Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Marken

Wil jij de kosten verlagen van je energierekening? Er zijn veel opties, waar begin in? Kan ik het beste eerst isoleren, een warmtepomp in de woning plaatsen of hebben zonnepanelen de meeste urgentie. Het erkende Energiebesparing Maatwerkadvies Marken biedt uitkomst! Een energieadviseur komt thuis langs voor de maatwerk-inspectie en zoekt uit wat de mogelijkheden zijn. Het energieplan laat woningeigenaren zien welke alternatieven een toegevoegde waarde zijn voor je woning en en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In het plan delen ze uitgebreid de kosten en de terugverdientijd van de diverse energiebesparende maatregelen. Het plan is aan te raden voor Nederlandse particuliere woningbezitters en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Een maatwerkadvies geeft inzicht in welke duurzame investeringen jouw woning energie-efficiënter kunnen maken.
 • Een erkende duurzaamheidsadviseur inspecteert de woning voor een goed uitgangspunt.
 • Hij komt met een maatwerkadvies met alle potentiële maatregelen die goed uitvoerbaar zijn.
 • Zoals o.a.: zonnepanelen installeren, ventileren met WTW, woningisolatie, warmtepomp plaatsen, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per duurzaamheidsmaatregel vind je de verwachte prijzen, hoeveel je bespaart en de geschatte terugverdientijd.
 • Voor het uitvoeren van de werkzaamheden neem je zelf contact op met bedrijven uit de regio.
 • Een uniek maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een must vanaf 2023 voor woningeigenaren in Marken die het huis willen verduurzamen en daarvoor een subsidie willen aanvragen.
maatwerkadvies-energiebesparing-marken

Energieadvies: help mij besparen op de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een energiebesparingsadvies voor bedrijven en particulieren dat maatregelen biedt om een pand energiezuiniger te worden en zo de energienota te verlagen. In dit rapport wordt gedetailleerd weergegeven welke maatregelen interessant zijn, wat het kost, en binnen hoeveel jaar je het terugverdient. In dat geval kun je kiezen voor maatregelen zoals bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, infraroodpanelen, warmtepomp, HR++ glas. Het aanvragen is heel gemakkelijk. Een energieadviseur neem contact op om met jouw samen een plan te schrijven. Deze expert bekijkt grondig de hele woning en weet welke energiebesparingsmaatregelen goed realiseerbaar zijn. Hij genereert een digitaal rapport met een opsomming van alle duurzaamheidsmaatregelen. De adviseur geeft je ook een begroting van de kosten en de besparing. Let op: Elke maatwerkadviseur is onpartijdig en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het adviesplan biedt meestal ook het energielabel, inclusief onderbouwing.

Ter verduidelijking: Wil je jouw woning verduurzamen, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies blijft verplicht! De woning-analyse moet gedaan worden door een onafhankelijke energieadviseur. Deskundige en neutrale energieadviseurs bekijk je op de website centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat is een teken van deskundigheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Marken (mei 2024)

Wil jij een subsidie aanvragen voor het vergroenen van jouw pand? Dan is maatwerkadvies noodzakelijk! Het adviesplan bevat een weergaven van innovatieve duurzaamheidsmaatregelen die toepasbaar zijn op jouw huis. Je kunt denken aan toepassen van HR++ glas, het verbeteren van buitengevelisolatie of het laten leggen van zonnepanelen of een zonneboiler. Hierna bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

In 5 stappen je energierapport aanvragen

 1. Zoek een energieadviseurs

  Het maatwerkrapport laat je altijd opmaken door een objectieve maatwerk adviseur. Betrouwbare energie specialisten kan je vergelijken op Centraal Register Techniek en natuurlijk via onze eigen site. Vraag ook eens rond in je eigen kenniskring. Let op: probeer te zoeken naar een adviesbedrijf die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes aanvragen en bekijken

  Het kost geld om een gepersonaliseerd advies te krijgen. Energie specialisten mogen zelf hun prijs bepalen. Het is goed om 2 of 3 offertes te zoeken van deskundige energie experts. Geef je verwachtingen vooraf aan. Zoek je specifiek advies voor woningisolatie, of wil je ook advies voor het plaatsen van een warmtepomp? Wil jij alles gaan uitbesteden, of doe je dit zelfstandig? Geef zoveel details als mogelijk. De prijsopgaven van adviseurs vergelijken zal dan makkelijker worden.

