Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Harlingen

De uitgaven aan je energierekening reduceren? Veel gezinnen weten niet waar ze moeten starten. Zal ik starten met isoleren, een warmtepomp installatie laten aanleggen of is een zonneboiler of infraroodpanelen de beste keuze? Het persoonlijke Energiebesparing Maatwerkadvies Harlingen biedt antwoord op deze vragen. Een energieadviseur komt thuis langs voor het energiebesparingsadvies en zoekt uit wat de mogelijkheden zijn. Het energieadvies verduidelijkt welke werkzaamheden je woning een stuk kunnen verduurzamen en en het comfort verhogen. In het rapport bieden ze uitgebreid de investering en de terugverdientijd van de potentiële verduurzamingsmogelijkheden. Het advies is ontworpen voor particuliere huizenbezitters en is soms zelfs verplicht bij het aanvragen van een subsidie.

 • Het maatwerkadvies specificeert welke werkzaamheden jouw kunnen helpen met het besparen op de energiekosten.
 • Een objectieve duurzaamheidsadviseur onderzoekt je huis en kijkt waar de winst is te behalen.
 • Hij stuurt een verslag met alle verduurzamingsmaatregelen die voor jouw interessant zijn.
 • Overweeg bijv.: warmtepomp plaatsen, infraroodpanelen, ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen, zonnepanelen installeren.
 • Per duurzaamheidsmaatregel krijg je inzicht in het financiële plaatje, hoeveel je bespaart en de geschatte terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het plan dien je zelf bedrijven te benaderen.
 • Deze unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is met ingang van 2023 verplicht voor woningeigenaren in Harlingen die hun huis willen vergroenen en dit deels willen financieren met een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-harlingen

Energieadvies: wat je moet doen bij hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (voorheen Energieprestatieadvies (EPA)) is een overzichtelijke inspectie & rapportage voor particuliere en zakelijke objecten dat maatregelen biedt om energieverbruik te minderen en derhalve de energierekening te drukken. In het advies wordt zeer gedetailleerd omschreven welke verduurzamingsmaatregelen er bestaan, wat de kosten zijn, en wat het rendement is. Daarbij kun je maatregelen overwegen zoals vloerisolatie, zonneboiler, HR++ glas, spouwmuurisolatie, infraroodpanelen, warmtepomp. Je regelt het supersnel. Een energie-expert komt bij jouw thuis langs om samen jouw wensen te inventariseren. Deze professional check jouw huis en zoekt uit welke energiebesparingsmaatregelen het energieverbruik doen dalen. Hij genereert een digitaal rapport met een volledig schema met alle maatregelen. Dit is inclusief een prijslijst met verwachte kosten en de uiteindelijke besparing Let op: Iedere maatwerkadviseur is onafhankelijk en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het verslag biedt meestal ook het energielabel, inclusief onderbouwing.

Let op: Wil je jouw woning duurzamer maken, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies blijft verplicht! Het advies moet altijd worden geschreven door een ervaren adviseur. Professionele en neutrale energieadviseurs tref je op het portaal centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat is een teken van deskundigheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Harlingen (mei 2024)

Ook profiteren van een subsidie voor het verduurzamen van jouw huis? Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Het plan geef je inzicht in innovatieve duurzaamheidsmaatregelen die relevant zijn voor jouw woning. Bijvoorbeeld het plaatsen van HR++ beglazing, spouwmuurisolatie en het toepassen van zonnecellen. Hierna delen we stap-voor-stap de te nemen acties.

Energierapport opvragen in 5 simpele stappen

 1. Een energieadviseur vinden

  Het maatwerkrapport wordt altijd opgesteld door een objectieve adviseur. Objectieve vakmensen vind je op het Centraal Register Techniek en via deze website. Wellicht is er iemand in je familie of vriendenkring die een geschikt persoon kent. Disclaimer: neem alleen contact op met specialisten die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Een gepersonaliseerd advies komt niet zonder kosten. Maatwerkadviseurs kunnen individuele tarieven rekenen. Het is nuttig om 2 of 3 offertes te verkrijgen van professionele specialisten. Geef een duidelijke briefing. Wil je alleen weten wat je kunt winnen met woningisolatie, of ook hoe je jouw huis efficiënter kunt verwarmen? Zoek je naar iemand die je kan helpen bij de renovatie, of ga je zelf bedrijven benaderen? Wees zo specifiek mogelijk. Het vergelijken van de offertes zal dan makkelijker worden.

