Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing De Fryske Marren

Geïnteresseerd in het omlaag brengen van de energierekening? In de praktijk is het lastig om te bepalen waar je begint. Ga ik eerst mijn woning isoleren, een full-electric warmtepomp kopen of kies ik voor warm tapwater met een zonneboiler? Een persoonlijk Energiebesparing Maatwerkadvies De Fryske Marren biedt antwoord op deze vragen. Je plant een afspraak met de energieadviseur voor een maatwerkadvies en test wat er mogelijk is. Het energierapport laat woningeigenaren zien welke keuzes relevant zijn voor jouw huis en en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In het aanbevelingen-rapport doorzoek je overzichtelijk de totale kosten en het rendement van de geselecteerde investeringskeuzes. Het verduurzamingsplan is relevant voor alle particuliere woningeigenaren en wordt vaak verplicht bij de aanvraag van subsidies voor verduurzamen van een woning.

 • Het maatwerkadvies verduidelijkt welke duurzame investeringen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een onafhankelijke duurzaamheidsadviseur onderzoekt je huis en kijkt waar de winst is te behalen.
 • Hij komt met een maatwerkadvies met alle maatregelen die goed uitvoerbaar zijn.
 • Kies voor: warmtepomp plaatsen, infraroodpanelen, zonneboiler laten plaatsen, zonnepanelen installeren, ventileren met WTW.
 • Per duurzaamheidsmaatregel lees je het budget, de opbrengsten en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor de uitvoering van het rapport moet je zelf contact leggen met een deskundige partij.
 • Deze unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is met ingang van 2023 verplicht voor woningeigenaren in De Fryske Marren die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren en daarvoor een subsidie willen aanvragen.
maatwerkadvies-energiebesparing-de-fryske-marren

Energieadvies: snel en duurzaam naar lagere energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een advies op maat voor woningen en bedrijfspanden dat concrete handvatten geeft om het energieverbruik te remmen en daarmee de energiekosten te reduceren In het advies wordt grondig beschreven welke energiebesparingsmaatregelen je kunt nemen, wat wat de financiële implicaties zijn, en binnen hoeveel jaar je het terugverdient. Bij een dergelijk advies kun je maatregelen laten uitvoeren zoals dakisolatie, vloerisolatie, warmtepomp, HR++ glas, infraroodpanelen, spouwmuurisolatie. Het is een eenvoudige procedure. Een specialist op het gebied van energie belt jouw voor een afspraak om een goed advies te kunnen geven. Deze adviseur doet een grondige analyse en weet welke energiebesparingsmaatregelen een goede keuze zijn. Je krijgt kort hierna een compleet rapport met een overzichtelijke weergave van de vergroeningsmaatregelen. In het rapport vind je ook een prijslijst met verwachte kosten en tevens een rendements-weergave. Goed om te benoemen: Een maatwerkadviseur is een keur-expert en verkoopt zelf geen energiebesparende maatregelen. Het advies bevat ook het energielabel van de woning.

Opmerking: Wil je jouw woning duurzamer maken, en wil je dit deels financieren met een subsidie? Het is dan essentieel om een maatwerk energiebesparingsadvies te regelen. Dit rapport moet zijn geschreven door een deskundige adviseur. Gecertificeerde en objectieve energieadviseurs achterhaal je op de site centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat is een teken van deskundigheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in De Fryske Marren (juli 2024)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie om jouw woning te verduurzamen? Het maatwerkadvies is dan verplicht. Het rapport bevat een weergaven van verschillende verduurzamingsmaatregelen die relevant zijn voor jouw woning. Je kunt denken aan sterk HR++ raamwerk (beglazing), het isoleren van buitengevels met PUR en het installeren van zonnecellen. In de volgende tekst leggen we precies uit wat je moet doen.

Het energierapport in 5 korte stappen uitgelegd

 1. Maatwerkadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport moet je laten opstellen door een professionele energie-expert. Erkende energie experts vind je op Centraal Register Techniek maar ook via dit platform. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Niet vergeten: selecteer zeker een adviseur die gecertificeerd is (BRL9500-02-certificaat).

