Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Bitgum

Wil jij de energierekening verder laten dalen? Het is moeilijk waar te beginnen. Zal ik beginnen met woningisolatie, een warmtepomp kiezen of moet ik juist zonnepanelen laten leggen? Een persoonlijk Energiebesparing Maatwerkadvies Bitgum biedt uitkomst! Een energieadviseur komt thuis langs voor een maatwerkadvies en zoekt uit waar besparingen mogelijk zijn. Het energieplan verduidelijkt welke energiebesparende maatregelen een energiebesparing realiseren en het comfort verhogen. In het aanbevelingen-rapport delen ze grondig de kosten en de terugverdientijd van de verschillende investeringskeuzes. Het maatwerkadvies is een hulpmiddel voor particuliere woningeigenaren en is bij een subsidieaanvraag vaak verplicht.

 • Een maatwerkadvies geeft in detail aan welke investeringen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een neutrale duurzaamheidsadviseur komt vakkundig jouw woning opnemen.
 • Hij levert een verduurzamingsrapport met alle opties die van meerwaarde zijn voor je huis.
 • Kies voor: warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren, ventileren met WTW, infraroodpanelen, woningisolatie.
 • Voor elke energiebesparende maatregel krijg je inzicht in de kosten, hoeveel je bespaart en de geschatte terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het plan moet je zelf contact leggen met een deskundige partij.
 • Een maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf heden (2023) verplicht voor woningeigenaren in Bitgum die hun woning duurzamer willen maken en hiervoor een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-bitgum

Energieadvies: aan de slag met je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (bekend als Energieprestatieadvies (EPA)) is een professioneel plan voor zowel woningen als utiliteitsbouw dat maatregelen biedt om een pand energiezuiniger te worden en zo de energienota te beperken. In het document wordt gedetailleerd weergegeven wat je kunt doen, wat de totale investering is, en binnen hoeveel jaar je het terugverdient. Hierbij kun je maatregelen laten uitvoeren zoals dakisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie, zonneboiler, infraroodpanelen, HR++ glas. Je regelt het supersnel. Een expert op het gebied van energie neem contact op om samen jouw wensen te inventariseren. Deze deskundige analyseert het huis en berekent welke energiebesparingsmaatregelen het energieverbruik doen dalen. Het rapport bevat informatie en een overzicht met alle vergroeningsmaatregelen. De adviseur geeft je ook een prijslijst met verwachte kosten en de uiteindelijke besparing Hierbij geldt altijd: Iedere maatwerkadviseur is onafhankelijk en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het verslag bevat ook het energielabel van de woning.

Let op: Ga je je woning isoleren, en wil je gebruik maken van een van de lopende subsidies. Dan moet je beschikken over het maatwerk energiebesparingsadvies. De inspecties moeten gedaan worden door een deskundige specialist op het gebied van energie. Gekwalificeerde en onafhankelijke energieadviseurs achterhaal je op de site centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat is een teken van deskundigheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Bitgum (mei 2024)

Zoek jij ook naar een subsidie om duurzame producten aan te schaffen? Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Het adviesplan geeft een schema met diverse energiebesparingsmaatregelen die passen bij jouw budget en doelstellingen. Denk hierbij aan sterk HR++ raamwerk (beglazing), het isoleren van buitenmuren met EPS en het gebruik van een zonneboiler. In de volgende paragraaf leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt!

In 5 stappen je energierapport aanvragen

 1. Energieadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport wordt uitgevoerd door een betrouwbare energie-specialist. Betrouwbare energie adviseurs kan je vinden op de website centraalregistertechniek.nl of via ons eigen platform. Je kunt ook navraag doen in je eigen omgeving. Advies: ga in zee met een adviesclub die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes opvragen en vergelijken

  Je moet natuurlijk betalen voor een gepersonaliseerd advies. Maatwerkadviseurs hanteren heel verschillende tarieven. Het is raadzaam om enkele offertes te vragen van BRL9500-02 gecertificeerde specialisten. Geef je verwachtingen vooraf aan. Zoek je specifiek advies voor woningisolatie, of ook hoe je jouw huis efficiënter kunt verwarmen? Zoek je naar iemand die je kan helpen bij de renovatie, of ga je zelf bedrijven benaderen? Wees zo duidelijk als je kunt. Het vergelijken van de prijsopgaven gaat dan een stuk eenvoudiger.

