Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Ter Apel

Wil jij de energierekening verder laten dalen? Het is niet altijd duidelijk waar je het beste kunt beginnen. Zal ik beginnen met woningisolatie, een hybride warmtepomp kopen of kan ik het beste beginnen met zonnepanelen? Een persoonlijk Energiebesparing Maatwerkadvies Ter Apel biedt antwoord op deze vragen. De energieadviseur plant een afspraak op locatie in voor het energiebesparingsadvies en verkent wat de opties zijn. Het uiteindelijke advies laat woningeigenaren zien welke verduurzamingsmaatregelen een toegevoegde waarde zijn voor je woning en en het binnenklimaat verbeteren. In het energieadvies onderschrijven ze heel specifiek de kosten en baten van de mogelijke maatregelen. Het aanbevelingen-rapport is speciaal in het leven geroepen voor particuliere woningeigenaren en is bij een subsidieaanvraag vaak verplicht.

 • Het maatwerkadvies laat woningeigenaren zien welke verduurzamingsmaatregelen kunnen helpen met het besparen op de energiekosten.
 • Een onafhankelijke duurzaamheidsadviseur inspecteert de woning voor een goed uitgangspunt.
 • Je ontvangt een aanbevelingen-rapport met alle duurzame investeringen die van meerwaarde zijn voor je huis.
 • Onder andere: ventileren met WTW, warmtepomp plaatsen, zonneboiler laten plaatsen, infraroodpanelen, woningisolatie.
 • Per duurzaamheidsmaatregel check je de verwachte kosten, wat het oplevert en de uiteindelijke terugverdientijd.
 • Voor het uitvoeren van de werkzaamheden moet je zelf de benodigde bedrijven benaderen.
 • Een maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 verplicht voor woningeigenaren in Ter Apel die duurzame investeringen willen uitvoeren en daarbij in aanmerking willen komen voor een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-ter-apel

Energieadvies: aan de slag met je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vervanging van Energieprestatieadvies (EPA)) is een speciaal advies voor bedrijven en particulieren dat maatregelen biedt om een gebouw energieneutraal te maken en zodoende de energiekosten te beperken. In het plan wordt grondig beschreven welke duurzaamheidsmaatregelen interessant zijn, wat de uitgaven zijn, en hoeveel je gaat besparen. Hiervoor kun je denken aan maatregelen zoals infraroodpanelen, spouwmuurisolatie, HR++ glas, vloerisolatie, warmtepomp, zonneboiler. Het is heel simpel. Een energie-expert zal een bezoek inplannen om met jouw samen een plan te schrijven. Deze deskundige doet een grondige analyse en analyseert welke energiebesparingsmaatregelen mogelijk geschikt zijn. Er wordt een rapport opgesteld met een lijst met duurzame oplossingen. Dit is inclusief een raming van de kosten met daarbij de terugverdientijd en effecten. Belangrijk: Iedere maatwerkadviseur werkt autonoom en verkoopt zelf geen energiebesparende maatregelen. Het plan bevat ook andere belangrijke info zoals het energielabel.

Ter verduidelijking: Ga je je woning isoleren met duurzame materialen, en heb je een investeringssubsidie duurzame energie nodig? Je moet dan altijd een maatwerk energiebesparingsadvies laten uitvoeren. Het advies moet altijd worden geschreven door een gekwalificeerde specialist op het gebied van energie. Gekwalificeerde en bedreven energieadviseurs contacteren via de website centraalregistertechniek.nl. Een BRL9500 certificaat maakt een bedrijf betrouwbaar.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Ter Apel (februari 2024)

Ook profiteren van een subsidie om je huis energieneutraal te maken. Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Het rapport helpt je op weg met verschillende duurzame oplossingen die passen bij jouw budget en doelstellingen. Denk hierbij aan het kiezen voor duurzaam HR++ glas, het plaatsen van buitengevelisolatie en het gebruik van een zonneboiler. In het volgende blok delen we stap-voor-stap de te nemen acties.