 2. Offertes aanvragen en bekijken

  Een gepersonaliseerd advies komt niet zonder kosten. Energie specialisten zijn vrij in hun pricing. Het is aan te raden om enkele offertes te zoeken van gecertificeerde bedrijven. Verstrek je behoeften van tevoren. Zoek je uitsluitend hulp voor het isoleren, of overweeg je ook een warmtepomp of zonneboiler? Wil je hulp bij het uitvoeren van het plan, of kan je dit wellicht zelfstandig doen? Wees zo exact mogelijk. Het kiezen van de beste adviseur zal dan makkelijker worden.

 3. Woningcheck uitvoeren

  Het adviesgesprek is ingepland. Om het maximale uit het advies te krijgen zorg je voor een goede voorbereiding. Doe vooraf de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl word je geleid naar een complete samenvatting met energiebesparende maatregelen die wellicht interessant zijn voor jouw huis. Inbegrepen zijn de tarieven en de terugverdien-termijnen. Dit is uitstekende input voor je adviesgesprek met de energiecoach in De Fryske Marren.

 4. Informatie in het energierapport bekijken

  Het adviesbedrijf loopt door de woning en stelt vast welke verduurzamingsmaatregelen het meest effectief zijn. Binnen een paar dagen verkrijg je een compleet energieplan inclusief alle energiebesparende maatregelen voor jouw woning. Voor de specifieke energiemaatregelen vind je onderdelen zoals de verwachte prijzen, de jaarlijkse besparing en de terugverdientijd. Eventueel kun je ervoor kiezen om het rapport persoonlijk door te nemen. Hier kan je natuurlijk al jouw vragen afvuren.

 5. Vakbedrijven inschakelen

  De energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in De Fryske Marren laten uitvoeren). Deze erkende vakman geeft tips over hoe jij je woning verder kan vergroenen en gas en stroom kunt besparen. Wanneer je deze energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Met jouw energieplan kan je prijzen opvragen bij isolatie-experts en regionale installatiebedrijven. Plan een afspraak bij je thuis in om de woning nog eens goed op te nemen. Het kan handig zijn dat de energie expert hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn interessant voor mijn woonruimte?

Vergelijk energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur De Fryske Marren vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten opstellen door een BRL9500-02 gecertificeerde energie specialist. Het is slim om een specialist uit jouw eigen regio te benaderen. Ze kennen het type woning, en de lijntjes zijn vaak net wat korter. In de tabel hieronder vind je adres-informatie van kwalitatieve adviesbedrijven die diensten aanbieden in de gemeente De Fryske Marren. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met de BRL9500-02-certificering. Voor meer adressen zie ook platform.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Wassenaar in2energieAengwirderweg 1008459BPLuinjeberd
W.Y. van de LagewegBjirkestrjitte 68531ZCLemmer
EnerkorpHerenweg 178536TNOosterzee
De Duurzame Specialisten B.V.Abe Lenstra boulevard 348448JBHeerenveen
De Bouwfysica Specialistde Potten 68446LZHeerenveen
Tabel met energieadvies bedrijven actief in de regio De Fryske Marren

Uitgelichte adviseurs: direct online aanvragen

Wil je direct een afspraak inplannen? In de uitgelichte tabel hieronder kan je kiezen uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in De Fryske Marren waar je vaak snel terecht kunt. Klik op de knop om direct aan de slag te gaan.

Alle energiebesparende maatregelen op een rij

Veel woningbezitters zouden graag een lagere energierekening willen. Maar waar moet ik beginnen? Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies ontwikkeld. Het biedt een duidelijk plan met een breed scala aan bespaarmogelijkheden. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? Hieronder delen wij de meest populaire energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Op deze website lees je ook alles over woning isoleren.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in De Fryske Marren

 1. Verlaging van de energiefactuur: direct lagere maandlasten.
 2. Gunstig voor het klimaat: een lagere uitstoot van CO-2.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: voorkomt koude lucht en tocht in huis.
 4. Een hogere woningwaarde: huizen met energielabel A zijn zeer gewild.
 5. Verblijf in een gezonde leefomgeving: geniet van een comfortabele luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isoleren van dak (klik voor meer over isolatie)€4430,00€415,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6355,00€990,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€5175,00€480,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3130,00€165,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€370,00€43,00 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (meer tips bekijken) €1375,00€180,00 p/jaar
Kosten en rendement van duurzaamheidsmaatregelen bij reguliere huizen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies inplannen voor energieplan op maat!

