Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Bourtange

Wil jij ook besparen op de kosten van energierekening? Er zijn veel opties, waar begin in? Ga ik eerst mijn woning isoleren, een warmtepomp kiezen of moet ik juist zonnepanelen laten leggen? Het persoonlijke Energiebesparing Maatwerkadvies Bourtange is een goed hulpmiddel! Een energieadviseur maakt een afspraak voor persoonlijk advies en test wat de mogelijkheden zijn. Het uiteindelijke advies toont aan welke werkzaamheden jouw energierekening direct doen dalen en het comfort verhogen. In het energieadvies tref je overzichtelijk de investering en de terugverdientijd van de diverse woningaanpassingen. Het maatwerkrapport is geschikt voor particuliere woningbezitters en wordt vaak verplicht bij de aanvraag van subsidies voor verduurzamen van een woning.

 • Een maatwerkadvies geeft inzicht in welke investeringen kunnen helpen met het besparen op de energiekosten.
 • Een professionele duurzaamheidsadviseur brengt een bezoek voor een goed advies.
 • Hij stuurt een energiebesparingsadvies met alle investeringen die een positief effect hebben op je energielabel.
 • Onder andere: zonnepanelen installeren, warmtepomp plaatsen, woningisolatie, ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen.
 • Voor elke energiebesparende maatregel kun je meer info vinden over de verwachte prijzen, wat de effecten zijn en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het plan zal je zelf offertes moeten aanvragen via plaatselijke aannemers.
 • Deze unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 verplicht voor woningeigenaren in Bourtange die hun woning duurzamer willen maken en hiervoor een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-bourtange

Energieadvies: samen naar lagere energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (voorheen Energieprestatieadvies (EPA)) is een energiebesparingsadvies voor woningen en bedrijfspanden dat een volledig plan presenteert om een gebouw energieneutraal te maken en zo de energienota te verminderen. In het rapport wordt nauwkeurig omschreven welke verduurzamingsmaatregelen er bestaan, wat de totale investering is, en wat de totale besparing is. Daarbij kan er gekozen worden voor maatregelen als onder andere dakisolatie, infraroodpanelen, zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp, HR++ glas. Het aanvragen is heel gemakkelijk. Een maatwerkadviseur belt jouw voor een afspraak om jouw doelstellingen door te nemen. Deze deskundige analyseert het huis en bestudeert welke energiebesparingsmaatregelen mogelijk geschikt zijn. Er wordt een rapport opgesteld met een opsomming van alle maatregelen. In het rapport vind je ook een calculatie van de kosten en tevens een rendements-weergave. Goed om te benoemen: De maatwerkadviseur is neutraal en is dus geen vertegenwoordiger van specifieke producten. Het verslag geeft ook aan wat het energielabel van de woning is.

Update: Ga je jouw huis verduurzamen, en heb je hiervoor een subsidie nodig? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. De woning-analyse moet gedaan worden door een neutrale vakman. Gediplomeerde en objectieve energieadviseurs bekijk je op centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat is een teken van deskundigheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Bourtange (mei 2024)

Wil jij een subsidie aanvragen om je woning te renoveren? Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Dit besparingsrapport biedt een lijst met innovatieve energiebesparingsmaatregelen die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt. Uitkomsten van zo’n plan kunnen zijn toepassen van HR++ glas, het verhogen van de isolatiewaarde van buitenmuren of het laten leggen van zonnepanelen of een zonneboiler. Hieronder bieden we inzicht in de te nemen stappen.

