Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Opende

Besparen op de energierekening? Het kan moeilijk zijn om te bepalen waar je dan moet beginnen. Kies ik het beste voor woningisolatie, een warmtepomp aan de CV koppelen of moet ik nu juist investeren in zonnepanelen? Een persoonlijk Energiebesparing Maatwerkadvies Opende is dan een goede keuze! Een energieadviseur komt bij jouw thuis voor advies op maat en inspecteert waar besparingen mogelijk zijn. Het energieadvies verduidelijkt welke werkzaamheden passen bij jouw woning en het energielabel verbeteren. In het energierapport doorzoek je gedetailleerd de kosten en de terugverdientijd van de getoonde investeringsopties. Het maatwerkadvies is speciaal in het leven geroepen voor alle particuliere huizenbezitters en is bij een subsidieaanvraag vaak verplicht.

 • Een maatwerkadvies geeft inzicht in welke duurzame investeringen jouw huis energiezuiniger kunnen maken.
 • Een objectieve duurzaamheidsadviseur komt langs om alles in kaart te brengen.
 • Hij biedt een maatwerkrapport met alle energiebesparende maatregelen die een positief effect hebben op je energielabel.
 • Denk aan: ventileren met WTW, woningisolatie, zonnepanelen installeren, warmtepomp plaatsen, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per onderdeel kun je aspecten achterhalen zoals de verwachte prijzen, wat het oplevert en de terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het rapport dien je zelf bedrijven te benaderen.
 • Deze unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een minimale vereiste in 2023 voor woningeigenaren in Opende die hun huis willen vergroenen en daarbij in aanmerking willen komen voor een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-opende

Energieadvies: lagere energiekosten realiseren

Maatwerkadvies energiebesparing (vervanging van Energieprestatieadvies (EPA)) is een speciaal advies voor privé-woningen en kantoren dat helpt om minder energie te gebruiken en zo de energierekening te verlagen. In het document wordt heel concreet aangegeven welke investeringen je kunt doen, wat de totale uitgaven zijn, en wat de totale besparing is. Hiervoor kun je denken aan maatregelen zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler, infraroodpanelen, HR++ glas, vloerisolatie. Het is niet ingewikkeld. Een energiecoach bezoek je thuis om samen jouw wensen te inventariseren. Deze deskundige doet een grondige analyse en bestudeert welke energiebesparingsmaatregelen bijdragen aan jouw doelstellingen. Het rapport bevat informatie en een overzicht met alle energiebesparende maatregelen. Dit is inclusief een verwachting van de totale investeringskosten en tevens een rendements-weergave. Let op: Iedere maatwerkadviseur is objectief en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het rapport bevat ook het energielabel van de woning.

Actueel: Ga je je woning isoleren, en wil je gebruik maken van een van de lopende subsidies. Je moet dan altijd een maatwerk energiebesparingsadvies laten uitvoeren. De inspecties moeten gedaan worden door een gediplomeerde energie-expert. Gediplomeerde en onpartijdige energieadviseurs kan je achterhalen via de site centraalregistertechniek.nl. Informeer altijd naar het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Opende (mei 2024)

Zoek jij ook naar een subsidie om je woning te renoveren? Het maatwerkadvies is dan verplicht. Dit besparingsplan helpt je op weg met verschillende duurzaamheidsmaatregelen die voldoende effectief zijn. Uitkomsten van zo’n plan kunnen zijn het vervangen van (HR++) glas, het aanbrengen van spouwmuurisolatie met glaswol en het toepassen van zonnecellen. In het volgende blok leggen we precies uit wat je moet doen.

Energierapport opvragen in 5 stappen

 1. Zoek een maatwerkadviseur

  Het maatwerkrapport laat je altijd opmaken door een neutrale energie-specialist. Gekwalificeerde maatwerkadviseurs vind je op het Centraal Register Techniek en via deze website. Wellicht is er iemand in je familie of vriendenkring die een geschikt persoon kent. Tip: selecteer zeker een adviseur die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Offertes aanvragen en bekijken

  Een gepersonaliseerd advies kost altijd geld. Energie experts kunnen individuele tarieven rekenen. Het is verstandig om diverse offertes te verkrijgen van professionele experts. Geef een duidelijke briefing. Zoek je uitsluitend hulp voor het isoleren, of wil je ook aan de slag met een warmtepomp? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of ga je het helemaal zelf doen? Wees zo exact mogelijk. Het vergelijken van de offertes kost je dan minder moeite.

