Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Berltsum

De uitgaven aan je energierekening reduceren? Het is soms lastig inschatten waar je moet beginnen. Begin ik met het isoleren van mijn huis, een warmtepomp aan de CV koppelen of ga ik juist met een zonneboiler aan de slag? Een persoonlijk Energiebesparing Maatwerkadvies Berltsum is daarbij een goede ondersteuning. De energieadviseur plant een afspraak op locatie in voor het energiebesparingsadvies en verkent waar de kansen liggen. Het energieplan laat jouw zien welke maatregelen je woning een stuk kunnen verduurzamen en en verbeteringen doorvoeren voor het klimaat in huis. In het rapport beschrijven ze overzichtelijk de investering en de terugverdientijd van de populaire energiebesparende maatregelen. Het energiebesparingsadvies is een hulpmiddel voor Nederlandse particuliere woningeigenaren en wordt vaak verplicht bij de aanvraag van subsidies voor verduurzamen van een woning.

 • Het maatwerkadvies specificeert welke werkzaamheden een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een erkende duurzaamheidsadviseur onderzoekt je huis en kijkt waar de winst is te behalen.
 • Hij deelt een verduurzamingsplan met alle potentiële maatregelen die geschikt zijn voor je woning.
 • Bekijk de effecten van: infraroodpanelen, ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen, zonnepanelen installeren, woningisolatie.
 • Voor elke energiebesparende maatregel check je de geraamde kosten, hoeveel je bespaart en de verwachte terugverdientijd.
 • Voor uitvoering van het energieplan moet je zelf contact leggen met een deskundige partij.
 • De maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 verplicht voor woningeigenaren in Berltsum die duurzame investeringen willen uitvoeren en dit deels willen financieren met een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-berltsum

Energieadvies: hulp bij een hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een speciaal advies voor privé-woningen en kantoren dat duidelijke tips geeft om energieverbruik te minderen en daarmee de energiekosten te minimaliseren. In het onderzoek wordt gedetailleerd weergegeven welke duurzame oplossingen je kunt toepassen, wat de kosten zijn, en wat de uiteindelijke besparing zal zijn. In dat geval kun je maatregelen laten uitvoeren zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, warmtepomp, infraroodpanelen, HR++ glas. Je regelt het supersnel. Een specialist op het gebied van energie komt altijd bij je thuis op bezoek om kennis te maken en het proces verder toe te lichten. Deze adviseur doet een grondige analyse en berekent welke energiebesparingsmaatregelen bijdragen aan jouw doelstellingen. Jij ontvangt een rapport met een lijst met duurzame oplossingen. De adviseur geeft je ook een calculatie van de kosten met daarbij de terugverdientijd en effecten. Let op: De maatwerkadviseur is objectief en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het document biedt meestal ook het energielabel, inclusief onderbouwing.

Opmerking: Ga je je woning uitrusten met energiebesparende apparatuur, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Je moet dan altijd een maatwerk energiebesparingsadvies laten uitvoeren. Het advies moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde adviseur. Gediplomeerde en bedreven energieadviseurs kun je zoeken via het portaal centraalregistertechniek.nl. Kies altijd een bedrijf met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Berltsum (februari 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie om je woning te renoveren? Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Dit energieplan helpt je op weg met innovatieve maatregelen die toepasbaar zijn op jouw huis. Voorbeelden zijn sterk HR++ raamwerk (beglazing), het isoleren van buitenmuren met steenwol en het gebruiken van zonnecellen (zonneboiler). In de volgende paragraaf bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

Energierapport opvragen in 5 stappen

 1. Energieadviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport laat je altijd opmaken door een neutrale energie-specialist. Gekwalificeerde adviseurs zijn te vinden op de website centraalregistertechniek.nl en uiteraard via deze website. Vraag ook eens rond in je eigen kenniskring. Let op: ga in zee met een adviesclub dat in het bezit is van een BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes opvragen en vergelijken

