Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Achlum

Wil jij ook bezuinigen op de energierekening? Het is soms lastig inschatten waar je moet beginnen. Zal ik starten met isoleren, een innovatieve warmtepomp bestellen of hebben zonnepanelen de meeste urgentie. Het Energiebesparing Maatwerkadvies Achlum kan je hierbij verder helpen. Een energieadviseur maakt een afspraak voor de maatwerk-inspectie en bekijkt waar de mogelijkheden liggen. Het uiteindelijke advies geeft inzicht in welke energiebesparende maatregelen jouw energierekening direct doen dalen en het leefklimaat optimaliseren. In het energierapport onderzoek je uitgebreid de totale kosten en het rendement van de mogelijke duurzame keuzes. Het maatwerkadvies is geschikt voor Nederlandse particuliere huizenbezitters en kan worden verplicht bij een investeringssubsidie duurzame energie.

 • Het maatwerkadvies toont welke maatregelen jouw huis energiezuiniger kunnen maken.
 • Een objectieve duurzaamheidsadviseur onderzoekt je huis en kijkt waar de winst is te behalen.
 • Hij levert een rapport met aanbevelingen met alle werkzaamheden die jouw woning naar een hoger niveau tillen.
 • Overweeg bijv.: zonnepanelen installeren, zonneboiler laten plaatsen, infraroodpanelen, ventileren met WTW, warmtepomp plaatsen.
 • Per onderdeel kun je meer info vinden over het budget, wat het oplevert en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het plan moet je zelf contact opnemen met bedrijven in de buurt.
 • Deze unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf heden (2023) verplicht voor woningeigenaren in Achlum die het huis willen verduurzamen en hiervoor een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-achlum

Energieadvies: energiekosten terugdringen

Maatwerkadvies energiebesparing (vervanging van Energieprestatieadvies (EPA)) is een unieke inspectie en adviestool voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat een compleet advies geeft om een pand energiezuiniger te worden en zodoende de energiekosten te minderen. In het advies staat dus heel concreet aangegeven welke vergroeningsmaatregelen er mogelijk zijn, wat de kosten zijn, en hoeveel je door de jaren heen kunt besparen. Hierbij kun je denken aan maatregelen zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie, warmtepomp, HR++ glas, infraroodpanelen, zonneboiler. Het is heel simpel. Een maatwerkadviseur belt jouw voor een afspraak om met jouw samen een plan te schrijven. Deze persoon doet een grondige analyse en bestudeert welke energiebesparingsmaatregelen het beste bij jouw huis passen. Binnen enkele dagen ontvang je een rapport met een opsomming van alle energiebesparende maatregelen. Dit is inclusief een kostencalculatie en het totale rendement Let op: Elke maatwerkadviseur is objectief en verkoopt zelf geen energiebesparende maatregelen. Het advies vertelt je ook welk energielabel je hebt.

Opmerking: Ga je energiebesparende maatregelen treffen in je huis, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies blijft verplicht! Het rapport moet tot stand zijn gekomen door een objectieve energiedeskundige. Vakbekwame en bedreven energieadviseurs bekijk je op de website centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat biedt voldoende zekerheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Achlum (mei 2024)

Ook profiteren van een subsidie voor het vergroenen van jouw pand? Dan is maatwerkadvies noodzakelijk! Het plan bevat een weergaven van alle energiebesparingsmaatregelen die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt. Uitkomsten van zo’n plan kunnen zijn het plaatsen van HR++ beglazing, isolatie van buitenmuren met PUR en het plaatsen van een zonneboiler. In het stappenplan hieronder laten we zien hoe jij dit kunt regelen.

In 5 stappen het energierapport aanvragen

 1. Een energieadviseur vinden

  Het maatwerkrapport moet worden opgesteld door een professionele adviseur. Objectieve bedrijven zijn vindbaar op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek of via onze klantenservice. En misschien heb je iemand in je eigen kenniskring die hier ervaring mee heeft. Belangrijk: selecteer zeker een adviseur die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Doe een offerte aanvraag

  Een gepersonaliseerd advies heeft een prijs. Adviseurs kunnen zelf een prijs berekenen. Het is aan te bevelen om diverse offertes op te zoeken van betrouwbare adviesbureaus. Geef je verlangens vooraf aan. Wil je alleen weten wat je kunt winnen met woningisolatie, of ook hoe je jouw huis efficiënter kunt verwarmen? Wil jij alles gaan uitbesteden, of wil je dit traject zelf uitvoeren? Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn. Het kiezen van de beste offerte kun je dan probleemloos doen.