Het energierapport in 5 korte stappen uitgelegd

 1. Maatwerkadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport moet je laten opstellen door een onafhankelijke energie-expert. Geschikte adviesbureaus kan je bekijken op het Centraal Register Techniek en natuurlijk via onze eigen site. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Belangrijk: ga uitsluitend voor partijen die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Dien offerte-aanvragen in

  Een gepersonaliseerd advies heeft een prijs. Maatwerkadviseurs zijn vrij in hun pricing. Het is wijs om 2 of 3 offertes te ontvangen van objectieve experts. Geef je verwachtingen vooraf aan. Wil je enkel advies over het isoleren van je woning, of wil je ook weten hoe je jouw huis gasloos kunt verwarmen? Wil jij alles gaan uitbesteden, of ga je zelf bedrijven benaderen? Wees zo duidelijk als je kunt. Het vergelijken van de offertes kun je dan probleemloos doen.

 3. Woningcheck vooraf

  De afspraak staat in de agenda. Bereid jezelf goed voor. Doe vooraf de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via deze website word je geleid naar een advies met potentiële maatregelen die mogelijk interessant zijn. Deze omvatten de uitgaven en de opbrengsten. Dit is 100% kosteloos en is ideaal als startpunt voor een adviesgesprek met de energiecoach in Ter Apel.

 4. Het energierapport doornemen

  Een energieadviseurs komt op locatie en checkt welke investeringen geschikt zijn voor jouw huis. Niet veel later verstuurt hij een compleet energieplan inclusief alle energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Voor elke energiemaatregel delen ze onderdelen zoals de investering, de jaarlijkse opbrengsten en de terugverdientijd. Vaak wordt er een moment gepland om het rapport gezamenlijk door te nemen. Daarbij is er voldoende tijd voor het stellen van vragen.

 5. Een vakbedrijf kiezen

  Een energiedeskundige heeft niet altijd voldoende bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Ter Apel laten uitvoeren). Deze persoon vertelt hoe je kunt besparen op gas en stroom. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering dien je zelf contact te zoeken met vakbedrijven. Neem contact op met meerdere technici, isolatiebedrijven en lokale installateurs. Maak een afspraak op locatie voor de complete woninganalyse. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of de energie expert jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn relevant voor je woonhuis?

Zoek energieadviseurs en start met verduurzamen vandaag!

Energieadviseur Ter Apel vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing wordt altijd opgesteld door een professionele maatwerk-adviespartij. Het is wijs om een adviesbureau uit de buurt te nemen. Zij beschikken over voldoende kennis van de stad, en de voorrijkosten zijn dan vaak laag. In de lijst hieronder lees je adres details van mogelijk beschikbare energie specialisten die werkzaam zijn binnen de gemeente Westerwolde. Kies enkel bedrijven en adviseurs met de BRL9500-02-certificering. Gecertificeerde bedrijven vind je ook op het Centraal Register Techniek voor vakbedrijven en vakspecialisten.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Vos Duurzaam AdviesHooiland 6 a9561TZTer Apel
Real AdviesHoofdweg 89619PDFroombosch
DUMALagelandsterweg 119623PCLageland
Adviesbureau GorterWerfstraat 469503BTStadskanaal
Stichting WoonborgTynaarlosestraat 19481AAVries
Tabel met energieadvies bedrijven actief in de regio Ter Apel

Uitgelichte experts: meteen een afspraak maken

Direct een afspraak maken? In de tabel hieronder tref je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Ter Apel met een handig online aanvraagformulier. Klik op de knop om direct aan de slag te gaan.

Gids voor energiebesparende maatregelen

Veel woningeigenaren willen beginnen met energie besparen. Maar waar moet ik beginnen? Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies ontwikkeld. Je krijgt informatie over bespaarmogelijkheden, groot en klein. Wil jij graag weten wat je kan verwachten? Bijgaand delen we de gunstigste vergroeningsmaatregelen voor je pand. Op dit platform vind je ook informatie over lucht-water warmtepompen.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Ter Apel

 1. Je bespaart flink op de energiefactuur: een lager maandbedrag voor je energie.
 2. Een milieubewuste keuze: je stoort minder CO-2 uit.
 3. Verbeter je binnenklimaat: profiteer van warme luchtcirculatie en weinig tocht.
 4. Stijgende woningwaarde: woningen met energielabel A zijn meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt.
 5. Beleef 24/7 een gezonde leefomgeving: altijd een uitstekende luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Vloerisolatie (klik voor meer info)€2445,00€140,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€11350,00€625,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€4845,00€520,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3270,00€150,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€425,00€57,50 p/jaar
Inductie kookplaat (meer energiebespaartips) €570,00€46,50 p/jaar
Kosten en rendement van verschillende besparende maatregelen bij reguliere huizen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies voor het verduurzamen van jouw woning!