  Een gepersonaliseerd advies is niet gratis. Maatwerk-adviesbedrijven rekenen verschillende tarieven. Het is verstandig om diverse offertes te vragen van objectieve maatwerkadviseurs. Geef vooraf goed door wat je precies wilt. Ben je specifiek opzoek naar isolatie-kansen, of wil je ook advies voor het plaatsen van een warmtepomp? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of kan je dit wellicht zelfstandig doen? Wees zo exact mogelijk. De prijsopgaven van adviseurs vergelijken gaat dan een stuk eenvoudiger.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  De afspraak staat in de agenda. Een goede voorbereiding is essentieel. Doorloop eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl kom je tot een schema met duurzaamheidsmaatregelen die passen bij jouw woning en wensen. Hierbij ontvang je de tarieven en de terugverdientijden. Dit is 100% kosteloos en is ideaal als startpunt voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in Berltsum.

 4. Het energierapport doornemen

  Het maatwerk-adviesbedrijf komt bij je thuis en calculeert welke potentiële maatregelen geschikt zijn voor jouw huis. Kort hierop verkrijg je een volledig energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Voor de specifieke energiemaatregelen zie je in 1 oogopslag kenmerken zoals de verwachte prijzen, de besparing en de totale terugverdientijd. Het is vaak wenselijk om het rapport nog samen door te nemen. Bij deze afspraak is ook ruimte voor aanvullende vragen.

 5. Een vakbedrijf zoeken

  De energiedeskundige heeft slechts beperkte bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Berltsum laten uitvoeren). Deze vakman weet alles over hoe je gas en stroom kunt besparen. Voor het invullen van het energieplan moet je contact leggen met een aannemer. Met jouw energieplan kan je prijzen opvragen bij isolatie-partijen en installateurs. Vraag of ze bij je thuis komen voor een uitgebreide inspectie. Indien gewenst kan je vragen of de energie expert daarbij kan zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aan te raden voor mijn pand?

Bekijk energieadviseurs en bespaar op jouw energielasten!

Energieadviseur Berltsum vergelijken

Dit maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten opstellen door een deskundige expert. Het is aan te raden om een energieadviseur uit jouw eigen regio te zoeken Ze hebben doorgaans een goede kijk op de woningmarkt, en je hebt ook minder hoge reiskosten. In de lijst hieronder behandelen we adresgegevens van mogelijk interessante specialisten die diensten aanbieden in de gemeente Waadhoeke. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van de BRL9500-02-certificering. Voor meer adressen zie ook www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Tabel met energieadvies bedrijven uit de buurt van Berltsum

Uitgelichte energie adviseurs: direct online aanvragen

Wil je snel aan de slag? Bijgaand tref je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Berltsum waar je direct aan aanvraag kunt indienen. Klik op een van de aanbieders om direct aan de slag te gaan.

Een overzicht van energiebesparende maatregelen

Veel Hollanders zouden graag energie willen besparen. Het is lastig waar je moet beginnen! Daarvoor is het maatwerkadvies gelanceerd. Je krijgt inzicht in bespaarmogelijkheden, groot en klein. Wat voor soort maatregelen kunnen dit zijn? In deze gids noemen we de beste duurzame oplossingen voor jouw huis. Of klik door voor meer informatie over HR-ketels.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Berltsum

 1. Verlaging van de energiefactuur: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Een schoner klimaat: een lagere uitstoot van CO-2.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: een huis zonder kieren en naden.
 4. Het verhoogt de waarde van jouw huis: kopers kijken steeds meer naar huizen met energielabel A.
 5. Verblijf in een gezonde leefomgeving: profiteer van een optimale luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Spouwmuurisolatie (meer over woningisolatie)€1235,00€320,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€4115,00€710,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€4670,00€535,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€3225,00€165,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€475,00€31,00 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (lees hier meer tips) €5,50€7,35 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van verduurzamingsmaatregelen bij standaard huizen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor doelgerichte verduurzaming!

