
 • Voor uitvoering van het energieplan zal je zelf offertes moeten aanvragen via plaatselijke aannemers.
 • De maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf heden (2023) verplicht voor woningeigenaren in Velsen die hun woninglabel willen verbeteren en daarvoor een subsidie willen aanvragen.
maatwerkadvies-energiebesparing-velsen

Energieadvies: hoge energiekosten verhelpen

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een speciaal advies voor bedrijven en particulieren dat een volledig plan presenteert om het energieverbruik te minderen en zodoende de energiekosten te verminderen. In het document wordt gedetailleerd weergegeven welke energiebesparende stappen je kunt zetten, wat het allemaal kost, en hoeveel je gaat besparen. Hiervoor kun je maatregelen laten uitvoeren zoals vloerisolatie, infraroodpanelen, spouwmuurisolatie, zonneboiler, HR++ glas, warmtepomp. Het werkt heel eenvoudig. Een energiedeskundige komt bij jouw thuis langs om kennis te maken. Deze persoon analyseert het huis en bekijkt welke energiebesparingsmaatregelen het beste bij jouw huis passen. Hij schrijft een rapport met een opsomming van alle energiebesparingsmaatregelen. Daarbij ontvang je ook een kostencalculatie en de verwachte besparing. Disclaimer: Elke maatwerkadviseur is neutraal en zal niet zelf offertes leveren voor renovaties. Het rapport biedt meestal ook het energielabel, inclusief onderbouwing.

Ter verduidelijking: Wil je je woning klaar maken voor de toekomst, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Het is dan essentieel om een maatwerk energiebesparingsadvies te regelen. Het advies moet worden uitgevoerd door een erkende specialist. Professionele en neutrale energieadviseurs zoek je via www.centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat is een teken van deskundigheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Velsen (juni 2024)

Wil jij een subsidie aanvragen om duurzame producten aan te schaffen? Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Dit advies biedt een lijst met uiteenlopende maatregelen die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt. Voorbeelden zijn sterk HR++ raamwerk (beglazing), het plaatsen van gevelisolatie met glaswol en het gebruiken van zonnecellen (zonneboiler). In de volgende tekst bieden we inzicht in de te nemen stappen.

5-stappenplan voor het aanvragen van een energierapport

 1. Een energieadviseur vinden

  Het maatwerkrapport wordt uitgevoerd door een ervaren energieadviseur. Geschikte adviesbedrijven check je op de website centraalregistertechniek.nl en natuurlijk via onze eigen site. Je kunt ook navraag doen in je eigen omgeving. Belangrijk: ga uitsluitend voor partijen die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Start met meerdere offertes

  Je betaalt voor de dienst van een gepersonaliseerd advies. Energieadviseurs mogen zelf hun prijs bepalen. Het is raadzaam om 2 of 3 offertes te verkrijgen van gediplomeerde vakmensen. Geef een duidelijke briefing. Zoek je uitsluitend hulp voor het isoleren, of wil je misschien ook aan de slag met een warmtepomp? Ga je alle werkzaamheden overlaten aan een bedrijf, of doe je dit zelfstandig? Geef zoveel details als je kunt. De prijsopgaven van adviseurs vergelijken gaat dan een stuk eenvoudiger.

 3. Bereid je voor met de woningcheck

  De afspraak is vastgelegd? Een goede voorbereiding is belangrijk. Bezoek dan zeker eerst de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via deze website krijg je een advies met verduurzamingsmaatregelen die wellicht interessant zijn voor jouw huis. Hierbij ontvang je de tarieven en de terugverdientijden. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens jouw adviesgesprek met de energiecoach in Velsen.

 4. Lees het hele energierapport door

  Het adviesbureau loopt door de woning en onderbouwt welke energiebesparende maatregelen aansluiten bij jouw wensen. Kort hierop verstuurt hij een betrouwbaar energieplan met alle mogelijke energiebesparende maatregelen voor jouw woning. Voor de specifieke energiemaatregelen zie je in 1 oogopslag eigenschappen zoals de verwachte prijzen, de besparing en de uiteindelijke terugverdientijd. Vaak wordt er een moment gepland om het rapport gezamenlijk door te nemen. Bij deze afspraak kan je inhoudelijk net wat meer informatie krijgen.

 5. Vakbedrijven uitzoeken

  De energiedeskundige is niet bouwkundige gespecialiseerd (dan moet je een bouwkundige keuring in Velsen laten uitvoeren). Deze vakman vertelt hoe je kunt besparen op gas en stroom. Voor de uitvoering van de klus heb je andere bedrijven nodig. Met jouw energieplan kan je prijzen opvragen bij isolatie-partijen en installatiebedrijven. Plan een afspraak bij je thuis in om de woning nog eens goed op te nemen. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of de adviseur hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nodig voor je woonruimte?