 3. Woningcheck vooraf

  Het overleg is georganiseerd? Zorg dat je goed bent voorbereid. Begin alvast met de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl kom je stap-voor-stap tot een advies met mogelijk interessante maatregelen die wellicht interessant zijn voor jouw huis. Altijd met de prijzen en de voordelen qua terugverdienen. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens het adviesgesprek met de energiecoach in Achlum.

 4. Het energierapport wordt opgesteld

  Een maatwerkadviseurs komt langs en bekijkt welke mogelijk interessante maatregelen hun doel goed bereiken. Op basis van zijn bevindingen krijg je een erkend energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw appartement. Voor de specifieke energiemaatregelen toont het rapport bijzonderheden als het kostenplaatje, de opbrengsten en de terugverdientijd. Soms is het wenselijk om het rapport nog even samen te bespreken. Hier is er voldoende tijd voor het stellen van vragen.

 5. Vakbedrijven opzoeken

  De energiedeskundige is niet bouwkundige gespecialiseerd (dan moet je een bouwkundige keuring in Achlum laten uitvoeren). De specialist adviseert rondom thema’s als verduurzaming en gas- en stroom besparen. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering zijn andere bedrijven noodzakelijk. Vraag een prijs op bij isolatiebedrijven en erkende installateurs. Maak een afspraak op locatie voor een uitgebreide inspectie. Indien gewenst kan je vragen of de energieconsultant daarbij aanwezig wil zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aan te raden voor jouw woning?

Zoek energieadviseurs en bespaar op jouw energielasten!

Energieadviseur Achlum vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing wordt uitgevoerd door een deskundige maatwerkadviseur. Het is slim om een adviseur rondom je woonplaats te benaderen. Zij beschikken over voldoende kennis van de stad, en de lijntjes zijn vaak net wat korter. In de onderstaande tabel lees je bedrijfsnamen en adresgegevens van kwalitatieve EPA-adviseurs die een energieadvies kunnen uitvoeren in de gemeente Waadhoeke. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met het BRL9500-02-certificaat (EPA-certificering). Je kunt ook bedrijven vinden op het platform Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Van Reeuwijk AdviesJunobaan 88802BNFraneker
Energie Inspectie B.V.Lange Marktstraat 18911ADLeeuwarden
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Tolsum Energie AdviesKlaas de Jagerlaan 128802BVFraneker
EPA BureauKoarnleane 18771LBNijland
Tabel met energieadvies bedrijven actief in de regio Achlum

Uitgelichte bedrijven: direct een rapport aanvragen

Wil je meteen een adviseur spreken? In de lijst hieronder tref je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Achlum met een handig online aanvraagformulier. Kies een van de bedrijven om je aanvraag te starten.

Complete lijst met alle energiebesparende maatregelen

Veel huiseigenaren zouden graag energie willen besparen. Het is moeilijk waar je moet beginnen. Met name daarvoor is het maatwerkadvies gelanceerd. Je krijgt informatie over alle mogelijke bespaarmogelijkheden. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? In de tekstblokjes hieronder behandelen we de beste energiebesparende maatregelen voor je appartement. Je kunt ook meer details lezen over spouwmuurisolatie.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Achlum

 1. Een lagere energierekening: maandelijks minder betalen voor energie.
 2. Een milieubewuste keuze: je kunt jouw CO-2 uitstoot flink reduceren.
 3. Verbeter je binnenklimaat: minder tocht en kou.
 4. Stijgende woningwaarde: een woning met Energielabel A is meer waard.
 5. Leven in een gezonde leefomgeving: een aangename luchtkwaliteit in alle ruimtes.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas (klik voor meer over isolatie)€3555,00€385,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€10750,00€685,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€5005,00€505,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3005,00€175,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€370,00€46,50 p/jaar
Inductie kookplaat (bekijk meer tips) €520,00€35,50 p/jaar
Kosten en rendement van verschillende besparende maatregelen bij normale huizen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies opvragen voor direct energie besparen!

