Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Leidschendam

Geïnteresseerd in het omlaag brengen van de energierekening? In de praktijk is het lastig om te bepalen waar je begint. Moet ik isoleren, een warmtepomp aan de CV koppelen of hebben zonnepanelen de meeste urgentie. Het specialistische Energiebesparing Maatwerkadvies Leidschendam kan je hierbij verder helpen. De energieadviseur komt persoonlijk langs voor persoonlijk advies en inspecteert de diverse opties. Het energiebesparingsadvies laat jouw zien welke energiebesparende maatregelen een toegevoegde waarde zijn voor je woning en en het leefklimaat in huis verbeteren. In het maatwerkadvies onderschrijven ze in detail de initiële investering en het rendement van de geselecteerde woningaanpassingen. Het plan is geschikt voor particuliere woningbezitters en wordt vaak verplicht bij de aanvraag van subsidies voor verduurzamen van een woning.

 • Een maatwerkadvies geeft in detail aan welke energiebesparende maatregelen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een autonome duurzaamheidsadviseur brengt een bezoek voor een goed advies.
 • Hij levert een advies met alle verduurzamingsmaatregelen waarmee jij direct energie kunt besparen.
 • Zoals o.a.: ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, woningisolatie, infraroodpanelen.
 • Per keuze check je de geraamde kosten, de opbrengsten en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het energieplan moet je zelf offerte opvragen bij lokale ondernemers.
 • Een maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf heden (2023) verplicht voor woningeigenaren in Leidschendam die het huis willen verduurzamen en hiervoor een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-leidschendam

Energieadvies: help mij met mijn hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (geïntroduceerd als Energieprestatieadvies (EPA)) is een unieke inspectie en adviestool voor bedrijven en particulieren dat maatregelen biedt om energieverbruik te minderen en zo de energienota te minderen. In het advies wordt grondig beschreven welke verduurzamingsmaatregelen er bestaan, wat wat de financiële implicaties zijn, en hoeveel je door de jaren heen kunt besparen. In dat kader kun je kiezen voor maatregelen zoals bijvoorbeeld HR++ glas, dakisolatie, warmtepomp, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, infraroodpanelen. Het is vrij eenvoudig. Een specialist op het gebied van energie komt langs voor inspecties en om een goed advies te kunnen geven. Deze vakman bekijkt grondig de hele woning en bestudeert welke energiebesparingsmaatregelen jij het beste kunt laten uitvoeren. Er wordt een rapport opgesteld met een overzichtelijke weergave van de duurzame oplossingen. De adviseur geeft je ook een prijslijst met verwachte kosten en het totale rendement Belangrijk: Een maatwerkadviseur is onafhankelijk en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het document bevat ook het energielabel van de woning.

Opmerking: Wil je je woning klaar maken voor de toekomst, en wil je gebruik maken van een van de lopende subsidies. Dan moet je beschikken over het maatwerk energiebesparingsadvies. Het advies moet worden uitgevoerd door een betrouwbare expert op het gebied van energie . Professionele en onpartijdige energieadviseurs kun je zoeken via www.centraalregistertechniek.nl. Kies altijd een bedrijf met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Leidschendam (juli 2024)

Ook profiteren van een subsidie om je woning te renoveren? Dan moet je beschikken over het maatwerkadvies. Dit besparingsplan geeft een overzicht met uiteenlopende verduurzamingsmaatregelen die je kunt kiezen om te besparen. Denk hierbij aan het plaatsen van HR++ beglazing, spouwmuurisolatie met glaswol en het laten plaatsen van zonnecellen. Hierna laten we zien hoe jij dit kunt regelen.