How-to: uitleg energierapport aanvragen in 5 stappen

 1. Een energieadviseur vinden

  Het maatwerkrapport moet je laten opstellen door een neutrale maatwerk adviseur. Professionele maatwerkadviesbureaus kan je opzoeken op de website centraalregistertechniek.nl en uiteraard op dit portaal. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Advies: neem alleen contact op met specialisten met een BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes opvragen en vergelijken

  Een gepersonaliseerd advies komt met een prijs. Maatwerkadviesbureau’s kunnen zelf een prijs berekenen. Het is raadzaam om diverse offertes te vragen van gediplomeerde adviesbedrijven. Geef je wensen vooraf goed aan. Wil je aan de slag met het isoleren van je huis, of wil je ook advies voor het plaatsen van een warmtepomp? Wil je de verbouwing aan iemand anders overlaten, of doe je dit zelfstandig? Wees zo duidelijk als je kunt. Het vergelijken van de offertes kun je dan probleemloos doen.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  De meeting is afgesproken. Bereid jezelf goed voor. Begin alvast met de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken kom je uiteindelijk tot een schema met duurzaamheidsmaatregelen die goed aansluiten op jouw woning. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit is 100% kosteloos en is ideaal als startpunt voor je adviesgesprek met de energiecoach in Bourtange.

 4. Energierapport samen doornemen

  Een energieadviseurs loopt door de woning en bekijkt welke maatregelen doeltreffend zijn. Op basis hiervan mailt hij een gefundeerd energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Aangaande deze energiemaatregelen check je bijzonderheden als de minimale prijzen, de opbrengsten per jaar en de totale terugverdientijd. Je neemt samen met de maatwerkadviseur het rapport door. Daarbij kan je inhoudelijk net wat meer informatie krijgen.

 5. Een vakbedrijf selecteren

  Een energiedeskundige heeft slechts beperkte bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Bourtange laten uitvoeren). Deze deskundige vertelt hoe je kunt besparen op gas en stroom. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren heb je andere bedrijven nodig. Met jouw energieplan kan je prijzen opvragen bij isolatie-partijen en lokale installateurs. Laat ze thuis langskomen om je woning te bekijken en op te meten. Je kunt eventueel overleggen of de EPA-adviseur daarbij kan zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn goed voor jouw woonhuis?

Contacteer energieadviseurs en start met het verduurzamen van jouw woning!

Energieadviseur Bourtange vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing wordt altijd opgesteld door een gecertificeerde maatwerk-adviespartij. Het is verstandig om een adviseur rondom je woonplaats te selecteren. Ze hebben doorgaans een goede kijk op de woningmarkt, en de reisafstand (kosten) zijn dan beperkt. Bijgaand behandelen we adres-informatie van professionele bedrijven die een energieadvies kunnen uitvoeren in de gemeente Westerwolde. Wees er zeker van dat ze in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat (EPA-certificering). Gecertificeerde bedrijven vind je ook op het platform Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Adviesbureau GorterWerfstraat 469503BTStadskanaal
Vos Duurzaam AdviesHooiland 6 a9561TZTer Apel
Real AdviesHoofdweg 89619PDFroombosch
Stichting WoonborgTynaarlosestraat 19481AAVries
HestoviusHulzebosstraat 99423RPHoogersmilde
Tabel met energieadvies bedrijven in de buurt van Bourtange

Uitgelichte experts: direct online afspraak inplannen

Wil je meteen beginnen met besparen? Bijgaand tonen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Bourtange die direct beschikbaar zijn. Klik op de button om jouw aanvraag meteen te starten.

De meest gekozen energiebesparende maatregelen

Veel consumenten willen minder energie gebruiken. Maar wat zijn goede opties? Met name daarvoor is het maatwerkadvies gelanceerd. Het geeft heel gedetailleerd een overzicht van een breed scala aan bespaarmogelijkheden. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? Bijgaand beschrijven we de aantrekkelijkste energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Bekijk ook onze pagina met informatie over warmtepompen.

Belangrijkste voordelen van een energiezuinige woning in Bourtange

 1. Beperk de energiefactuur: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Draag bij aan een beter klimaat: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: een warm huis zonder tocht en vocht.
 4. Stijgende woningwaarde: woningen met energielabel A zijn meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt.
 5. Zorg voor een gezonde leefomgeving: geniet van een prettige luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Dakisolatie (meer over woningisolatie)€4755,00€520,00 p/jaar
Full-electric warmtepomp€10175,00€700,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€4790,00€500,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€2880,00€160,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€325,00€36,00 p/jaar
Inductie kookplaat (lees hier meer tips) €545,00€40,50 p/jaar
Kosten en baten van verduurzamingsmaatregelen bij doorsnee huizen (+/- 115 m2).