Zoek energiedeskundige en ga direct aan de slag

Woningisolatie: houd de warmte in huis

Wil je direct jouw energierekening verlagen? Jouw huis isoleren in Achlum is een aantrekkelijke optie. Door te kiezen voor het isoleren van glas, daken, muren en vloeren treed er geen warmteverlies op. Het kent gunstige effecten: je energiefactuur wordt flink minder, je hebt een fijn warm huis in de winter, en een koele woning in de zomer, je draagt je steentje bij aan een schoner milieu, je hebt geen last van lawaai van de buren en de prijs van je huis wordt hoger. Er zijn verschillende subsidies te kiezen. Advies: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het verlaagde BTW-tarief (9]%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €25,00 per /m2): je huis blijft makkelijker en langer op temperatuur.
 • Dakisolatie (vanaf €42,50per /m2): sterke verbetering van de duurzaamheid van de woning.
 • Gevelisolatie (vanaf €90,00per /m2): op vrijwel elke woning toepasbaar, direct resultaat.
 • Bodemisolatie (vanaf €26,50per /m2): voorkomt vocht in huis en bestrijdt een muffe lucht in de woning.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €30,00per /m2): heeft een lange levensduur en behoeft geen vervanging.
 • Isolatieglas (vanaf €116,50per /m2): HR++ glas bespaart energie, werkt geluiddempend en is inbraakwerend.

Gas besparen dankzij een warmtepomp

De warmtepomp wordt veel vaker gebruikt als vervanger voor de CV- of HR ketel. Het gebruik de warmte van de lucht of grondwater. Jouw gasverbruik kan je zo helemaal reduceren tot 0. Let er wel op dat een warmtepomp elektriciteit verbruikt. Deze hoeveelheid stroom kan je zelf realiseren met zonnepanelen. In de zomer is de warmtepomp ook in staat om te koelen. Je hebt de keuze uit een volledig elektrische warmtepomp of een hybride model. Onderstaand noemen we relevante info over de soorten systemen waar je uit kunt kiezen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een gelijkmatige warmte in huis en warmt het water op om te douchen (tapwater). Een huis zal op deze manier geen gas meer verbruiken. Het heeft ook een nadeel: het is vrij duur en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. In nieuwbouwwoningen wordt het meer en meer gebruikt.
 • Hybride warmtepomp Achlum: een voordeliger systeem en werkt ook uitstekend bij wat oudere huizen. De HR-combiketel kan bijspringen op koude dagen. Het kan jouw gasverbruik terugdringen met meer dan 50%!
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt warmte aan buitenlucht middels een buitenunit.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben weinig onderhoud nodig (een kosteneffectieve optie).
 • Water-water warmtepomp: haalt warmte uit de bodem of het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: een zeer efficiënt systeem dat werkt op basis van bodembron.

Kies voor zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Dat is goed voor het milieu en je stroomkosten worden aanzienlijk voordeliger. Mede dankzij de subsidies, geen BTW en de mogelijkheid om gebruik te maken van groene leningen verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Het maakt je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Essent, GreenChoice, Budget Energie, Eneco, Engie of Powerpeers, Delta, Enegiedirect.nl, Vandebron, United Consumers. Door te salderen ontvang je een vergoeding voor teruggeleverde stroom.

 • Zonnepanelen hebben een steeds beter rendement. Een zonnepanelensysteem met 10 panelen heb je – inclusief montage – al vanaf €4.550 en heb je al terugverdiend binnen de eerste 7 jaar.
 • Let wel op de randvoorwaarden: er moet voldoende ruimte op het dak zijn met een ligging op het zuiden. Het schaduweffect moet beperkt zijn. Een sterke dakconstructie is essentieel.
 • Heb je meer zonnestroom productie dan verbruik? Dan kan je terugleveren aan het net (salderen).
 • Interesse in zonnepanelen in Achlum laten plaatsen? Dan betaal je zelfs helemaal geen BTW.