How-to: uitleg energierapport aanvragen in 5 stappen

 1. Energieadviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport moet je verplicht laten opstellen door een objectieve energie-expert. Gediplomeerde vakmensen check je op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek en uiteraard via deze website. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Disclaimer: ga uitsluitend voor partijen die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Start met meerdere offertes

  Een gepersonaliseerd advies komt met een prijs. Energie specialisten hanteren heel verschillende tarieven. Het is slim om diverse offertes op te vragen van professionele energie experts. Geef je wensen vooraf goed aan. Wil je enkel advies over het isoleren van je woning, of zoek je ook een duurzaam alternatief voor de CV-ketel? Zoek je naar iemand die je kan helpen bij de renovatie, of ga je het helemaal zelf doen? Geef zoveel informatie als je kunt.. Het kiezen van de beste adviseur gaat dan een stuk eenvoudiger.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  Heb jij een afspraak kunnen maken? Zorg dat je goed bent voorbereid. Je kunt bijvoorbeeld alvast de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl doen. Via deze website kom je tot een weergave met verduurzamingsmaatregelen die mogelijk geschikt zijn. Hierbij ontvang je de tarieven en de terugverdientijden. Hieruit haal je belangrijke vragen voor een adviesgesprek met de energiecoach in Leidschendam.

 4. Het energierapport wordt opgesteld

  Het adviesbureau loopt door de woning en calculeert welke duurzaamheidsmaatregelen passen bij de woning. Vervolgens stuurt hij een betrouwbaar energieplan inclusief alle energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Per energiemaatregel beschrijven ze randzaken zoals het financiële plaatje, de besparing per jaar en de terugverdientijd. Je neemt samen met de maatwerkadviseur het rapport door. In die situaties kun je iets meer de diepte in.

 5. Vakbedrijven uitzoeken

  Een energiedeskundige heeft niet altijd voldoende bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Leidschendam laten uitvoeren). Deze vakman weet alles over gas en stroom besparen. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering moet je zelf een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Neem contact op met meerdere isolatie-vakmannen en plaatselijke installateurs. Vraag of ze bij je thuis komen voor de complete woninganalyse. Vraag eventueel of het adviesbureau jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn effectief voor je woonruimte?

Bekijk energieadviseurs en bespaar direct op de energiekosten!

Energieadviseur Leidschendam vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing laat je verrichten door een gediplomeerde adviseur. Het is aan te raden om een specialist nabij jouw woonplaats te nemen. Ze hebben doorgaans een goede kijk op de woningmarkt, en het bespaart reiskosten. In de lijst hieronder check je adres-informatie van professionele adviesbureaus die werken in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van een BRL9500-02-keurmerk. Veel bedrijven kun je ook vinden via het Centraal Register Techniek voor vakbedrijven en vakspecialisten.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
NU Bouwconsult B.V.Raadhuislaan 92242CRWassenaar
123energielabel.nlPrins Hendriklaan 602264SWLeidschendam
DuurzaamHuisAdviesLaan van Leeuwesteyn 242271HKVoorburg
Henkes BouwadviesMiddelweg 502241ARWassenaar
Ontwerpburo van der Vlugt B.V.De Roysloot 12 G2231NZRijnsburg
Lijst met energieadvies bedrijven in de omgeving van Leidschendam

Uitgelichte vakbedrijven: direct een rapport aanvragen

Direct aan de slag? Hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Leidschendam die meteen voor jouw klaar staan. Kies een van de uitgelichte bedrijven om meteen een afspraak in te plannen.

De meest gekozen energiebesparende maatregelen

Veel huishoudens zouden graag een lagere energierekening willen. Het is lastig waar je moet beginnen! Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies bedoeld. Het biedt een duidelijk plan met een breed scala aan bespaarmogelijkheden. Wat voor soort maatregelen kunnen dit zijn? Bijgaand vind je de meest populaire verduurzamingsmaatregelen voor je appartement. Op deze website lees je ook alles over water-water warmtepompen.

5 voordelen van een energiezuinige woning in Leidschendam

 1. Een lagere energiefactuur: minimaliseer jouw kosten voor energie.
 2. Gunstig voor het milieu: je stoot veel minder CO2 uit.
 3. Je geniet van een optimaal binnenklimaat: een fijne warme luchtcirculatie.
 4. Een hogere woningwaarde: een woning met Energielabel A is meer waard.
 5. Altijd een gezonde leefomgeving: in huis altijd een goede luchtkwaliteit.
MaatregelPrijzen (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas (meer over woningisolatie)€3605,00€445,00 p/jaar
Volledig elektrische warmtepomp€10025,00€680,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€5235,00€480,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3205,00€210,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€320,00€31,00 p/jaar
Radiatorfolie (lees hier meer tips) €17,25€29,00 p/jaar
Kosten en opbrengsten van verschillende besparende maatregelen bij reguliere woningen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor direct energie besparen!