 3. Woningcheck uitvoeren

  Heb jij een afspraak kunnen maken? Bereid jezelf goed voor. Bezoek dan zeker eerst de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl word je geleid naar een complete samenvatting met potentiële maatregelen die matchen met jouw situatie. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in Bitgum.

 4. Lees het hele energierapport door

  Een maatwerkadviseurs komt thuis langs en checkt welke mogelijk interessante maatregelen hun doel goed bereiken. Op basis hiervan ontvang je een betrouwbaar energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Voor de specifieke energiemaatregelen bekijk je randzaken zoals het financiële plaatje, de besparing en de totale terugverdientijd. Uiteindelijk nemen jullie het rapport samen door. In die situaties kan je extra vragen stellen.

 5. Vakbedrijven benaderen

  De energiedeskundige beschikt niet over maximale bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Bitgum laten uitvoeren). De specialist adviseert rondom thema’s als verduurzaming en gas- en stroom besparen. Voor het invullen van het energieplan zijn andere bedrijven noodzakelijk. Met jouw energieplan kan je prijzen opvragen bij isolatiebedrijven en lokale installateurs. Vraag of ze langskomen om de woning nog eens goed op te nemen. Vraag eventueel of de EPA-adviseur hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nodig voor mijn woning?

Zoek energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur Bitgum vergelijken

Dit maatwerkadvies energiebesparing wordt altijd opgesteld door een onafhankelijke energie expert. Het is wijs om een energie-specialist nabij jouw woonplaats te contacteren. Ze zijn bekend met het type woning, en de reisafstand (kosten) zijn dan beperkt. In de bijgaande tabel vind je gegevens van kwalitatieve bedrijven die diensten aanbieden in de gemeente Waadhoeke. Let goed op de aanwezigheid van een BRL9500-02-keurmerk. Staat er geen geschikt bedrijf tussen? Bekijk dan ook www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Tabel met energieadvies bedrijven actief in de regio Bitgum

Uitgelichte specialisten: direct online aanvragen

Direct in contact komen met een adviseur? In de bijgaande tabel tonen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Bitgum waar je direct aan aanvraag kunt indienen. Klik op de button om te beginnen met je aanvraag.

De verschillende soorten energiebesparende maatregelen

Veel woningeigenaren zouden graag een lagere energierekening willen. Het is moeilijk waar je moet beginnen. Voor dit probleem is het maatwerkadvies gelanceerd. Er wordt een compleet plan opgesteld met de diverse geschikte bespaarmogelijkheden. Maar waar moet ik dan aan denken? In de tekstblokjes hieronder noemen we de beste energiebesparingsmaatregelen voor je appartement. Bekijk ook onze pagina met informatie over waterbesparende douchekop.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in Bitgum

 1. Beperk de energiefactuur: een lager maandbedrag voor je energie.
 2. Goed voor het klimaat: je stoort minder CO-2 uit.
 3. Een aangenaam binnenklimaat: dankzij goede isolatie is tocht en vocht verleden tijd.
 4. Een hogere woningwaarde: huizen met energielabel A zijn zeer gewild.
 5. Leven in een gezonde leefomgeving: de hele dag door een zeer goede luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas (bekijk hier meer info)€3435,00€375,00 p/jaar
Full-electric warmtepomp€11750,00€685,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€5195,00€500,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €3090,00€185,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€345,00€49,50 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (meer tips) €1350,00€185,00 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van energiebesparingsmaatregelen bij standaard woningen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies inplannen voor het gericht verduurzamen!

