Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Oudeschans

Wil jij de energierekening verder laten dalen? Er zijn veel opties, waar begin in? Kies ik het beste voor woningisolatie, een warmtepomp kiezen of kies ik voor warm tapwater met een zonneboiler? Het deskundige Energiebesparing Maatwerkadvies Oudeschans is daarvoor in het leven geroepen Een energieadviseur komt bij jouw thuis voor de maatwerk-inspectie en bestudeert waar de kansen liggen. Het rapport is concreet en vertelt welke werkzaamheden doeltreffend zijn in jouw huis en en het leefklimaat in huis verbeteren. In het advies bieden ze uitgebreid het kostenplaatje en het rendement van de verschillende investeringsopties. Het verduurzamingsrapport is speciaal in het leven geroepen voor alle particuliere huiseigenaren en is soms zelfs verplicht bij het aanvragen van een subsidie.

 • Het maatwerkadvies geeft inzicht in welke maatregelen een energiebesparing opleveren voor jouw woning.
 • Een neutrale duurzaamheidsadviseur komt bij je thuis de woning opnemen.
 • Hij deelt een verslag met alle verduurzamingsmaatregelen die waardevol zijn voor jouw woning.
 • Onder andere: infraroodpanelen, zonneboiler laten plaatsen, woningisolatie, warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren.
 • Per onderdeel lees je het budget, het rendement en de totale terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het uiteindelijke advies zal je zelf offertes moeten aanvragen via plaatselijke aannemers.
 • De unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is (vanaf 2023) vanuit de overheid verplicht voor woningeigenaren in Oudeschans die het huis willen verduurzamen en daarbij in aanmerking willen komen voor een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-oudeschans

Energieadvies: hulp bij een hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (voorheen Energieprestatieadvies (EPA)) is een overzichtelijke inspectie & rapportage voor zowel woningen als utiliteitsbouw dat maatregelen biedt om een gebouw energieneutraal te maken en derhalve de energierekening te beperken. In het advies wordt zeer gedetailleerd omschreven welke vergroeningsmaatregelen er mogelijk zijn, wat het allemaal kost, en wat het rendement is. Binnen dit advies kun je denken aan maatregelen zoals infraroodpanelen, vloerisolatie, dakisolatie, zonneboiler, warmtepomp, spouwmuurisolatie. Het is vrij eenvoudig. Een energiecoach belt jouw voor een afspraak om kennis te maken en het proces verder toe te lichten. Deze expert neemt de woning op en bekijkt welke energiebesparingsmaatregelen het beste bij jouw huis passen. Hij genereert een digitaal rapport met een opsomming van alle energiebesparende maatregelen. In het rapport vind je ook een raming van de kosten en de uiteindelijke besparing Belangrijk: Jouw maatwerkadviseur is objectief en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het advies bevat ook het energielabel van de woning.

Belangrijk: Ben je van plan om je woning energiezuiniger te maken. en wil je een subsidie aanvragen? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. Dit rapport moet zijn geschreven door een gediplomeerde energieadviseur. Gediplomeerde en onafhankelijke energieadviseurs vind je op het platform centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat biedt voldoende zekerheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Oudeschans (mei 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie om jouw woning te verduurzamen? Dan moet je beschikken over het maatwerkadvies. Dit adviesrapport bevat een weergaven van diverse maatregelen die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt. Bijvoorbeeld het plaatsen van HR++ beglazing, buitenmuurisolatie met PUR en het gebruik van een zonneboiler. In de volgende tekst laten we zien hoe jij dit kunt regelen.

Het energierapport in 5 korte stappen uitgelegd

 1. Zoek een maatwerkadviseur

  Het maatwerkrapport moet je laten opstellen door een professionele maatwerk adviseur. Gecertificeerde bedrijven check je op de website van het Centraal Register Techniek of via ons eigen helpdesk team. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Belangrijk: selecteer zeker een adviseur die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Het kost geld om een gepersonaliseerd advies te krijgen. Maatwerkadviseurs kunnen zelf een prijs berekenen. Wij adviseren om 2 of 3 offertes te verkrijgen van onafhankelijke maatwerkadviesbureaus. Geef je verlangens vooraf aan. Ben je specifiek opzoek naar isolatie-kansen, of wil je ook advies voor het plaatsen van een warmtepomp? Wil jij alles gaan uitbesteden, of doe je dit zelfstandig? Wees zo gedetailleerd als je kunt. Het vergelijken van de prijsopgaven kost je dan minder moeite.