Bekijk beschikbare adviseurs en ga direct aan de slag

Snel besparen met woningisolatie

Wil je minder energie gaan verbruiken? Een huis isoleren in De Fryske Marren is een slimme investering. A.d.h.v. het isoleren van deuren, ramen, daken, muren en vloeren treed er geen warmteverlies op. Isolatie is ontzettend belangrijk: je kunt direct besparen op de energiekosten, het is aangenaam warm in huis, je stoot minder CO-2 uit, je hebt minder last van geluidsoverlast en de waarde van je huis wordt gunstiger. Er zijn veel subsidies te kiezen. Belangrijk: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het tijdelijke lage BTW-tarief (9%) Zodoende is de terugverdientijd optimaal.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,00 per /m2): sterke verbetering van de energie-efficiëntie.
 • Dakisolatie (vanaf €47,00per /m2): direct minder last van tocht, trek of een onbehaaglijk binnenklimaat.
 • Gevelisolatie (vanaf €93,50per /m2): ideaal om uit te laten voeren bij een renovatie.
 • Bodemisolatie (vanaf €30,00per /m2): verhoogt de levensduur van de vloer en de muren.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €26,00per /m2): relatief goedkope en eenvoudige manier van isoleren.
 • Isolatieglas (vanaf €117,50per /m2): HR++ glas biedt verbeterde prestaties bij lage temperaturen.

Huis verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp is doorgaans beter voor het milieu dan de HR-ketel op gas. Hij gebruikt energie van bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. Op die manier kan je helemaal van het gas af. Door het gebruik van een warmtepomp gebruik je meer elektriciteit. De stroom kan jij eventueel verkrijgen middels zonnepanelen. In de hete maanden kan de warmtepomp jouw huis ook koelen. Globaal gezien zijn er 2 types: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride systeem. Hieronder bieden we relevante info over de diverse varianten.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor verwarming van je huis en verhit al je tapwater. Jouw huis kan hiermee volledig van het huis af. Het is een relatief duur systeem en het werkt alleen bij zeer goede isolatie. We zien het systeem met name terug bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp De Fryske Marren: is een stuk minder duur en zeer geschikt voor woningen met een slechtere isolatie. Werkt samen met de HR-combiketel. Op die manier kun je 3/4 van jouw gasverbruik verminderen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: komt in plaats van de ventilatie-unit.
 • Lucht-water warmtepomp: voor het verwarmen van de woning én warm tapwater.
 • Water-water warmtepomp: in staat om de woning in de zomer ook te koelen.
 • Bodem-water warmtepomp: niet overal mogelijk in verband met grondboringen.

Laat eigen zonnepanelen plaatsen

Via zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op. Het is duurzaam en je energierekening kan behoorlijk gaan dalen. Met een groot subsidie-voordeel, geen BTW en/of eventueel een gunstige groene lening heb je een zeer korte terugverdientijd. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals Budget Energie, Eneco, GreenChoice, Engie, Essent en Oxxio, Enegiedirect.nl, Delta, United Consumers, Powerpeers. Via de salderingsregeling kan je jouw verbruik wegstrepen tegen je opbrengst.

 • Zonnepanelen zijn relatief goedkoop. Een zonnepanelensysteem met 10 panelen kost ongeveer €5.500 en heb je terugverdiend binnen 6 tot en met 8 jaar.
 • Let goed op de volgende zaken: een dak dat volledig in privé-eigendom is met (voor een goede opbrengst) een zuidelijke oriëntatie. Het schaduweffect moet beperkt zijn. Een sterke dakconstructie is essentieel.
 • Heb je meer zonnestroom productie dan verbruik? Dan neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Wil je zonnepanelen in De Fryske Marren laten installeren? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Besparen op je gasverbruik met een zonneboiler