Bekijk maatwerkadviseurs en maak een afspraak

Woningisolatie: een dikke jas om je woning

Wil je besparen op energie? Jouw huis isoleren in Bitgum is dan eigenlijk de basis. Door middel van het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren blijft de warmte behouden. De effecten zijn positief: je bespaart meteen op de energiekosten, je geniet van meer comfort in huis, het is klimaatbewust, je hebt minder last van lawaai van de straat en je huis wordt meer waard. Er zijn diverse subsidies waarvoor jij je kunt aanmelden. Advies: voor alle isolatiewerkzaamheden geldt het speciale lage BTW-tarief (9%) Zodoende is de terugverdientijd optimaal.

 • Vloerisolatie (vanaf €26,00 per /m2): het voorkomt warmteverlies bij de vloer van de woning.
 • Dakisolatie (vanaf €49,00per /m2): houd ook de hitte buiten in de zomer.
 • Gevelisolatie (vanaf €99,00per /m2): voorkom warmteverlies via de gevel!
 • Bodemisolatie (vanaf €23,50per /m2): voor het bestrijden van een muffe lucht in de woning.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €24,50per /m2): eenvoudig te installeren en vereist geen lange voorbereiding.
 • Isolatieglas (vanaf €126,00per /m2): HR++ glas bij het verminderen van de kans op schimmelvorming.

Woning verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp is doorgaans beter voor het milieu dan de CV- of HR ketel. Het systeem gebruikt warmte van warmtebronnen zoals lucht, bodem of het grondwater. Je kunt hierdoor behoorlijk minder gas gaan verbruiken. De power voor een warmtepomp komt uit elektriciteit. De aanvullende stroom kan je halen uit een aantal zonnepanelen. Tijdens de warme maanden kan de warmtepomp jouw huis ook koelen. Er zijn 2 opties: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride systeem die samenwerkt met de CV-ketel. Hieronder delen we handige info over de diverse varianten.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een gelijkmatige warmte in huis en pompt warm tapwater door de woning. Je gebruikt in dat geval geen gas meer. Een stand-alone systeem is best duur en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. In nieuwbouw-huizen kom je het veel tegen.
 • Hybride warmtepomp Bitgum: is een stuk betaalbaarder en wordt met name toegepast in oudere en minder geïsoleerde woningen. Hij werkt samen met de HR-combiketel. Je kunt hiermee tot wel 70% gas gaan besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: jouw woning duurzaam verwarmen en koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: een betrouwbaar en efficiënt systeem, in elk seizoen.
 • Water-water warmtepomp: er is geen extra afvoerpijp of rookgaskanaal nodig.
 • Bodem-water warmtepomp: een zeer efficiënt systeem dat werkt op basis van bodembron.

Je eigen stroom opwekken met zonnepanelen

Door zonnepanelen op je dak te leggen wek je zelf groene stroom op. Een duurzame keuze en je betaalt veel minder voor de energie. Door gebruikt te maken van subsidies, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en/of een financiering middels groene leningen wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Zo hoef je zelf minder stroom af te nemen van energieleveranciers zoals Vattenfall, Eneco, Essent, Budget Energie, GreenChoice en Vandebron, Enegiedirect.nl, United Consumers, Powerpeers, Delta. Door het principe van salderen kan je zelf geld verdienen aan je te veel opgewekte stroom.

 • Zonnepanelen kun je met extra voordeel inkopen. Een zonnepanelensysteem met 10 panelen heeft een prijskaartje van ongeveer €4.600 en heb je terugverdiend binnen 6 a 7 jaar.
 • Er zijn een aantal dingen om op te letten: een schoon en vrij-toegankelijk dak met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • Jouw eigen zonnestroom neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Wil je zonnepanelen in Bitgum laten leggen? Dan betaal je niet eens BTW.

