Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Teylingen

Wil je jouw energierekening graag terugdringen? Het is moeilijk waar te beginnen. Kies ik het beste voor woningisolatie, een full-electric warmtepomp kopen of moet ik juist zonnepanelen laten leggen? Het Energiebesparing Maatwerkadvies Teylingen biedt uitkomst! De energieadviseur plant een afspraak op locatie in voor doelgericht advies en deelt wat er mogelijk is. Het plan geeft inzicht in welke verduurzamingsmaatregelen het energieverbruik laten dalen en een prettige leefomgeving bevorderen. In het plan check je nauwkeurig de kosten en de terugverdientijd van de geselecteerde investeringsopties. Het maatwerkadvies is relevant voor particuliere woningbezitters en is bij een subsidieaanvraag vaak verplicht.

 • Het maatwerkadvies laat jouw zien welke werkzaamheden een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een professionele duurzaamheidsadviseur brengt een bezoek voor een goed advies.
 • Hij schrijft een verduurzamingsrapport met alle energiebesparende maatregelen die goed uitvoerbaar zijn.
 • Denk aan: zonnepanelen installeren, infraroodpanelen, woningisolatie, ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per onderdeel lees je de verwachte kosten, het rendement en de terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het energieplan moet je zelf contact opnemen met bedrijven in de buurt.
 • De maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 noodzakelijk voor woningeigenaren in Teylingen die hun huis willen vergroenen en dit deels willen financieren met een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-teylingen

Energieadvies: inzicht in de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (geïntroduceerd als Energieprestatieadvies (EPA)) is een professioneel plan voor zowel woningen als utiliteitsbouw dat helpt om een pand energiezuiniger te worden en zo de energienota te verminderen. In het document wordt heel concreet aangegeven welke maatregelen interessant zijn, wat het allemaal kost, en wat de totale besparing is. Bij een dergelijk advies kun je denken aan maatregelen zoals HR++ glas, infraroodpanelen, dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, warmtepomp. Het is heel simpel. Een expert op het gebied van energie neem contact op om kennis te maken en het proces verder toe te lichten. Deze persoon bekijkt de woning volledig en analyseert welke energiebesparingsmaatregelen bijdragen aan jouw doelstellingen. Hij schrijft een rapport met een lijst met energiebesparingsmaatregelen. De adviseur geeft je ook een raming van de kosten en het totale rendement Goed om te weten: Een maatwerkadviseur werkt individueel en zal niet zelf offertes leveren voor renovaties. Het advies geeft ook aan wat het energielabel van de woning is.

Actueel: Wens je minder energie te verbruiken, en wil je een subsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies is dan een minimale randvoorwaarde. Het advies moet worden uitgevoerd door een erkende specialist. Gediplomeerde en onafhankelijke energieadviseurs zijn te vinden op de website centraalregistertechniek.nl. Let hierbij goed op het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Teylingen (mei 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie om je huis te vergroenen? Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Dit energieplan helpt je op weg met alle maatregelen die toepasbaar zijn op jouw huis. Je kunt denken aan het vervangen van (HR++) glas, het aanbrengen van isolatie op buitenmuren en het toepassen van zonnecellen. In de volgende alinea bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

How-to: uitleg energierapport aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek een maatwerkadviseur

  Het maatwerkrapport wordt uitgevoerd door een gediplomeerde maatwerk adviseur. Gecertificeerde energie adviseurs zijn vindbaar op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek en via deze website. En misschien heb je iemand in je eigen kenniskring die hier ervaring mee heeft. Niet vergeten: probeer te zoeken naar een adviesbedrijf die werkt met het BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes aanvragen en bekijken

  Je betaalt voor de dienst van een gepersonaliseerd advies. Energie specialisten kunnen zelf een prijs berekenen. Het is verstandig om enkele offertes te ontvangen van professionele adviesbureaus. Geef je verlangens vooraf aan. Wil je advies voor het isoleren van jouw woning, of wil je ook weten hoe je jouw huis gasloos kunt verwarmen? Zoek je naar iemand die je kan helpen bij de renovatie, of doe je dit zelfstandig? Wees zo exact mogelijk. De prijsopgaven van adviseurs vergelijken is dan veel minder complex.