Zoek energiedeskundige en ga direct aan de slag

Woningisolatie: houd de warmte in huis

Wil je direct jouw energierekening verlagen? Jouw huis isoleren in Berltsum is een slimme investering. Door het isoleren van glas, daken, muren en vloeren is je woning warm in de winter, en koel in de zomer. Dit heeft veel voordelen: je bespaart op de maandelijkse energiekosten, je geniet van een hoger wooncomfort, het is milieubewust, het functioneert tevens als een geluidswal en je woningwaarde stijgt fors. Er zijn verscheidene subsidies die beschikbaar zijn. Tip: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het extra lage BTW-tarief (9%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,00 per /m2): geen last meer van koude voeten in de winter.
 • Dakisolatie (vanaf €49,00per /m2): eenvoudig toe te passen en een groot effect.
 • Gevelisolatie (vanaf €99,00per /m2): isoleren van spouwmuur, buitengevel of binnenmuur.
 • Bodemisolatie (vanaf €20,00per /m2): relatief goedkoop en gemakkelijk zelf aanbrengen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €29,50per /m2): heeft een lange levensduur en behoeft geen vervanging.
 • Isolatieglas (vanaf €123,50per /m2): HR++ glas zorgt dat het gevoel van tocht bij het glas verdwijnt.

Woning duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je flink besparen t.o.v. de gasketel. Het systeem gebruikt warmte van de buitenlucht, bodem of water. Je kunt hierdoor behoorlijk minder gas gaan verbruiken. Een warmtepomp werkt op stroom (dus je verbruikt elektriciteit). Deze hoeveelheid stroom kan je zelf opwekken met innovatieve zonnepanelen. In de hete maanden kan het jouw huis ook koelen. Er zijn twee keuzes: een full-electric warmtepomp of een hybride model. Onderstaand delen wij extra details over de verschillende varianten die er allemaal zijn.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor verwarming van je huis en maakt het tapwater warm. Jouw huis kan hiermee volledig van het huis af. Het heeft ook een nadeel: het is vrij duur en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Je komt het dan ook met name tegen bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Berltsum: een voordeliger systeem en kan goed functioneren in woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Hij werkt samen met de HR-combiketel. Je kunt meer dan 2/3 van het gasgebruik beperken.
 • Lucht-lucht warmtepomp: dit systeem kan je ook als airco gebruiken.
 • Lucht-water warmtepomp: produceren weinig geluid, waardoor ze een stille optie zijn.
 • Water-water warmtepomp: gebruikt de warmte die aanwezig is in het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: energiezuinig systeem dat ook passief kan koelen.

Laat eigen zonnepanelen plaatsen

Via zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op. Goed voor het klimaat en je betaald veel minder voor je stroom. Door te profiteren van subsidies, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en/of een financiering middels groene leningen is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals Engie, GreenChoice, Vattenfall, Budget Energie, Eneco of Delta, United Consumers, Enegiedirect.nl, Oxxio, Vandebron. Via de salderingsregeling kun je extra stroom terugleveren aan het net.

 • Zonnepanelen aanschaffen kan tegenwoordig steeds goedkoper. Een goede set met 10+ panelen heeft een prijskaartje van ongeveer €4.600 en kan worden terugverdiend binnen om en nabij de 6 tot en met 8 jaar.
 • Er gelden een aantal randvoorwaarden: een goed begaanbaar schuin of plat dak met een focus op het zuiden. Vermijd zoveel mogelijk schaduw. De dakconstructie moet het systeem kunnen dragen.
 • Eventuele overtollige zonnestroom neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Goedkoop zonnepanelen in Berltsum laten plaatsen? Dan betaal je niet eens BTW.

