Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Wateringen

Wil jij de kosten verlagen van je energierekening? Voor woningeigenaren kan het lastig zijn te bepalen waar je begint. Zal ik beginnen met woningisolatie, een warmtepompsysteem kopen of is een zonneboiler of infraroodpanelen de beste keuze? Het persoonlijke Energiebesparing Maatwerkadvies Wateringen is daarvoor in het leven geroepen Een energieadviseur maakt een afspraak voor het energiebesparingsadvies en test wat de mogelijkheden zijn. Het energieadvies geeft inzicht in welke investeringen doeltreffend zijn in jouw huis en en het leefklimaat in huis verbeteren. In het maatwerkadvies beschrijven ze uitgebreid de initiële investering en het rendement van de verschillende verduurzamingsmaatregelen. Het maatwerkadvies is ontworpen voor alle particuliere huiseigenaren en verplicht bij een subsidieaanvraag.

 • Het maatwerkadvies toont welke investeringen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een gediplomeerde duurzaamheidsadviseur komt bij je thuis de woning opnemen.
 • Hij levert een aanbevelingen-rapport met alle energiebesparende maatregelen waarmee jij direct energie kunt besparen.
 • Investeer bijv. in: zonneboiler laten plaatsen, infraroodpanelen, zonnepanelen installeren, woningisolatie, ventileren met WTW.
 • Voor elke energiebesparende maatregel kun je meer info vinden over het budget, het rendement en de geschatte terugverdientijd.
 • Voor uitvoering van het energieplan zal je zelf offertes moeten aanvragen via plaatselijke aannemers.
 • Een speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 verplicht voor woningeigenaren in Wateringen die hun woning duurzamer willen maken en daarvoor een subsidie willen aanvragen.
maatwerkadvies-energiebesparing-wateringen

Energieadvies: wat je moet doen bij hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een advies op maat voor particuliere en zakelijke objecten dat concrete handvatten geeft om het energieverbruik te remmen en daarmee de energiekosten te verlagen. In het advies wordt zorgvuldig vermeld welke energiebesparingsmaatregelen je kunt nemen, wat de uitgaven zijn, en wat het rendement is. Hiervoor komen diverse maatregelen naar voren, zoals: infraroodpanelen, HR++ glas, warmtepomp, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie. Het is vrij eenvoudig. Een specialist op het gebied van energie komt langs voor inspecties en om je persoonlijke wensen door te nemen. Deze persoon neemt jouw huis op en zoekt uit welke energiebesparingsmaatregelen heel effectief kunnen zijn. Je krijgt kort hierna een compleet rapport met een volledig schema met alle duurzame oplossingen. In het rapport vind je ook een begroting van de kosten en tevens een rendements-weergave. Goed om te weten: Een maatwerkadviseur werkt als specialist en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het document geeft je vaak ook inzicht in het energielabel.

Belangrijk: Ga je je woning isoleren, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Dan moet je beschikken over het maatwerk energiebesparingsadvies. Dit rapport moet zijn geschreven door een erkende energieadviseur. Gekwalificeerde en betrouwbare energieadviseurs tref je op het portaal centraalregistertechniek.nl. Check altijd of de expert het BRL9500 certificaat in bezit heeft.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Wateringen (juni 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie voor het vergroenen van jouw pand? Dan is maatwerkadvies noodzakelijk! Dit energieadvies geeft een schema met bruikbare energiebesparingsmaatregelen die toepasbaar zijn op jouw huis. Je kunt bijvoorbeeld denken aan sterk HR++ raamwerk (beglazing), het plaatsen van buitenmuurisolatie en het toepassen van zonnecellen. Hierna leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt!

5-stappenplan voor het aanvragen van een energierapport

 1. Energieadviseurs zoeken

  Het maatwerkrapport moet je laten opstellen door een gekwalificeerde energieadviseur. Objectieve energie experts check je op centraalregistertechniek.nl of via ons eigen platform. En misschien heb je iemand in je eigen kenniskring die hier ervaring mee heeft. Niet vergeten: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf die gecertificeerd is (BRL9500-02-certificaat).