 3. Voer de Woningcheck uit

  Het adviesgesprek is ingepland. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Doe vooraf de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via deze website krijg je een opsomming met duurzaamheidsmaatregelen die matchen met jouw situatie. Altijd met de prijzen en de voordelen qua terugverdienen. Dit is 100% kosteloos en is ideaal als startpunt voor je adviesgesprek met de energiecoach in Opende.

 4. Bekijk het energierapport nauwkeurig

  Een energieadviseurs bezoekt je aan huis en bekijkt welke mogelijk interessante maatregelen doeltreffend zijn. Binnen een paar dagen mailt hij een erkend energieplan inclusief de voorgestelde energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Aangaande deze energiemaatregelen bekijk je bijzonderheden als de investering, de besparing en de verwachte terugverdientijd. Eventueel kun je ervoor kiezen om het rapport persoonlijk door te nemen. Daarbij kan je inhoudelijk net wat meer informatie krijgen.

 5. Een vakbedrijf selecteren

  De energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Opende laten uitvoeren). De specialist kent alle opties op te besparen op gas en stroom. Voor het invullen van het energieplan moet je contact leggen met een aannemer. Vraag een prijs op bij isolatie-partijen en plaatselijke installateurs. Plan een afspraak bij je thuis in om de woning nog eens goed op te nemen. Indien gewenst kan je vragen of de adviseur hier ook bij is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn effectief voor mijn pand?

Check energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur Opende vergelijken

Dit maatwerkadvies energiebesparing moet worden opgesteld door een neutrale specialist. Het is nuttig om een energie-specialist rondom je woonplaats te selecteren. Ze zijn bekend met het type woning, en je hebt geen onnodig hoge reiskosten. In de bijgaande tabel tref je namen en adressen van professionele maatwerkadviseurs die een rapport kunnen opstellen voor woningen in de gemeente Westerkwartier. Kies enkel bedrijven en adviseurs met het BRL9500-02-certificaat. Gecertificeerde bedrijven vind je ook op platform.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Huizenlabel NoordBloemstraat 49831RSAduard
Bosman Duurzaam AdviesMarcus Buschstraat 899934GHDelfzijl
Vos EnergieHoofdweg West 459944EANieuwolda
Bureau 1232 B.V.Zernikepark 129747ANGroningen
EnergiePloegAtoomweg 6 b9743AKGroningen
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Opende

Uitgelichte bedrijven: meteen een afspraak maken

Wil je snel aan de slag? In de lijst hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Opende waar je meteen online een afspraak kunt inplannen. Klik op de button om direct aan de slag te gaan.

Informatie over de verschillende energiebesparende maatregelen

Veel consumenten willen graag hun energieverbruik beperken. Het is lastig waar je moet beginnen! Met name daarvoor is het maatwerkadvies bedacht. Het biedt een duidelijk plan met bespaarmogelijkheden, groot en klein. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? In het stuk hieronder delen we de aantrekkelijkste duurzame oplossingen voor je woonhuis. Bekijk tevens meer informatie over zonnepanelen kopen.

5 voordelen van een energiezuinige woning in Opende

 1. Een gunstigere energierekening: een forse besparing op de maandlasten.
 2. Een schoner milieu: je kunt jouw CO-2 uitstoot flink reduceren.
 3. Optimaliseer het binnenklimaat: geen tochtige woning meer.
 4. Verhoog je woningwaarde: potentiële kopers geven meer uit aan een huis met energielabel A.
 5. Beleef 24/7 een gezonde leefomgeving: geniet van een comfortabele luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Spouwmuur isoleren (klik voor meer over isolatie)€1660,00€330,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€5175,00€830,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€4735,00€510,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3340,00€185,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€405,00€49,50 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (meer tips) €1350,00€175,00 p/jaar
Kosten en opbrengsten van duurzaamheidsmaatregelen bij Nederlandse huizen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor concrete tips!

