Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Wildervank

Wil jij ook besparen op de kosten van energierekening? Het is soms lastig inschatten waar je moet beginnen. Moet ik isoleren, een hybride warmtepomp kopen of ga ik juist met een zonneboiler aan de slag? Een Energiebesparing Maatwerkadvies Wildervank is daarbij een goede ondersteuning. Een energieadviseur maakt een afspraak voor de maatwerk-inspectie en inspecteert wat de opties zijn. Het energierapport stelt bloot welke alternatieven het energieverbruik laten dalen en het binnenklimaat verbeteren. In het verduurzamingsrapport vind je grondig de investering en de terugverdientijd van de uitgezochte verduurzamingsmogelijkheden. Het rapport met aanbevelingen is relevant voor Nederlandse particuliere huizenbezitters en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Een maatwerkadvies toont welke maatregelen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een autonome duurzaamheidsadviseur neemt de hele woning uitgebreid op.
 • Hij komt met een plan met alle duurzame investeringen waarmee jij direct energie kunt besparen.
 • Investeer bijv. in: zonnepanelen installeren, zonneboiler laten plaatsen, ventileren met WTW, infraroodpanelen, woningisolatie.
 • Per onderdeel check je de kosten, wat de effecten zijn en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor de uitvoering van het uiteindelijke advies dien je zelf een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.
 • De unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 noodzakelijk voor woningeigenaren in Wildervank die hun woninglabel willen verbeteren en een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-wildervank

Energieadvies: snel je energiekosten verlagen

Maatwerkadvies energiebesparing (bekend als Energieprestatieadvies (EPA)) is een professioneel plan voor zowel woningen als utiliteitsbouw dat een compleet advies geeft om het energieverbruik te minderen en zo de energierekening te minimaliseren. In het advies wordt heel concreet aangegeven welke vergroeningsmaatregelen er mogelijk zijn, wat de kosten zijn, en wat het je uiteindelijk oplevert. Hiervoor kun je maatregelen laten uitvoeren zoals spouwmuurisolatie, HR++ glas, warmtepomp, zonneboiler, dakisolatie, vloerisolatie. Het is een eenvoudige procedure. Een energie-expert komt altijd bij je thuis op bezoek om een goed advies te kunnen geven. Deze deskundige bekijkt de woning volledig en zoekt uit welke energiebesparingsmaatregelen passen bij jouw situatie. Er wordt een rapport opgesteld met een lijst met verduurzamingsmaatregelen. In het rapport vind je ook een verwachting van de totale investeringskosten en tevens een rendements-weergave. Disclaimer: Iedere maatwerkadviseur werkt individueel en zal niet zelf offertes leveren voor renovaties. Het verslag biedt meestal ook het energielabel, inclusief onderbouwing.

Ter verduidelijking: Wil je jouw huis meer duurzaam maken, en heb je hiervoor een subsidie nodig? Dan moet je beschikken over het maatwerk energiebesparingsadvies. Het advies moet worden uitgevoerd door een gecertificeerde maatwerkadviseur. Vakbekwame en bedreven energieadviseurs zijn te vinden op het portaal centraalregistertechniek.nl. Let hierbij goed op het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Wildervank (mei 2024)

Zoek jij ook naar een subsidie voor het verduurzamen van jouw huis? Dan is maatwerkadvies noodzakelijk! Het document geeft concreet advies dankzij een overzicht met innovatieve energiebesparende maatregelen die haalbaar zijn voor jouw huis. Voorbeelden zijn het plaatsen van HR++ beglazing, het isoleren van buitenmuren met EPS en het laten plaatsen van zonnecellen. Hieronder laten we zien hoe jij dit kunt regelen.

In 5 stappen je energierapport aanvragen

 1. Zoek een maatwerkadviseur

  Het maatwerkrapport moet je verplicht laten opstellen door een gekwalificeerde adviseur. Deskundige specialisten zijn vindbaar op centraalregistertechniek.nl en via deze website. Het kan ook slim zijn om even bij familie en vrienden na te vragen. Tip: neem alleen contact op met specialisten die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Je betaalt voor een gepersonaliseerd advies. Adviseurs zijn vrij om zelf hun prijzen te hanteren. Het is verstandig om verschillende offertes te zoeken van professionele maatwerkadviesbureaus. Vermeld altijd goed je eisen. Wil je aan de slag met het isoleren van je huis, of overweeg je ook een warmtepomp of zonneboiler? Ga je alle werkzaamheden overlaten aan een bedrijf, of ga je zelf bedrijven benaderen? Geef zoveel informatie als mogelijk. Het vergelijken van de offertes gaat dan een stuk eenvoudiger.