 2. Start met meerdere offertes

  Je betaalt voor de dienst van een gepersonaliseerd advies. Maatwerk-adviesbedrijven mogen zelf hun prijs bepalen. Het is aan te bevelen om enkele offertes aan te vragen van objectieve bedrijven. Geef je verlangens vooraf aan. Wil je aan de slag met het isoleren van je huis, of wil je ook aan de slag met een warmtepomp? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of ga je zelf bedrijven benaderen? Wees zo duidelijk als je kunt. Het vergelijken van de prijsopgaven gaat dan een stuk eenvoudiger.

 3. Thuis voorbereiden met de woningcheck

  De afspraak staat in de agenda. Zorg dat je beslagen ten ijs komt. Check dan eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via deze website kom je tot een weergave met duurzame investeringen die goed aansluiten op jouw woning. Deze omvatten de uitgaven en de opbrengsten. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in Wateringen.

 4. Informatie in het energierapport bekijken

  De adviseur komt thuis langs en checkt welke maatregelen geschikt zijn voor jouw huis. Op basis van zijn bevindingen mailt hij het doorberekende energieplan inclusief alle energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Met betrekking tot de energiemaatregelen check je details zoals de verwachte kosten, de besparing per jaar en de terugverdientijd. Soms is het wenselijk om het rapport nog even samen te bespreken. In die situaties is er voldoende tijd voor het stellen van vragen.

 5. Vakbedrijven zoeken

  Een energiedeskundige is geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Wateringen laten uitvoeren). Deze expert adviseert rondom thema’s als verduurzaming en gas- en stroom besparen. Wanneer je deze energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Zoek daarom contact met isolatie-deskundigen en installatiebedrijven. Laat ze thuis langskomen om alles tot in detail op te meten. Vraag eventueel of de energieconsultant hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nodig voor mijn woonhuis?

Check energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur Wateringen vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing laat je verrichten door een gecertificeerde energie expert. Het is beter om een energie-specialist rondom je woonplaats te benaderen. Zij hebben ervaring met plaatselijke woningmarkt, en je betaald minder voor reiskosten. In de bijgaande tabel delen we bedrijfsnamen en adresgegevens van kwalitatieve adviesbureaus die een rapport kunnen opstellen voor woningen in de gemeente Westland. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat (EPA-certificering). Tip: actuele adressen vind je ook op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
ProjekthusKoopmansstraat 5 h2288BCRijswijk
Buro BeckmanSchipholweg 1032316XCLeiden
Groene Vrijdag Duurzaam WoningadviesBuntgras 172318TALeiden
Labelverbetering B.V.Diepenhorstlaan 22288EWRijswijk
Bestendig Vastgoedvan Naeltwijckstraat 1532274NZVoorburg
Lijst met energieadvies bedrijven in de omgeving van Wateringen

Uitgelichte vakbedrijven: direct online aanvragen

Wil je meteen een adviseur spreken? In de uitgelichte tabel hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Wateringen die direct beschikbaar zijn. Kies een van de uitgelichte bedrijven om direct aan de slag te gaan.

Complete lijst met alle energiebesparende maatregelen

Veel woningbezitters willen hun energierekening minderen. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Daarvoor is het maatwerkadvies bedacht. Het geeft heel gedetailleerd een overzicht van alle bespaarmogelijkheden voor jouw huis. Wat voor soort maatregelen kunnen dit zijn? Bijgaand introduceren we goede vergroeningsmaatregelen voor je woonruimte. Check ook meer informatie over hybride warmtepompen.

Belangrijkste voordelen van een energiezuinige woning in Wateringen

 1. Verlaag je energiefactuur: direct lagere maandlasten.
 2. Gunstig voor het milieu: een lagere uitstoot van CO-2.
 3. Verbeter je binnenklimaat: een fijne warme luchtcirculatie.
 4. De waarde van jouw huis gaat omhoog: huizen met energielabel A zijn zeer gewild.
 5. Leven in een gezonde leefomgeving: in huis altijd een goede luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isoleren van vloer (bekijk meer info over isolatie)€2055,00€160,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6510,00€695,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€4725,00€505,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3190,00€165,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€310,00€24,00 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (meer tips bekijken) €4,95€7,60 p/jaar
Kosten en besparingen van verduurzamingsmaatregelen bij Nederlandse huizen (+/- 100 m2).

