Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Spannum

Zoek je naar mogelijkheden om de energierekening te verlagen? Het is moeilijk waar te beginnen. Ga ik eerst mijn woning isoleren, een innovatieve warmtepomp bestellen of kies ik voor warm tapwater met een zonneboiler? Het erkende Energiebesparing Maatwerkadvies Spannum kan goede suggesties opleveren! Een energieadviseur komt thuis langs voor doelgericht advies en test waar besparingen mogelijk zijn. Het uiteindelijke advies geeft inzicht in welke opties het energieverbruik laten dalen en verbeteringen doorvoeren voor het klimaat in huis. In het energiebesparingsadvies tref je nauwkeurig de kosten en de terugverdientijd van de uitgezochte verduurzamingsmogelijkheden. Het maatwerkadvies is bedoeld voor alle particuliere huizenbezitters en kan worden verplicht bij een investeringssubsidie duurzame energie.

 • Het maatwerkadvies specificeert welke verduurzamingsmaatregelen jouw huis energiezuiniger kunnen maken.
 • Een gekwalificeerde duurzaamheidsadviseur komt langs om alles in kaart te brengen.
 • Hij stuurt een verduurzamingsrapport met alle investeringen die je kan laten uitvoeren.
 • Zoals o.a.: zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, woningisolatie, zonnepanelen installeren, infraroodpanelen.
 • Voor elke energiebesparende maatregel kun je aspecten achterhalen zoals de investering, het rendement en de terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het onderzoek moet je zelf offerte opvragen bij lokale ondernemers.
 • Een speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is (vanaf 2023) vanuit de overheid verplicht voor woningeigenaren in Spannum die een beter energielabel willen en dit deels willen financieren met een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-spannum

Energieadvies: energiekosten terugdringen

Maatwerkadvies energiebesparing (geïntroduceerd als Energieprestatieadvies (EPA)) is een compleet advies voor particuliere en zakelijke objecten dat een volledig plan presenteert om het energieverbruik te minderen en derhalve de energierekening te verkleinen. In dit rapport wordt zorgvuldig vermeld welke energiebesparende maatregelen geschikt zijn, wat de uitgaven zijn, en hoeveel je door de jaren heen kunt besparen. Daarbij heb je de keuze uit maatregelen zoals warmtepomp, HR++ glas, vloerisolatie, zonneboiler, infraroodpanelen, dakisolatie. Je regelt het supersnel. Een maatwerkadviseur komt bij jouw thuis langs om een goed advies te kunnen geven. Deze adviseur check jouw huis en checkt welke energiebesparingsmaatregelen passen bij jouw situatie. Het rapport bevat informatie en een overzicht met een lijst met duurzaamheidsmaatregelen. In het rapport vind je ook een begroting van de kosten en de uiteindelijke besparing Let op: De maatwerkadviseur is onafhankelijk en zal niet zelf offertes leveren voor renovaties. Het document geeft ook aan wat het energielabel van de woning is.

Update: Ga je je huis overzetten op groene energie, en wil je gebruik maken van een van de lopende subsidies. Het maatwerk energiebesparingsadvies blijft verplicht! De woning-analyse moet gedaan worden door een gediplomeerde maatwerkadviseur. Gecertificeerde en objectieve energieadviseurs kun je zoeken via centraalregistertechniek.nl. Informeer altijd naar het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Spannum (mei 2024)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie om jouw woning te verduurzamen? Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Dit besparingsplan biedt een lijst met uiteenlopende maatregelen die je kunt kiezen om te besparen. Bijvoorbeeld het kiezen voor duurzaam HR++ glas, het isoleren van buitengevels met PUR en het gebruik van een zonneboiler. In onze stappenplan delen we stap-voor-stap de te nemen acties.