 3. Woningcheck vooraf

  De meeting is afgesproken. Bereid jezelf goed voor. Je kunt bijvoorbeeld alvast de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl doen. Via dit portaal krijg je een schema met maatregelen die mogelijk geschikt zijn. Hierbij zie je ook de kosten en de opbrengsten. Hieruit haal je belangrijke vragen voor je adviesgesprek met de energiecoach in Oudeschans.

 4. Informatie in het energierapport bekijken

  Een energieadviseurs neemt de woning op en bekijkt welke maatregelen hun doel goed bereiken. Niet veel later verkrijg je een volledig energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Per energiemaatregel delen ze details zoals de geschatte kosten, de besparing per jaar en de verwachte terugverdientijd. Eventueel kun je ervoor kiezen om het rapport persoonlijk door te nemen. Bij deze afspraak kan je natuurlijk al jouw vragen afvuren.

 5. Vakbedrijven vinden

  Een energiedeskundige is niet bouwkundige gespecialiseerd (dan moet je een bouwkundige keuring in Oudeschans laten uitvoeren). Deze persoon weet alles over gas en stroom besparen. Wanneer je deze energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren moet je zelf een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Hiervoor neem je contact op met isolatie-vakmannen en erkende installateurs. Maak een afspraak op locatie voor de complete woninganalyse. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of de EPA-adviseur daarbij aanwezig wil zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn goed voor je woning?

Vergelijk energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur Oudeschans vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing dient te worden uitgevoerd door een betrouwbare energieadviseur. Het is aan te bevelen om een expert uit jouw eigen regio te contacteren. Ze zijn bekend met het type woning, en je hebt geen onnodig hoge reiskosten. In het schema hieronder verstrekken we adres-informatie van betrouwbare adviseurs die werkzaam zijn binnen de gemeente Westerwolde. Kies enkel bedrijven en adviseurs met een BRL9500-02-keurmerk. Je kunt ook bedrijven vinden op het Centraal Register Techniek voor vakbedrijven en vakspecialisten.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Energie Adviesbureau GroenG.Gernaatweg 199684TEFinsterwolde
LabelbalieHoge der A 349712AEGroningen
Adviesbureau RosmanHamburgerstraat 36 b9714JDGroningen
DUMALagelandsterweg 119623PCLageland
Real AdviesHoofdweg 89619PDFroombosch
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Oudeschans

Uitgelichte energie adviseurs: direct online aanvragen

Direct een afspraak maken? Bijgaand kies je uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Oudeschans waar je vaak snel terecht kunt. Klik op de button om een contactmoment in te plannen.

De meest gekozen energiebesparende maatregelen

Veel woningeigenaren zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Maar wat zijn goede opties? Daarvoor is het maatwerkadvies bedacht. Er wordt een compleet plan opgesteld met alle mogelijke bespaarmogelijkheden. Misschien ben je op voorhand benieuwd wat voor maatregelen er dan in zo’n rapport staan. In het stuk hieronder kan je aan de slag met de meest populaire maatregelen voor je woonhuis. Check ook meer informatie over CV-ketels.

Het comfort van een energiezuinige woning in Oudeschans

 1. Je bespaart flink op de energiefactuur: je maandlasten gaan meteen omlaag.
 2. Een schoner milieu: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Optimaliseer het binnenklimaat: een warm huis zonder naden en kieren.
 4. De waarde van jouw huis gaat omhoog: huizen met energielabel A zijn meer waard op de markt.
 5. Constant een gezonde leefomgeving: in huis altijd een goede luchtkwaliteit.
MaatregelPrijzen (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas plaatsen (meer over woningisolatie)€3570,00€375,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€4105,00€935,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€5105,00€550,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3155,00€195,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€350,00€25,00 p/jaar
Inductie kookplaat (meer tips) €570,00€39,00 p/jaar
Kosten en opbrengsten van verschillende besparende maatregelen bij normale huizen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies opvragen voor het gericht verduurzamen!