Maatwerkadvies voor energieplan op maat!

Bekijk beschikbare adviseurs en maak een afspraak

Besparen dankzij woningisolatie

Wil je minder energie gaan verbruiken? Je huis isoleren in Bourtange is een minimale vereiste. Door te kiezen voor het isoleren van de muur, het dak, en vloer is je woning warm in de winter, en koel in de zomer. De effecten zijn positief: je energiefactuur wordt flink minder, je geniet van een hoger wooncomfort, het is goed voor het milieu, je hebt geen last van lawaai van de buren en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn meerdere subsidies waar je gebruik van kunt maken. Tip: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het laag BTW-tarief (9%) Dit resulteert in een korte terugverdientijd!

 • Vloerisolatie (vanaf €30,00 per /m2): een warme vloer in de winter en een koele vloer in de zomer.
 • Dakisolatie (vanaf €49,00per /m2): sterke verbetering van de duurzaamheid van de woning.
 • Gevelisolatie (vanaf €96,00per /m2): ideaal om uit te laten voeren bij een renovatie.
 • Bodemisolatie (vanaf €30,00per /m2): vermindert de kans op koudebruggen in de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €21,50per /m2): een van de meest gekozen mogelijkheden.
 • Isolatieglas (vanaf €122,50per /m2): HR++ glas heeft veel minder last van condensvorming.

Huis verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp levert je veel voordeel op i.v.m. de traditionele CV-ketel. Het pakt warmte van de buitenlucht, bodem of water. De kosten voor gas nemen hierdoor aanzienlijk af. Met dit systeem ga je wel wat meer elektriciteit gebruiken. De aanvullende stroom kan gegenereerd worden d.m.v. innovatieve zonnepanelen. In de zomer heeft het systeem ook een koelende werking. Er zijn 2 opties: een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of een hybride opstelling. In het blokje hieronder verstrekken we meer informatie over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een constante verwarming van je woning en levert warm tapwater in huis. Jouw huis kan hiermee volledig van het huis af. Het is een vrij kostbaar systeem en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. Voor nieuwbouw is het zeer aan te raden.
 • Hybride warmtepomp Bourtange: gunstig geprijsd en zeer geschikt voor huizen die over minder goede isolatiewaarden beschikken. Het is een aanvulling op jouw HR-combiketel. Je verbruikt iets meer stroom, maar je gasverbruik kan met 70% omlaag.
 • Lucht-lucht warmtepomp: ook te gebruiken als airconditioner.
 • Lucht-water warmtepomp: veelzijdig systeem voor zowel warm water als centrale verwarming.
 • Water-water warmtepomp: er worden geen geen schadelijke (rook)gassen uitgestoten.
 • Bodem-water warmtepomp: mag niet overal geplaatst worden (i.v.m. grondboringen).

Laat eigen zonnepanelen plaatsen

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Het is een verantwoorde, groene investering en jouw energierekening gaat fors omlaag. Dankzij lokale subsidies, een 0% BTW-tarief en/of een tegemoetkoming d.m.v. een groene lening verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals GreenChoice, Engie, Vattenfall, Eneco, Budget Energie of Powerpeers, United Consumers, Enegiedirect.nl, Delta, Vandebron. Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom terug te leveren.

 • Zonnepanelen worden qua aanschafprijs erg aantrekkelijk. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen laat je al plaatsen vanaf €5.600 en heb je terugverdiend binnen 7 jaar.
 • Er zijn wel een paar voorwaarden: een schoon en vrij-toegankelijk dak met een focus op het zuiden. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schaduw. Daarbij is een stevige dakconstructie ook nodig.
 • Heb je meer zonnestroom productie dan verbruik? Dan kan worden teruggeleverd (salderen) aan je stroomleverancier.
 • Ga je zonnepanelen in Bourtange bestellen? Dan betaal je niet eens BTW.