 3. Woningcheck vooraf

  Heb jij een afspraak kunnen maken? Een goede voorbereiding is essentieel. Begin alvast met de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken kom je tot een complete samenvatting met verduurzamingsmaatregelen die mogelijk geschikt zijn. Altijd met de prijzen en de voordelen qua terugverdienen. Hieruit haal je belangrijke vragen voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in Teylingen.

 4. Neem het energierapport door

  Het adviesbureau komt langs en stelt vast welke maatregelen aansluiten bij jouw wensen. Kort hierop mailt hij een betrouwbaar energieplan met de meest gunstige energiebesparende maatregelen voor jouw woonhuis. Bij alle energiemaatregelen check je onderwerpen zoals de verwachte kosten, de opbrengsten per jaar en de geschatte terugverdientijd. Uiteindelijk nemen jullie het rapport samen door. Als je hiervoor kiest kan je natuurlijk al jouw vragen afvuren.

 5. Een vakbedrijf zoeken

  Een energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Teylingen laten uitvoeren). Deze vakman kent alle opties op te besparen op gas en stroom. Voor het invullen van het energieplan zijn andere bedrijven noodzakelijk. Vraag meerdere offertes op bij isolatie-partijen en lokale installateurs. Vraag of ze bij je aan huis kunnen komen voor een uitgebreide inspectie. Vraag eventueel of de EPA-adviseur hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aantrekkelijk voor je woonhuis?

Vergelijk energieadviseurs en start met verduurzamen vandaag!

Energieadviseur Teylingen vergelijken

Dit maatwerkadvies energiebesparing wordt opgesteld door een deskundige vakman. Het is aan te raden om een maatwerkadviseur rondom je woonplaats te zoeken Zij hebben ervaring met plaatselijke woningmarkt, en het bespaart reiskosten. In de lijst hieronder vind je adres details van professionele energieadviseurs die huizen inspecteren in de gemeente Teylingen. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met een BRL9500-02-certificaat. Gecertificeerde bedrijven vind je ook op de website van Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
SD EnergielabelRembrandtplein 832162EDLisse
Rene Rijs InmeterFloraplein 412181RVHillegom
Energie A-labelScholekster 252201XHNoordwijk
VuturaLorentzlaan 992105TSHeemstede
Staal VastgoedCamplaan 122103GWHeemstede
Tabel met energieadvies bedrijven in de buurt van Teylingen

Uitgelichte vakbedrijven: direct online afspraak inplannen

Direct in contact komen met een adviseur? Hieronder kan je kiezen uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Teylingen die meteen voor jouw klaar staan. Kies een van de bureau’s om jouw aanvraag direct te beginnen!

Alle energiebesparende maatregelen in 1 overzicht

Veel woningbezitters zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Maar wat zijn goede opties? Daarvoor is het maatwerkadvies bedoeld. Het biedt een duidelijk plan met alle mogelijke bespaarmogelijkheden. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? Hieronder delen wij de meest voorkomende energiebesparingsmaatregelen voor je woonruimte. Of klik door voor meer informatie over lucht-lucht warmtepompen.

5 voordelen van een energiezuinige woning in Teylingen

 1. Een gunstige energienota: minimaliseer jouw kosten voor energie.
 2. Het is goed voor het milieu: door jouw groene keuzes verlaag je jouw CO-2 uitstoot.
 3. Realiseer een prettig binnenklimaat: profiteer van warme luchtcirculatie en weinig tocht.
 4. Een gunstigere woningwaarde: kopers kijken steeds meer naar huizen met energielabel A.
 5. Verblijf in een gezonde leefomgeving: een aangename luchtkwaliteit in alle ruimtes.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isoleren van dak (meer over woningisolatie)€4705,00€450,00 p/jaar
Full-electric warmtepomp€12100,00€610,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€5245,00€550,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3010,00€165,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€455,00€52,50 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (meer energiebespaartips) €1375,00€180,00 p/jaar
Kosten en baten van duurzaamheidsmaatregelen bij reguliere huizen (+/- 100 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor concrete tips!