 3. Thuis voorbereiden met de woningcheck

  De afspraak is vastgelegd? Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Bezoek dan zeker eerst de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken ontdek je een lijst met investeringen die passen bij jouw woning en wensen. Deze omvatten de uitgaven en de opbrengsten. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor een adviesgesprek met de energiecoach in Harlingen.

 4. Bekijk het energierapport nauwkeurig

  Het adviesbedrijf komt langs en berekent welke maatregelen doelgericht zijn. Binnen een paar dagen stuurt hij een gunstig energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Met betrekking tot de energiemaatregelen lees je onderdelen zoals de geschatte kosten, de opbrengsten per jaar en de verwachte terugverdientijd. Het is vaak wenselijk om het rapport nog samen door te nemen. Op dat moment is er voldoende tijd voor het stellen van vragen.

 5. Een vakbedrijf kiezen

  Een energiedeskundige beschikt niet over maximale bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Harlingen laten uitvoeren). De adviseur vertelt hoe je kunt besparen op gas en stroom. Voor de uitvoering van de klus heb je andere bedrijven nodig. Met jouw energieplan kan je prijzen opvragen bij isolatie-experts en installatiebedrijven. Vraag of ze langskomen voor een uitgebreide inspectie. Het kan handig zijn dat de energie expert daarbij kan zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn gunstige voor jouw huis?

Vergelijk energieadviseurs en bespaar op jouw energielasten!

Energieadviseur Harlingen vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing laat je verrichten door een deskundige energieadviseur. Het is aan te bevelen om een adviseur uit de omgeving te selecteren. Zij hebben ervaring met plaatselijke woningmarkt, en je hebt ook minder hoge reiskosten. In de tabel hieronder vind je adres-informatie van mogelijk interessante maatwerkadviseurs die actief zijn in de gemeente Harlingen. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van de BRL9500-02-certificering. Veel bedrijven kun je ook vinden via het platform Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Van Reeuwijk AdviesJunobaan 88802BNFraneker
Energie Inspectie B.V.Lange Marktstraat 18911ADLeeuwarden
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Tolsum Energie AdviesKlaas de Jagerlaan 128802BVFraneker
EPA BureauKoarnleane 18771LBNijland
Tabel met energieadvies bedrijven in de buurt van Harlingen

Uitgelichte specialisten: vraag direct een rapport aan

Wil je direct een afspraak inplannen? Hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Harlingen waar je direct aan aanvraag kunt indienen. Klik op de knop om te beginnen met je aanvraag.

Informatie over de verschillende energiebesparende maatregelen

Veel woningeigenaren zouden graag een lagere energierekening willen. Het is moeilijk waar je moet beginnen. Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies bedoeld. Het geeft heel gedetailleerd een overzicht van allerlei besparingsmogelijkheden voor je huis. Maar waar moet ik dan aan denken? In het gedeelte hieronder delen we goede verduurzamingsmaatregelen voor je appartement. Check ook meer informatie over gevel isoleren.

Belangrijkste voordelen van een energiezuinige woning in Harlingen

 1. Een lagere energierekening: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Een schoner klimaat: een lagere uitstoot van CO-2.
 3. Je geniet van een optimaal binnenklimaat: profiteer van warme luchtcirculatie en weinig tocht.
 4. De waarde van jouw huis gaat omhoog: een woning met Energielabel A is meer waard.
 5. Kies voor een gezonde leefomgeving: slapen in een geweldige luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Bodemisolatie (klik voor meer over isolatie)€1625,00€110,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€4800,00€815,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€5215,00€490,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3235,00€150,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€300,00€49,00 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (meer tips) €1275,00€180,00 p/jaar
Kosten en besparingen van verschillende besparende maatregelen bij reguliere huizen (+/- 115 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor het gericht verduurzamen!