Bekijk beschikbare deskundigen en ga direct aan de slag

Energie besparen met woningisolatie

Ook minder stroom en gas verbruiken? Je huis isoleren in Opende is doorgaans een goed startpunt. Aan de hand van het isoleren van de muur, het dak, en vloer verlies je minder warmte in huis. Je profiteert van de goede effecten: je energiefactuur wordt flink minder, je hebt geen last meer van tocht in huis, je draagt bij aan het milieu, je beperkt het geluid van buiten en je huis is interessanter op de markt. Er zijn veel subsidies die beschikbaar zijn. Tip: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het verlaagde BTW-tarief (9]%) Hierdoor kun je rekenen op een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,00 per /m2): geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): directe reductie van de stookkosten.
 • Gevelisolatie (vanaf €96,50per /m2): voorkom warmteverlies via de gevel!
 • Bodemisolatie (vanaf €25,00per /m2): voorkomt vocht in huis en bestrijdt een muffe lucht in de woning.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €23,00per /m2): vereist geen onderhoud en is zeer kosteneffectief.
 • Isolatieglas (vanaf €117,50per /m2): HR++ glas heeft een hoge zonnewarmte-absorptie.

Energie besparen met de warmtepomp

De warmtepomp is een goede vervanger van de CV- of HR ketel. Het systeem gebruikt warmte van de buitenlucht, bodem of water. Dit maakt dat je flink minder gas gaat gebruiken. De keerzijde is dat je meer elektriciteit nodig hebt. Jouw stroom kan je genereren met een aantal zonnepanelen. Gedurende de zomermaanden heeft het systeem ook een koelende werking. Je kunt kiezen voor een zelfstandige full electric warmtepomp of een hybride model. Hieronder lees je meer informatie over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: is een stand-alone verwarmingsinstallatie en pompt warm tapwater door de woning. Een huis zal op deze manier geen gas meer verbruiken. All-electric is vrij prijzig, en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. Het is vooral geschikt voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Opende: een voordeliger systeem en kan goed functioneren in woningen met een slechtere isolatie. Werkt samen met de HR-combiketel. Het systeem kan jouw gasverbruik met 70% doen dalen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: duurzaam verwarmen en koelen zonder gas.
 • Lucht-water warmtepomp: bij een geschikt afgiftesysteem kan het de woning ook koelen.
 • Water-water warmtepomp: in staat om de woning in de zomer ook te koelen.
 • Bodem-water warmtepomp: een duur model doordat een grondboring noodzakelijk is.

Kies voor zonnepanelen

Via zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op. Zo draag je bij aan het milieu en je energierekening kan behoorlijk gaan dalen. Dankzij lokale subsidies, een gunstige BTW-regeling en/of een financiering middels groene leningen verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Bovendien maakt het je onafhankelijk van energieleveranciers zoals Eneco, GreenChoice, Essent, Engie, Budget Energie of Oxxio, Enegiedirect.nl, Vandebron, Powerpeers, Delta. Via de salderingsregeling kan je zelf geld verdienen aan je te veel opgewekte stroom.

 • Zonnepanelen hebben een steeds beter rendement. Een set met 10 zonnepanelen heeft een prijskaartje van ongeveer €5.450 en kent een terugverdientijd van zo’n 6 tot en met 8 jaar.
 • Er gelden een aantal randvoorwaarden: een schoon en vrij-toegankelijk dak met een ligging op het zuiden. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. Denk ook aan een stabiele constructie.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt kan je salderen (salderen/terugleveren aan je energieleverancier).
 • Goedkoop zonnepanelen in Opende laten monteren? Dan betaal je niet eens BTW.

Duurzaam warm tapwater met een zonneboiler

Een zonneboiler wordt gevormd door een geïntegreerde zonnecollector en een voorraadvat. Het gehele systeem is jouw bron voor al het warme tapwater om te douchen en te koken. Kortom: duurzaam en voordelig warm water genereren. Door het monteren van zo’n zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik voor warm water verwarmen. Voor centrale verwarming gebruik je vaak nog een hoog rendement ketel of warmtepomp. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en er zijn interessante ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een zonneboiler voor een familie (3,5 m2 / 150 liter vat) kost je circa €3.700 inclusief installatiewerk.
 • De zonneboilercombi kan ook woningen verwarmen (met lagetemperatuurverwarming).
 • De ruimte die je nodig hebt op het dak is zo’n 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (v.a. 50cm bij 100 cm).

