Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Marum

Wil je de kosten afbouwen van je energierekening? Het is niet altijd duidelijk waar je het beste kunt beginnen. Ga ik eerst mijn woning isoleren, een nieuwe warmtepomp uitkiezen of kan ik het beste beginnen met zonnepanelen? Het persoonlijke Energiebesparing Maatwerkadvies Marum kan je hierbij verder helpen. Een energieadviseur maakt een afspraak voor een maatwerkadvies en omschrijft waar de kansen liggen. Het energierapport is concreet en vertelt welke investeringen een energiebesparing realiseren en het comfort verhogen. In het maatwerkrapport check je uitvoerig de initiële investering en het rendement van de uitgezochte woningaanpassingen. Het energieplan is geschikt voor Nederlandse particuliere huiseigenaren en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Het maatwerkadvies geeft inzicht in welke maatregelen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een gekwalificeerde duurzaamheidsadviseur komt vakkundig jouw woning opnemen.
 • Hij verstrekt een maatwerkadvies met alle maatregelen die waardevol zijn voor jouw woning.
 • Voorbeelden zijn: infraroodpanelen, woningisolatie, zonneboiler laten plaatsen, zonnepanelen installeren, warmtepomp plaatsen.
 • Per keuze vind je de minimale prijzen, wat de effecten zijn en de totale terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het plan neem je zelf contact op met bedrijven uit de regio.
 • Deze maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 verplicht voor woningeigenaren in Marum die duurzame investeringen willen uitvoeren en dit deels willen financieren met een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-marum

Energieadvies: aan de slag met je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een unieke inspectie en adviestool voor private panden en zakelijke gebouwen dat een compleet advies geeft om het energieverbruik te minderen en daarmee de energiekosten te reduceren In dit rapport wordt zorgvuldig vermeld welke energiebesparingsmaatregelen je kunt nemen, wat de kosten zijn, en hoeveel je door de jaren heen kunt besparen. Binnen dit advies kun je maatregelen laten uitvoeren zoals HR++ glas, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepomp, infraroodpanelen, dakisolatie. Je regelt het supersnel. Een maatwerkadviseur bezoek je thuis om je persoonlijke wensen door te nemen. Deze expert neemt de woning op en zoekt uit welke energiebesparingsmaatregelen een meerwaarde zijn. Hij schrijft een rapport met een lijst met verduurzamingsmaatregelen. De adviseur geeft je ook een verwachting van de totale investeringskosten met daarbij de terugverdientijd en effecten. Disclaimer: Elke maatwerkadviseur is onpartijdig en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het advies bevat ook andere belangrijke info zoals het energielabel.

Belangrijk: Ga je je woning isoleren, en wil je gebruik maken van een van de lopende subsidies. Het is dan essentieel om een maatwerk energiebesparingsadvies te regelen. Dit rapport moet zijn geschreven door een gekwalificeerde expert. Vakbekwame en onafhankelijke energieadviseurs zijn vindbaar op de site centraalregistertechniek.nl. Check altijd of de expert het BRL9500 certificaat in bezit heeft.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Marum (mei 2024)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie om duurzame producten aan te schaffen? Dan is maatwerkadvies noodzakelijk! Het rapport geeft een schema met innovatieve vergroeningsmaatregelen die haalbaar zijn voor jouw huis. Bijvoorbeeld het plaatsen van HR++ beglazing, het isoleren van buitengevels met PUR en het gebruik van een zonneboiler. In de volgende alinea bieden we inzicht in de te nemen stappen.

5-stappenplan voor het aanvragen van een energierapport

 1. Maatwerk adviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport moet je verplicht laten opstellen door een gekwalificeerde maatwerkadviseur. Gediplomeerde vakmensen zijn vindbaar op het Centraal Register Techniek en natuurlijk via onze eigen site. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Belangrijk: ga in zee met een adviesclub met een BRL9500-02-certificaat.