5-stappenplan om een energierapport te verkrijgen

 1. Adviseurs Maatwerkadvies zoeken

  Het maatwerkrapport wordt altijd opgesteld door een onafhankelijke energie-expert. Gekwalificeerde vakmensen zijn te vinden op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek maar ook via dit platform. Het kan ook slim zijn om even bij familie en vrienden na te vragen. Belangrijk: neem alleen contact op met specialisten die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Offertes aanvragen en bekijken

  Een gepersonaliseerd advies is niet gratis. Maatwerkadviseurs hanteren heel verschillende tarieven. Het is beter om minimaal 2 offertes te ontvangen van gediplomeerde maatwerkadviesbureaus. Geef een duidelijke briefing. Wil je alleen weten wat je kunt winnen met woningisolatie, of wil je misschien ook aan de slag met een warmtepomp? Wil je de verbouwing aan iemand anders overlaten, of ga je zelf klussen? Geef zoveel details als je kunt. Het kiezen van de beste offerte kost je dan minder moeite.

 3. Bereid je voor met de woningcheck

  De afspraak staat in de agenda. Om het maximale uit het advies te krijgen zorg je voor een goede voorbereiding. Bezoek dan zeker eerst de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl word je geleid naar een lijst met investeringen die wellicht interessant zijn voor jouw huis. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens een adviesgesprek met de energiecoach in Spannum.

 4. Bekijk het energierapport nauwkeurig

  Een adviseur komt thuis langs en beschrijft welke verduurzamingsmaatregelen geschikt zijn voor jouw huis. Op basis hiervan mailt hij een compleet energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw appartement. Aangaande deze energiemaatregelen vind je onderdelen zoals een kostenbegroting, de besparing en de totale terugverdientijd. Het is vaak wenselijk om het rapport nog samen door te nemen. In die situaties kan je natuurlijk al jouw vragen afvuren.

 5. Vakbedrijven inschakelen

  Deze energiedeskundige heeft niet altijd voldoende bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Spannum laten uitvoeren). Deze vakman weet alles over gas en stroom besparen. Voor het invullen van het energieplan zijn andere bedrijven noodzakelijk. Neem contact op met meerdere technici, isolatiebedrijven en lokale installateurs. Vraag of ze bij je aan huis kunnen komen om de woning van dichtbij te bekijken. Je kunt eventueel overleggen of de energieadviseur hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nodig voor mijn woonruimte?

Vind energieadviseurs en start met verduurzamen vandaag!

Energieadviseur Spannum vergelijken

Dit maatwerkadvies energiebesparing laat je altijd opmaken door een objectieve energieadviseur. Het is slim om een adviesbedrijf rondom je woonplaats te zoeken Zij kennen de lokale woningmarkt, en de reisafstand (kosten) zijn dan beperkt. In de bijgaande tabel check je adres details van mogelijk interessante energie adviseurs die huizen inspecteren in de gemeente Waadhoeke. Kies enkel bedrijven en adviseurs met een BRL9500-02-keurmerk. Staat er geen geschikt bedrijf tussen? Bekijk dan ook platform.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Van Reeuwijk AdviesJunobaan 88802BNFraneker
Energie Inspectie B.V.Lange Marktstraat 18911ADLeeuwarden
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Tolsum Energie AdviesKlaas de Jagerlaan 128802BVFraneker
EPA BureauKoarnleane 18771LBNijland
Namen en adressen van energieadvies bedrijven omgeving Spannum

Uitgelichte energie adviseurs: meteen een afspraak maken

Direct een afspraak maken? Bijgaand vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Spannum waar je vaak snel terecht kunt. Klik op de knop om een contactmoment in te plannen.

Informatie over de verschillende energiebesparende maatregelen

Veel woningeigenaren willen graag hun energieverbruik beperken. Het is moeilijk waar je moet beginnen. Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies in het leven geroepen. Je krijgt inzicht in de populaire en goed uitvoerbare bespaarmogelijkheden. Misschien ben je op voorhand benieuwd wat voor maatregelen er dan in zo’n rapport staan. Bijgaand delen wij de aantrekkelijkste verduurzamingsmaatregelen voor je appartement. Check ook meer informatie over inductie koken.

Belangrijkste voordelen van een energiezuinige woning in Spannum

 1. Verlaging van de energiefactuur: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Een klimaatbewuste keuze: je verkleint jouw CO-2 uitstoot.
 3. Optimaliseer het binnenklimaat: een warm huis zonder naden en kieren.
 4. Verhoog je woningwaarde: potentiële kopers geven meer uit aan een huis met energielabel A.
 5. Wonen in een gezonde leefomgeving: in huis altijd een goede luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas (bekijk meer info over isolatie)€3335,00€445,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€4690,00€950,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€4610,00€525,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3340,00€150,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€480,00€40,00 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (bekijk meer tips) €5,05€6,85 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van diverse energiebesparende maatregelen bij standaard woningen (+/- 100 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor het gericht verduurzamen!

