Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Tolbert

De hoogte van de energierekening beperken? Veel huishoudens worstelen met de vraag waar te beginnen. Is het slim om te isoleren, een warmtepomp laten plaatsen of leg ik het dak vol met zonnepanelen? Het persoonlijke Energiebesparing Maatwerkadvies Tolbert biedt uitkomst! Je plant een afspraak met de energieadviseur voor de maatwerk-inspectie en beoordeelt wat de mogelijkheden zijn. Het plan verduidelijkt welke energiebesparende maatregelen een energiebesparing opleveren voor jouw woning en een prettige leefomgeving bevorderen. In het rapport bieden ze nauwkeurig de kosten en baten van de populaire verduurzamingsopties. Het energierapport is een uitkomst voor alle particuliere huizenbezitters en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Het maatwerkadvies toont welke maatregelen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een gekwalificeerde duurzaamheidsadviseur komt bij je thuis de woning opnemen.
 • Hij schrijft een maatwerkadvies met alle werkzaamheden die je woning een stukje energieneutraal maken.
 • Onder andere: ventileren met WTW, warmtepomp plaatsen, zonneboiler laten plaatsen, infraroodpanelen, woningisolatie.
 • Per duurzaamheidsmaatregel lees je de geschatte kosten, wat het rendement is en de uiteindelijke terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het plan dien je zelf een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.
 • De maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 noodzakelijk voor woningeigenaren in Tolbert die het huis willen verduurzamen en daarvoor een subsidie willen aanvragen.
maatwerkadvies-energiebesparing-tolbert

Energieadvies: lagere energiekosten realiseren

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een speciaal advies voor private panden en zakelijke gebouwen dat concrete handvatten geeft om een pand energiezuiniger te worden en zo de energierekening te verminderen. In het plan wordt gedetailleerd weergegeven welke energiebesparingsmaatregelen je kunt nemen, wat het allemaal kost, en wat het je uiteindelijk oplevert. Bij een dergelijk advies kun je denken aan maatregelen zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, infraroodpanelen, HR++ glas, warmtepomp, zonneboiler. Het is heel simpel. Een energiedeskundige komt op locatie langs om je persoonlijke wensen door te nemen. Deze expert doet een deskundige checkup en bekijkt welke energiebesparingsmaatregelen het beste bij jouw huis passen. Er wordt een rapport opgesteld met daarin vergroeningsmaatregelen. Daarbij ontvang je ook een verwachting van de totale investeringskosten en de besparing. Hierbij geldt altijd: Elke maatwerkadviseur is objectief en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het document vertelt je ook welk energielabel je hebt.

Actueel: Ga je je huis voorzien van zonnepanelen, of wil je isoleren en heb je een investeringssubsidie duurzame energie nodig? Het maatwerk energiebesparingsadvies is dan een minimale randvoorwaarde. Het rapport moet tot stand zijn gekomen door een gediplomeerde energie-expert. Gekwalificeerde en betrouwbare energieadviseurs achterhaal je op centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat is een teken van deskundigheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Tolbert (april 2024)

Zoek jij ook naar een subsidie om je woning te renoveren? Het maatwerkadvies is dan verplicht. Het rapport geeft een overzicht met uiteenlopende energiebesparende maatregelen die relevant zijn voor jouw woning. Denk hierbij aan goede HR++ ramen (glas), EPS gevelisolatie en het installeren van zonnecellen. In de volgende tekst bieden we inzicht in de te nemen stappen.

How-to: uitleg energierapport aanvragen in 5 stappen

 1. Energieadviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport wordt altijd opgesteld door een neutrale energie-expert. Erkende vakmensen kan je vinden op het Centraal Register Techniek of via onze klantenservice. Vraag ook eens rond bij familie en vrienden. Let op: ga in zee met een adviesclub die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Doe een offerte aanvraag

  Een gepersonaliseerd advies kost altijd geld. Maatwerk-adviesbedrijven mogen zelf hun prijs bepalen. Het is verstandig om verschillende offertes te zoeken van erkende adviesbureaus. Verstrek je behoeften van tevoren. Wil je advies voor het isoleren van jouw woning, of wil je jouw woning ook gaan verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp? Wil je de verbouwing aan iemand anders overlaten, of wil je dit zelf doen? Wees zo exact mogelijk. Offertes vergelijken zal dan makkelijker worden.