Bekijk energieadviseurs en bespaar op jouw energielasten!

Energieadviseur Velsen vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing wordt opgesteld door een gecertificeerde expert. Wij adviseren om een adviesbedrijf uit de buurt te contacteren. Zij beschikken over voldoende kennis van de stad, en de voorrijkosten zijn dan vaak laag. Hieronder check je adres details van kwalitatieve vakmensen die een energieadvies kunnen uitvoeren in de gemeente Velsen. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van de BRL9500-02-certificering. Gecertificeerde bedrijven vind je ook op platform.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Ruben VisserMaerelaan 2 B1961KAHeemskerk
Eye for HousesZwanebloembocht 601991GLVelserbroek
Beter-labelGasthuisvest 7 A2011ETHaarlem
EPA SupportKerkweg 76 A1961JEHeemskerk
Perfect TaxatiesReguliersstraat 561947GSBeverwijk
Namen en adressen van energieadvies bedrijven omgeving Velsen

Uitgelichte bedrijven: meteen een afspraak maken

Wil je direct een afspraak inplannen? In de lijst hieronder tref je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Velsen waar je direct aan aanvraag kunt indienen. Kies een van de bureau’s om te beginnen met je aanvraag.

Informatie over de verschillende energiebesparende maatregelen

Veel consumenten willen minder energie gebruiken. Maar hoe kun je daarmee starten? Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies bedacht. Je krijgt informatie over bespaarmogelijkheden, groot en klein. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? In het stuk hieronder delen wij de meest interessante duurzame oplossingen voor je appartement. Bekijk ook onze pagina met informatie over HR+++ glas.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in Velsen

 1. Een lagere energierekening: maandelijks minder betalen voor energie.
 2. Goed voor het klimaat: je kunt jouw CO-2 uitstoot flink reduceren.
 3. Optimaliseer het binnenklimaat: een huis zonder kieren en naden.
 4. Verhoog je woningwaarde: huizen met energielabel A zijn gewild.
 5. Zorg voor een gezonde leefomgeving: een aangename luchtkwaliteit in alle ruimtes.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isoleren van dak (klik voor meer info)€4680,00€420,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€4265,00€945,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€5045,00€480,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3060,00€150,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€385,00€34,00 p/jaar
Waterbesparende douchekop (bekijk meer tips) €39,00€30,50 p/jaar
Jaarlijkse kosten en besparingen van energiebesparende maatregelen bij basiswoningen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor energieplan op maat!

Bekijk energiespecialisten en plan een afspraak in

Besparen dankzij woningisolatie

Wil je besparen op energie? Een huis isoleren in Velsen is onmisbaar om te gaan besparen. Door middel van het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren is je woning warm in de winter, en koel in de zomer. Woningisolatie is een absolute must: je bespaart op de maandelijkse energiekosten, je hebt geen last meer van tocht in huis, het is duurzaam, je hebt veel minder lawaai van buitenaf en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn verschillende subsidies waar je gebruik van kunt maken. Wat je misschien niet wist: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het speciale lage BTW-tarief (9%) Hierdoor kun je rekenen op een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,00 per /m2): een beter loopcomfort en minder vochtproblemen.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): geen daken en muren op zolder die kou afstralen.
 • Gevelisolatie (vanaf €97,50per /m2): minder verlies van koelte tijdens de zomermaanden.
 • Bodemisolatie (vanaf €30,00per /m2): voor het bestrijden van een muffe lucht in de woning.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €19,50per /m2): houd de woning langer koel in de zomer.
 • Isolatieglas (vanaf €124,50per /m2): HR++ glas houdt de koele lucht in de zomer beter vast.

Gas besparen dankzij een warmtepomp

Een warmtepomp levert je veel voordeel op i.v.m. de traditionele HR-ketel. Hij neemt warmte van bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. Dit zorgt voor een drastische verlaging van je gasverbruik. Een warmtepomp werkt op stroom (dus je verbruikt elektriciteit). Je stroom kan gegenereerd worden d.m.v. innovatieve zonnepanelen. In de zomer kan de warmtepomp jouw huis ook koelen. Je hebt de keuze uit een all-electric warmtepomp of een hybride systeem. Hieronder check je meer informatie over de verschillende varianten die er allemaal zijn.

 • All-electric warmtepomp: dient als centrale verwarming en kan ook het tapwater verwarmen. Een huis zal op deze manier geen gas meer verbruiken. Het is een relatief duur systeem en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. Om die reden zien we dit vooral bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Velsen: is een stuk betaalbaarder en werkt ook uitstekend bij wat oudere huizen. Hij werkt samen met de HR-combiketel. Je kunt meer dan 2/3 van het gasgebruik beperken.
 • Lucht-lucht warmtepomp: komt in plaats van de ventilatie-unit.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben weinig onderhoud nodig (een kosteneffectieve optie).
 • Water-water warmtepomp: een kostbaar systeem dat regelmatig onderhoud nodig heeft.
 • Bodem-water warmtepomp: systeem dat werkt op basis van bodembron (gaat 25 jaar mee).