Een zonneboiler wordt gevormd door een installatie met doorgaans 1 tot 4 thermische zonnecollectoren en een buffervat voor jouw warmte water. Het systeem zorgt constant voor nieuw warm tapwater om te douchen en te koken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Dankzij de zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van de energie die nodig is voor warm water. Naast de zonneboiler gebruik je ook nog een HR-ketel of warmtepomp. Een vergunning is niet noodzakelijk en je kunt een royale ISDE subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor een standaard huis (vat met 200 liter) kost ongeveer €3.550 (incl. montage).
 • Een zonneboilercombi staat ook in voor de verwarming van je woning.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is om en nabij de 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Dit staat los van het noodzakelijke buffervat (diameter van 60 tot 80 cm).

Het gemak van infraroodpanelen

Aan de hand van elektrische infraroodpanelen kan je heel lokaal verwarmen. Handig voor bijv. een hobbyruimte of zolder. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten of mensen in de kamer. Je merkt de stralingswarmte op als je dicht bij het paneel bent. Warmtepanelen kan je inzetten als bijverwarming. Goede pluspunten zijn: neutraal effect op luchtcirculatie, een laag energieverbruik, simpel zelf te installeren en ze hebben een heel moderne uitstraling.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • Wanneer een woning compleet is geïsoleerd kan IR-verwarming soms zelfs als hoofdverwarming fungeren.
 • De prijzen van warmtepanelen komen uit tussen de €190,00 tot €375,00 per infraroodpaneel.

Andere energiebespaartips die je snel kunt toepassen

Los van de energiebesparende maatregelen voorzien onze specialisten je van nog meer energiebespaar adviezen in De Fryske Marren. Onderstaand delen we daarom een aantal effectieve en betaalbare duurzaamheidsmaatregelen die vaak relatief gemakkelijk toepasbaar zijn.

 • Mechanische ventilatie: voorkom vocht- en schimmelproblemen met goede ventilatie.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): 24 uur per dag een gezond binnenklimaat in huis.
 • Waterbesparende douchekop: water- en energieverbruik kan fors worden gereduceerd.
 • Radiatorfolie: zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting produceert geen ultraviolette straling, wat schadelijk kan zijn voor de ogen.
 • Elektrisch koken: veilig, efficiënt en duurzaam koken op een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: nooit meer thuiskomen in een koud huis.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere CO2-uitstoot met een A+ apparaat.

Verduurzamen met persoonlijk energieadvies in De Fryske Marren!

Informeer naar een adviesgesprek en kom erachter hoe je jouw woning kunt verduurzamen

Energielabel De Fryske Marren: hoe duurzaam is mijn huis?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing omvat opties die uit te voeren zijn om te besparen op de energielasten. Dit besparingsadvies geeft ook aan wat wat het actuele woning energielabel is. Het woninglabel geeft inzicht in hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. In het gunstigste geval is dit energielabel A. Heb jij na aanleiding van dit plan jouw woning geïsoleerd of een warmtepomp aangeschaft? Of ga je jouw woning verhuren of verkopen of wil je overstappen voor een lagere hypotheekrente? Dan is het verstandig om de woning opnieuw te laten keuren. Een gekwalificeerde energie inspecteur doet een grondige check en berekent de hoeveelheid gas en elektriciteit die nodig is om de woning te verwarmen en/of te koelen. Je woning wordt ingedeeld in energielabel A++++, A of een uitdagendere B tot en met G.

 • Het label geeft aan hoe zuinig een huis is.
 • Dit label is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een groen energielabel beïnvloed de woningwaarde positief. Wellicht heb je ook recht op duurzaamheidskorting (hypotheekrente).

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in De Fryske Marren

Bestaande woningen in Provincie Friesland moeten verduurzamen en op de lange termijn nul op de meter worden. Iedereen kan profiteren van bepaalde (ISDE) subsidies en handige energiebespaarleningen Wil je jouw huis verduurzamen met subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. Hieronder verstrekken we handige informatie over de meest uitgevoerde subsidieregelingen duurzame energie in De Fryske Marren.