 3. Woningcheck uitvoeren

  Heb jij een afspraak kunnen maken? Zorg dat je beslagen ten ijs komt. Probeer alvast de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl te doen. Via deze website kom je stap-voor-stap tot een weergave met verduurzamingsmaatregelen die mogelijk interessant zijn. Dit is inclusief de kosten en opbrengsten. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor het adviesgesprek met jouw energiecoach in Tolbert.

 4. Energierapport samen doornemen

  Een energieadviseurs komt op locatie en stelt vast welke duurzaamheidsmaatregelen doeltreffend zijn. Binnen een paar dagen verkrijg je een volledig energieplan met alle mogelijke energiebesparende maatregelen voor jouw woonhuis. Bij alle energiemaatregelen beschrijven ze onderwerpen zoals de verwachte kosten, de opbrengsten per jaar en de geraamde terugverdientijd. Uiteindelijk nemen jullie het rapport samen door. Als je hiervoor kiest kan je inhoudelijk net wat meer informatie krijgen.

 5. Vakbedrijven vinden

  Een energiedeskundige heeft slechts beperkte bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Tolbert laten uitvoeren). Deze expert weet alles over gas en stroom besparen. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering dien je zelf contact te zoeken met vakbedrijven. Met jouw energieplan kan je prijzen opvragen bij isolatie specialisten en installateurs. Vraag of ze langskomen om de woning van dichtbij te bekijken. Vraag eventueel of de energieadviseur hier ook bij is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nodig voor jouw woonhuis?

Check energieadviseurs en begin vandaag nog met verduurzamen!

Energieadviseur Tolbert vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing wordt opgesteld door een gecertificeerde maatwerkadviseur. Wij adviseren om een maatwerkadviseur uit jouw eigen regio te kiezen. Zij beschikken over voldoende kennis van de stad, en je hebt ook minder hoge reiskosten. In de tabel hieronder doorzoek je contactgegevens van professionele adviseurs die je kunt benaderen voor woningen in de gemeente Westerkwartier. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat. Je kunt ook bedrijven vinden op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Integra Bouwadvies B.V.Hoge Traan 229351VVLeek
Fonck Duurzaam GebouwadviesWillem Dreeslaan 319363ETMarum
SF Project B.V.Welheugte 129403GGAssen
E-surface B.V.Hoge Traan 22 d9351VVLeek
1energielabelTolberterstraat 1079351BELeek
Namen en adressen van energieadvies bedrijven omgeving Tolbert

Uitgelichte adviseurs: direct online aanvragen

Wil je snel aan de slag? In de bijgaande tabel tref je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Tolbert waar je meteen online een afspraak kunt inplannen. Klik op de knop om direct aan de slag te gaan.

Gids voor energiebesparende maatregelen

Veel consumenten willen bezuinigen op de maandelijkse energielasten. Dit proces is echter best ingewikkeld. Voor dit probleem is het maatwerkadvies gelanceerd. Er wordt een compleet plan opgesteld met allerlei besparingsmogelijkheden voor je huis. Wat voor soort maatregelen kunnen dit zijn? Bijgaand delen we goede energiebesparingsmaatregelen voor je pand. Bekijk tevens meer informatie over zonnepanelen.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in Tolbert

 1. Een lagere energiefactuur: maandelijks minder betalen voor energie.
 2. Een klimaatbewuste keuze: je stoot veel minder CO2 uit.
 3. Een aangenaam binnenklimaat: geen tochtige woning meer.
 4. Het verhoogt de waarde van jouw huis: woningen met energielabel A zijn meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt.
 5. Zorg voor een gezonde leefomgeving: de hele woning voorzien van prima luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isolatie van vloer (bekijk hier meer info)€2215,00€170,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€10300,00€750,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€5420,00€515,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3150,00€155,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€465,00€59,50 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (lees hier meer tips) €1175,00€200,00 p/jaar
Kosten en opbrengsten van verduurzamingsmaatregelen bij gewone woningen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor direct energie besparen!