Het voordeel van infraroodpanelen

Via elektrische infraroodpanelen kan een woning gericht verwarmd worden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de badkamer of jouw thuiswerkplek. De panelen verwarmen niet de lucht, maar specifiek mensen en objecten. De panelen geven een aangename stralingswarmte af. Voor bijverwarming zijn warmtepanelen meer dan geschikt. Er zijn genoeg voordelen te noemen: geen effect op de luchtcirculatie, heel beperkt energieverbruik, simpel zelf te installeren en ze kunnen mooi in je interieur verwerkt worden.

 • Infraroodverwarming kan je goed inzetten om lokaal te verwarmen.
 • Bij goede isolatie en aanschaf van voldoende panelen kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De aanschafprijzen van warmtepanelen zijn afhankelijk van grootte en het vermogen en liggen tussen de €235,00 – €400,00 per warmtepaneel.

Andere energiebespaartips die je snel kunt toepassen

In aanvulling op de genoemde energiebesparende maatregelen onderscheiden we nog een aantal energiebespaar adviezen in Opende. In het gedeelte hieronder tref je een weergave met doelgerichte en voordelige duurzame oplossingen die gemakkelijk toe te passen zijn.

 • Mechanische ventilatie: het verwarmen van vochtige vuile lucht is lastiger dan droge schone lucht.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): lagere stookkosten en altijd schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: verbruikt veel minder water dan een douchekop.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk te plaatsen en te verwijderen achter een radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft geen flikkeringen, wat het licht comfortabeler maakt.
 • Elektrisch koken: koken op een inductiekookplaat is efficiënt, veilig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig te bedienen en altijd inzicht in je verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: veel minder onkosten aan A+ label elektrische apparaten.

Verduurzamen met persoonlijk energieadvies in Opende!

Vraag naar het adviesgesprek en achterhaal hoe je jouw woning kunt verduurzamen

Energielabel Opende: wat is dit precies?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt allerlei maatregelen die eenvoudig te realiseren zijn om jouw woning energie-efficiënter te maken. Het advies geeft ook aan wat het woning energielabel van je pand is. Het woninglabel toont hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. In het meest gunstige geval krijg je energielabel A. Heb je op basis van het advies jouw huis laten verduurzamen? En gaat je huis verkocht worden of wil je kijken of je een lagere hypotheekrente kunt krijgen? Wij adviseren dan om de woning opnieuw te laten keuren. Een gediplomeerde energie inspecteur bekijk het huis en checkt de noodzakelijke hoeveelheid gas en elektriciteit voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De labels zijn onder te verdelen in energielabel A++++, A of een juist B (redelijk zuinig) tot G (zeer onzuinig).

 • Het label duidt aan hoe energiezuinig een woning is.
 • Dit huislabel is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een perfect energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde. In sommige gevallen is er zelfs een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente mogelijk.

Ontdek beschikbare subsidies in Opende

Alle huizen in Provincie Groningen moeten een stuk duurzamer worden en uiteindelijk los van het gas komen. De overheid biedt verschillende (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Wil je jouw huis verduurzamen met subsidie? Dan is het maatwerkadvies een vereiste. In het gedeelte hieronder delen we praktische informatie over de meest actuele subsidieregelingen duurzame energie in Opende.

 • Subsidie isolatie: bij 2 maatregelen ontvang je max. 30% terug voor isolatie van wanden, ramen, gevel, vloer, (spouw)muur.
 • Voor de arbeid die komt kijken bij isolatie is er een verlaagd BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): geschikt voor een zonneboiler, aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp in mei 2024.
 • Met betrekking tot zonnepanelen vervalt de BTW volledig.
 • Het energieloket gemeente Westerkwartier heeft mogelijk zelf ook nog een aantal regionale subsidie-middelen of aantrekkelijke energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Westerkwartier vind je overzichtelijk alle opties op een rijtje.