Zoek beschikbare deskundigen en begin vandaag nog

De voordelen van woningisolatie

Wil je direct jouw energierekening verlagen? Een huis isoleren in Leidschendam is dan eigenlijk de basis. Aan de hand van het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren houd je de warmte binnen. Dat heeft veel pluspunten: je bespaart meteen op de energienota, je hebt geen last meer van tocht in huis, je hoeft minder gas te stoken, je beperkt het geluid van buiten en je huis wordt meer waard. Er zijn verschillende subsidies te kiezen. Goed om te weten: voor de arbeid voor isolatie geldt het lage BTW-tarief (9%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,50 per /m2): verhoogt de thermische isolatie van een ruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €42,50per /m2): eenvoudig toe te passen en een groot effect.
 • Gevelisolatie (vanaf €87,50per /m2): ideaal om uit te laten voeren bij een renovatie.
 • Bodemisolatie (vanaf €27,00per /m2): minder penetratie van vocht en kou in de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €23,00per /m2): heeft een lange levensduur en behoeft geen vervanging.
 • Isolatieglas (vanaf €126,00per /m2): HR++ glas geeft een aangename temperatuur in huis.

Huis verwarmen met een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je flink besparen t.o.v. CV-ketel op gas. Het gebruik de warmte van warmtebronnen zoals lucht, bodem of het grondwater. Je kunt jouw gasverbruik drastisch verlagen. Een warmtepomp werkt op stroom (dus je verbruikt elektriciteit). Jouw stroom kan opgewekt worden met een aantal zonnepanelen. In de zomer kan de warmtepomp jouw huis ook koelen. Je hebt de keuze uit een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of een hybride oplossing. Hieronder lees je relevante info over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: geeft duurzame warmte en zorgt voor warm tapwater. Je kunt zo een gasloze woning realiseren. Het is een vrij kostbaar systeem en het werkt alleen bij zeer goede isolatie. Om die reden zien we dit vooral bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Leidschendam: een voordeliger systeem en kan goed functioneren in huizen die over minder goede isolatiewaarden beschikken. Werkt samen met de HR-combiketel. Het systeem kan jouw gasverbruik met 70% doen dalen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: komt in plaats van de ventilatie-unit.
 • Lucht-water warmtepomp: heeft een hoge energie-efficiëntie.
 • Water-water warmtepomp: in staat om de woning in de zomer ook te koelen.
 • Bodem-water warmtepomp: werkt met 2 (warmte/koude) warmtebronnen in de grond.

Laat nieuwe zonnepanelen installeren

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Het is een duurzame keuze en je gaat ook minder energiekosten betalen. Door te profiteren van subsidies, een gunstige BTW-regeling en de zeer aantrekkelijke groene leningen is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Eneco, Budget Energie, GreenChoice, Engie, Vattenfall en Enegiedirect.nl, Powerpeers, United Consumers, Delta, Oxxio. Door het principe van salderen krijg je een mooie vergoeding voor niet-gebruikte stroom.

 • Zonnepanelen kun je met extra voordeel inkopen. Een complete installatie van 10 panelen kan je laten monteren voor €5.550 en kent een terugverdientijd van zo’n 6 tot 7 jaar.
 • Er gelden een aantal randvoorwaarden: een dak dat volledig in privé-eigendom is met een focus op het zuiden. Het schaduweffect moet beperkt zijn. Een sterke dakconstructie is essentieel.
 • Heb je meer zonnestroom productie dan verbruik? Dan neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Wil je zonnepanelen in Leidschendam laten monteren? Dan betaal je geen BTW.