 3. Bereid je voor met de woningcheck

  De afspraak is vastgelegd? Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Doe vooraf de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl ontdek je een advies met verduurzamingsmaatregelen die mogelijk geschikt zijn. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens het adviesgesprek met de energiecoach in Marken.

 4. Raadpleeg het energierapport

  Een adviseur komt op locatie en onderbouwt welke groene maatregelen hun doel goed bereiken. Niet veel later verkrijg je een goed energieplan met de meest gunstige energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Per energiemaatregel check je kenmerken zoals de geraamde kosten, de jaarlijkse opbrengsten en de verwachte terugverdientijd. Je neemt samen met de maatwerkadviseur het rapport door. Daarbij kan je natuurlijk al jouw vragen afvuren.

 5. Vakbedrijven zoeken

  De energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Marken laten uitvoeren). Deze erkende vakman vertelt hoe je kunt besparen op gas en stroom. Maar voor de uitwerking van het plan moet je zelf een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Neem contact op met meerdere isolatiebedrijven en erkende installateurs. Vraag of ze langskomen voor een uitgebreide inspectie. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of de energie specialist hier ook bij is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aantrekkelijk voor je huis?

Zoek energieadviseurs en begin vandaag nog met verduurzamen!

Energieadviseur Marken vergelijken

Dit maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten uitvoeren door een erkende energie specialist. Het is wijs om een adviseur uit jouw eigen regio te zoeken Ze kennen het type woning, en de lijntjes zijn vaak net wat korter. In de onderstaande tabel doorzoek je namen en adressen van professionele energie experts die werkzaam zijn binnen de gemeente Waterland. Let goed op de aanwezigheid van het BRL9500-02-certificaat (EPA-certificering). Voor meer adressen zie ook het platform Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
J.C.M. Rijkenberg Beheer B.V.Schoener 671132GJVolendam
123 Energieprestatie Advies en LabelsPopulierenlaan 41161SPZwanenburg
Veenpark Vastgoed Advies B.V.Amsterdamseweg 409 A1181BPAmstelveen
Stadsbeheer B.V.Stammerhove 31112VADiemen
Fokke Green SolutionsOranjeplantsoen 241111CDDiemen
Tabel met energieadvies bedrijven in de buurt van Marken

Uitgelichte energie adviseurs: meteen online aanvragen

Direct in contact komen met een adviseur? Hieronder tref je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Marken die direct tot je beschikking zijn. Kies een van de uitgelichte bedrijven om direct aan de slag te gaan.

Complete lijst met alle energiebesparende maatregelen

Veel huiseigenaren willen beginnen met energie besparen. Maar hoe kun je daarmee starten? Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies bedoeld. Het geeft je een inkijkje in verschillende bespaarmogelijkheden. Hoe ziet dit er precies uit? In het stuk hieronder check je de belangrijkste verduurzamingsmaatregelen voor je woonhuis. Of klik door voor meer informatie over warmtepomp.

Belangrijkste voordelen van een energiezuinige woning in Marken

 1. Een gunstige energienota: je maandlasten gaan meteen omlaag.
 2. Een milieubewuste keuze: je kunt jouw CO-2 uitstoot flink reduceren.
 3. Verbeter je binnenklimaat: profiteer van warme luchtcirculatie en weinig tocht.
 4. Verhoog je woningwaarde: een woning met Energielabel A is meer waard.
 5. Altijd een gezonde leefomgeving: in huis altijd een goede luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Bodemisolatie (meer over woningisolatie)€1760,00€110,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6440,00€610,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€5075,00€485,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €3100,00€180,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€410,00€40,00 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (meer tips bekijken) €1000,00€180,00 p/jaar
Kosten en rendement van energiebesparende maatregelen bij reguliere huizen (+/- 100 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor doelgerichte verduurzaming!