Duurzaam warm tapwater met een zonneboiler

Een zonneboiler wordt gevormd door de speciale zonnecollector (op het dak) en een buffervat voor het water. Het boilersysteem maakt veel warm tapwater mogelijk in de keuken (en voor de douche). Daglicht wordt dus gebruikt voor het maken van heet water. Door te investeren in een zonneboiler realiseer jij een besparing van wel 50% van het gasverbruik die nodig is voor warm water. Deze installaties doen het goed i.c.m. een hoog rendement ketel of warmtepomp. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor normaal gebruik (200 liter vat) kost je circa €3.950 (incl. installatiewerk).
 • Een zonneboilercombi kan ook de CV ondersteunen bij de verwarming van de woning.
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is om en nabij de 2,5 m2 tot 4 m2.
 • Je hebt ook ruimte nodig voor het buffervat (hoogte van 80 tot 165 cm).

Laat infraroodpanelen installeren

Door middel van elektrische infraroodpanelen kan je snel een specifieke ruimte warm krijgen. Handig voor bijv. badkamer of werkplek. De panelen verwarmen niet de lucht, maar specifiek mensen en objecten. De heerlijke stralingswarmte is erg aangenaam. Doorgaans worden warmtepanelen ingezet als extra bijverwarming. Het wordt vaak gekozen om redenen als: geen ongewenste luchtcirculatie, een duurzaam geclassificeerd energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan je goed inzetten om lokaal te verwarmen.
 • Bij zeer goede isolatiewaarden kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De tarieven van warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €150,00 tot €350,00 per IR-paneel.

Welke energiebespaartips zijn er nog meer?

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen hebben we nog meer handige energiebespaar adviezen in Berltsum. In dit blokje vind je daarom een overzicht met relevante en aantrekkelijk geprijsde energiebesparingsmaatregelen die vrij eenvoudig zijn te integreren.

 • Mechanische ventilatie: vermindert de kans op luchtwegproblemen, zoals astma en allergieën.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): de warmte wordt hergebruikt en dus verspil je minder energie.
 • Waterbesparende douchekop: verbruikt veel minder water dan een douchekop.
 • Radiatorfolie: beperkt het verlies van warmte in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting verliest/geeft geen warmte, waardoor ze geen energie verspillen.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat is veel energiezuiniger dan andere kookplaten.
 • Slimme thermostaat: stemt de verwarming automatisch af op jouw gedrag.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: optimale prestaties bij minimale energieverbruik van A+ apparaten.

Krijg het beste persoonlijk energieadvies in Berltsum!

Zet een adviesgesprek in de agenda en kom erachter hoe jij kunt verduurzamen dit jaar

Energielabel Berltsum: hoe kan ik dat aanvragen?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing beslaat allerlei maatregelen die uit te voeren zijn om energiebesparingen te realiseren. Dit besparingsrapport deelt ook wat het woning energielabel van je pand is. Het woninglabel geeft inzicht in hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. In het meest gunstige geval krijg je energielabel A. Heb je nadien (na de inspectie) jouw huis aangepakt? En gaat je huis verkocht worden of wil je een scherpe hypotheekrente? Dan kan het raadzaam zijn om de woning opnieuw te laten keuren. Een energie inspecteur gaat een uitgebreid onderzoek doen en berekent de totale vraag naar gas en elektriciteit voor warm water, CV, koeling en ventilatie. Op basis hiervan krijg je bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder milieuvriendelijk label B t/m G.

 • Het label geeft inzicht in hoe zuinig een woning verwarmd en gekoeld wordt.
 • Dit huislabel is verplicht voor woningen die in de verkoop of verhuur gaan.
 • Een perfect energielabel beïnvloed de woningwaarde positief. Mogelijk heb je recht op een duurzaamheidskorting op je hypotheekrente.

Een duurzame woning met subsidies in Berltsum

Bestaande woningen in Provincie Friesland moeten een stuk duurzamer worden en op de lange termijn nul op de meter worden. Er zijn diverse (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Wil je een van de subsidies aanvragen? Dan is het maatwerkadvies een verplichting! In het gedeelte hieronder onderzoek je een overzicht met de meest aantrekkelijke subsidieregelingen duurzame energie in Berltsum.