 2. Doe een offerte aanvraag

  Voor een gepersonaliseerd advies moet je betalen. Adviesbureaus mogen zelf hun prijs bepalen. Het is nuttig om meerdere offertes te ontvangen van objectieve vakmensen. Geef je behoeften duidelijk aan. Zoek je uitsluitend hulp voor het isoleren, of wil je misschien ook aan de slag met een warmtepomp? Wil je hulp bij het uitvoeren van het plan, of wil je dit zelf doen? Geef zoveel informatie als mogelijk. Offertes vergelijken wordt dan een stuk eenvoudiger.

 3. Woningcheck uitvoeren

  De afspraak is vastgelegd? Zorg dat je goed bent voorbereid. Doe vooraf de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken krijg je een opsomming met potentiële maatregelen die mogelijk interessant zijn. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens een adviesgesprek met de energiecoach in Marum.

 4. Neem het energierapport door

  Het adviesbedrijf loopt door de woning en inspecteert welke opties aansluiten bij jouw wensen. Op basis van zijn bevindingen stuurt hij een erkend energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw woning. Voor de specifieke energiemaatregelen check je bijzonderheden als het financiële plaatje, de jaarlijkse besparing en de terugverdientijd. Je kunt een afspraak maken om het rapport door te nemen. Bij deze afspraak kan je extra vragen stellen.

 5. Vakbedrijven inschakelen

  Een energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Marum laten uitvoeren). Deze deskundige kent alle opties op te besparen op gas en stroom. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren moet je contact leggen met een aannemer. Neem contact op met meerdere isolatiebedrijven en regionale installatiebedrijven. Laat ze thuis langskomen om je woning te bekijken en op te meten. Indien gewenst kan je vragen of de energie expert jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn interessant voor jouw pand?

Contacteer energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur Marum vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing wordt altijd opgesteld door een deskundige energieadviseur. Het is nuttig om een energieadviseur uit jouw eigen regio te contacteren. Ze hebben doorgaans een goede kijk op de woningmarkt, en je hebt ook minder hoge reiskosten. Hieronder behandelen we adresgegevens van mogelijke energie specialisten die een rapport kunnen opstellen voor woningen in de gemeente Westerkwartier. Kies enkel bedrijven en adviseurs met een BRL9500-02-keurmerk. Veel bedrijven kun je ook vinden via de website van Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Fonck Duurzaam GebouwadviesWillem Dreeslaan 319363ETMarum
SF Project B.V.Welheugte 129403GGAssen
EnergielabelsimpelKerspellaan 39406LWAssen
Integra Bouwadvies B.V.Hoge Traan 229351VVLeek
E-surface B.V.Hoge Traan 22 d9351VVLeek
Tabel met energieadvies bedrijven uit de buurt van Marum

Uitgelichte adviseurs: meteen een afspraak maken

Direct in contact komen met een adviseur? In de lijst hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Marum met een handig online aanvraagformulier. Klik op de knop om jouw aanvraag meteen te starten.

Complete lijst met alle energiebesparende maatregelen

Veel huiseigenaren willen minder energie gebruiken. Maar hoe kun je daarmee starten? Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies ontworpen. Er wordt een compleet plan opgesteld met de diverse geschikte bespaarmogelijkheden. Maar waar moet ik dan aan denken? Hieronder behandelen we de meest geschikte duurzaamheidsmaatregelen voor je pand. Bekijk tevens meer informatie over zonnepanelen opbrengst.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in Marum

 1. Beperk de energiefactuur: minimaliseer jouw kosten voor energie.
 2. Draag bij aan een beter klimaat: je verkleint jouw CO-2 uitstoot.
 3. Een heerlijk binnenklimaat: minder tocht en kou.
 4. Verhoog je woningwaarde: huizen met energielabel A zijn gewild.
 5. Altijd een gezonde leefomgeving: slapen in een geweldige luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isoleren van dak (bekijk hier meer info)€4650,00€495,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6885,00€630,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€4730,00€540,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€2905,00€175,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€335,00€43,00 p/jaar
Waterbesparende douchekop (bekijk meer tips) €30,00€29,50 p/jaar
Kosten en opbrengsten van diverse energiebesparende maatregelen bij reguliere woningen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor doelgerichte verduurzaming!