Bekijk maatwerkadviseurs en start vandaag nog

Energie besparen met woningisolatie

Je energierekening naar beneden brengen? Een huis isoleren in Marken is doorgaans een goed startpunt. Door middel van het isoleren van de gevels, het dak, de vloer en de ramen kan de woning de warmte beter vasthouden. Isolatie is ontzettend belangrijk: je bespaart op de maandelijkse energiekosten, het is aangenaam warm in huis, je gebruikt minder fossiele energie, je hebt minder last van geluidsoverlast en je woning zal stijgen in waarde. Er zijn verscheidene subsidies waarvoor jij je kunt aanmelden. Disclaimer: voor de arbeidskosten rondom isoleren geldt het lage BTW-tarief (9%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,50 per /m2): het voorkomt warmteverlies bij de vloer van de woning.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): houd ook de hitte buiten in de zomer.
 • Gevelisolatie (vanaf €97,00per /m2): op vrijwel elke woning toepasbaar, direct resultaat.
 • Bodemisolatie (vanaf €22,50per /m2): bescherming tegen vocht verlengt de levensduur van de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €29,50per /m2): perfect voor huizen gebouwd tussen 1920 tot 1975.
 • Isolatieglas (vanaf €116,50per /m2): HR++ glas bespaart energie, werkt geluiddempend en is inbraakwerend.

Gas besparen dankzij een warmtepomp

De warmtepomp is een duurzame vervanger voor de traditionele CV-ketel. Het systeem gebruikt warmte van de buitenlucht, bodem of water. De kosten voor gas nemen hierdoor aanzienlijk af. Een warmtepomp zorgt wel voor een hoger elektriciteitsverbruik. De aanvullende stroom kan je halen uit een aantal zonnepanelen. In de hete maanden kan het jouw woning ook koelen. Globaal gezien zijn er 2 types: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride systeem. Onderstaand noemen we extra details over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: wordt geïnstalleerd als volledige verwarming en kan ook het tapwater verwarmen. Een huis zal op deze manier geen gas meer verbruiken. Het heeft ook een nadeel: het is vrij duur en je woning moet voldoen aan strenge isolatiewaarden. In nieuwbouwwoningen wordt het meer en meer gebruikt.
 • Hybride warmtepomp Marken: een prima te betalen installatie en wordt met name toegepast in huizen met een matige isolatie. De HR-combiketel kan bijspringen op koude dagen. Je kunt hiermee tot wel 70% gas gaan besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: snel geïnstalleerd en ook de mogelijkheid te koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: milieuvriendelijk omdat ze geen schadelijke stoffen uitstoten.
 • Water-water warmtepomp: in staat om de woning in de zomer ook te koelen.
 • Bodem-water warmtepomp: een zeer efficiënt systeem dat werkt op basis van bodembron.

Kies voor zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Een duurzame keuze en je stroomkosten worden aanzienlijk voordeliger. Door te informeren naar de subsidies, een gunstige BTW-regeling en/of een interessant rentetarief van een groene lening heb je een zeer korte terugverdientijd. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Budget Energie, Essent, Eneco, Engie, GreenChoice & Vandebron, Enegiedirect.nl, Delta, Powerpeers, Oxxio. Door de salderingsmaatregel is het heel gunstig om stroom terug te leveren.

 • Zonnepanelen kun je met extra voordeel inkopen. Een zonnepanelensysteem met 10 panelen is al te plaatsen voor €5.550 en verdien je terug in zo’n 6 tot 7 jaar.
 • Er zijn een aantal criteria: er moet voldoende ruimte op het dak zijn met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Zorg dat de panelen niet in de schaduw liggen Denk ook aan een stabiele constructie.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Interesse in zonnepanelen in Marken bestellen? Dan betaal je geen BTW.