Bekijk adviseurs en ga direct aan de slag

Snel besparen met woningisolatie

Je energierekening naar beneden brengen? Jouw huis isoleren in Harlingen is onmisbaar om te gaan besparen. Middels het isoleren van glas, daken, muren en vloeren blijft de warmte behouden. Woningisolatie is essentieel: je bespaart meteen op de energiekosten, je geniet van een hoger wooncomfort, je draagt je steentje bij aan een schoner milieu, je hebt minder last van geluidsoverlast en je huis is interessanter op de markt. Er zijn allerlei subsidies waarvoor jij je kunt aanmelden. Goed om te weten: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het verlaagde BTW-tarief (9]%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,50 per /m2): geeft een gemiddelde besparing van 10% tot 20%.
 • Dakisolatie (vanaf €48,00per /m2): geen verlies van warmte meer via het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €92,50per /m2): minder verlies van koelte tijdens de zomermaanden.
 • Bodemisolatie (vanaf €24,50per /m2): relatief goedkoop en gemakkelijk zelf aanbrengen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €24,50per /m2): wordt vaak gebruikt bij oudere woningen (1920 – 1975).
 • Isolatieglas (vanaf €129,50per /m2): HR++ glas heeft een hoge zonnewarmte-absorptie.

Woning verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp is een zuinig en duurzaam alternatief voor de gasketel. Het systeem gebruikt warmte van bronnen zoals lucht of het grondwater. De kosten voor gas nemen hierdoor aanzienlijk af. Met dit systeem ga je wel wat meer elektriciteit gebruiken. Je stroom kan je zelf realiseren met zonnepanelen op het dak van je woning. In de zomer is de warmtepomp ook in staat om te koelen. Je kunt kiezen voor een zelfstandige full electric warmtepomp of een hybride oplossing. In het stuk hieronder lees je aanvullende informatie over de soorten systemen waar je uit kunt kiezen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een constante verwarming van je woning en kan ook het tapwater opwarmen. Je gebruikt in dat geval geen gas meer. Let op: een full-electric systeem is niet goedkoop en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. In nieuwbouw-huizen kom je het veel tegen.
 • Hybride warmtepomp Harlingen: is een stuk minder duur en wordt met name toegepast in huizen met een matige isolatie. Werkt samen met de HR-combiketel. Je kunt meer dan 2/3 van het gasgebruik beperken.
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt de benodigde warmte aan de buitenlucht.
 • Lucht-water warmtepomp: voor het verwarmen van de woning én warm tapwater.
 • Water-water warmtepomp: maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen om warmte te genereren.
 • Bodem-water warmtepomp: verwarmt in de winter en koelt in de zomer.

Laat eigen zonnepanelen plaatsen

Via zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Het is een verantwoorde, groene investering en je betaald veel minder voor je stroom. Met een groot subsidie-voordeel, het BTW-nultarief en de zeer aantrekkelijke groene leningen is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Zo hoef je zelf minder stroom af te nemen van energieleveranciers zoals Budget Energie, Eneco, Engie, GreenChoice, Essent & Delta, United Consumers, Oxxio, Vandebron, Powerpeers. Door te salderen krijg je een mooie vergoeding voor niet-gebruikte stroom.