Bekijk beschikbare adviseurs en maak een afspraak

Woningisolatie: een dikke jas om je woning

Wil je minder gas stoken? Jouw huis isoleren in Teylingen is doorgaans een goed startpunt. Middels het isoleren van de gevels, het dak, de vloer en de ramen blijft de warmte binnenshuis. Dat heeft veel pluspunten: jouw energiekosten gaan meteen flink omlaag, je geniet van meer comfort in huis, het is duurzaam, je hebt minder last van geluidsoverlast en de waarde van je huis wordt gunstiger. Er zijn verscheidene subsidies te selecteren. Goed om te weten: voor de arbeid voor isolatie geldt het lage BTW-tarief (9%) Hierdoor kun je rekenen op een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,00 per /m2): sterke verbetering van de energie-efficiëntie.
 • Dakisolatie (vanaf €43,00per /m2): direct minder last van tocht, trek of een onbehaaglijk binnenklimaat.
 • Gevelisolatie (vanaf €95,50per /m2): minder verlies van koelte tijdens de zomermaanden.
 • Bodemisolatie (vanaf €28,00per /m2): vermindert de warmteverliezen in de winter en koelt het interieur in de zomer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €18,00per /m2): toe te passen op bijna elk huis met een spouw.
 • Isolatieglas (vanaf €124,50per /m2): HR++ glas bij het verminderen van de kans op schimmelvorming.

Woning duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp is doorgaans beter voor het milieu dan de HR-ketel op gas. Hij gebruikt energie van natuurlijke warmtebronnen. Dit maakt dat je flink minder gas gaat gebruiken. Door het gebruik van een warmtepomp gebruik je meer elektriciteit. Deze extra stroom kan je halen uit innovatieve zonnepanelen. In de zomerperiode kan het ook nog eens koelen. Globaal gezien zijn er 2 types: een zelfstandige full electric warmtepomp of een hybride warmtepomp. In het stuk hieronder behandelen we handige info over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een constante verwarming van je woning en verhit al je tapwater. Je gebruikt in dat geval geen gas meer. Een stand-alone systeem is best duur en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Met name interessant voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Teylingen: gunstig geprijsd en zeer geschikt voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Jouw HR-combiketel kan gewoon blijven staan. Je kunt meer dan 2/3 van het gasgebruik beperken.
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt warmte aan buitenlucht middels een buitenunit.
 • Lucht-water warmtepomp: produceren weinig geluid, waardoor ze een stille optie zijn.
 • Water-water warmtepomp: in staat om de woning in de zomer ook te koelen.
 • Bodem-water warmtepomp: ingewikkeld aan te leggen in verband met de boringen.

Met zonnepanelen stroom opwekken

Door zonnepanelen op je dak te leggen wek je zelf groene stroom op. Het is duurzaam en je betaalt veel minder voor de energie. Door te profiteren van subsidies, een gunstige BTW-regeling en/of een interessant rentetarief van een groene lening is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Vattenfall, Engie, Budget Energie, GreenChoice, Essent & Vandebron, Oxxio, Enegiedirect.nl, Powerpeers, United Consumers. Door het principe van salderen ontvang je een vergoeding voor teruggeleverde stroom.

 • Zonnepanelen hebben een gunstig prijskaartje. Een set met 10 zonnepanelen kost je circa €5.450 en heb je al terugverdiend binnen de eerste 6 tot en met 8 jaar.
 • Let wel op de randvoorwaarden: een schoon en vrij-toegankelijk dak met een gunstige positionering op het zuiden. De panelen mogen niet in de schaduw liggen. De dakconstructie moet het systeem kunnen dragen.
 • De zonnestroom die je over hebt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen).
 • Wil je zonnepanelen in Teylingen laten installeren? Dan betaal je daarover 0% BTW.