Vind een energiedeskundige en plan een afspraak in

Woningisolatie: houd de warmte in huis

Wil je minder gas stoken? Een huis isoleren in Tolbert is een minimale vereiste. Aan de hand van het isoleren van de muur, het dak, en vloer gaat er minder warmte verloren. De effecten zijn positief: je bespaart op de maandelijkse energiekosten, het huis blijft aangenaam warm in de winter, je gebruikt minder fossiele energie, je hebt geen last van lawaai van de buren en de woningwaarde neemt toe. Er zijn diverse subsidies waarvoor jij je kunt aanmelden. Belangrijk feit: voor alle isolatiewerkzaamheden geldt het extra lage BTW-tarief (9%) Zodoende is de terugverdientijd optimaal.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,50 per /m2): verminder temperatuurverschillen tussen vloer en de rest van de ruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €40,00per /m2): eindelijk de zolder mooi laten afwerken.
 • Gevelisolatie (vanaf €95,50per /m2): op vrijwel elke woning toepasbaar, direct resultaat.
 • Bodemisolatie (vanaf €27,00per /m2): minder penetratie van vocht en kou in de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €16,50per /m2): een van de meest gekozen mogelijkheden.
 • Isolatieglas (vanaf €125,50per /m2): HR++ glas is beschikbaar voor elk type kozijn of deur.

Energie besparen met de warmtepomp

Een warmtepomp werkt heel anders dan de traditionele HR-ketel. Het onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen. Op die manier kan je helemaal van het gas af. Houd er rekening mee dat je wel meer elektriciteit gaat gebruiken. Stroom kan jij eventueel verkrijgen middels zonnepanelen. In de zomerse maanden kan het jouw huis ook koelen. Er zijn veel varianten. Globaal heb je de keuze uit een zelfstandige full electric warmtepomp of een hybride oplossing. In de opsomming hieronder delen we handige info over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: geeft een een constante comfortabele temperatuur en verhit al je tapwater. Je woning kan dan helemaal van het gas los. All-electric is vrij prijzig, en je woning moet voldoen aan strenge isolatiewaarden. Om die reden zien we dit vooral bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Tolbert: een voordeliger systeem en zeer geschikt voor woningen met een slechtere isolatie. Het is een aanvulling op jouw HR-combiketel. Het systeem kan jouw gasverbruik met 70% doen dalen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: uniek systeem waarmee je ook actief kunt koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: klein en compact, waardoor ze gemakkelijk te installeren zijn in elke ruimte.
 • Water-water warmtepomp: zeer efficiënt systeem dat niet veel ruimte in beslag neemt.
 • Bodem-water warmtepomp: systeem dat werkt op basis van bodembron (gaat 25 jaar mee).

Kies voor zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je (grotendeels) jouw eigen groene stroom op. Het is een duurzame keuze en je betaald veel minder voor je stroom. Door gebruikt te maken van subsidies, een 0% BTW-tarief en/of een interessant rentetarief van een groene lening verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Je beperkt zo jouw afhankelijkheid van energieleveranciers zoals Engie, Essent, Vattenfall, GreenChoice, Eneco of United Consumers, Oxxio, Powerpeers, Delta, Vandebron. Met de salderingsregeling ontvang je een vergoeding voor teruggeleverde stroom.

 • Zonnepanelen aanschaffen kan tegenwoordig steeds goedkoper. Een standaard systeem inclusief 10 panelen kost je circa €5.700 en kan je terugverdienen in +/- 6 – 8 jaar.
 • Je moet rekening houden met enkele voorwaarden: een schoon en vrij-toegankelijk dak met (voor een goede opbrengst) een zuidelijke oriëntatie. Het schaduweffect moet beperkt zijn. Zorg ook dat je dakconstructie sterk genoeg is.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt lever je middels de salderingsregeling terug aan het elektriciteitsnet.
 • Wil je zonnepanelen in Tolbert laten leggen? Dan betaal je niet eens BTW.