Duurzaam warm tapwater met een zonneboiler

Een zonneboiler installatie wordt gekenmerkt door één of meer zonnecollectoren op het dak een een opslagvat voor het warme tapwater. Het verwarmingssysteem maakt veel warm tapwater mogelijk voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Daarvoor gebruikt het de energie van de zon. Door het monteren van zo’n zonneboiler bespaar je zo’n 50% van je gasverbruik (voor het opwekken van warm water). Je gebruikt het in combinatie met een gasgestookte ketel of warmtepomp. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en er zijn aantrekkelijke ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een zonneboiler voor basis-gebruik (vat met 200 liter) kost je circa €3.300 (incl. plaatsing).
 • Een zonneboilercombi kan ook je huis verwarmen.
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is om en nabij de 2 m2 tot 3 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (diameter van 40 tot 80 cm).

Alternatieve infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen verwarm je specifieke ruimtes of plaatsen. Ideaal voor in badkamer of werkplek. Het werkt anders dan een conventioneel systeem waarbij de lucht wordt verwarmd. Je merkt de stralingswarmte op als je dicht bij het paneel bent. Voor bijverwarming zijn warmtepanelen meer dan geschikt. Belangrijke voordelen zijn: ongewenste luchtcirculatie wordt tegengehouden, een laag energieverbruik, een moeiteloos installatieproces en ze hebben een heel moderne uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan je goed inzetten om lokaal te verwarmen.
 • Wanneer een woning compleet is geïsoleerd kan IR-verwarming zelfs als hoofdverwarming worden geplaatst.
 • De onkosten van warmtepanelen komen uit op zo’n €210,00 – €375,00 per warmtepaneel.

Overige energiebespaartips

Als extra op de energiebesparende maatregelen voorzien onze specialisten je van nog meer energiebespaar adviezen in Marken. In dit blokje doorzoek je een lijst met impactvolle en goedkope energiebesparingsmaatregelen die vrij eenvoudig zijn te integreren.

 • Mechanische ventilatie: schadelijke stoffen zoals stof, pollen, rook en schimmel worden uit de woning gehaald.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): energie neutrale, moderne en geluidsarme manier van ventilatie.
 • Waterbesparende douchekop: bespaar water en energie onder de douche.
 • Radiatorfolie: minder warmteverlies door het isoleren van de radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft zacht licht af, wat comfortabeler is voor het oog.
 • Elektrisch koken: energiezuinig en comfortabel koken op een inductiekookplaat
 • Slimme thermostaat: altijd inzicht in jouw verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: koop uitsluiten nog producten met minimaal een A+ label.

Besparen met persoonlijk energieadvies in Marken!

Start jouw aanvraag voor een adviesgesprek en ontdek hoe je jouw huis moet verduurzamen

Energielabel Marken: wat is dit precies?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt verduurzamingsmaatregelen die geschikt zijn om jouw woning energie-efficiënter te maken. Het adviesrapport toont bovendien wat er qua woning energielabel verwacht kan worden. Het woninglabel geeft aan hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. In het gunstigste geval is dit energielabel A. Heb jij nadat de woningkeuring is uitgevoerd het huis opnieuw verduurzaamd? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je korting op je hypotheekrente? Het is dan aan te raden om het energielabel opnieuw te berekenen. Een energie inspecteur gaat een uitgebreid onderzoek doen en analyseert de max. benodigde capaciteit voor gas en elektriciteit voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Op basis hiervan krijg je een score, bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een juist B (redelijk zuinig) tot G (zeer onzuinig).

 • Het label toont hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Het label is verplicht bij verkoop en verhuur van de woning.
 • Een goed energielabel maakt de woningwaarde aantrekkelijker. Met de duurzaamheidskorting kan je dan mogelijk een betere hypotheekrente krijgen.

Een duurzame woning met subsidies in Marken

Alle woningen in Provincie Noord-Holland moeten energiezuniger worden en in de meest ideale situatie kunnen verwarmen zonder gas. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Ga je een subsidieaanvraag doen? Dan is het maatwerkadvies een verplichting! In dit blokje tref je nuttige info over de meest populaire subsidieregelingen duurzame energie in Marken.