Informatie en voordelen van de zonneboiler

Een zonneboiler installatie wordt gekenmerkt door een geïntegreerde zonnecollector een voorraadvat en een naverwarmer. Deze installatie is jouw bron voor al het warme tapwater in de badkamer en keuken. Zonlicht wordt dus omgezet om warm water te maken. Na de installatie van de zonneboiler bespaar je bijna de helft van het energieverbruik om warm water te produceren. Dit systeem werkt goed samen met een HR-ketel of warmtepomp. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor basis-gebruik (vat met 150 liter) kost ongeveer €3.100 (incl. plaatsing).
 • Met de zonneboilercombi kan je de woning ook verwarmen.
 • De ruimte die je nodig hebt op het dak is rond de 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (vanaf 40cm bij 80 cm).

Ervaar het gemak van infraroodpanelen

D.m.v. elektrische infraroodpanelen verwarm je specifieke ruimtes of plaatsen. Zoals bijv. een hobbyruimte of badkamer. Het systeem verwarmt niet de lucht (zoals radiatoren doen). Veel mensen ervaren stralingswarmte als erg prettig. Warmtepanelen kan je inzetten als bijverwarming. Het wordt vaak gekozen om redenen als: er vindt geen luchtcirculatie plaats, een laag energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en ze hebben een heel moderne uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan goedkoop, snel en makkelijk een ruimte verwarmen.
 • Wanneer een woning compleet is geïsoleerd kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De aanschafprijzen van warmtepanelen komen uit op zo’n €245,00 tot €500,00 per ruimte.

Overzicht met overige energiebespaartips

Los van de energiebesparende maatregelen onderscheiden we nog een aantal energiebespaar adviezen in Teylingen. Onderstaand tref je een lijst met krachtige en voordelige energiebesparingsmaatregelen die vrij makkelijk zijn toe te passen.

 • Mechanische ventilatie: schone en droge lucht is makkelijker op te warmen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): maximaal warmtecomfort met lagere stookkosten.
 • Waterbesparende douchekop: water- en energieverbruik kan fors worden gereduceerd.
 • Radiatorfolie: zorgt dat meer warmte de ruimte ingaat i.p.v. in de muren trekt.
 • LED-lampen: LED-verlichting heeft een veel langere levensduur dan gloeilampen.
 • Elektrisch koken: veilig, efficiënt en duurzaam koken op een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: stemt de verwarming automatisch af op jouw gedrag.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: langer levensduur van apparaten met A+ label.

Ontvang persoonlijk energieadvies in Teylingen!

Zet een adviesgesprek in de agenda en vind uit hoe jij jouw woning duurzamer maakt

Energielabel Teylingen: hoe duurzaam is mijn huis?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt concrete maatregelen die je kunt uitvoeren om jouw woning energie-efficiënter te maken. Het rapport laat woningeigenaren ook zien wat je nu qua woning energielabel hebt. Het woninglabel toont hoe energiezuinig jouw woning op dit moment is. Gunstige labels zijn energielabel A, B en C. Heb je op basis van het advies jouw huis verder verduurzaamd? Of ga je jouw woning verhuren of verkopen of wil je overstappen voor een lagere hypotheekrente? Op dat moment is het handig om om het huis nog eens te laten checken. Een energie inspecteur inspecteert je huis en berekent de max. benodigde capaciteit voor gas en elektriciteit om het huis te verwarmen en warm water te produceren. Je huis krijgt dan bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label vertelt hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Dit duurzaamheidslabel moet je verplicht aantonen bij verkoop of verhuur.
 • Een actueel energielabel draagt bij aan een hogere woningwaarde. Sommige banken geven ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente bij een gunstig woninglabel.

Bekijk duurzaamheidssubsidies in Teylingen

Praktisch alle huis in Provincie Zuid-Holland moeten het energieverbruik minderen en in de meest ideale situatie kunnen verwarmen zonder gas. Hiervoor zijn diverse (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Wil je een van de subsidies aanvragen? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies laten uitvoeren. In dit blokje lees je up-to-date info over de meest interessante subsidieregelingen duurzame energie in Teylingen.