 • Zonnepanelen hebben een steeds beter rendement. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen laat je al plaatsen vanaf €5.700 en heb je terugverdiend binnen 6 tot en met 8 jaar.
 • Let wel op de randvoorwaarden: er moet ruimte zijn om de set te plaatsen op het dak met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Het schaduweffect moet beperkt zijn. Zorg ook dat je dakconstructie sterk genoeg is.
 • Jouw eigen zonnestroom lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen).
 • Ga je zonnepanelen in Harlingen laten monteren? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Wat je moet weten voor de aanschaf van een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een geïntegreerde zonnecollector en een buffervat voor jouw warmte water. Deze constructie maakt veel warm tapwater mogelijk in de badkamer en keuken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Dankzij de zonneboiler bespaar je zo’n 50% van je gasverbruik om in de woning warm water te maken. Voor centrale verwarming gebruik je vaak nog een CV-ketel of warmtepomp. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en doorgaans kan je een mooie ISDE subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor 4 personen (vat met 150 liter) kost je circa €3.550 (incl. installatie).
 • Een zonneboilercombi staat ook in voor de verwarming van je woning.
 • De ruimte die je nodig hebt op het dak is ongeveer 3 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (gemiddeld 65 cm bij 145 cm).

Kies voor infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen kan je specifiek een ruimte in huis verwarmen. Ideaal voor in de badkamer of jouw thuiswerkplek. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. De heerlijke stralingswarmte is erg aangenaam. De inzet van warmtepanelen wordt vaak omschreven als bijverwarming. Deze oplossing is positief door: minder last van luchtcirculatie, een milieuvriendelijk energieverbruik, simpel zelf te installeren en ze kunnen mooi in je interieur verwerkt worden.

 • Infraroodverwarming heeft direct en heel plaatselijk warmte af.
 • In zeer goed geïsoleerde huizen kan IR-verwarming zelfs de reguliere verwarming vervangen.
 • De investeringskosten in warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €205,00 – €475,00 per infraroodpaneel.

Overige energiebespaartips

Naast deze energiebesparende maatregelen delen we graag nog meer energiebespaar adviezen in Harlingen. Hieronder delen we daarom een overzicht met impactvolle en gunstig geprijsde vergroeningsmaatregelen die vaak relatief gemakkelijk toepasbaar zijn.

 • Mechanische ventilatie: vermindert de temperatuurwisselingen in het gebouw door de lucht te verplaatsen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): maximaal warmtecomfort met lagere stookkosten.
 • Waterbesparende douchekop: comfortabel douchen met een lager waterverbruik.
 • Radiatorfolie: zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting heeft een hoge lichtopbrengst, waardoor ze een helderder licht produceren.
 • Elektrisch koken: op een inductiekookplaat kook je snel, eenvoudig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: nooit meer thuiskomen in een koud huis.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: vervang oude apparaten voor nieuwe A+ label elektrische producten.

Krijg het beste persoonlijk energieadvies in Harlingen!

Vraag adviesgesprek aan en zoek uit hoe je kunt besparen op de energie

Energielabel Harlingen: Ontdek het energielabel van jouw woning

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt concrete maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn om je woning te verduurzamen. Het rapport bespreekt ook wat wat het huidige woning energielabel is. Het woninglabel vertelt hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb je na een woninginspectie jouw huis verder verduurzaamd? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je overstappen voor een lagere hypotheekrente? Het is dan aan te raden om het energielabel opnieuw te berekenen. Een gekwalificeerde energie inspecteur bekijk het huis en onderzoekt de totale vraag naar gas en elektriciteit om de woning te verwarmen en/of te koelen. Je woning wordt ingedeeld in energielabel A++++, A of een juist B (redelijk zuinig) tot G (zeer onzuinig).

 • Het label laat kopers en huurders zien hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Het woninglabel is tegenwoordig een verplichting als je je woning wil verkopen.
 • Een groen energielabel heeft een effect op de woningwaarde. Mogelijk heb je recht op een duurzaamheidskorting op je hypotheekrente.

Een duurzame woning met subsidies in Harlingen

Alle woningen in Provincie Friesland moeten het energieverbruik minderen en op de lange termijn nul op de meter worden. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en speciale energiebespaarleningen Heb je subsidie nodig? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies laten uitvoeren. Bijgaand bieden we up-to-date info over de meest aantrekkelijke subsidieregelingen duurzame energie in Harlingen.