Energiebespaarlening Opende vergelijken in mei 2024

De meest handige manier om verduurzamingsmaatregelen uit te laten voeren is door het inzetten van spaargeld. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan kan je het benodigde bedrag lenen. Er zijn verschillende duurzame leningen mogelijk. We lichten de groene leningen graag verder toe (ook te gebruiken voor huizen in o.a. Sebaldeburen, Lutjegast en Doezum).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige manier waarmee huizeneigenaren en Verenigingen van Eigenaars de woning meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. spouwmuurisolatie, zonnepanelen, dakisolatie, vloerisolatie, warmtepompen, gevelisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: met een maximaal leenplafond van €25.000 voor woningeigenaren die niet in aanmerking komen voor reguliere financiering.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale financiering die gekoppeld is aan het gebouw, en niet aan de persoon (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: een speciale lening voor restauraties (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Westerkwartier.
 • Verhoog je eigen hypotheek: je kunt een stukje extra hypotheek krijgen bij verduurzamingsplannen.

FAQ: vragen en antwoorden over energie besparen in Opende

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Opende?

Het energie maatwerkadvies Opende is een concept plan inclusief suggesties voor het verduurzamen van je woonhuis uit de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn vloerisolatie, HR++ glas, het vervangen van de CV-ketel voor een warmtepomp of het opwekken van eigen stroom met zonnepanelen. Het adviesplan komt per maatregel met de verwachte kosten en hoe lang het duurt tot je het terugverdiend hebt. Het persoonlijk energieadvies is relevant voor huizeneigenaren die willen verduurzamen en een subsidie nodig hebben.

Moet ik verplicht het energierapport hebben?

Ja, een actueel maatwerkadvies is noodzakelijk bij elke duurzaamheidssubsidie aanvraag. Wil je jouw huis verder isoleren met subsidie, of is de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) relevanter voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het plaatselijke warmtenet? Dan is dit concept plan vereist. Zonder maatwerkadvies kan je geen subsidie krijgen. Ga je verduurzamen met een groene lening of met wat eigen spaarmiddelen. Ook dan bevelen wij het maatwerkadvies aan. Het toont aan welke aanbevelingen jouw energieverbruik doen dalen. Door middel van dit rapport kan je vervolgens zelf relevante bedrijven inschakelen.

Hoe duur is een energiebesparingsrapport?

De gemiddelde kosten van een advies op maat hebben te maken met het type huis, de gebruiksoppervlakte (m2) en de adviseur die je kiest. Het tarief komt uit tussen de €240,00 tot en met €290,00. Voor een normale tussenwoning betaal je ongeveer €250,00. Het is verstandig om offertes van professionele (BRL9500-02) energieadviseurs in Opende te vergelijken.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, de Vereniging van Eigenaren (VvE) mag namens de leden een maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Op deze manier kan men als vereniging CO2 besparende maatregelen inkopen. Hiervoor kan men ook aanspraak maken op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiecoach / deskundige zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het onderzoeksbureau vraagt bewoners naar het wensenlijstje om het gebouw energiezuinig te krijgen. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestaties van de woonruimtes. In het rapport vinden de eigenaren ook de geschatte prijzen en de totale terugverdientijd.

Wat betekent maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als ondernemer wil je alles weten over hoe jij de energieprestaties van je kantoor of bedrijfspand kunt verfijnen. Het speciale energieprestatieadvies (EPA) is een waardevol EPA-maatwerkadvies in Opende voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw plan gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfspand of kantoor Een versterkte energieprestatie zorgt voor een lagere maandafrekening, een verbeterd werkcomfort, een beperkte milieubelasting en een groener imago. De NTA 8800 is nieuwe methode om energieprestatie van gebouwen in kaart te brengen. De betekenis van de Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een populaire zakelijke subsidieregeling waarmee je als gebouweigenaar een premie kunt ontvangen voor het energieadvies voor bedrijven en het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen. ZIe ook RVO.nl om dit aan te vragen.

Plaats een reactie