Informatie en tips voor de zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een warmte genererende zonnecollector een een opslagvat voor het warme tapwater. Het systeem zorgt voor warm tapwater in de douche en de keuken. Zonlicht wordt dus omgezet om warm water te maken. Met een zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van de energie voor warm water. Je gebruikt het in combinatie met een hoog rendement ketel of warmtepomp. Een vergunning hoef je niet te regelen en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een standaard zonneboiler voor een gemiddeld huishouden (150 liter voorraadvat) is er te bestellen vanaf €4.000 (incl. installatiewerk).
 • Een zonneboilercombi kan een hele woning verwarmen.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is vaak zo’n 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Je hebt ook ruimte nodig voor het buffervat (diameter van 40 tot 80 cm).

Informatie en voordelen van infraroodpanelen

Aan de hand van elektrische infraroodpanelen kan een woning gericht verwarmd worden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de badkamer of jouw thuiswerkplek. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Deze stralingswarmte geeft dus lokale warmte. De inzet van warmtepanelen wordt vaak omschreven als bijverwarming. Wat dit zo prettig maakt is: minder last van luchtcirculatie, een milieuvriendelijk energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en ze hebben een tijdloze uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan snel een deel van een kamer opwarmen.
 • Wanneer een woning compleet is geïsoleerd kan IR-verwarming ook geschikt zijn als hoofdverwarming.
 • De aanschafprijzen van warmtepanelen komen uit op zo’n €180,00 t/m €500,00 per warmtepaneel.

Overige energiebespaartips

Als alternatief op de energiebesparende maatregelen delen we graag nog meer energiebespaar adviezen in Bourtange. Hieronder verstrekken we een schema met impactvolle en laag geprijsde energiebesparende maatregelen die je meteen kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: ventilatie vermindert de kans op schimmelvorming door het verwijderen van vochtige lucht en condensatie.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): ventileren en energie besparen met 1 systeem.
 • Waterbesparende douchekop: laat maximaal 7,2 liter per minuut door.
 • Radiatorfolie: zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft geen warmte af, waardoor het veel veiliger is.
 • Elektrisch koken: de inductiekookplaat is een goedkoop alternatief voor het gasfornuis.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig in gebruik en zelflerend.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: veel minder onkosten aan A+ label elektrische apparaten.

Aan de slag met persoonlijk energieadvies in Bourtange!

Vraag naar het adviesgesprek en zoek uit hoe je kunt besparen op de energiekosten

Energielabel Bourtange: wat is dit precies?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt allerlei maatregelen die je kunt gebruiken om jouw huis meer duurzaam te maken. Dit besparingsplan vertelt ook wat er qua woning energielabel verwacht kan worden. Het woninglabel toont hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. Gunstige labels zijn energielabel A, B en C. Heb jij nadat de woningkeuring is uitgevoerd het huis opnieuw verduurzaamd? Of ga je jouw woning verhuren of verkopen of wil je kijken of je een lagere hypotheekrente kunt krijgen? Dan is het slim om de woning opnieuw te laten keuren. Een gekwalificeerde energie inspecteur doet een grondige check en berekent het totaal van gas en elektriciteit dat nodig is voor de verwarming en warm water. Je kunt dan rekenen op een energielabel A++++, A of een uitdagendere B tot en met G.

 • Het label duidt hoe energiezuinig een woning is.
 • Het energielabel is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een milieuvriendelijk energielabel heeft een effect op de woningwaarde. Sommige banken geven ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente bij een gunstig woninglabel.

Verduurzaam je woning met subsidies in Bourtange

Bestaande woningen in Provincie Groningen moeten duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren en uiteindelijk los van het gas komen. De overheid biedt verschillende (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Wil je gebruik maken van zo’n subsidie? Dan is het maatwerkadvies verplicht! Bijgaand bieden we actuele informatie de meest uitgevoerde subsidieregelingen duurzame energie in Bourtange.