Besparen op je gasverbruik met een zonneboiler

Een zonneboiler wordt gevormd door een zonlicht gevoelige zonnecollector en een voorraad- of opslagvat. Deze installatie is verantwoordelijk voor warm tapwater in de badkamer en keuken. Kortom: duurzaam en voordelig warm water genereren. Door het laten plaatsen van een zonneboiler realiseer jij een besparing van wel 50% van het gasverbruik om water te verwarmen. Je gebruikt het in combinatie met een CV-ketel of warmtepomp. Je kunt een ingewikkelde vergunning achterwege laten en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een goede zonneboiler voor basis-gebruik (vat met 150 liter) heeft een prijskaartje van ongeveer €3.600 (met plaatsing).
 • Een zonneboilercombi kan ook je huis verwarmen.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is zo’n 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Je hebt ook ruimte nodig voor het buffervat (v.a. 50cm bij 100 cm).

Wat je moet weten voor de aanschaf van infraroodpanelen

Door middel van elektrische infraroodpanelen kan je specifieke vertrekken in huis verwarmen. Bijvoorbeeld badkamer of werkplek. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten of mensen in de kamer. De stralingswarmte is tot zo’n 3 vanaf het paneel meter te voelen. Deze warmtepanelen doen het goed als tijdelijke bijverwarming. Reden om dit aan te schaffen: geen effect op de luchtcirculatie, een relatief laag energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en het heeft een moderne afwerking en uitstraling.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • Wanneer een woning compleet is geïsoleerd kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De verwachte prijzen van warmtepanelen liggen tussen de €190,00 tot €550,00 per element.

Overige energiebespaartips

Als alternatief op de energiebesparende maatregelen kennen we nog veel meer praktische energiebespaar adviezen in Leidschendam. In het gedeelte hieronder vind je daarom een lijst met doelgerichte en interessant geprijsde duurzame oplossingen die je meteen kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: bespaar energie door voldoende frisse buitenlucht binnen te halen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): ventileren en energie besparen met 1 systeem.
 • Waterbesparende douchekop: op een verantwoorde manier douchen, bespaar tot 20% water en energie.
 • Radiatorfolie: zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting heeft een veel langere levensduur dan gloeilampen.
 • Elektrisch koken: steeds meer woningen stappen over op een zuinige inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: altijd realtime inzicht in jouw energieverbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: minder impact op het milieu met een A+ apparaat.

Verduurzamen met persoonlijk energieadvies in Leidschendam!

Vraag naar het adviesgesprek en achterhaal hoe je bespaart op de energiekosten

Energielabel Leidschendam: wat is dit precies?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing bevat investeringen die goed uitvoerbaar zijn om jouw woning energiezuiniger te maken. Het adviesrapport deelt ook wat het officiële woning energielabel is. Het woninglabel toont hoe energiezuinig jouw woning is. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb je na een woninginspectie het huis opnieuw verduurzaamd? Of ga je jouw woning verhuren of verkopen of wil je korting op je hypotheekrente? Dan is het verstandig om het energielabel opnieuw te berekenen. Een gekwalificeerde energie inspecteur bekijk het huis en controleert de maximaal benodigde gas en elektriciteit voor de verwarming van de woning (warmtevraag). Je pand ontvangt een energielabel A++++, A of een uitdagendere B tot en met G.

 • Het label duidt de energiezuinigheid van een woning.
 • Dit huislabel is verplicht voor woningen die in de verkoop of verhuur gaan.
 • Een uitstekend energielabel heeft een gunstig effect op de woningwaarde. Sommige banken geven ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente bij een gunstig woninglabel.

Een duurzame woning met subsidies in Leidschendam

Alle woningen in Provincie Zuid-Holland moeten verduurzamen en op termijn volledig los van het gas. Hiervoor zijn diverse (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Wil je jouw huis verduurzamen met subsidie? Dan is het maatwerkadvies verplicht! In dit blokje check je handige informatie over de mogelijke subsidieregelingen duurzame energie in Leidschendam.

 • Subsidie voor isolatie: krijg tot maar liefst 1/3 van je onkosten terug voor isolatie van dak, vloer, gevel, ramen, (spouw)muur.
 • Voor arbeidsloon bij isolatie is er een verlaagd BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in juli 2024.
 • Met betrekking tot zonnepanelen een versoepelde BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Leidschendam-Voorburg biedt mogelijk ook diverse regionale subsidie opties of aantrekkelijke energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Leidschendam-Voorburg zijn alle financiële regelingen na te kijken.