Zoek beschikbare adviseurs en ga direct aan de slag

Snel besparen met woningisolatie

Meteen een lagere energienota? Je huis isoleren in Marum is dan eigenlijk de basis. Door middel van het isoleren van glas, daken, muren en vloeren verlies je minder warmte in huis. Isolatie is ontzettend belangrijk: je kunt direct besparen op de energiekosten, het is aangenaam warm in huis, het is duurzaam, je hebt minder last van lawaai van de straat en de woningwaarde neemt toe. Er zijn verscheidene subsidies die beschikbaar zijn. Tip: voor de arbeid voor isolatie geldt het laag BTW-tarief (9%) Zodoende is de terugverdientijd optimaal.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,00 per /m2): geeft een gemiddelde besparing van 10% tot 20%.
 • Dakisolatie (vanaf €43,00per /m2): verbetert de luchtdichtheid van het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €96,50per /m2): uitstekende isolatielaag voor behoud van warmte.
 • Bodemisolatie (vanaf €26,50per /m2): voorkomt aantasting van houten vloerdelen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €18,00per /m2): interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd.
 • Isolatieglas (vanaf €126,50per /m2): geen condens aan binnenkant van het glas met HR++ glas.

Energie besparen met de warmtepomp

De warmtepomp is een goede vervanger van de HR-ketel op gas. Het pakt warmte van de lucht of grondwater. Op die manier kan je helemaal van het gas af. Houd er rekening mee dat je wel meer elektriciteit gaat gebruiken. Jouw stroom kan jij eventueel verkrijgen middels zonnepanelen. In de zomer is de warmtepomp ook in staat om te koelen. Je kunt kiezen voor een zelfstandige full electric warmtepomp of een hybride warmtepomp. In het blokje hieronder behandelen we handige info over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor verwarming van je huis en verhit al je tapwater. Je kunt dan echt een nul op de meter woning realiseren. Deze stand-alone installatie is redelijk prijzig en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. In nieuwbouwwoningen wordt het meer en meer gebruikt.
 • Hybride warmtepomp Marum: betaalbaar en zeer geschikt voor oudere en minder geïsoleerde woningen. De HR-combiketel kan bijspringen op koude dagen. Je verbruikt iets meer stroom, maar je gasverbruik kan met 70% omlaag.
 • Lucht-lucht warmtepomp: relatief eenvoudig te plaatsen systeem met hoog rendement.
 • Lucht-water warmtepomp: veelzijdig systeem voor zowel warm water als centrale verwarming.
 • Water-water warmtepomp: er is geen extra afvoerpijp of rookgaskanaal nodig.
 • Bodem-water warmtepomp: werkt met 2 (warmte/koude) warmtebronnen in de grond.

Laat nieuwe zonnepanelen installeren

Met zonnepanelen ben je jouw eigen energieleverancier, en wek je zelf groene stroom op. Het is een verantwoorde, groene investering en je betaalt veel minder voor de energie. Door te informeren naar de subsidies, een 0% BTW-tarief en/of eventueel een gunstige groene lening heb je een zeer korte terugverdientijd. Bovendien maakt het je onafhankelijk van energieleveranciers zoals Engie, Essent, Vattenfall, Eneco, Budget Energie of Powerpeers, Delta, Vandebron, United Consumers, Enegiedirect.nl. Door te salderen is het heel rendabel om stroom terug te leveren aan het net.

 • Zonnepanelen zijn voor veel huishoudens financieel haalbaar. Een systeem met 10 panelen heb je – inclusief montage – al vanaf €5.650 en kent een terugverdientijd van zo’n 6 tot 8 jaar.
 • Er zijn een aantal criteria: het dak heeft voldoende ruimte met een focus op het zuiden. Vermijd zoveel mogelijk schaduw. Daarbij is een stevige dakconstructie ook nodig.
 • De zonnestroom die je over hebt kan worden teruggeleverd (salderen) aan je stroomleverancier.
 • Interesse in zonnepanelen in Marum laten monteren? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Het voordeel van een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit één of meer zonnecollectoren op het dak en een voorraadvat. De zonneboiler maakt veel warm tapwater mogelijk voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Dankzij de aanleg van een zonneboiler realiseer jij een besparing van wel 50% van het gasverbruik om warm water te produceren. Je gebruikt het in combinatie met een HR-ketel of warmtepomp. Een vergunning hoef je niet te regelen en je kunt een royale ISDE subsidie krijgen.