Zoek een adviseur en maak een afspraak

Voordelen en vormen van woningisolatie

Ook minder stroom en gas verbruiken? Een huis isoleren in Oudeschans is dan eigenlijk de basis. Door het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer blijft de warmte behouden. Dit heeft veel voordelen: je energiefactuur wordt flink minder, het is aangenaam warm in huis, het is duurzaam, het functioneert tevens als een geluidswal en de waarde van je huis wordt gunstiger. Er zijn meerdere subsidies die beschikbaar zijn. Advies: voor de arbeidskosten rondom isoleren geldt het lage BTW-tarief (9%) Hierdoor kun je rekenen op een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,50 per /m2): een beter loopcomfort en minder vochtproblemen.
 • Dakisolatie (vanaf €50,00per /m2): het zorgt dat het dak lucht- en winddicht is.
 • Gevelisolatie (vanaf €85,00per /m2): minder gevoel van tocht en kou in huis.
 • Bodemisolatie (vanaf €26,50per /m2): relatief goedkoop en gemakkelijk zelf aanbrengen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €19,50per /m2): geen veranderingen aan de structuur van een woning nodig.
 • Isolatieglas (vanaf €128,00per /m2): HR++ glas heeft veel minder last van condensvorming.

De warmtepomp als alternatief voor CV-ketel

De warmtepomp is een goede vervanger van CV-ketel op gas. Het systeem maakt gebruik van de warmte van bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. Jouw gasverbruik kan je zo helemaal reduceren tot 0. De power voor een warmtepomp komt uit elektriciteit. Jouw stroom kan opgewekt worden met zonnepanelen. In de warme maanden (juli – september) kan het ook nog eens koelen. Er zijn veel varianten. Globaal heb je de keuze uit een volledig elektrische warmtepomp of een hybride oplossing. In het bijgaande gedeelte noemen we praktische details over de verschillende varianten die er allemaal zijn.

 • All-electric warmtepomp: geeft duurzame warmte en levert warm tapwater in huis. Je kunt zo een gasloze woning realiseren. Het is een vrij kostbaar systeem en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. We zien het systeem met name terug bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Oudeschans: is een stuk minder duur en zeer geschikt voor wat oudere huizen. De HR-combiketel slaat alleen aan bij koude dagen. Het kan jouw gasverbruik terugdringen met meer dan 50%!
 • Lucht-lucht warmtepomp: jouw woning duurzaam verwarmen en koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: veelzijdig systeem voor zowel warm water als centrale verwarming.
 • Water-water warmtepomp: haalt warmte uit de bodem of het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: een duur model doordat een grondboring noodzakelijk is.

Laat eigen zonnepanelen plaatsen

Met zonnepanelen ben je jouw eigen energieleverancier, en wek je zelf groene stroom op. Het is een duurzame keuze en jouw energierekening gaat fors omlaag. Door te informeren naar de subsidies, het BTW-nultarief en de mogelijkheid om gebruik te maken van groene leningen is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Het maakt je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Eneco, GreenChoice, Vattenfall, Engie, Budget Energie of Delta, Vandebron, Enegiedirect.nl, United Consumers, Oxxio. Dankzij de salderingsregeling kun je extra stroom terugleveren aan het net.

 • Zonnepanelen zijn voor veel mensen haalbaar. Een systeem met 10 panelen heb je – inclusief montage – al vanaf €5.950 en kent een terugverdientijd van zo’n 6 tot en met 8 jaar.
 • Let wel op de randvoorwaarden: er moet voldoende ruimte op het dak zijn met oriëntatie op het zuiden. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • De zonnestroom die je over hebt neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Goedkoop zonnepanelen in Oudeschans laten installeren? Dan geldt het BTW-nultarief.