 3. Thuis voorbereiden met de woningcheck

  De meeting is afgesproken. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Bekijk dan altijd ook de bespaarcheck op de site verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken krijg je een complete samenvatting met opties die wellicht interessant zijn voor jouw huis. Altijd met de prijzen en de voordelen qua terugverdienen. Dit is uitstekende input voor een adviesgesprek met de energiecoach in Wildervank.

 4. Het energierapport doornemen

  De energie specialist komt thuis langs en analyseert welke mogelijk interessante maatregelen het meest effectief zijn. Kort daarop ontvang je het doorberekende energieplan met de meest gunstige energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Bij alle energiemaatregelen delen ze kenmerken zoals de uiteindelijke kosten, de opbrengsten per jaar en de terugverdientijd. Het is vaak wenselijk om het rapport nog samen door te nemen. In die situaties kun je iets meer de diepte in.

 5. Een vakbedrijf zoeken

  De energiedeskundige heeft slechts beperkte bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Wildervank laten uitvoeren). Deze deskundige adviseert rondom thema’s als verduurzaming en gas- en stroom besparen. Wanneer je deze energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren dien je zelf contact te zoeken met vakbedrijven. Met het energierapport kan je offertes opvragen bij isolatie specialisten en lokale installateurs. Plan een afspraak bij je thuis in om je woning te bekijken en op te meten. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of de energieadviseur daarbij aanwezig wil zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn relevant voor mijn huis?

Informeer bij energieadviseurs en start met het verduurzamen van jouw woning!

Energieadviseur Wildervank vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten opstellen door een betrouwbare energieadviseur. Het is wijs om een maatwerkadviseur uit de regio te contacteren. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en de kosten zijn dan doorgaans wat lager. In de lijst hieronder delen we bedrijfsnamen en adresgegevens van mogelijk beschikbare specialisten die actief zijn in de gemeente Veendam. Kies enkel bedrijven en adviseurs met het BRL9500-02-keurmerk. Voor meer adressen zie ook platform.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
DUMALagelandsterweg 119623PCLageland
Energie Adviesbureau GroenG.Gernaatweg 199684TEFinsterwolde
LabelbalieHoge der A 349712AEGroningen
Real AdviesHoofdweg 89619PDFroombosch
Vos Duurzaam AdviesHooiland 6 a9561TZTer Apel
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Wildervank

Uitgelichte specialisten: direct een rapport aanvragen

Wil je direct een afspraak inplannen? In de tabel hieronder kan je kiezen uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Wildervank die meteen voor jouw klaar staan. Kies een van de bureau’s om je aanvraag te starten.

De verschillende soorten energiebesparende maatregelen

Veel consumenten willen besparen op de energiekosten. Maar wat zijn goede opties? Met name daarvoor is het maatwerkadvies in het leven geroepen. Je ontvangt een goed advies over de diverse geschikte bespaarmogelijkheden. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? In de tekstblokjes hieronder vind je de beste duurzame oplossingen voor je woonruimte. Check ook meer informatie over radiator isoleren.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in Wildervank

 1. Een gunstigere energierekening: een lager maandbedrag voor je energie.
 2. Een klimaatbewuste keuze: door jouw groene keuzes verlaag je jouw CO-2 uitstoot.
 3. Een aangenaam binnenklimaat: voorkomt koude lucht en tocht in huis.
 4. De waarde van de woning stijgt: woningen met energielabel A zijn zeer in trek.
 5. Leven in een gezonde leefomgeving: de hele dag door een zeer goede luchtkwaliteit.
MaatregelPrijzen (gemiddeld)Besparing p/jaar
Dakisolatie (bekijk hier meer info)€4670,00€415,00 p/jaar
Volledig elektrische warmtepomp€10600,00€730,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€4785,00€495,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€2845,00€180,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€495,00€51,00 p/jaar
Radiatorfolie (meer energiebespaartips) €21,00€29,00 p/jaar
Jaarlijkse kosten en besparingen van verduurzamingsmaatregelen bij reguliere huizen (+/- 125 m2).

Maatwerkadvies voor het verduurzamen van jouw woning!