Maatwerkadvies voor energieplan op maat!

Bekijk adviseurs en start vandaag nog

Snel besparen met woningisolatie

Ook minder stroom en gas verbruiken? Jouw huis isoleren in Wateringen is een hele goede keuze. Aan de hand van het isoleren van glas, daken, muren en vloeren is je woning warm in de winter, en koel in de zomer. Dat heeft veel pluspunten: je bespaart meteen op de energiekosten, je hebt geen last meer van tocht in huis, je draagt je steentje bij aan een schoner milieu, het houdt harde geluiden buiten de deur en je huis is interessanter op de markt. Er zijn allerlei subsidies te gebruiken. Disclaimer: voor de arbeid voor isolatie geldt het tijdelijke lage BTW-tarief (9%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,50 per /m2): geen last meer van koude voeten in de winter.
 • Dakisolatie (vanaf €42,00per /m2): geen verlies van warmte meer via het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €97,00per /m2): verhoog het totale wooncomfort.
 • Bodemisolatie (vanaf €27,00per /m2): verhoogde thermische isolatie, tot wel 30% energiebesparing.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €30,00per /m2): vereist geen onderhoud en is zeer kosteneffectief.
 • Isolatieglas (vanaf €117,00per /m2): HR++ glas zorgt dat het gevoel van tocht bij het glas verdwijnt.

De voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp werkt heel anders dan de HR-ketel op gas. Deze installatie profiteert van de warmte van de lucht of grondwater. Op die manier kan je helemaal van het gas af. Wel gebruikt een warmtepomp elektriciteit. Je stroom kan je zelf realiseren met een aantal zonnepanelen. In de zomer kan het jouw woning ook koelen. Je hebt de keuze uit een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. In de opsomming hieronder check je extra details over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: verwarmt je huis en zorgt voor warm tapwater. Je kunt dan helemaal van het gas af. Let op: een full-electric systeem is niet goedkoop en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Het is vooral geschikt voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Wateringen: betaalbaar en wordt veel gekozen voor het verduurzamen van woningen die minder goed geïsoleerd zijn. De HR-combiketel slaat alleen aan bij koude dagen. Op die manier kun je 3/4 van jouw gasverbruik verminderen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: uniek systeem waarmee je ook actief kunt koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: flexibele optie voor het verwarmen van water.
 • Water-water warmtepomp: in staat om de woning in de zomer ook te koelen.
 • Bodem-water warmtepomp: ingewikkeld aan te leggen in verband met de boringen.

Zonnepanelen laten plaatsen

Via zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Dat is goed voor het milieu en je betaalt veel minder voor de energie. Door gebruikt te maken van subsidies, een versoepelde BTW-regeling en/of een financiering middels groene leningen is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Eneco, GreenChoice, Vattenfall, Budget Energie, Engie of Powerpeers, United Consumers, Oxxio, Enegiedirect.nl, Vandebron. Met de salderingsregeling krijg je een mooie vergoeding voor niet-gebruikte stroom.

 • Zonnepanelen zijn voor veel huishoudens financieel haalbaar. Een complete installatie van 10 panelen kost ongeveer €5.500 en verdien je snel terug. Vaak al binnen 6 – 8 jaar.
 • Er zijn een aantal dingen om op te letten: een schoon en vrij-toegankelijk dak met (voor een goede opbrengst) een zuidelijke oriëntatie. Vermijd zoveel mogelijk schaduw. Denk ook aan een stabiele constructie.
 • De zonnestroom die je over hebt lever je middels de salderingsregeling terug aan het elektriciteitsnet.
 • Voordelig zonnepanelen in Wateringen kopen? Dan geldt het BTW-nultarief.