 • Landelijke subsidie isolatie: krijg tot maximaal 30% terug van de onkosten voor voor isolatiewerkzaamheden aan gevel, wanden, (spouw)muur, ramen, vloer.
 • Voor de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal geldt het lage BTW-tarief van 9 procent.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een zonneboiler, aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp in mei 2024.
 • Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Harlingen biedt mogelijk aanvullende lokale subsidie-plannen en/of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Harlingen vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Harlingen aanvragen in mei 2024

De meest gunstige manier om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is om dit met eigen geld te betalen. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan kan je geld lenen. De overheid biedt diverse duurzame leningen. We lichten de groene leningen graag verder toe (ook handig voor o.a. De Fryske Marren, Súdwest-Fryslân en Terschelling).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige annuïteitenlening waarmee Nederlandse woningeigenaren de woning meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor zonnepanelen, spouwmuurisolatie, warmtepompen, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor woningbezitters met duidelijke hertoetsmomenten en voorwaarden.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): nieuwe vorm van lening die gekoppeld is aan het gebouw en niet aan een persoon (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: laagrentende voor eigenaren van rijksmonumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Harlingen.
 • Extra geld lenen via je hypotheek: je kunt een stukje extra hypotheek krijgen bij verduurzamingsplannen.

Veelgestelde vragen over energie besparen in Harlingen

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Harlingen?

Dit energie maatwerkadvies Harlingen is een concept plan met verschillende opties voor de vergroening van jouw woonhuis die ook terug te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie of HR++ glas, de HR-ketel laten vervangen voor een warmtepomp of het genereren van eigen elektriciteit middels zonnepanelen. Dit besparingsplan onderschrijft per maatregel een kostenbegroting en wat de opbrengsten zijn. Een persoonlijk energieadvies is relevant voor huizeneigenaren die willen verduurzamen en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Is het energierapport verplicht?

Ja, een actueel maatwerkadvies is noodzakelijk wanneer je jouw huis gaat verduurzamen met een duurzaamheidssubsidie. Wil je isoleren met subsidie, of ben je nieuwsgierig in de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of aansluiting op een lokaal warmtenet? In die situaties is dit energieplan vereist. Zonder maatwerkadvies ontvang je geen subsidie. Wil je energiebesparende maatregelen doorvoeren met een groene lening of met spaargeld waarover je zelf beschikt? Ook dan is het maatwerkadvies beslist iets om te overwegen. Het laat je zien welke aanbevelingen een energiebesparing opleveren voor jouw woning. Middels dit advies kan je gespecialiseerde bedrijven inschakelen.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De totale kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van het type gebouw (woning of utiliteitsbouw), oppervlakte en de adviseur die de klus uitvoert. Het tarief komt uit tussen de €230,00 – €295,00. Voor een standaard huis is het tarief circa €235,00. Tip: het is handig om offertes van ervaren (BRL9500-02) energieadviseurs in Harlingen te overwegen.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) mag als vertegenwoordigers van de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Op basis daarvan kan men collectief CO-2 besparende maatregelen inkopen. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De energieadviseur zal het hele gebouw opnemen. Het keuringsbedrijf checkt bij bewoners de woonwensen om het verzamelgebouw of wooncomplex te optimaliseren. De VvE ontvangt een duidelijke energieadvies voor de energieprestaties van het gebouw. Bewoners worden geïnformeerd over de geschatte prijzen en de jaarlijkse besparing.

Wat betekent maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijfseigenaar ben je natuurlijk graag goed geïnformeerd over hoe jij de energieprestaties van jouw bedrijfspand of kantoor kunt perfectioneren. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een erkend EPA-maatwerkadvies in Harlingen voor zakelijke objecten. Deze utiliteitsbouw analyse gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je bedrijfsgebouw of kantoor Een verbeterde energieprestatie draagt bij aan een voordelige energierekening, een prettig werkklimaat, korting op de milieubelasting en een positieve uitstraling. De NTA 8800 is een nieuwe manier voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een speciale zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoering van de duurzame oplossingen. Bekijk ook de website van RVO www.rvo.nl) voor het indienen van een aanvraag.

Populaire plekken in deze regio:

Plaats een reactie