Een innovatieve zonneboiler

Een zonneboilersysteem bestaat uit een warmte opwekkende zonnecollector en een buffervat voor het water. Deze installatie zorgt constant voor nieuw warm tapwater in de douche en de keuken. Kortom: duurzaam en voordelig warm water genereren. Door het laten plaatsen van een zonneboiler bespaar je bijna de helft van het energieverbruik voor het gebruik van warm water. Meestal gebruik je voor de normale CV nog wel een warmtepomp of HR-ketel. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een goede zonneboiler voor een familie (vat met 200 liter) is er te bestellen vanaf €3.000 inclusief installatiewerk.
 • Een zonneboilercombi kan ook je huis verwarmen.
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is vaak zo’n 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (gemiddeld 65 cm bij 145 cm).

Informatie en voordelen van infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen verwarm je een specifieke ruimte. Bijvoorbeeld badkamer of werkplek. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten of mensen in de kamer. Je ervaart de stralingswarmte als je ervoor staat. De inzet van warmtepanelen wordt vaak omschreven als bijverwarming. Goede pluspunten zijn: geen verstoring van de luchtcirculatie, een zeer interessant energieverbruik, een moeiteloos installatieproces en het is een heel moderne manier om je woning te verwarmen.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • Bij goede isolatie en aanschaf van voldoende panelen kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De tarieven van warmtepanelen zijn afhankelijk van grootte en het vermogen en liggen tussen de €230,00 tot €550,00 per infraroodpaneel.

Overzicht met overige energiebespaartips

Als extra op de energiebesparende maatregelen zijn er nog tientallen energiebespaar adviezen in Achlum. Onderstaand delen wij een schema met belangrijke en interessant geprijsde duurzame oplossingen die je meteen kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: het opwarmen van vuile lucht is moeilijker dan schone lucht.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): een stil en zuinig systeem waarmee je ook energie bespaart.
 • Waterbesparende douchekop: comfortabel douchen met een lager waterverbruik.
 • Radiatorfolie: beperkt het verlies van warmte in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft zacht licht af, wat comfortabeler is voor het oog.
 • Elektrisch koken: kies bij voorkeur voor de meest duurzame inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: altijd inzicht in jouw verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: veel minder onkosten aan A+ label elektrische apparaten.

Meteen een persoonlijk energieadvies in Achlum!

Start jouw aanvraag voor een adviesgesprek en zoek uit hoe je jouw woning duurzamer kunt maken

Energielabel Achlum: hoe duurzaam is mijn huis?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing beslaat verduurzamingsmaatregelen die jij kan laten uitvoeren om energiebesparingen te realiseren. Het rapport geeft ook aan wat wat het actuele woning energielabel is. Het woninglabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning op dit moment is. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb jij nadat het advies is uitgebracht jouw huis laten verduurzamen? En wil jij wellicht je woning verkopen of bekijk je de opties voor een lage hypotheekrente? Dan is het verstandig om het huis nog eens te laten checken. Een energie inspecteur komt je huis en checkt de totale vraag naar gas en elektriciteit om het huis te verwarmen en warm water te produceren. Je kunt dan rekenen op een energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label indiceert hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Het energielabel is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een uitstekend energielabel zal de woningwaarde verder verhogen. Mogelijk heb je recht op een duurzaamheidskorting op je hypotheekrente.

Ontdek beschikbare subsidies in Achlum

De meeste panden in Provincie Friesland moeten duurzamer worden en in de meest ideale situatie kunnen verwarmen zonder gas. Je kunt hiervoor gebruik maken van verschillende (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Heb je subsidie nodig? In dat geval stelt de overheid het maatwerkadvies verplicht. Bijgaand bespreken we bruikbare informatie over de meest aantrekkelijke subsidieregelingen duurzame energie in Achlum.