Energiebespaarlening Leidschendam opvragen in juli 2024

De meest gunstige manier om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is door het inzetten van spaargeld. Beschik je niet over voldoende spaarmiddelen? Dan kan je het benodigde bedrag lenen. Er zijn verschillende duurzame leningen mogelijk. Hieronder vind je meer informatie (ook handig voor o.a. Noordwijkerhout, Voorburg en Voorhout).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige lening waarmee Nederlandse woningeigenaren energiebesparende investeringen kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. gevelisolatie, zonneboilers, zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: lening van maximaal €25.000 voor woningeigenaren die niet in aanmerking komen voor een normale duurzaamheidslening.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): financiering van de verduurzamingsinvestering wordt aan de woning gekoppeld (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: lening die wordt verstrekt aan eigenaren van een rijksmonument (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Leidschendam-Voorburg.
 • Je eigen hypotheek ophogen: een nieuw leningdeel voor een tijdelijk bouwdepot.

Meest gestelde vragen en antwoorden over energie besparen in Leidschendam

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Leidschendam?

Dit energie maatwerkadvies Leidschendam is een adviesrapport met verschillende opties voor het vergroenen van een woonhuis die ook te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn het aanbrengen van spouwmuurisolatie of HR++ glas, het toepassen van een warmtepompsysteem of jouw eigen stroom opwekken met zonnepanelen. Dit besparingsrapport komt per maatregel met de kosten en de totale terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is verplicht voor alle particuliere huiseigenaren die gasvrij willen gaan wonen en daarbij een subsidie willen.

Is het verplicht te beschikken over een energierapport?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen als je een duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Wil je jouw huis verder isoleren met subsidie, of ben je nieuwsgierig in de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een zelfstandige full electric warmtepomp of aansluiting op het plaatselijke warmtenet? In die gevallen is dit adviesplan verplicht. Zonder maatwerkadvies ontvang je geen subsidie. Wil je energiebesparende maatregelen doorvoeren met een groene lening of spaargeld? Ook in dat geval is het maatwerkadvies de moeite waard. Het laat jouw zien welke maatregelen de meeste besparing opleveren. Via dit advies kan je vervolgens zelf relevante bedrijven inschakelen.

Hoe duur is een energiebesparingsrapport?

De kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van het soort woning, de totale oppervlakte en de gekozen adviseur. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €210,00 tot ongeveer €320,00. Voor een gemiddelde woning kost het hele traject ongeveer €275,00. Het is slim om offertes van ervaren (BRL9500-02) energieadviseurs in Leidschendam aan te vragen.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, elke Vereniging van Eigenaren (VvE) kan gezamenlijk met de leden kiezen voor het maatwerkadvies energiebesparing. Op basis daarvan kan men op een collectieve manier CO-2 besparende maatregelen inkopen. Bekijk ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De maatwerkadviseur zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het inspectiebureau kijkt samen met bewoners naar wat ze zelf vinden dat moet worden aangepast om het appartementencomplex groener te maken. Hieruit volgt een energieadvies voor de VvE voor de energieprestaties van het gehele object. Bewoners worden op de hoogte gebracht van de uiteindelijke kosten en de verwachte terugverdientijd.

Zijn er ook opties voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Ook zakelijk gezien wil je weten hoe je de energieprestaties van een bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte kunt versterken. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een erkend EPA-maatwerkadvies in Leidschendam voor bedrijven. Het utiliteitsbouw document toont aan bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte Een versterkte energieprestatie draagt bij aan gunstigere energierekeningen, een beter comfort voor de werknemers, extra voordeel op de milieubelasting en een duurzame uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe manier om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een gunstige zakelijke subsidieregeling wat voor eigenaren van zakelijk vastgoed een premie geeft voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoer van de energiebesparende maatregelen. ZIe ook RVO.nl voor alle informatie.

Plaats een reactie