Bekijk maatwerkadviseurs en plan een afspraak in

Voordelen en vormen van woningisolatie

Meteen een lagere energienota? Een huis isoleren in Spannum is onmisbaar om te gaan besparen. Door het isoleren van de gevels, het dak, de vloer en de ramen is je woning warm in de winter, en koel in de zomer. De effecten zijn positief: je bespaart op de maandelijkse energiekosten, het huis blijft aangenaam warm in de winter, het is een groene investering, het houdt harde geluiden buiten de deur en de woningwaarde neemt toe. Er zijn allerlei subsidies te kiezen. Noemenswaardig: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het speciale lage BTW-tarief (9%) De terugverdientijd is op die manier zeer interessant.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,50 per /m2): het voorkomt warmteverlies bij de vloer van de woning.
 • Dakisolatie (vanaf €44,00per /m2): houdt de warmte binnen en de kou buiten.
 • Gevelisolatie (vanaf €93,00per /m2): minder gevoel van tocht en kou in huis.
 • Bodemisolatie (vanaf €29,50per /m2): bescherming tegen vocht verlengt de levensduur van de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €24,00per /m2): geen veranderingen aan de structuur van een woning nodig.
 • Isolatieglas (vanaf €117,50per /m2): meer wooncomfort, en minder stookkosten met HR++ glas.

De woning verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp werkt heel anders dan de gasgestookte CV-ketel. Het systeem maakt gebruik van de warmte van bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. In de ideale situatie kan je zo helemaal van het gas af. De power voor een warmtepomp komt uit elektriciteit. Stroom kan je zelf realiseren met innovatieve zonnepanelen. In de zomer kan het jouw woning ook koelen. Globaal gezien zijn er 2 types: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride systeem. In het bijgaande gedeelte vind je meer informatie over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een gelijkmatige warmte in huis en warmt het water op om te douchen (tapwater). Je kunt zo een gasloze woning realiseren. All-electric is vrij prijzig, en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. In nieuwbouw-huizen kom je het veel tegen.
 • Hybride warmtepomp Spannum: betaalbaar en werkt ook uitstekend bij wat oudere huizen. De HR-combiketel kan bijspringen op koude dagen. Je verbruikt iets meer stroom, maar je gasverbruik kan met 70% omlaag.
 • Lucht-lucht warmtepomp: duurzaam verwarmen en koelen zonder gas.
 • Lucht-water warmtepomp: relatief snelle en gemakkelijke installatie met uitstekend rendement.
 • Water-water warmtepomp: maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen om warmte te genereren.
 • Bodem-water warmtepomp: werkt met 2 (warmte/koude) warmtebronnen in de grond.

Info en voordelen van zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf 100% groene storom op voor jouw woning. Het is een verantwoorde, groene investering én jouw energierekening gaat naar beneden. Door te profiteren van subsidies, een gunstige BTW-regeling en/of een tegemoetkoming d.m.v. een groene lening kan je genieten van een goede terugverdientijd. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals Budget Energie, Engie, Eneco, GreenChoice, Vattenfall & Enegiedirect.nl, Oxxio, Delta, United Consumers, Vandebron. Door de salderingsmaatregel is het heel gunstig om stroom terug te leveren.

 • Zonnepanelen kun je met extra voordeel inkopen. Een goede set met 10+ panelen laat je al plaatsen vanaf €5.400 en kan worden terugverdiend binnen om en nabij de 6 tot en met 8 jaar.
 • Je moet rekening houden met enkele voorwaarden: er moet voldoende ruimte op het dak zijn met een gunstige positionering op het zuiden. De panelen mogen niet in de schaduw liggen. Daarbij is een stevige dakconstructie ook nodig.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan kan worden teruggeleverd (salderen) aan je stroomleverancier.
 • Zonnepanelen in Spannum laten installeren? Dan betaal je zelfs helemaal geen BTW.