 • Subsidie voor isolatie: krijg tot maximaal 30% terug van de onkosten voor voor isolatie van vloer, dak, ramen, gevel, (spouw)muur.
 • Voor de arbeid die komt kijken bij isolatie is er een verlaagd BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in mei 2024.
 • Bij zonnepanelen vervalt de BTW volledig.
 • Het energieloket gemeente Waterland biedt mogelijk ook zelf lokale subsidiemogelijkheden of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Waterland zijn alle financiële regelingen na te kijken.

Energiebespaarlening Marken vergelijken in mei 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is met een financiering door eigen middelen. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? Dan kan je het benodigde bedrag lenen. Er zijn verschillende duurzame leningen mogelijk. We vertellen je er graag meer over (ook relevant voor o.a. Broek in Waterland, Zwanenburg en Zuiderwoude).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke lening waarmee eigenaren van een woning hun huizen kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening interessant voor warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een financieel product met een limiet van €25.000 voor huizenbezitters die elders niet in aanmerking komen.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die hoort en blijft bij de woning (binnenkort beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: wordt verstrekt aan eigenaren van monumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Waterland.
 • Een bestaande hypotheek uitbreiden: een nieuw leningdeel voor een tijdelijk bouwdepot.

Veelgestelde vragen (FAQ) over energie besparen in Marken

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Marken?

Een energie maatwerkadvies Marken is een besparingsrapport met suggesties voor het vergroenen van je huis die ook terug te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Zo kan je denken aan isolatie van ramen, daken, vloeren of gevel, de CV-ketel vervangen voor een warmtepomp of het genereren van eigen elektriciteit middels zonnepanelen. Het rapport komt per maatregel met het kostenplaatje en de terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is verplicht voor alle particuliere huizenbezitters die duurzaamheidsmaatregelen willen treffen en een subsidie nodig hebben.

Moet ik het energierapport verplicht aanvragen?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven als je een duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Wil je met deze subsidie isoleren, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een warmtepomp of aansluiting op het plaatselijke warmtenet? Op die momenten is dit document noodzakelijk. Zonder maatwerkadvies wordt jouw aanvraag afgekeurd. Ga je jouw huis duurzaam maken met een groene lening of eigen middelen? Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het toont aan welke verduurzamingsmaatregelen jouw huis duurzamer kunnen maken. A.d.h.v. dit besparingsplan kan je een goede offerte aanvragen met de juiste gegevens.

Wat kost het energiebesparingsrapport?

De exacte kosten van het advies op maat worden gebaseerd op het type gebouw (woning of utiliteitsbouw), oppervlakte en de adviseur die je kiest. De tarieven liggen tussen de €190,00 tot ongeveer €285,00. Voor een doorsnee huis kost het advies op maat ongeveer €275,00. Het is aan te bevelen om offertes van gecertificeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Marken aan te vragen.

Is deze energiescan ook geschikt voor VvE?

Ja, de Vereniging van Eigenaren (VvE) mag als vertegenwoordigers van de leden het maatwerkadvies energiebesparing inplannen. Zodoende kan men op een collectieve manier CO-2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Zie ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De specialist op het gebied van energie zal het gehele pand nalopen en beoordelen. Het keuringsbedrijf inventariseert bij de bewoners de woonwensen om het gebouw energiezuinig te krijgen. De VvE ontvangt een duidelijke energieadvies voor de energieprestaties van de woonhuizen. Dit is natuurlijk ook met de totale benodigde investering en de besparing.

Wat betekent maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Ook zakelijk gezien ben je nieuwsgierig hoe je de energieprestaties van jouw bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte kunt upgraden. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een waardevol EPA-maatwerkadvies in Marken voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw plan verduidelijkt bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw kantoor of bedrijfspand Een geoptimaliseerde energieprestatie resulteert in een voordelige energierekening, een beter comfort voor de werknemers, minder hoge milieubelasting en een groener imago. De NTA 8800 is een nieuwe manier voor het calculeren van energieprestaties van gebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) kan worden gebruikt als: een populaire zakelijke subsidieregeling waarmee ondernemers premie kunnen krijgen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de implementatie van de duurzame oplossingen. Bekijk ook de website van RVO www.rvo.nl) voor de voorwaarden.

Plaats een reactie