Een innovatieve zonneboiler

Met een zonneboiler bedoelen we we een warmte opwekkende zonnecollector een een opslagvat voor het warme tapwater. Deze constructie is jouw bron voor al het warme tapwater in keuken, badkamer en eventueel voor de verwarming. Zonlicht wordt dus omgezet om warm water te maken. Na de installatie van de zonneboiler bespaar je bijna de helft van het energieverbruik voor warm water. Dit systeem werkt goed samen met een HR-ketel of warmtepomp. Een vergunning is niet noodzakelijk en doorgaans kan je een mooie ISDE subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor basis-gebruik (150 liter voorraadvat) is er al voor €3.000 (incl. installatie).
 • Een zonneboilercombi kan ook je huis verwarmen.
 • De hoeveelheid ruimte die je nodig hebt op het dak is om en nabij de 3 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (diameter van 60 tot 80 cm).

Informatie en tips voor infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen verwarm je een specifieke ruimte. Bijvoorbeeld een hobbyruimte of badkamer. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten of mensen in de kamer. De heerlijke stralingswarmte is erg aangenaam. Voor bijverwarming zijn warmtepanelen meer dan geschikt. Er zijn genoeg voordelen te noemen: ongewenste luchtcirculatie wordt tegengehouden, een gunstig energieverbruik, het is eenvoudig te installeren en het is een heel moderne manier om je woning te verwarmen.

 • Infraroodverwarming kan heel gericht een plek opwarmen.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan IR-verwarming zelfs de reguliere verwarming vervangen.
 • De verwachte prijzen van warmtepanelen komen uit tussen de €185,00 tot €550,00 per warmtepaneel.

Goede energiebespaartips

Los van de energiebesparende maatregelen onderscheiden we nog een aantal energiebespaar adviezen in Bitgum. Onderstaand delen we daarom een aantal handige en goedkope duurzaamheidsmaatregelen die je meteen kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: het opwarmen van vuile lucht is moeilijker dan schone lucht.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): een slim systeem dat warmte terugwint uit afgevoerde lucht.
 • Waterbesparende douchekop: verbruikt veel minder water dan een douchekop.
 • Radiatorfolie: verbetert de warmteoverdracht van de radiator naar de kamer.
 • LED-lampen: LED-verlichting heeft een hoge lichtopbrengst, waardoor ze een helderder licht produceren.
 • Elektrisch koken: duurzaam en comfortabel koken met een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: altijd thuiskomen in een aangenaam warm huis.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere CO2-uitstoot met een A+ apparaat.

Direct persoonlijk energieadvies in Bitgum!

Regel een adviesgesprek en kom erachter hoe je bespaart op de energiekosten

Energielabel Bitgum: hoe kan ik dat aanvragen?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing omvat allerlei maatregelen die geschikt zijn om je woning te verduurzamen. Het advies geeft ook aan wat het woning energielabel van je pand is. Het woninglabel laat zien hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb je op basis van het advies het huis opnieuw verduurzaamd? En ga je jouw huis verhuren of verkopen of kijk je naar mogelijkheden voor een lage hypotheekrente? Dan kan het raadzaam zijn om een herziend energielabel op te vragen. Een vakbekwame energie inspecteur komt je huis en calculeert de benodigde gas en elektriciteit om het huis te verwarmen en warm water te produceren. Er zijn grote verschillen tussen energielabel A++++, A of een minder milieuvriendelijk label B t/m G.

 • Het label indiceert hoe energiezuinig het huis is.
 • Dit label is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een duurzaam energielabel maakt de woningwaarde aantrekkelijker. Sommige banken geven ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente bij een gunstig woninglabel.

Verduurzaam je woning met subsidies in Bitgum

Praktisch alle huis in Provincie Friesland moeten duurzamer worden en uiteindelijk los van het gas komen. Men kan hiervoor gebruik maken van (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Wil je een van de subsidies aanvragen? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. Onderstaand bieden we een overzicht met de meest aantrekkelijke subsidieregelingen duurzame energie in Bitgum.

 • Isolatie-subsidie: ontvang 30% van de kosten voor isolatie van (spouw)muur, vloer, dak, ramen, gevel.
 • Voor het isoleren (enkel arbeid) is het BTW-tarief slechts 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in mei 2024.
 • Voor zonnepanelen betaal je helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Waadhoeke heeft mogelijk verschillende individuele subsidie-middelen of gunstige groene leningen. Via de energiesubsidiewijzer Waadhoeke zijn alle financiële regelingen te bekijken.