Duurzaam warm tapwater met een zonneboiler

Een zonneboiler is een geïntegreerde zonnecollector en een voorraad- of opslagvat. Deze constructie zorgt voor warm tapwater in de douche en de keuken. Daarvoor gebruikt het de energie van de zon. Dankzij de zonneboiler bespaar jij tot wel 50% van de gaskosten voor warm water. Dit systeem werkt goed samen met een hoog rendement ketel of warmtepomp. Je kunt een ingewikkelde vergunning achterwege laten en er zijn aantrekkelijke ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een zonneboiler voor 4 personen (150 liter voorraadvat) vergt een investering van zo’n €3.100 (incl. installatie).
 • Met de zonneboilercombi kan je de woning ook verwarmen.
 • De ruimte die je nodig hebt op het dak is +/- 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Houdt ook rekening met het buffervat (vanaf 40cm bij 80 cm).

Duurzame infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen verwarm je een specifieke ruimte. Ideaal voor in een hobbyruimte of badkamer. Het gebruikt elektriciteit om een plaat te verwarmen. Deze stralingswarmte geeft dus lokale warmte. Deze warmtepanelen doen het goed als tijdelijke bijverwarming. Goede pluspunten zijn: ongewenste luchtcirculatie wordt tegengehouden, heel beperkt energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming is ideaal om een korte tijd een ruimte te verwarmen.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan IR-verwarming ook geschikt zijn als hoofdverwarming.
 • De kosten van warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €190,00 t/m €475,00 per infraroodpaneel.

Goede energiebespaartips

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen delen we nog graag meer energiebespaar adviezen in Wateringen. Onderstaand tref je een weergave met handige en aantrekkelijk geprijsde energiebesparende maatregelen die vrij makkelijk zijn toe te passen.

 • Mechanische ventilatie: de kans op CO2-vergiftiging verminderd door CO2 uit het huis te verwijderen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): maximaal warmtecomfort met lagere stookkosten.
 • Waterbesparende douchekop: comfortabel douchen met een lager waterverbruik.
 • Radiatorfolie: een milieuvriendelijke oplossing om warmte vast te houden.
 • LED-lampen: LED-verlichting produceert geen ultraviolette straling, wat schadelijk kan zijn voor de ogen.
 • Elektrisch koken: de inductiekookplaat is een goedkoop alternatief voor het gasfornuis.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig te bedienen en altijd inzicht in je verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere CO2-uitstoot met een A+ apparaat.

Ontvang persoonlijk energieadvies in Wateringen!

Start jouw aanvraag voor een adviesgesprek en check hoe je kunt besparen op de energie

Energielabel Wateringen: hoe energiezuinig is mijn woning?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt werkzaamheden die je kunt uitvoeren om te besparen op de energielasten. Het concept plan toont bovendien wat de status van het woning energielabel is. Het woninglabel geeft een indicatie hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. In het gunstigste geval is dit energielabel A. Heb je op basis van het advies jouw huis verder verduurzaamd? En wil jij wellicht je woning verkopen of kijk je naar mogelijkheden voor een lage hypotheekrente? Wij adviseren dan om de woning opnieuw te laten keuren. Een vakbekwame energie inspecteur doet een grondige check en checkt het totaal van gas en elektriciteit dat nodig is om de woning te verwarmen en warm water te genereren. Je pand ontvangt een energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label duidt aan hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Het woninglabel is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering.
 • Een duurzaam energielabel maakt de woningwaarde aantrekkelijker. Sommige banken geven ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente bij een gunstig woninglabel.

Een duurzame woning met subsidies in Wateringen

De meeste panden in Provincie Zuid-Holland moeten duurzamer worden en uiteindelijk verwarmd worden zonder gas. Men kan hiervoor gebruik maken van (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Direct aan de slag met een subsidie? Dan is het maatwerkadvies verplicht! Hieronder vind je actuele informatie de mogelijke subsidieregelingen duurzame energie in Wateringen.