Een innovatieve zonneboiler

Een zonneboilersysteem bestaat uit één of meer zonnecollectoren op het dak en een voorraadvat voor warm water. De zonneboiler levert snel warm tapwater in de douche en de keuken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Na de installatie van de zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van de energie dat nodig is voor warm water. Deze installaties doen het goed i.c.m. een CV-ketel of warmtepomp. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en je kunt een royale ISDE subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor een doorsnee woning (200 liter vat) heeft een prijskaartje van ongeveer €3.450 (met installatie).
 • Met de zonneboilercombi kan je de woning ook verwarmen.
 • De ruimte die je nodig hebt op het dak is rond de 2,5 m2 tot 4 m2.
 • Houdt ook rekening met het buffervat (diameter van 40 tot 80 cm).

Infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen kan je snel een specifieke ruimte warm krijgen. Handig voor bijv. de woonkamer of slaapkamer. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. De panelen geven een aangename stralingswarmte af. Warmtepanelen kan je inzetten als bijverwarming. Reden om dit aan te schaffen: er vindt geen luchtcirculatie plaats, een relatief laag energieverbruik, het is vrij gemakkelijk (zelf) te plaatsen en het heeft een moderne afwerking en uitstraling.

 • Infraroodverwarming kies je als je doelgericht wilt verwarmen.
 • Bij moderne huizen met zeer goede isolatie kan IR-verwarming soms zelfs als hoofdverwarming fungeren.
 • De tarieven van warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €170,00 tot €350,00 per warmtepaneel.

Overzicht met overige energiebespaartips

Naast deze energiebesparende maatregelen voorzien onze specialisten je van nog meer energiebespaar adviezen in Tolbert. Onderstaand delen wij een lijstje met krachtige en aantrekkelijk geprijsde vergroeningsmaatregelen die vaak relatief gemakkelijk toepasbaar zijn.

 • Mechanische ventilatie: ventilatie vermindert de kans op schimmelvorming door het verwijderen van vochtige lucht en condensatie.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): 24 uur per dag een gezond binnenklimaat in huis.
 • Waterbesparende douchekop: op een verantwoorde manier douchen, bespaar tot 20% water en energie.
 • Radiatorfolie: zorgt dat meer warmte de ruimte ingaat i.p.v. in de muren trekt.
 • LED-lampen: LED-verlichting is bestand tegen extreme temperaturen (geschikt voor buiten).
 • Elektrisch koken: koken op een inductiekookplaat is efficiënt, veilig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig warmteverspilling tegengaan.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: optimale prestaties bij minimale energieverbruik van A+ apparaten.

Verduurzamen met persoonlijk energieadvies in Tolbert!

Plan een adviesgesprek in en krijg inzicht in hoe je jouw woning kunt verduurzamen

Energielabel Tolbert: hoe zuinig is mijn huis?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt concrete maatregelen die uit te voeren zijn om jouw huis meer duurzaam te maken. Het adviesplan deelt ook wat de status van het woning energielabel is. Het woninglabel laat zien hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb jij nadat de woningkeuring is uitgevoerd verdere verduurzamingsopties toegepast? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil je korting op je hypotheekrente? Dan is het slim om het energielabel wederom te calculeren. Een gekwalificeerde energie inspecteur doet een grondige check en onderzoekt hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor warm water, CV, koeling en ventilatie. Je kunt dan rekenen op een energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label toont de energiezuinigheid van een woning.
 • Het woninglabel is verplicht voor woningen die in de verkoop of verhuur gaan.
 • Een groen energielabel draagt bij aan een hogere woningwaarde. In sommige gevallen is er zelfs een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente mogelijk.

Verduurzaam je woning met subsidies in Tolbert

Praktisch alle huis in Provincie Groningen moeten verduurzaamd worden en uiteindelijk los van het gas komen. Hiervoor zijn diverse (ISDE) subsidies en speciale energiebespaarleningen Direct aan de slag met een subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies laten uitvoeren. Bijgaand onderzoek je actuele informatie de meest populaire subsidieregelingen duurzame energie in Tolbert.