 • Een standaard zonneboiler voor een doorsnee woning (vat met 150 liter) is er al voor €3.000 (met montage).
 • Een zonneboilercombi staat ook in voor de verwarming van je woning.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is zo’n 2,5 m2 tot 4 m2.
 • Je hebt ook ruimte nodig voor het buffervat (gemiddeld 65 cm bij 145 cm).

Duurzame verwarming met infraroodpanelen

Met elektrische infraroodpanelen kan je snel een specifieke ruimte warm krijgen. Zoals bijv. de badkamer of jouw thuiswerkplek. Het systeem verwarmt niet de lucht (zoals radiatoren doen). De heerlijke stralingswarmte is erg aangenaam. Als bijverwarming doen warmtepanelen het erg goed. Belangrijke voordelen zijn: ongewenste luchtcirculatie wordt tegengehouden, een zeer interessant energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en ze hebben een tijdloze uitstraling.

 • Infraroodverwarming heeft direct en heel plaatselijk warmte af.
 • Bij zeer goede isolatiewaarden kan IR-verwarming zelfs de reguliere verwarming vervangen.
 • De tarieven van warmtepanelen komen uit tussen de €150,00 tot €425,00 per infraroodpaneel.

Welke energiebespaartips zijn er nog meer?

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen onderscheiden we nog een aantal energiebespaar adviezen in Marum. Onderstaand doorzoek je een lijstje met handige en voordelige duurzaamheidsmaatregelen die vrij makkelijk zijn toe te passen.

 • Mechanische ventilatie: bespaar energie door voldoende frisse buitenlucht binnen te halen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): lagere stookkosten en altijd schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: bespaar op waterkosten en op de energierekening.
 • Radiatorfolie: warmte reflecteert de kamer in en gaat niet verloren.
 • LED-lampen: LED-verlichting is veel duurzamer dan gloeilampen en kunnen tot wel 50.000 uur meegaan.
 • Elektrisch koken: energiezuinig en comfortabel koken op een inductiekookplaat
 • Slimme thermostaat: eenvoudig warmteverspilling tegengaan.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: langer levensduur van apparaten met A+ label.

Meteen een persoonlijk energieadvies in Marum!

Plan een adviesgesprek in en kom erachter hoe je kunt besparen op de energiekosten

Energielabel Marum: Ontdek het energielabel van jouw woning

Het maatwerkadvies voor energiebesparing beslaat investeringen die jij kan laten uitvoeren om jouw woning energiezuiniger te maken. Het adviesrapport geeft ook aan wat wat het actuele woning energielabel is. Het woninglabel geeft aan hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. Gunstige labels zijn energielabel A, B en C. Heb je nadien (na de inspectie) het huis opnieuw verduurzaamd? Of ga je jouw woning verhuren of verkopen of wil jij de hypotheekrente graag oversluiten? Wij adviseren dan om het energielabel wederom te calculeren. Een speciale energie inspecteur analyseert de woning en checkt de maximaal benodigde gas en elektriciteit voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Op basis hiervan krijg je een score, bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label laat kopers en huurders zien hoe zuinig een huis is.
 • Dit label is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Een actueel energielabel beïnvloed de woningwaarde positief. Je kunt dan ook informeren naar een betere hypotheekrente (duurzaamheidskorting).

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in Marum

Bestaande woningen in Provincie Groningen moeten duurzamer worden en uiteindelijk verwarmd worden zonder gas. Voor huiseigenaren zijn er unieke (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Direct aan de slag met een subsidie? In dat geval stelt de overheid het maatwerkadvies verplicht. Onderstaand onderzoek je actuele informatie de voordelige subsidieregelingen duurzame energie in Marum.