 • Subsidie voor isolatie: bij 2 maatregelen ontvang je max. 30% terug voor isoleren van wanden, ramen, gevel, (spouw)muur, dak.
 • Voor de isolerende werkzaamheden is het BTW-tarief slechts 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in februari 2024.
 • Voor het laten plaatsen van zonnepanelen is er een extra gunstige BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Waadhoeke hanteert mogelijk nog extra individuele subsidieregelingen en/of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Waadhoeke vind je overzichtelijk alle opties op een rijtje.

Energiebespaarlening Berltsum afsluiten in februari 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is door het inzetten van spaargeld. Beschik je niet over voldoende spaarmiddelen? Dan zijn er diverse leningen beschikbaar. Voor ieder huishouden is er een geschikte duurzame lening te vinden. We lichten de groene leningen graag verder toe (ook voor andere regio’s zoals Menaam, Wier en Slappeterp).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige manier waarmee Nederlandse woningeigenaren hun huizen kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening relevant voor vloerisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen, dakisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor woningbezitters die een bouwdepot nodig hebben voor een duurzame verbouwing.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale financiering die gekoppeld is aan het gebouw, en niet aan de persoon (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: voor rijksmonumentale woningen of appartementen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Waadhoeke.
 • Extra geld lenen via je hypotheek: een extra leningdeel afsluiten.

De meest voorkomende vragen rondom energie besparen in Berltsum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Berltsum?

Het energie maatwerkadvies Berltsum is een adviesrapport inclusief suggesties voor het vergroenen van jouw woonhuis die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Zo kan je denken aan het isoleren van het dak of gevel, de HR-ketel laten vervangen voor een warmtepomp of het neerleggen van zonnepanelen op je dak. Het plan onderschrijft per maatregel de verwachte kosten en de terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is uitermate handig voor woningeigenaren die hun huis van het gas af willen hebben en een subsidie nodig hebben.

Is een energierapport ook verplicht?

Ja, het is erg belangrijk om een maatwerkadvies te bezitten indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Ga je jouw woning isoleren met subsidie, of lijkt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) je wel wat voor een all-electric warmtepomp of aansluiting op het beschikbare warmtenet? Op die momenten is dit advies vereist. Zonder maatwerkadvies is een subsidie niet mogelijk. Wil je duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren met een groene lening of spaargeld? Ook in dat geval is het maatwerkadvies de moeite waard. Het laat je zien welke energiebesparende maatregelen helpen om de energiekosten te reduceren. Met behulp van dit document kun jij een vakman goede instructies geven.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De tarieven van een advies op maat hangen af van het type gebouw, de grootte van de woning en de gekozen adviseur. De tarieven liggen tussen de €175,00 tot wel €320,00. Voor een normale tussenwoning kost dit advies circa €260,00. Het is slim om offertes van ervaren (BRL9500-02) energieadviseurs in Berltsum te verkrijgen.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan gezamenlijk met de leden contact opnemen voor een maatwerkadvies energiebesparing. Zodoende kunnen alle bewoners van bijvoorbeeld een appartementencomplex CO-2 besparende maatregelen inkopen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energie-expert komt langs voor een complete inspectie van het pand. Het onderzoeksbureau achterhaalt bij de bewoners wat ze graag willen om het complex te verbeteren. De VvE krijgt de aanbevelingen in het energieadvies voor de energieprestaties van het gebouw. Bewoners vinden hier ook een kostenbegroting en de jaarlijkse besparing.

Is maatwerkadvies utiliteitsbouw ook beschikbaar?

Als ondernemer wil je weten hoe je de energieprestaties van een bedrijfsgebouw of kantoor kunt versterken. Het energieprestatieadvies (EPA) is een EPA-maatwerkadvies in Berltsum voor gebouwen. Het utiliteitsbouw document gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw kantoor of bedrijfspand Een verfijnde energieprestatie geeft lagere maandelijkse energielasten, een prettig werkklimaat, minder hoge milieubelasting en een duurzame uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe rekenmethode voor het calculeren van energieprestaties van gebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een interessante zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de realisatie van de maatregelen. Zie de website van RVO voor aanvullende details.

Plaats een reactie