 • Subsidie voor isolatie: je hoeft zo nog maar 2/3 zelf te betalen voor isoleren van ramen, wanden, dak, (spouw)muur, gevel.
 • Voor de arbeidskosten voor woningisolatie is het BTW-tarief slechts 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): interessant voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in mei 2024.
 • Voor het installeren van zonnepanelen betaal je zelfs helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Westerwolde hanteert mogelijk nog extra plaatselijke subsidie-plannen of gunstige energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Westerwolde kun je alle financiële regelingen vinden.

Energiebespaarlening Bourtange opvragen in mei 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen te nemen is door het inzetten van spaargeld. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan kan je het benodigde bedrag lenen. Er zijn verschillende duurzame leningen mogelijk. We vertellen je er graag meer over (ook voor andere regio’s zoals Ees, Sellingen en Eesergroen).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige lening waarmee huizenbezitters en VvE’s hun woningen meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor woningeigenaren die niet voldoen aan voorwaarden voor de reguliere duurzaamheidsleningen.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een soort hypotheek die is gekoppeld aan het gebouw, en niet aan de eigenaar van de woning (momenteel nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: een speciale lening voor restauraties (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Westerwolde.
 • Pas je eigen hypotheek aan: breid je bestaande financiering uit.

De meest voorkomende vragen rondom energie besparen in Bourtange

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Bourtange?

Dit energie maatwerkadvies Bourtange is een adviesplan met een plan van aanpak voor het duurzamer maken van een pand die ook vallen in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn het laten plaatsen van voorzetwanden, vloerisolatie, dakisolatie, het plaatsen van een warmtepomp of het neerleggen van zonnepanelen op je dak. Dit adviesrapport bespreekt per maatregel de kosten en de geschatte terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is interessant voor woningeigenaren die hun huis van het gas af willen hebben en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Is een energierapport ook verplicht?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen bij elke duurzaamheidssubsidie aanvraag. Onderzoek je de subsidiemogelijkheden voor isoleren, of lijkt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) je wel wat voor een zelfstandige full electric warmtepomp of aansluiting op een regionaal warmtenet? In die situaties is dit advies verplicht. Zonder maatwerkadvies kan je geen subsidie krijgen. Ga je verduurzamen met een groene lening of met spaarmiddelen? Ook dan is het maatwerkadvies beslist iets om te overwegen. Het geeft inzicht in welke werkzaamheden jouw huis duurzamer kunnen maken. A.d.h.v. dit advies wordt het aanvragen van offertes stukken eenvoudiger.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een energiebesparingsrapport?

De uiteindelijke kosten van het advies op maat worden berekend op basis van het soort woning, de omvang van de woning en de gekozen energieadviseur. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €225,00 tot wel €340,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak kost het energieadvies je gemiddeld €280,00. Het is nuttig om offertes van deskundige (BRL9500-02) energieadviseurs in Bourtange te bekijken.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, je Vereniging van Eigenaren (VvE) mag als afvaardiging van de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Door die strategie kan men gezamenlijk CO-2 besparende maatregelen laten doen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De specialist zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het adviesbedrijf checkt bij bewoners wat ze zelf vinden dat moet worden aangepast om het gebouw groener te maken. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestaties van de ruimtes. Dit is natuurlijk ook met de geschatte kosten en de jaarlijkse besparing.

Kan ik ook terecht voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van een bedrijfspand of kantoor kunt optimaliseren. Het speciale energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Bourtange voor bedrijven. Het utiliteitsbouw inspectierapport geeft inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je bedrijfspand of kantoor Een optimale energieprestatie leidt tot lagere lasten, een prettig werkklimaat, een beperkte milieubelasting en een milieubewust imago. De NTA 8800 is een nieuwe manier voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. De betekenis van de Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een interessante zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen. Bezoek RVO.nl voor een extra uitleg.

Plaats een reactie