 • Subsidie voor isoleren: je hoeft zo nog maar 2/3 zelf te betalen voor isolatiewerkzaamheden aan wanden, gevel, (spouw)muur, vloer, ramen.
 • Voor woningisolatie (de arbeidskosten) betaal je slechts 9% BTW.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): geschikt voor een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in juli 2024.
 • Voor zonnepanelen geldt het BTW-nultarief.
 • Het energieloket gemeente De Fryske Marren biedt mogelijk aanvullende regionale subsidieregelingen of aantrekkelijke energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer De Fryske Marren kan je de mogelijke financiële regelingen onderzoeken.

Energiebespaarlening De Fryske Marren opvragen in juli 2024

De beste manier om verduurzamingsmaatregelen te nemen is met een financiering door eigen middelen. Kan of wil je geen spaargeld uitgeven? In dat geval kan je kiezen voor een lening. Voor ieder huishouden is er een geschikte duurzame lening te vinden. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook toepasbaar voor woningen in bijv. Ooststellingwerf, Heerenveen en Súdwest-Fryslân).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstig product waarmee huizeneigenaren en Verenigingen van Eigenaars hun woning energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening aantrekkelijk voor zonneboilers, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: een financiering tot bedragen van €25.000 voor mensen met een woning die geen gebruik kunnen maken van het bestaande aanbod.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): groene lening die hoort bij een woning, en niet bij een persoon (momenteel nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: speciale groene lening voor restauratie van monumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente De Fryske Marren.
 • Verhoog je eigen hypotheek: je kunt extra geld lenen wanneer je dit nodig hebt voor verduurzaming.

Meest gestelde vragen en antwoorden over energie besparen in De Fryske Marren

Wat is maatwerkadvies energiebesparing De Fryske Marren?

Een energie maatwerkadvies De Fryske Marren is een document met een plan van aanpak voor de vergroening van jouw pand die ook terug te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan dak-, bodem-, vloer-, gevel of glasisolatie, de CV-ketel vervangen voor een warmtepomp of het opwekken van zonnestroom met je eigen zonnepanelen. Het rapport behandelt per maatregel de verwachte kosten en de totale terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is interessant voor woningeigenaren die hun woning zuiniger willen maken en een subsidie nodig hebben.

Moet ik verplicht het energierapport hebben?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven wanneer je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Wil je isoleren met subsidie, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op een beschikbaar warmtenet? In dat geval is dit plan verplicht. Zonder maatwerkadvies kan je geen subsidie krijgen. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met eigen geld? Ook dan bevelen wij het maatwerkadvies aan. Het toont aan welke werkzaamheden jouw woning verduurzamen. Middels dit energieadvies kun jij gericht bepaalde bouwbedrijven benaderen.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De kosten van het advies op maat hangen af van het type huis, de totale oppervlakte en het maatwerkadviesbedrijf. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €175,00 tot ongeveer €325,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak kost dit advies circa €270,00. Het is nuttig om offertes van neutrale (BRL9500-02) energieadviseurs in De Fryske Marren op te vragen.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan als afvaardiging van de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Op basis daarvan kunnen alle appartementseigenaren samen CO-2 besparende maatregelen laten uitvoeren. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De maatwerkadviseur maakt een compleet overzicht van het gebouw. Het adviesbedrijf checkt bij bewoners het wensenlijstje om het gebouw te vergroenen. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestaties van de huizen. Bewoners ontvangen netjes een mail met de verwachte kosten en de opbrengsten per jaar.

Wat betekent maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijfseigenaar wil je alles weten over hoe jij de energieprestaties van jouw kantoor of bedrijfspand kunt upgraden. Het welbekende energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in De Fryske Marren voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw energierapport geeft inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je kantoor, bedrijfsgebouw of pand Een groenere energieprestatie mondt uit in lagere maandelijkse energielasten, een prettige omgeving om in te werken, korting op de milieubelasting en een groener imago. De NTA 8800 is een nieuwe manier voor het vastleggen van energieprestatie van gebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een relevante zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en voor de realisatie van de duurzaamheidsmaatregelen. Tip: op de site van het RVO voor de eisen en voorwaarden.

Populaire plekken in deze regio:

Plaats een reactie