Energiebespaarlening Bitgum opzoeken in mei 2024

De meest gunstige manier om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is door je eigen spaargeld hiervoor te gebruiken. Kom je geld tekort? Dan kan je het benodigde bedrag lenen. Voor elke situatie is er wel een passende duurzame lening. Hieronder vind je meer informatie (ook relevant voor o.a. Ingelum, Bitgummole en Berltsum).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstig product waarmee Nederlandse woningeigenaren hun woning kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening aantrekkelijk voor gevelisolatie, zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers, vloerisolatie, spouwmuurisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: met een maximaal leenplafond van €25.000 voor mensen met een woning die geen gebruik kunnen maken van het bestaande aanbod.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): nieuwe vorm van lening die gekoppeld is aan het gebouw en niet aan een persoon (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: voor mensen die hun rijksmonument willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Waadhoeke.
 • Extra stukje hypotheek nemen: je kunt een stukje extra hypotheek krijgen bij verduurzamingsplannen.

Meest gestelde vragen en antwoorden over energie besparen in Bitgum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Bitgum?

Dit energie maatwerkadvies Bitgum is een besparingsplan met een plan van aanpak voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor jouw woonhuis die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Hieronder vallen o.a. investeren in dak-, gevel-, vloer-, of bodemisolatie, het toepassen van een warmtepompsysteem of het produceren van eigen energie middels zonnepanelen. Dit besparingsrapport bespreekt per maatregel de verwachte kosten en de uiteindelijke terugverdientijd. Een persoonlijk energieadvies is bedoeld voor huizeneigenaren die willen vergroenen en dit willen financieren met een subsidie.

Is het verplicht te beschikken over een energierapport?

Ja, het is erg belangrijk om een maatwerkadvies te bezitten indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Ga je jouw woning isoleren met subsidie, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een zonneboiler of aansluiting op een lokaal warmtenet? Voor deze situaties is dit rapport onmisbaar. Zonder maatwerkadvies krijg je geen subsidie. Wil je energiebesparende maatregelen doorvoeren met een groene lening of met prive-spaargeld. Ook dan bevelen wij het maatwerkadvies aan. Het stelt bloot welke maatregelen helpen om de energiekosten te reduceren. Via dit adviesplan kan je gespecialiseerde bedrijven inschakelen.

Hoe duur is een energiebesparingsrapport?

De precieze kosten van het advies op maat hangen af van het soort woning, de oppervlakte van het huis, en de gekozen energieadviseur. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €230,00 tot en met €345,00. Voor een standaard huis betaal je voor het advies zo’n €235,00. Het is aan te raden om offertes van onafhankelijke(BRL9500-02) energieadviseurs in Bitgum te vergelijken.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, je Vereniging van Eigenaren (VvE) mag namens de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten opstellen. Op deze manier kan men collectief CO2 besparende maatregelen inkopen. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De energieadviseur zal het hele gebouw opnemen. Het onderzoeksbureau checkt bij bewoners de woonwensen om het flatgebouw te verduurzamen. De VvE krijgt de aanbevelingen in het energieadvies voor de energieprestaties van de ruimtes. Bewoners worden geïnformeerd over het financiële plaatje en de uiteindelijke terugverdientijd.

Zijn er ook opties voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als onderneming wil je alles weten over hoe jij de energieprestaties van een kantoor of bedrijfspand kunt perfectioneren. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een EPA-maatwerkadvies in Bitgum voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw document toont aan bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een zakelijk gebouw. Een geoptimaliseerde energieprestatie zorgt voor lagere lasten, een aangenaam binnenklimaat, minder hoge milieubelasting en een milieubewust imago. De NTA 8800 is nieuwe methode voor het calculeren van energieprestaties van gebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een aantrekkelijke zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de implementatie van de energiebesparingsmaatregelen. Bezoek RVO.nl voor een extra uitleg.

Plaats een reactie