 • Subsidie voor isoleren: je hoeft zo nog maar 2/3 zelf te betalen voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan wanden, dak, (spouw)muur, ramen, gevel.
 • Voor de arbeidskosten voor woningisolatie is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in mei 2024.
 • Voor het aanschaffen van zonnepanelen betaal je zelfs helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Westerkwartier heeft mogelijk zelf ook nog een aantal regionale subsidie opties en/of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Westerkwartier kun je alle financiële regelingen vinden.

Energiebespaarlening Marum afsluiten in mei 2024

De meest gunstige manier om verduurzamingsmaatregelen te treffen is door het inzetten van spaargeld. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? Dan kan je geld lenen. Iedere woningbezitter kan een duurzame lening afsluiten. In het stukje hieronder vind je meer info (ook voor andere regio’s zoals Midwolde, Nuis en Tolbert).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige annuïteitenlening waarmee eigenaar-bewoners hun woning kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboilers, gevelisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: lening van maximaal €25.000 voor mensen met een woning die geen ‘gewone’ duurzaamheidslening kunnen afsluiten.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een groene lening die hoort en blijft bij de woning (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: een speciale lening voor restauraties (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Westerkwartier.
 • Je eigen hypotheek ophogen: je kunt een stukje extra hypotheek krijgen bij verduurzamingsplannen.

Veelgestelde vragen over energie besparen in Marum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Marum?

Een energie maatwerkadvies Marum is een plan met daarin concrete maatregelen voor de vergroening van je pand die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn vloerisolatie, HR++ glas, het plaatsen van een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Het plan komt per maatregel met de minimale prijzen en hoe lang het duurt tot je het terugverdiend hebt. Een persoonlijk energieadvies is aantrekkelijk voor particuliere woningeigenaren die willen vergroenen en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Is een energierapport ook verplicht?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht op het moment dat je gebruik wil maken van een duurzaamheidssubsidie. Wil je isoleren met subsidie, of is de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) relevanter voor een warmtepomp of aansluiting op het lokale warmtenet? In die situatie is dit adviesplan onmisbaar. Zonder maatwerkadvies kom je niet in aanmerking voor een subsidie. Wil je duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren met een groene lening of met spaargelden? Ook in dat geval is het maatwerkadvies de moeite waard. Het is concreet en vertelt welke keuzes de meeste besparing opleveren. Aan de hand van dit plan kan je gespecialiseerde bedrijven inschakelen.

Wat zijn de verwachte kosten van een energiebesparingsrapport?

De feitelijke kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van huistype, de oppervlakte van de woning en de gekozen energieadviseur. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €200,00 tot en met €305,00. Voor een gemiddelde woning betaal je om en nabij de €270,00. Het is nuttig om offertes van ervaren (BRL9500-02) energieadviseurs in Marum te bekijken.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, je Vereniging van Eigenaren (VvE) kan gezamenlijk met de leden het maatwerkadvies energiebesparing inplannen. Via de regeling kunnen alle appartementseigenaren samen CO-2 besparende maatregelen inplannen. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De expert zal het hele gebouw opnemen. Het inspectiebureau inventariseert bij de bewoners de wensen en behoeftes om het gebouw duurzamer te maken. De VvE krijgt de aanbevelingen in het energieadvies voor de energieprestaties van het pand. In het rapport vinden de eigenaren ook de verwachte kosten en de terugverdientijd.

Zijn er ook opties voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als ondernemer ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van een kantoor, bedrijfsgebouw of pand kunt versterken. Het welbekende energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in Marum voor bedrijfsobjecten. Het utiliteitsbouw energierapport gaat dieper in op de bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte Een hogere energieprestatie leidt tot lagere maandelijkse energielasten, een prettige omgeving om in te werken, een beperkte milieubelasting en een milieubewust imago. De NTA 8800 is nieuwe rekenmethode voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een gunstige zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en voor de realisatie van de duurzaamheidsmaatregelen. Ga naar RVO.nl voor aanvullende details.

Plaats een reactie