Laat eigen zonnepanelen plaatsen

Via zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Het is een verantwoorde, groene investering en je betaald veel minder voor je stroom. Met een groot subsidie-voordeel, een versoepelde BTW-regeling en/of eventueel een gunstige groene lening heb je een zeer korte terugverdientijd. Doordat je zelf jouw stroom opwekt ben je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Eneco, Vattenfall, Budget Energie, Engie, GreenChoice & United Consumers, Powerpeers, Enegiedirect.nl, Oxxio, Delta. Via de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom terug te leveren.

 • Zonnepanelen hebben een gunstig prijskaartje. Een standaard systeem inclusief 10 panelen kost je circa €5.750 en heb je terugverdiend binnen 6 jaar.
 • Er zijn een aantal criteria: het dak moet geschikt zijn voor montage met een gunstige positionering op het zuiden. Zorg dat de panelen niet in de schaduw liggen Een sterke dakconstructie is essentieel.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Zonnepanelen in Velsen laten plaatsen? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Duurzaam warm tapwater met een zonneboiler

Met een zonneboiler bedoelen we we een collector op het dak een een opslagvat voor het warme tapwater. Deze installatie genereert warm tapwater in de badkamer en keuken. Daglicht wordt dus gebruikt voor het maken van heet water. Met een zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik om in de woning warm water te maken. Voor centrale verwarming gebruik je vaak nog een gasgestookte ketel of warmtepomp. Je kunt een ingewikkelde vergunning achterwege laten en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een zonneboiler voor een gezin met 2 kinderen (200 liter vat) komt uit op ongeveer €3.900 (incl. installatie).
 • Een zonneboilercombi kan een hele woning verwarmen.
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is rond de 2 m2 tot 3 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (vanaf 40cm bij 80 cm).

De werking van infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen verwarm je een specifieke ruimte. Zoals bijv. de badkamer of een thuiskantoor. Het werkt anders dan een conventioneel systeem waarbij de lucht wordt verwarmd. De stralingswarmte is tot zo’n 3 vanaf het paneel meter te voelen. Warmtepanelen zijn vooral bedoeld als bijverwarming. Wat dit zo prettig maakt is: geen verstoring van de luchtcirculatie, een laag energieverbruik, een moeiteloos installatieproces en ze hebben een heel moderne uitstraling.

 • Infraroodverwarming kies je als je doelgericht wilt verwarmen.
 • Wanneer een woning compleet is geïsoleerd kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De prijsindicaties van warmtepanelen komen uit tussen de €225,00 t/m €500,00 per IR-paneel.

Goede energiebespaartips

Als extra op de energiebesparende maatregelen zijn er nog tientallen energiebespaar adviezen in Velsen. In het gedeelte hieronder kan je aan de slag met een lijst met belangrijke en aantrekkelijk geprijsde energiebesparende maatregelen die je vaak zonder veel gedoe kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: ziektekiemen zoals bacteriën, virussen en schimmels worden verwijderd.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): maximaal warmtecomfort met lagere stookkosten.
 • Waterbesparende douchekop: gebruikt tot 20% minder water en energie dan standaard douchekop.
 • Radiatorfolie: warmte reflecteert de kamer in en gaat niet verloren.
 • LED-lampen: LED-verlichting produceert geen ultraviolette straling, wat schadelijk kan zijn voor de ogen.
 • Elektrisch koken: koken op een inductiekookplaat is efficiënt, veilig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: zelflerend en weet precies wanneer je thuis bent.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: veel minder onkosten aan A+ label elektrische apparaten.

Verduurzamen met persoonlijk energieadvies in Velsen!

Vraag naar het adviesgesprek en ontdek hoe je bespaart op de energiekosten

Energielabel Velsen: wat is dit precies?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt maatregelen die eenvoudig te realiseren zijn om jouw woning energiezuiniger te maken. Dit besparingsrapport toont bovendien wat er qua woning energielabel verwacht kan worden. Het woninglabel geeft inzicht in hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb je na een woninginspectie maatregelen laten uitvoeren? En gaat je huis verkocht worden of wil je korting op je hypotheekrente? Dan is het slim om het energielabel wederom te calculeren. Een speciale energie inspecteur komt je huis en analyseert de max. benodigde capaciteit voor gas en elektriciteit om de woning te verwarmen en/of te koelen. Op basis hiervan krijg je bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder duurzame B – G.

 • Het label duidt de energiezuinigheid van een woning.
 • Het label is tegenwoordig een verplichting als je je woning wil verkopen.
 • Een groen energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde. Onderzoek ook zeker de duurzaamheidskorting bij je hypotheekrente.