Bekijk maatwerkadviseurs en plan afspraak in

De basis: goede woningisolatie

Meteen een lagere energienota? Je huis isoleren in Wildervank is een minimale vereiste. Middels het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer blijft de warmte behouden. Je profiteert van de goede effecten: jouw energiekosten gaan meteen flink omlaag, je geniet van een hoger wooncomfort, je gebruikt minder fossiele energie, je beperkt het geluid van buiten en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn diverse subsidies die beschikbaar zijn. Wat je misschien niet wist: voor alle isolatiewerkzaamheden geldt het speciale lage BTW-tarief (9%) Zodoende is de terugverdientijd optimaal.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,00 per /m2): heerlijke warme voeten in de winterperiode.
 • Dakisolatie (vanaf €49,00per /m2): houdt de warmte binnen en de kou buiten.
 • Gevelisolatie (vanaf €94,50per /m2): op vrijwel elke woning toepasbaar, direct resultaat.
 • Bodemisolatie (vanaf €24,00per /m2): relatief goedkoop en gemakkelijk zelf aanbrengen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €27,50per /m2): eenvoudig te installeren en vereist geen lange voorbereiding.
 • Isolatieglas (vanaf €115,50per /m2): HR++ glas heeft geluiddempende effect en zorgt voor lagere stookkosten.

De woning verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp is doorgaans beter voor het milieu dan de gasgestookte CV-ketel. Het onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen. Je kunt hierdoor behoorlijk minder gas gaan verbruiken. Met dit systeem ga je wel wat meer elektriciteit gebruiken. Deze extra stroom kan opgewekt worden met zonnepanelen op het dak van je huis. In de zomerse maanden kan het ook zorgen voor een koelende werking. Er zijn twee keuzes: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride model. In de opsomming hieronder delen we aanvullende informatie over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: verwarmt je huis en verhit al je tapwater. Dankzij dit systeem kan je dus volledig van het gas af. Deze stand-alone installatie is redelijk prijzig en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. In nieuwbouwwoningen wordt het meer en meer gebruikt.
 • Hybride warmtepomp Wildervank: is een stuk betaalbaarder en wordt veel gekozen voor het verduurzamen van huizen met een matige isolatie. Werkt samen met de HR-combiketel. Je verbruikt iets meer stroom, maar je gasverbruik kan met 70% omlaag.
 • Lucht-lucht warmtepomp: komt in plaats van de ventilatie-unit.
 • Lucht-water warmtepomp: milieuvriendelijk omdat ze geen schadelijke stoffen uitstoten.
 • Water-water warmtepomp: benodigd een grondboring wat zorgt voor relatief hoge prijs.
 • Bodem-water warmtepomp: zeer hoog rendement, maar erg duur in aanschaf.

Alles wat je moet weten over zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf 100% groene storom op voor jouw woning. Het is een duurzame keuze en je betaalt veel minder voor de energie. Door te informeren naar de subsidies, een gunstige BTW-regeling en/of een tegemoetkoming d.m.v. een groene lening wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Het maakt je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Vattenfall, Engie, Budget Energie, Essent, GreenChoice en United Consumers, Enegiedirect.nl, Vandebron, Oxxio, Powerpeers. Doordat je mag salderen ontvang je een vergoeding voor teruggeleverde stroom.

 • Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen kan je laten monteren voor €6.000 en verdien je terug in zo’n 6 tot en met 8 jaar.
 • Je moet rekening houden met enkele voorwaarden: een dak dat volledig in privé-eigendom is met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Het schaduweffect moet beperkt zijn. Een sterke dakconstructie is essentieel.
 • Eventuele overtollige zonnestroom lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen).
 • Goedkoop zonnepanelen in Wildervank laten leggen? Dan betaal je zelfs helemaal geen BTW.

Besparen op je gasverbruik met een zonneboiler

Met een zonneboiler bedoelen we we een unieke zonnecollector (geïntegreerd in het dak) met een pomp. leidingen, een voorraadvat en een naverwarmer. Het systeem zorgt constant voor nieuw warm tapwater om te douchen en te koken. Kortom: duurzaam en voordelig warm water genereren. Met een zonneboiler realiseer jij een besparing van wel 50% van het gasverbruik (voor het opwekken van warm water). Meestal gebruik je voor de normale CV nog wel een hoog rendement ketel of warmtepomp. Je kunt een ingewikkelde vergunning achterwege laten en doorgaans kan je een mooie ISDE subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor een gezin met 2 kinderen (vat met 200 liter) is er te bestellen vanaf €3.550 (incl. installatiewerk).
 • De zonneboilercombi kan ook woningen verwarmen (met lagetemperatuurverwarming).
 • De hoeveelheid ruimte die je nodig hebt op het dak is zo’n 2 m2 tot 3 m2.
 • Dit staat los van het noodzakelijke buffervat (v.a. 50cm bij 100 cm).

Besparen op je gasverbruik met infraroodpanelen

Aan de hand van elektrische infraroodpanelen verwarm je een specifieke ruimte. Zoals bijv. badkamer of werkplek. Het systeem verwarmt niet de lucht (zoals radiatoren doen). De stralingswarmte is tot zo’n 3 vanaf het paneel meter te voelen. Deze warmtepanelen doen het goed als tijdelijke bijverwarming. Belangrijke voordelen zijn: geen effect op de luchtcirculatie, een laag energieverbruik, door iedereen zelf te installeren en het heeft een moderne afwerking en uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan goedkoop, snel en makkelijk een ruimte verwarmen.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan IR-verwarming soms zelfs als hoofdverwarming fungeren.
 • De onkosten van warmtepanelen komen uit op zo’n €165,00 t/m €375,00 per infraroodpaneel.