 • Subsidie voor isolatie: 30% van de totale factuur voor isolatiewerkzaamheden aan vloer, ramen, gevel, (spouw)muur, wanden.
 • Voor de arbeid die komt kijken bij isolatie geldt het lage BTW-tarief van 9 procent.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in mei 2024.
 • Voor het installeren van zonnepanelen geldt het BTW-nultarief.
 • Het energieloket gemeente Teylingen biedt mogelijk ook diverse lokale subsidie-plannen of andere duurzaamheidsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Teylingen kun je alle financiële regelingen vinden.

Energiebespaarlening Teylingen bekijken in mei 2024

De meest goedkope wijze om verduurzamingsmaatregelen door te voeren is door het gebruiken van eigen geld. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? Kies dan voor een gunstige lening. Voor elke situatie is er wel een passende duurzame lening. In het stukje wat volgt vind je aanvullende informatie (ook handig voor o.a. Heemstede, Haarlemmermeer en Hillegom).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke mogelijkheid waarmee Nederlandse woningeigenaren hun huizen kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening interessant voor vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, warmtepompen, zonneboilers, spouwmuurisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: lening van maximaal €25.000 voor huizenbezitters die elders niet in aanmerking komen.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale groene lening die gekoppeld is aan een woning, en dus niet aan een persoon (binnenkort beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: bedoeld voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Teylingen.
 • Je eigen hypotheek ophogen: mogelijkheid tot lenen van extra geld bij energiebesparende maatregelen.

FAQ: alles wat je moet weten over energie besparen in Teylingen

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Teylingen?

Het energie maatwerkadvies Teylingen is een rapport met een plan van aanpak voor het vergroenen van een woonhuis die ook vallen in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan isolatie van ramen, daken, vloeren of gevel, de woning verwarmen met een warmtepomp of het opwekken van eigen stroom met zonnepanelen. Het rapport onderschrijft per maatregel het budget en de totale terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is interessant voor particuliere woningeigenaren die duurzaamheidsmaatregelen willen treffen en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Is dit energierapport verplicht?

Ja, dit maatwerkadvies moet je verplicht hebben wanneer je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Ga je jouw woning isoleren met subsidie, of ben je nieuwsgierig in de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op een beschikbaar warmtenet? Dan is dit plan noodzakelijk. Zonder maatwerkadvies krijg je geen subsidie. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met spaargelden? Ook dan is het maatwerkadvies beslist iets om te overwegen. Het toont aan welke keuzes helpen om de energiekosten te reduceren. Via dit plan kun jij een vakman goede instructies geven.

Hoe duur is een energiebesparingsrapport?

De precieze kosten van het advies op maat worden gebaseerd op het type woning, de grootte van de woning en de adviseur die het werk uitvoert. Het tarief komt uit tussen de €240,00 tot ongeveer €295,00. Voor een doorsnee huis kost het ongeveer €280,00. Het is nuttig om offertes van neutrale (BRL9500-02) energieadviseurs in Teylingen te vergelijken.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) kan als afvaardiging van de leden een maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Door deze constructie kan men gezamenlijk CO-2 besparende maatregelen laten doen. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De specialist op het gebied van energie brengt het volledige complex in kaart.Het inspectiebureau achterhaalt bij de bewoners wat zij zouden willen aanpassen om het complex groener te maken. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestaties van de woonruimtes. Dit is natuurlijk ook met de totale benodigde investering en de totale terugverdientijd.

Wat houdt maatwerkadvies utiliteitsbouw in?

Als ondernemer ben je natuurlijk graag goed geïnformeerd over hoe jij de energieprestaties van je bedrijfspand of kantoor kunt perfectioneren. Het speciale energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in Teylingen voor bedrijven. Het utiliteitsbouw document gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je bedrijfsgebouw of kantoor Een versterkte energieprestatie draagt bij aan een voordelige energierekening, meer comfort, minder hoge milieubelasting en een duurzame uitstraling. De NTA 8800 is een nieuwe manier om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De betekenis van de Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een interessante zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en het uitvoeren van de energiebesparingsmaatregelen. ZIe ook RVO.nl om dit aan te vragen.

Populaire plekken in deze regio:

Plaats een reactie