Ervaar het gemak van een zonneboiler

Een zonneboiler wordt gevormd door een zonnecollector op het dak met een pomp. leidingen, een voorraadvat en een naverwarmer. Het gehele systeem is verantwoordelijk voor warm tapwater in de badkamer en keuken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Door het monteren van zo’n zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik om in de woning warm water te maken. Meestal gebruik je voor de normale CV nog wel een warmtepomp of HR-ketel. Een vergunning is niet noodzakelijk en er zijn interessante ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een standaard zonneboiler voor normaal gebruik (vat met 150 liter) komt uit op ongeveer €3.850 (incl. montage).
 • Een zonneboilercombi kan ook de CV ondersteunen bij de verwarming van de woning.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is rond de 3 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (hoogte van 80 tot 165 cm).

De werking van infraroodpanelen

Met elektrische infraroodpanelen verwarm je een specifieke ruimte. Ideaal voor in de woonkamer of slaapkamer. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten of mensen in de kamer. Veel mensen ervaren stralingswarmte als erg prettig. Warmtepanelen zijn vooral bedoeld als bijverwarming. Reden om dit aan te schaffen: geen ongewenste luchtcirculatie, een gunstig energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en ze hebben een heel toffe uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan goedkoop, snel en makkelijk een ruimte verwarmen.
 • Bij zeer goede isolatiewaarden kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De tarieven van warmtepanelen komen uit tussen de €210,00 t/m €550,00 per infraroodpaneel.

Snelle energiebespaartips

Los van de energiebesparende maatregelen voorzien onze specialisten je van nog meer energiebespaar adviezen in Oudeschans. Bijgaand delen wij een aantal praktische en voordelige verduurzamingsmaatregelen die je vrij eenvoudig kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: buitenlucht verontreiniging wordt verminderd door lucht rond te blazen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): geen last meer van koude tocht.
 • Waterbesparende douchekop: milieuvriendelijke douchekop die je helpt te besparen op je energiekosten.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk zelf te installeren en direct effect meetbaar.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft geen flikkeringen, wat het licht comfortabeler maakt.
 • Elektrisch koken: veilig, efficiënt en duurzaam koken op een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: de beste manier om energieverspilling te voorkomen.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: optimale prestaties bij minimale energieverbruik van A+ apparaten.

Direct persoonlijk energieadvies in Oudeschans!

Vraag adviesgesprek aan en achterhaal hoe jij kunt verduurzamen dit jaar

Energielabel Oudeschans: hoe zuinig is mijn huis?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing bevat werkzaamheden die haalbaar en betaalbaar zijn om je woning te verduurzamen. Het adviesplan geeft ook inzicht in wat de status van het woning energielabel is. Het woninglabel toont hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. In het gunstigste geval is dit energielabel A. Heb jij na aanleiding van dit plan maatregelen laten uitvoeren? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil je kijken of je een lagere hypotheekrente kunt krijgen? Dan is het verstandig om het energielabel opnieuw te berekenen. Een vakbekwame energie inspecteur doet een grondige check en controleert de noodzakelijke hoeveelheid gas en elektriciteit om het huis te verwarmen en warm water te produceren. Je kunt dan rekenen op een energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label geeft aan hoe energiezuinig het huis is.
 • Dit duurzaamheidslabel moet je verplicht aantonen bij verkoop of verhuur.
 • Een perfect energielabel beïnvloed de woningwaarde positief. Wellicht heb je ook recht op duurzaamheidskorting (hypotheekrente).

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in Oudeschans

Alle huizen in Provincie Groningen moeten energiezuniger worden en uiteindelijk los van het gas komen. Hiervoor zijn diverse (ISDE) subsidies en gunstige energiebespaarleningen Heb je subsidie nodig? Dan is het maatwerkadvies een verplichting! Bijgaand onderzoek je een overzicht met de meest interessante subsidieregelingen duurzame energie in Oudeschans.