Bekijk adviseurs en maak een afspraak

Voordelen en vormen van woningisolatie

Direct jouw energierekening minderen? Je huis isoleren in Ter Apel is onmisbaar om te gaan besparen. Middels het isoleren van glas, daken, muren en vloeren zal er veel minder warme lucht ontsnappen. Dat heeft veel pluspunten: je bespaart op de maandelijkse energiekosten, je geniet van een hoger wooncomfort, het is goed voor het klimaat, je hebt geen last van lawaai van de buren en je huis is interessanter op de markt. Er zijn verschillende subsidies te gebruiken. Belangrijk: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het lage BTW-tarief (9%) Zodoende is de terugverdientijd optimaal.

 • Vloerisolatie (vanaf €25,00 per /m2): verminder temperatuurverschillen tussen vloer en de rest van de ruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): sterke verbetering van de duurzaamheid van de woning.
 • Gevelisolatie (vanaf €95,50per /m2): voorkom warmteverlies via de gevel!
 • Bodemisolatie (vanaf €20,50per /m2): vermindert de kans op koudebruggen in de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €19,50per /m2): perfect voor huizen gebouwd tussen 1920 tot 1975.
 • Isolatieglas (vanaf €117,00per /m2): HR++ glas heeft geluiddempende werking en bespaart stookkosten.

Energie besparen met de warmtepomp

Met een warmtepomp kun je flink besparen t.o.v. CV-ketel op gas. Het systeem maakt gebruik van de warmte van warmtebronnen zoals lucht, bodem of het grondwater. Jouw gasverbruik kan zo fors omlaag. Met dit systeem ga je wel wat meer elektriciteit gebruiken. De additionele stroom kan opgewekt worden met zonnepanelen. In de zomerse maanden is de warmtepomp ook in staat om te koelen. Je hebt de keuze uit een zelfstandige full electric warmtepomp of een hybride model. In het blokje hieronder bieden we extra details over de soorten systemen waar je uit kunt kiezen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor de complete verwarming en maakt het tapwater warm. Je gebruikt in dat geval geen gas meer. Het is een vrij kostbaar systeem en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. Om die reden zien we dit vooral bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Ter Apel: is een stuk minder duur en werkt ook uitstekend bij wat oudere huizen. De HR-combiketel slaat alleen aan bij koude dagen. Je kunt tot wel 75% op je gasverbruik besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: ook te gebruiken als airconditioner.
 • Lucht-water warmtepomp: flexibele optie voor het verwarmen van water.
 • Water-water warmtepomp: er worden geen geen schadelijke (rook)gassen uitgestoten.
 • Bodem-water warmtepomp: systeem dat werkt op basis van bodembron (gaat 25 jaar mee).

Info en voordelen van zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf 100% groene storom op voor jouw woning. Het is duurzaam en je betaalt veel minder voor de energie. Met een groot subsidie-voordeel, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en de zeer aantrekkelijke groene leningen is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Doordat je zelf jouw stroom opwekt ben je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Eneco, Budget Energie, GreenChoice, Essent, Vattenfall en Oxxio, Enegiedirect.nl, Powerpeers, Vandebron, United Consumers. Door het principe van salderen ontvang je een vergoeding voor teruggeleverde stroom.

 • Zonnepanelen hebben een steeds beter rendement. Een zonnepaneel installatie met 10 panelen heeft een prijskaartje van ongeveer €5.250 en kan worden terugverdiend binnen om en nabij de 6 tot 8 jaar.
 • Er zijn een aantal criteria: het dak heeft voldoende ruimte met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. Denk ook aan een stabiele constructie.
 • Eventuele overtollige zonnestroom lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen).
 • Voordelig zonnepanelen in Ter Apel laten plaatsen? Dan betaal je zelfs helemaal geen BTW.