Ervaar het gemak van een zonneboiler

Een zonneboiler is de speciale zonnecollector (op het dak) en een extra buffervat. Deze constructie zorgt voor warm tapwater in de badkamer en keuken. Zonlicht wordt dus omgezet om warm water te maken. Door te kiezen voor een zonneboiler realiseer jij een besparing van wel 50% van het gasverbruik voor warm water verwarmen. Meestal gebruik je voor de normale CV nog wel een gasgestookte ketel of warmtepomp. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en er zijn aantrekkelijke ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een standaard zonneboiler voor een familie (150 liter voorraadvat) kost ongeveer €3.350 (incl. installatiewerk).
 • Een zonneboilercombi kan ook de CV ondersteunen bij de verwarming van de woning.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is plus minus 3 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (v.a. 50cm bij 100 cm).

Ervaar het gemak van infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen kan je heel lokaal verwarmen. Denk aan een hobbyruimte of zolder. Het systeem verwarmt niet de lucht (zoals radiatoren doen). Je ervaart de stralingswarmte als je ervoor staat. De inzet van warmtepanelen wordt vaak omschreven als bijverwarming. Goede pluspunten zijn: ongewenste luchtcirculatie wordt tegengehouden, een relatief laag energieverbruik, het is vrij gemakkelijk (zelf) te plaatsen en ze kunnen mooi in je interieur verwerkt worden.

 • Infraroodverwarming kan heel gericht een plek opwarmen.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan IR-verwarming zelfs als hoofdverwarming worden geplaatst.
 • De onkosten van warmtepanelen liggen tussen de €240,00 t/m €500,00 per element.

Voordelige energiebespaartips

Los van de energiebesparende maatregelen hebben we nog meer handige energiebespaar adviezen in Spannum. Bijgaand vind je daarom een weergave met praktische en interessant geprijsde duurzaamheidsmaatregelen die je meteen kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: ventilatie vermindert de kans op schimmelvorming door het verwijderen van vochtige lucht en condensatie.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): maximaal warmtecomfort met lagere stookkosten.
 • Waterbesparende douchekop: heerlijk douchen met een schoon geweten.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk te plaatsen en te verwijderen achter een radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting gebruikt 75% minder energie dan gloeilampen.
 • Elektrisch koken: veilig, efficiënt en duurzaam koken op een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: altijd inzicht in jouw verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: optimale prestaties bij minimale energieverbruik van A+ apparaten.

Ontvang persoonlijk energieadvies in Spannum!

Vraag adviesgesprek aan en check hoe je kunt besparen op de energie

Energielabel Spannum: hoe kan ik dat aanvragen?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing omvat duurzame investeringen die eenvoudig te realiseren zijn om jouw woning energie-efficiënter te maken. Het rapport vertelt ook wat het huidige woning energielabel is (voordat je maatregelen hebt getroffen. Het woninglabel geeft aan hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. In het meest gunstige geval krijg je energielabel A. Heb je op basis van het advies verdere verduurzamingsopties toegepast? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je kijken of je een lagere hypotheekrente kunt krijgen? Dan is het verstandig om het energielabel opnieuw te berekenen. Een gekwalificeerde energie inspecteur bekijk het huis en analyseert de hoeveelheid gas en elektriciteit die nodig is voor de verwarming van de woning (warmtevraag). Er zijn grote verschillen tussen energielabel A++++, A of een juist B (redelijk zuinig) tot G (zeer onzuinig).

 • Het label vertelt hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Dit duurzaamheidslabel is verplicht bij verkoop en verhuur van de woning.
 • Een milieuvriendelijk energielabel maakt de woningwaarde aantrekkelijker. In sommige gevallen kan een duurzaamheidskorting je hypotheekrente omlaag brengen.

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in Spannum

Alle woningen in Provincie Friesland moeten duurzamer worden en uiteindelijk verwarmd worden zonder gas. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Wil je een van de subsidies aanvragen? In dat geval stelt de overheid het maatwerkadvies verplicht. In dit blokje bieden we bruikbare informatie over de meest gunstige subsidieregelingen duurzame energie in Spannum.