Ontdek beschikbare subsidies in Velsen

De meeste panden in Provincie Noord-Holland moeten een stuk duurzamer worden en – in het meest ideale geval – van het gas af. Men kan hiervoor gebruik maken van (ISDE) subsidies en speciale energiebespaarleningen Ga je een subsidieaanvraag doen? In dat geval stelt de overheid het maatwerkadvies verplicht. In het gedeelte hieronder delen wij actuele informatie de huidige subsidieregelingen duurzame energie in Velsen.

 • Subsidie voor isoleren: ontvang 30% van de kosten voor isoleren van dak, gevel, wanden, ramen, (spouw)muur.
 • Voor het arbeid (en dus niet de materialen) geldt een speciaal Btw-tarief isoleren van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): geschikt voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet in juni 2024.
 • In het geval van zonnepanelen betaal je zelfs helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Velsen biedt mogelijk ook zelf regionale subsidieregelingen of andere duurzaamheidsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Velsen kan je de mogelijke financiële regelingen onderzoeken.

Energiebespaarlening Velsen opzoeken in juni 2024

De meest goedkope wijze om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is door dit te betalen met eigen geld. Kom je geld tekort? Dan kan je het benodigde bedrag lenen. Er zijn verschillende duurzame leningen mogelijk. Hieronder vind je de details (ook voor andere regio’s zoals Uitgeest, Beverwijk en Haarlem).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een speciale persoonlijke lening waarmee huizeneigenaren hun woning energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening interessant voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, warmtepompen, zonnepanelen.
 • Energiebespaarhypotheek: lening van maximaal €25.000 voor mensen met een woning die elders niet in aanmerking komen.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een groene lening die hoort en blijft bij de woning (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: speciale groene lening voor restauratie van monumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Velsen.
 • Een bestaande hypotheek uitbreiden: een nieuw leningdeel voor een tijdelijk bouwdepot.

FAQ: actuele onderwerpen m.b.t. energie besparen in Velsen

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Velsen?

Een energie maatwerkadvies Velsen is een adviesplan met concrete maatregelen voor het vergroenen van je pand die ook vallen in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan het laten plaatsen van voorzetwanden, vloerisolatie, dakisolatie, een warmtepomp installatie laten monteren of het produceren van eigen energie middels zonnepanelen. Dit besparingsrapport geeft per maatregel de geschatte kosten en wat de opbrengsten zijn. Een persoonlijk energieadvies is bedoeld voor woningeigenaren die willen verduurzamen en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Geldt er een verplichting voor dit energierapport?

Ja, het is erg belangrijk om een maatwerkadvies te bezitten indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Wil je met deze subsidie isoleren, of ben je nieuwsgierig in de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op het regionale warmtenet? Dan is dit concept plan vereist. Zonder maatwerkadvies wordt er geen subsidie uitgekeerd. Wil je jouw huis energiezuinig maken een groene lening of met spaarmiddelen? Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het laat jouw zien welke energiebesparende maatregelen jouw woning verduurzamen. Met behulp van dit plan wordt het wat makkelijker om een kloppende offerte aan te vragen.

Wat kost het energiebesparingsrapport?

De feitelijke kosten van het advies op maat worden gebaseerd op woningtype, oppervlakte en het maatwerkadviesbedrijf. De kosten variëren tussen de €250,00 t/m €300,00. Voor een doorsnee huis betaal je ongeveer €275,00. Het is goed om offertes van gediplomeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Velsen op te vragen.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) kan namens de leden een maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Zo kan men collectief CO-2 besparende maatregelen laten uitvoeren. Hiervoor kan men ook aanspraak maken op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De adviseur zal het gehele pand nalopen en beoordelen. Het keuringsbureau checkt bij bewoners wat zij zouden willen aanpassen om het complex te verbeteren. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestaties van het pand. Uiteraard inclusief de verwachte prijzen en de opbrengsten per jaar.

Wat houdt maatwerkadvies utiliteitsbouw in?

Als bedrijfseigenaar wil je weten hoe je de energieprestaties van een kantoor of bedrijfspand kunt versterken. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in Velsen voor bedrijven. Het utiliteitsbouw rapport gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfsunit, pand of kantoor Een versterkte energieprestatie zorgt voor een lagere maandafrekening, meer comfort, minder hoge milieubelasting en een milieubewust imago. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode voor het calculeren van energieprestaties van gebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) kan worden gebruikt als: een speciale zakelijke subsidieregeling wat voor eigenaren van zakelijk vastgoed een premie geeft voor het energieadvies voor bedrijven en voor het implementeren van de vergroeningsmaatregelen. Bekijk ook de website van RVO www.rvo.nl) voor meer info.

Populaire plekken in deze regio:

Plaats een reactie