 • Subsidie isolatie: ontvang 30% van de kosten voor isolatiewerk aan gevel, ramen, (spouw)muur, vloer, dak.
 • Voor het arbeid (en dus niet de materialen) is er een verlaagd BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een aansluiting op een warmtenet, zonneboiler of warmtepomp in april 2024.
 • Voor het kopen van zonnepanelen is er een extra gunstige BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Westerkwartier biedt mogelijk ook zelf particuliere subsidie-middelen of gunstige groene leningen. Via de energiesubsidiewijzer Westerkwartier zijn alle financiële regelingen na te kijken.

Energiebespaarlening Tolbert afsluiten in april 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te laten voeren is om dit met eigen geld te betalen. Heb je op dit moment onvoldoende spaargeld? Dan kan je het heel voordelig lenen. Iedere woningbezitter kan een duurzame lening afsluiten. We lichten de groene leningen graag verder toe (ook relevant voor o.a. Een-West, Boerakker en Nietap).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke lening waarmee huizenbezitters en VvE’s energiebesparende investerinen kunnen doen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening relevant voor gevelisolatie, zonneboilers, vloerisolatie, zonnepanelen, warmtepompen, dakisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor huiseigenaren die geen andere financieringsmogelijkheden hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die vast zit aan het huis (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: voor rijksmonumentale woningen of appartementen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Westerkwartier.
 • Je hypotheek oprekken: een nieuw leningdeel voor een tijdelijk bouwdepot.

Meest gestelde vragen en antwoorden over energie besparen in Tolbert

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Tolbert?

Een energie maatwerkadvies Tolbert is een adviesplan met concrete maatregelen voor het duurzamer maken van jouw woonhuis die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Denk onder andere aan jouw vloer, dak, gevel of ramen isoleren, het vervangen van de CV-ketel voor een warmtepomp of het opwekken van eigen stroom met zonnepanelen. Dit energieadvies geeft per maatregel de verwachte kosten en wat de opbrengsten zijn. Dit persoonlijk energieadvies is relevant voor particuliere woningeigenaren die hun huis energiezuinig willen maken en een subsidie nodig hebben.

Moet ik verplicht het energierapport hebben?

Ja, een actueel maatwerkadvies is noodzakelijk wanneer je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Wil je jouw huis verder isoleren met subsidie, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of aansluiting op een beschikbaar warmtenet? In die situaties is dit energieplan heel belangrijk. Zonder maatwerkadvies kan je de meeste subsidies niet aanvragen. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of spaargeld? Ook in dat geval is het maatwerkadvies de moeite waard. Het verduidelijkt welke opties jouw woning duurzamer kunnen maken. Aan de hand van dit rapport kun jij gericht bepaalde bouwbedrijven benaderen.

Hoe duur is een energiebesparingsrapport?

De exacte kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van het type woning, de oppervlakte van de woning en de adviseur die je kiest. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €225,00 t/m €350,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak is het tarief circa €250,00. Het is aan te bevelen om offertes van erkende (BRL9500-02) energieadviseurs in Tolbert op te vragen.

Is de energiescan van meerwaarde voor een VvE?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) kan in overeenstemming met de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten opstellen. Door deze constructie kan men op een collectieve manier CO-2 besparende maatregelen inkopen. Eventueel in combinatie met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiedeskundige komt langs voor een complete inspectie van het pand. Het keuringsbedrijf kijkt samen met bewoners naar de woonwensen om het wooncomplex te verbeteren. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestaties van de woonruimtes. Bewoners ontvangen netjes een mail met de geschatte prijzen en de terugverdientijd.

Is maatwerkadvies utiliteitsbouw ook beschikbaar?

Als bedrijfseigenaar wil je weten hoe je de energieprestaties van je kantoor of bedrijfspand kunt perfectioneren. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Tolbert voor zakelijke objecten. Het utiliteitsbouw advies bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte Een groenere energieprestatie leidt tot lagere lasten, een verbeterd werkcomfort, korting op de milieubelasting en een innovatieve uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe manier voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een speciale zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en het uitvoeren van de maatregelen. Zie de website van RVO om dit aan te vragen.

Plaats een reactie