 • Subsidie voor isolatie: krijg tot maar liefst 1/3 van je onkosten terug voor isolatiewerkzaamheden aan ramen, (spouw)muur, vloer, dak, gevel.
 • Voor arbeidsloon bij isolatie is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet in juni 2024.
 • Voor het kopen van zonnepanelen vervalt de BTW volledig.
 • Het energieloket gemeente Westland heeft mogelijk zelf ook nog een aantal lokale subsidie opties of andere energiebespaarleningen of stimuleringsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Westland tref je alle mogelijkheden van 2024.

Energiebespaarlening Wateringen afsluiten in juni 2024

De meest goedkope wijze om verduurzamingsmaatregelen uit te laten voeren is door dit te betalen met eigen geld. Is er niet voldoende spaargeld? In dat geval kan je kiezen voor een lening. Er zijn meerdere duurzame leningen beschikbaar. In het stukje wat volgt vind je aanvullende informatie (ook voor andere regio’s zoals Rijnsburg, Kwintsheul en Leidschendam).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke mogelijkheid waarmee eigenaar-bewoners hun woning energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening voor vloerisolatie, zonneboilers, dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: nieuwe financieringsmogelijkheden tot max. €25.000 voor mensen met een woning die een bouwdepot ten behoeve verduurzaming nodig hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een soort hypotheek die is gekoppeld aan het gebouw, en niet aan de eigenaar van de woning (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: speciale groene lening voor restauratie van monumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Westland.
 • Een bestaande hypotheek uitbreiden: je kunt een stukje extra hypotheek krijgen bij verduurzamingsplannen.

Antwoorden op vragen rondom het thema energie besparen in Wateringen

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Wateringen?

Het energie maatwerkadvies Wateringen is een besparingsadvies met daarin concrete maatregelen voor het vergroenen van een huis die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn vloerisolatie, HR++ glas, het plaatsen van een warmtepomp of het opwekken van zonnestroom met je eigen zonnepanelen. Dit advies biedt per maatregel de verwachte kosten en de geschatte terugverdientijd. Een persoonlijk energieadvies is verplicht voor huizeneigenaren die gasvrij willen gaan wonen en een subsidie nodig hebben.

Geldt er een verplichting voor dit energierapport?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht wanneer je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Wil je jouw huis verder isoleren met subsidie, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een zelfstandige full electric warmtepomp of aansluiting op het beschikbare warmtenet? Voor deze situaties is dit plan verplicht. Zonder maatwerkadvies kan je de meeste subsidies niet aanvragen. Ga je jouw huis duurzaam maken met een groene lening of met spaarmiddelen? Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het laat woningeigenaren zien welke aanbevelingen helpen om de energiekosten te reduceren. Aan de hand van dit energieplan kun jij een vakman goede instructies geven.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De feitelijke kosten van het advies op maat komen tot stand op basis van het soort woning, de totale oppervlakte en het maatwerkadviesbedrijf. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €215,00 t/m €305,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak kost het energieadvies je gemiddeld €255,00. Het is aan te bevelen om offertes van neutrale (BRL9500-02) energieadviseurs in Wateringen aan te vragen.

Is de energiescan van meerwaarde voor een VvE?

Ja, je Vereniging van Eigenaren (VvE) mag als vertegenwoordigers van de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Door deze constructie kan men collectief CO2 besparende maatregelen doorvoeren. Bekijk ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De expert brengt het volledige complex in kaart.Het keuringsbureau checkt bij bewoners het wensenlijstje om het gebouw te vergroenen. De VvE krijgt de aanbevelingen in het energieadvies voor de energieprestaties van de ruimtes. Uiteraard inclusief de totale benodigde investering en de terugverdientijd.

Wat wordt er bedoeld met maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als eigenaar ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van jouw bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte kunt verbeteren. Het speciale energieprestatieadvies (EPA) is een EPA-maatwerkadvies in Wateringen voor bedrijven. Het utiliteitsbouw inspectierapport toont aan bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsunit, pand of kantoor Een versterkte energieprestatie zorgt voor lagere energiekosten, een beter comfort voor de werknemers, een lager tarief qua milieubelasting en een duurzaam imago. De NTA 8800 is nieuwe rekenmethode voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een populaire zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoer van de maatregelen. Zie de website van RVO voor alle informatie.

Plaats een reactie