 • Subsidie voor isolatie: 30% van de totale factuur voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan ramen, (spouw)muur, dak, wanden, gevel.
 • Voor het isoleren (enkel arbeid) betaal je slechts 9% BTW.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet in mei 2024.
 • Voor het aanschaffen van zonnepanelen is er een extra gunstige BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Waadhoeke heeft mogelijk verschillende plaatselijke subsidie-plannen of andere energiebespaarleningen of stimuleringsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Waadhoeke tref je alle mogelijkheden van 2024.

Energiebespaarlening Spannum gebruiken in mei 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen te nemen is met eigen middelen. Is er niet voldoende spaargeld? In dat geval kan je kiezen voor een lening. Iedere woningbezitter kan een duurzame lening afsluiten. We vertellen je er graag meer over (ook handig voor o.a. Easterlittens, Hinnaard en Baaium).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke mogelijkheid waarmee particulieren en VvE’s de woning meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening interessant voor zonneboilers, gevelisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonnepanelen.
 • Energiebespaarhypotheek: nieuwe financieringsmogelijkheden tot max. €25.000 voor mensen met een woning die een bouwdepot nodig hebben voor een duurzame verbouwing.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): financiering van de verduurzamingsinvestering wordt aan de woning gekoppeld (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: lening die wordt verstrekt aan eigenaren van een rijksmonument (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Waadhoeke.
 • Je eigen hypotheek ophogen: informeer naar de mogelijkheden bij je adviseur.

FAQ: alles wat je moet weten over energie besparen in Spannum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Spannum?

Dit energie maatwerkadvies Spannum is een adviesplan met verschillende opties voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor je woning die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn isolatie van ramen, daken, vloeren of gevel, het gebruik van een warmtepomp of het opwekken van zonnestroom met je eigen zonnepanelen. Dit besparingsadvies bespreekt per maatregel de geschatte kosten en de geschatte terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is verplicht voor woningeigenaren die hun woning zuiniger willen maken en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Is een energierapport ook verplicht?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven wanneer je jouw huis gaat verduurzamen met een duurzaamheidssubsidie. Ben je aan het kijken naar subsidie voor isolatie, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op een plaatselijk warmtenet? In die situatie is dit concept plan onmisbaar. Zonder maatwerkadvies kan je de meeste subsidies niet aanvragen. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met spaargeld waarover je zelf beschikt? Ook in dat geval is het maatwerkadvies de moeite waard. Het laat jouw zien welke opties jouw energierekening doen dalen. Middels dit document kun jij een vakman goede instructies geven.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De tarieven van een advies op maat zijn afhankelijk van het type woning, de totale oppervlakte en de betrokken adviseur. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €215,00 tot wel €345,00. Voor een normale tussenwoning kost het hele traject ongeveer €240,00. Het is aan te raden om offertes van ervaren (BRL9500-02) energieadviseurs in Spannum aan te vragen.

Is de energiescan van meerwaarde voor een VvE?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) mag in samenspraak met de leden het maatwerkadvies energiebesparing inplannen. Op deze manier kunnen alle appartementseigenaren samen CO-2 besparende maatregelen uit laten voeren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De specialist op het gebied van energie doet een grondige inspectie van het hele pand. Het adviesbedrijf vraagt bewoners naar de woonwensen om het wooncomplex te optimaliseren. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestaties van het pand. Dit is natuurlijk ook met het financiële plaatje en de jaarlijkse besparing.

Wat houdt maatwerkadvies utiliteitsbouw in?

Als eigenaar ben je natuurlijk graag goed geïnformeerd over hoe jij de energieprestaties van je bedrijfsgebouw of kantoor kunt verbeteren. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een speciaal EPA-maatwerkadvies in Spannum voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw energierapport gaat dieper in op de bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je bedrijfsunit, pand of kantoor Een groenere energieprestatie resulteert in een gunstigere energierekening, een verbeterd werkcomfort, een lager tarief qua milieubelasting en een groener imago. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode om energieprestatie van gebouwen in kaart te brengen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een aantrekkelijke zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoer van de duurzame oplossingen. Zie de website van RVO voor het indienen van een aanvraag.

Plaats een reactie