Laat een zonneboiler installeren

Een zonneboilersysteem bestaat uit een geïntegreerde zonnecollector en een buffervat voor het water. Het verwarmingssysteem zorgt voor warm tapwater in de douche en de keuken. Daarvoor gebruikt het de energie van de zon. Via een zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energie die nodig is dat nodig is voor warm water. Naast de zonneboiler gebruik je ook nog een warmtepomp of hoog rendement ketel. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor een gezin met 2 kinderen (vat met 200 liter) is er te bestellen vanaf €3.800 (met installatie).
 • Een zonneboilercombi staat ook in voor de verwarming van je woning.
 • De ruimte die je nodig hebt op het dak is ongeveer 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (gemiddeld 65 cm bij 145 cm).

Kies voor infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen kan je heel lokaal verwarmen. Denk aan de woonkamer of slaapkamer. Het systeem verwarmt niet de lucht (zoals radiatoren doen). De stralingswarmte is tot zo’n 3 vanaf het paneel meter te voelen. Warmtepanelen zijn vooral bedoeld als bijverwarming. Het wordt vaak gekozen om redenen als: er vindt geen luchtcirculatie plaats, een laag energieverbruik, simpel zelf te installeren en het heeft een moderne afwerking en uitstraling.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • In zeer goed geïsoleerde huizen kan IR-verwarming zelfs als hoofdverwarming worden geplaatst.
 • De verwachte prijzen van warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €185,00 t/m €350,00 per ruimte.

Goede energiebespaartips

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen hebben we nog meer handige energiebespaar adviezen in Ter Apel. Hieronder check je een weergave met handige en niet al te dure energiebesparende maatregelen die gemakkelijk toe te passen zijn.

 • Mechanische ventilatie: gebruikte en vervuilde lucht wordt afgezogen via ventilatiekanalen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): altijd gefilterde schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: bespaar water en energie onder de douche.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk te plaatsen en te verwijderen achter een radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting kan eenvoudig worden gedimd (lichtsterkte aanpassen).
 • Elektrisch koken: energiezuinig en comfortabel koken op een inductiekookplaat
 • Slimme thermostaat: stemt de verwarming automatisch af op jouw gedrag.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: langer levensduur van apparaten met A+ label.

Ontvang persoonlijk energieadvies in Ter Apel!

Zet een adviesgesprek in de agenda en vind uit hoe jij kunt verduurzamen dit jaar

Energielabel Ter Apel: hoe energiezuinig is mijn woning?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt concrete maatregelen die je kunt uitvoeren om jouw woning energie-efficiënter te maken. Het plan deelt ook wat wat het actuele woning energielabel is. Het woninglabel laat zien hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. Gunstige labels zijn energielabel A, B en C. Heb je nadien (na de inspectie) jouw huis verder verduurzaamd? En overweeg je een verkoop, verhuur of bekijk je de opties voor een lage hypotheekrente? Dan kan het raadzaam zijn om het energielabel opnieuw te berekenen. Een vakbekwame energie inspecteur inspecteert je huis en checkt de benodigde gas en elektriciteit voor de verwarming en warm water. Op basis hiervan krijg je bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een uitdagendere B tot en met G.

 • Het label geeft aan hoe energiezuinig het huis is.
 • Dit duurzaamheidslabel is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering.
 • Een duurzaam energielabel zal de woningwaarde zeker stimuleren. Mogelijk heb je recht op een duurzaamheidskorting op je hypotheekrente.

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in Ter Apel

Alle woningen in Provincie Groningen moeten het energieverbruik minderen en in de meest ideale situatie kunnen verwarmen zonder gas. Hiervoor zijn diverse (ISDE) subsidies en speciale energiebespaarleningen Heb je subsidie nodig? Dan is het maatwerkadvies verplicht! Bijgaand kan je aan de slag met bruikbare informatie over de mogelijke subsidieregelingen duurzame energie in Ter Apel.