 • Subsidie voor isolatie: je mag tot 1/3 van de kosten indienen voor isolatiewerkzaamheden aan vloer, (spouw)muur, dak, wanden, ramen.
 • Voor woningisolatie (de arbeidskosten) is het BTW-tarief slechts 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): relevant voor een aansluiting op een warmtenet, zonneboiler of warmtepomp in mei 2024.
 • Met betrekking tot zonnepanelen betaal je helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Waadhoeke heeft mogelijk zelf ook nog een aantal individuele subsidieregelingen of gunstige energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Waadhoeke vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Achlum vergelijken in mei 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is door je eigen spaargeld hiervoor te gebruiken. Kan of wil je geen spaargeld uitgeven? Dan zijn er diverse leningen beschikbaar. Voor elke situatie is er wel een passende duurzame lening. Hieronder vind je de details (ook geldig voor o.a. Franeker, Herbaijum en Tzum).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een speciale persoonlijke lening waarmee eigenaar-bewoners hun woning energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. warmtepompen, spouwmuurisolatie, zonneboilers, dakisolatie, gevelisolatie, zonnepanelen.
 • Energiebespaarhypotheek: een financieel product met een limiet van €25.000 voor woningeigenaren die geen ‘gewone’ duurzaamheidslening kunnen afsluiten.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een groene lening die hoort en blijft bij de woning (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: speciale lening voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Waadhoeke.
 • Laat je hypotheek aanpassen: breid je bestaande financiering uit.

Antwoorden op vragen rondom het thema energie besparen in Achlum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Achlum?

Het energie maatwerkadvies Achlum is een besparingsrapport inclusief suggesties voor het energiezuinig maken van een pand die ook vallen in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Hieronder vallen o.a. het isoleren van dak, gevel, muren of vloer, het installeren van een warmtepomp of het neerleggen van zonnepanelen op je dak. Dit besparingsadvies biedt per maatregel de investering en de geschatte terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is erg gewenst voor woningeigenaren die duurzaamheidsmaatregelen willen treffen en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Is dit energierapport verplicht?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen als je een duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Wil je isoleren met subsidie, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een full-electric warmtepomp of aansluiting op het plaatselijke warmtenet? In dat geval is dit plan een must. Zonder maatwerkadvies kan je de meeste subsidies niet aanvragen. Wil je duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren met een groene lening of met spaarmiddelen? Ook dan is het verstandig om het maatwerkadvies te overwegen. Het laat woningeigenaren zien welke verduurzamingsmaatregelen een energiebesparing opleveren voor jouw woning. Middels dit plan wordt het aanvragen van offertes stukken eenvoudiger.

Hoe duur is een energiebesparingsrapport?

De gemiddelde kosten van een advies op maat hebben te maken met het type gebouw (woning of utiliteitsbouw), de oppervlakte van het huis, en de betrokken adviseur. De prijs ligt tussen de €195,00 tot wel €340,00. Voor een doorsnee huis is het tarief circa €275,00. Het is verstandig om offertes van betrouwbare (BRL9500-02) energieadviseurs in Achlum te bekijken.

Is deze energiescan ook geschikt voor VvE?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) mag gezamenlijk met de leden een maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Door deze constructie kunnen alle leden samen CO2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energie-expert zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het bedrijf achterhaalt bij de bewoners wat ze graag willen om het wooncomplex te verbeteren. De VvE krijgt dan een energieadvies voor de energieprestaties van het gehele object. Bewoners worden geïnformeerd over de geschatte kosten en de uiteindelijke terugverdientijd.

Is maatwerkadvies utiliteitsbouw ook beschikbaar?

Als bedrijf wil je weten hoe je de energieprestaties van je bedrijfsgebouw of kantoor kunt upgraden. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Achlum voor gebouwen. Het utiliteitsbouw plan toont aan bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte Een geoptimaliseerde energieprestatie geeft een gunstigere energierekening, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, extra voordeel op de milieubelasting en een groener imago. De NTA 8800 is nieuwe methodiek voor het vastleggen van energieprestatie van gebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een aantrekkelijke zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de realisatie van de duurzaamheidsmaatregelen. Zie de website van RVO om dit aan te vragen.

Plaats een reactie