 • Landelijke subsidie isolatie: 30% van de totale factuur voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan wanden, gevel, dak, ramen, vloer.
 • Voor de arbeidskosten voor woningisolatie is er een verlaagd BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): relevant voor een aansluiting op een warmtenet, zonneboiler of warmtepomp in mei 2024.
 • In het geval van zonnepanelen is er een extra gunstige BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Westerwolde heeft mogelijk verschillende particuliere subsidie-plannen en/of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Westerwolde tref je alle mogelijkheden van 2024.

Energiebespaarlening Oudeschans bekijken in mei 2024

De meest goedkope wijze om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is met eigen middelen. Beschik je niet over voldoende spaarmiddelen? Dan kan je het benodigde bedrag lenen. Voor ieder huishouden is er een geschikte duurzame lening te vinden. We lichten graag het een en ander toe (ook handig voor o.a. Oudezijl, Blijham en Bad Nieuweschans).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige lening waarmee particulieren en VvE’s hun woning kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor dakisolatie, vloerisolatie, zonneboilers, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: met een maximaal leenplafond van €25.000 voor huiseigenaren die een bouwdepot nodig hebben voor een duurzame verbouwing.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): groene lening die hoort bij een woning, en niet bij een persoon (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: speciale lening voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Westerwolde.
 • Kies voor het ophogen van je hypotheek: breid je bestaande financiering uit.

Veelgestelde vragen over energie besparen in Oudeschans

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Oudeschans?

Dit energie maatwerkadvies Oudeschans is een advies met daarin concrete maatregelen voor het energiezuinig maken van een woning die o.a. vallen binnen de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Je kunt denken aan dak-, bodem-, vloer-, gevel of glasisolatie, een warmtepomp installatie laten monteren of het neerleggen van zonnepanelen op je dak. Het adviesplan komt per maatregel met de verwachte kosten en de uiteindelijke terugverdientijd. Een persoonlijk energieadvies is zeer effectief voor alle particuliere huizenbezitters die hun huis energiezuinig willen maken en een subsidie nodig hebben.

Is een energierapport ook verplicht?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Wil je isoleren met subsidie, of is de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) relevanter voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het lokale warmtenet? In dat geval is dit concept plan een must. Zonder maatwerkadvies krijg je geen subsidie. Wil je duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren met een groene lening of met spaargeld waarover je zelf beschikt? Ook dan bevelen wij het maatwerkadvies aan. Het is heel specifiek en geeft aan welke maatregelen jouw woning duurzamer kunnen maken. Aan de hand van dit adviesplan is het gericht contacteren van specialisten mogelijk.

Hoe duur is een energiebesparingsrapport?

De uiteindelijke kosten van het advies op maat worden berekend op basis van woningtype, de oppervlakte van het huis, en de gekozen adviseur. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €235,00 tot €330,00. Voor een standaard huis kost dit advies circa €275,00. Het is raadzaam om offertes van gecertificeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Oudeschans aan te vragen.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, alle Vereniging van Eigenaren (VvE) kunnen gezamenlijk met de leden een maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Zo kunnen alle bewoners van bijvoorbeeld een appartementencomplex CO-2 besparende maatregelen doorvoeren. Bijvoorbeeld met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De expert zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het keuringsbedrijf kijkt samen met bewoners naar wat ze graag willen om het verzamelgebouw of wooncomplex te verduurzamen. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestaties van het gehele object. Uiteraard inclusief het financiële plaatje en de verwachte terugverdientijd.

Wat wordt er bedoeld met maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als onderneming ben je graag op de hoogte hoe je de energieprestaties van jouw bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte kunt versterken. Het energieprestatieadvies (EPA) is een erkend EPA-maatwerkadvies in Oudeschans voor bedrijfspanden. Het utiliteitsbouw document toont aan bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte Een groenere energieprestatie leidt tot een gunstigere energierekening, een verbeterd werkcomfort, extra voordeel op de milieubelasting en een milieuvriendelijk imago. De NTA 8800 is nieuwe manier voor het vastleggen van energieprestatie van gebouwen. Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt bedoeld: een speciale zakelijke subsidieregeling waarmee ondernemers premie kunnen krijgen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoering van de energiebesparende maatregelen. Tip: op de site van het RVO voor een extra uitleg.

Plaats een reactie