 • Subsidie voor isolatie: krijg tot maximaal 30% terug van de onkosten voor voor isoleren van ramen, vloer, dak, gevel, wanden.
 • Voor de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal geldt het lage BTW-tarief van 9 procent.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in februari 2024.
 • Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt het BTW-nultarief.
 • Het energieloket gemeente Westerwolde biedt mogelijk aanvullende plaatselijke subsidieregelingen of andere duurzaamheidsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Westerwolde vind je overzichtelijk alle opties op een rijtje.

Energiebespaarlening Ter Apel opzoeken in februari 2024

De meest gunstige manier om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is om dit met eigen geld te betalen. Beschik je niet over voldoende spaarmiddelen? In dat geval kan je kiezen voor een lening. Voor ieder huishouden is er een geschikte duurzame lening te vinden. We vertellen je er graag meer over (ook te gebruiken voor huizen in o.a. Vlagtwedde, Ter Apelkanaal en Bourtange).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een speciale persoonlijke lening waarmee eigenaren van een woning energiebesparende investeringen kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening voor warmtepompen, dakisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor huizenbezitters die niet in aanmerking komen voor een normale duurzaamheidslening.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): financiering van de verduurzamingsinvestering wordt aan de woning gekoppeld (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: voor rijksmonumentale woningen of appartementen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Westerwolde.
 • Je hypotheek oprekken: tot 106% van de woningwaarde lenen als je wilt verduurzamen.

Antwoorden op vragen rondom het thema energie besparen in Ter Apel

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Ter Apel?

Dit energie maatwerkadvies Ter Apel is een rapport met suggesties voor de vergroening van jouw huis die ook vallen in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn jouw vloer, dak, gevel of ramen isoleren, het toepassen van een warmtepompsysteem of jouw eigen stroom opwekken met zonnepanelen. Dit energieadvies onderschrijft per maatregel de minimale prijzen en de uiteindelijke terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is interessant voor particuliere woningeigenaren die hun woning zuiniger willen maken en dit willen financieren met een subsidie.

Is dit energierapport verplicht?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven zodra je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Ga je jouw woning isoleren met subsidie, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op het beschikbare warmtenet? In die situatie is dit rapport een must. Zonder maatwerkadvies wordt er geen subsidie uitgekeerd. Ga je verduurzamen met een groene lening of eigen middelen? Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het laat jouw zien welke investeringen een energiebesparing opleveren voor jouw woning. A.d.h.v. dit besparingsplan wordt het wat makkelijker om een kloppende offerte aan te vragen.

Hoe duur is een energiebesparingsrapport?

De huidige kosten van het advies op maat hangen af van het soort woning, de oppervlakte van het huis, en het maatwerkadviesbedrijf. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €205,00 tot ongeveer €295,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak kost het energieadvies je gemiddeld €270,00. Het is aan te bevelen om offertes van gediplomeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Ter Apel te vergelijken.

Is de energiescan van meerwaarde voor een VvE?

Ja, alle Vereniging van Eigenaren (VvE) kunnen als afvaardiging van de leden gebruik maken van het maatwerkadvies energiebesparing. Door deze constructie kunnen alle appartementseigenaren samen CO-2 besparende maatregelen inplannen. Zie ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De maatwerkadviseur maakt een compleet overzicht van het gebouw. Het keuringsbedrijf vraagt bewoners naar wat zij zouden willen aanpassen om het complex duurzamer te maken. Hieruit volgt een energieadvies voor de VvE voor de energieprestaties van de woonruimtes. Bewoners worden op de hoogte gebracht van het kostenplaatje en de geraamde terugverdientijd.

Is maatwerkadvies utiliteitsbouw ook beschikbaar?

Ook zakelijk gezien ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van een kantoor, bedrijfsgebouw of pand kunt verfijnen. Het welbekende energieprestatieadvies (EPA) is een erkend EPA-maatwerkadvies in Ter Apel voor bedrijfspanden. Het utiliteitsbouw rapport gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte Een versterkte energieprestatie zorgt voor lagere energielasten, een aangenaam binnenklimaat, korting op de milieubelasting en een milieuvriendelijk imago. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een populaire zakelijke subsidieregeling waarmee ondernemers premie kunnen krijgen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoer van de duurzame oplossingen. Bezoek RVO.nl voor meer info.

Plaats een reactie