Andere praktische energiebespaartips

Naast deze energiebesparende maatregelen zijn er nog veel meer energiebespaar adviezen in Wildervank. In dit blokje vind je om die reden een overzicht met krachtige en niet al te dure energiebesparende maatregelen die je meteen kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: de lucht in huis wordt constant vervest voor een gezond binnenklimaat.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): lagere stookkosten en altijd schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: verbruikt veel minder water dan een douchekop.
 • Radiatorfolie: zorgt dat meer warmte de ruimte ingaat i.p.v. in de muren trekt.
 • LED-lampen: LED-verlichting is verkrijgbaar in verschillende kleuren (meer keuzemogelijkheden).
 • Elektrisch koken: energiezuinig en comfortabel koken op een inductiekookplaat
 • Slimme thermostaat: stemt de verwarming automatisch af op jouw gedrag.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: verbeterde energie-efficiëntie bij A+ apparaten.

Ontvang persoonlijk energieadvies in Wildervank!

Informeer naar een adviesgesprek en achterhaal hoe jij jouw woning duurzamer maakt

Energielabel Wildervank: wat is dit precies?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing beslaat maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn om jouw huis meer duurzaam te maken. Het concept plan vertelt ook wat het officiële woning energielabel is. Het woninglabel geeft een indicatie hoe energiezuinig jouw woning op dit moment is. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb je op basis van het advies jouw huis verder verduurzaamd? En wil jij wellicht je woning verkopen of bekijk je de opties voor een lage hypotheekrente? Dan is het slim om de woning opnieuw te laten keuren. Een energie inspecteur neemt de woning op en onderzoekt het totaal van gas en elektriciteit dat nodig is voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Je woning wordt ingedeeld in energielabel A++++, A of een minder duurzame B – G.

 • Het label vertelt je in één oogopslag hoe energiezuinig een woning is.
 • Dit duurzaamheidslabel is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een groen energielabel maakt de woningwaarde aantrekkelijker. Je kunt dan ook informeren naar een betere hypotheekrente (duurzaamheidskorting).

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in Wildervank

De meeste panden in Provincie Groningen moeten een stuk duurzamer worden en op termijn volledig los van het gas. Men kan hiervoor gebruik maken van (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Ga je een subsidieaanvraag doen? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies laten uitvoeren. Hieronder delen we een overzicht met de mogelijke subsidieregelingen duurzame energie in Wildervank.

 • Subsidie isolatie: ontvang tot max. 30% van de investering voor isolatiewerkzaamheden aan gevel, ramen, wanden, vloer, dak.
 • Voor het isoleren (enkel arbeid) is er een verlaagd BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): interessant voor een zonneboiler, aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp in mei 2024.
 • Bij zonnepanelen betaal je zelfs helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Veendam biedt mogelijk ook zelf plaatselijke subsidie-middelen of aantrekkelijke energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Veendam zijn alle financiële regelingen na te kijken.

Energiebespaarlening Wildervank afsluiten in mei 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te laten voeren is met een financiering door eigen middelen. Kan of wil je geen spaargeld uitgeven? In dat geval kan je kiezen voor een lening. De duurzame leningen zijn beschikbaar voor Nederlandse woningbezitters. We lichten de groene leningen graag verder toe (ook geldig voor o.a. Tripscompagnie, Muntendam en Noordbroek).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners hun woning kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening relevant voor warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een financiering tot bedragen van €25.000 voor huiseigenaren met duidelijke hertoetsmomenten en voorwaarden.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): financiering van de verduurzamingsinvestering wordt aan de woning gekoppeld (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: voor een eigenaar van een rijksmonument die het pand wil verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Veendam.
 • Extra geld lenen via je hypotheek: een nieuw leningdeel voor een tijdelijk bouwdepot.

FAQ: actuele onderwerpen m.b.t. energie besparen in Wildervank

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Wildervank?

Een energie maatwerkadvies Wildervank is een rapport met verschillende opties voor het duurzamer maken van jouw woning die ook vallen in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Zo kan je denken aan het laten plaatsen van voorzetwanden, vloerisolatie, dakisolatie, de CV-ketel vervangen voor een warmtepomp of het opwekken van eigen stroom met zonnepanelen. Dit besparingsrapport bespreekt per maatregel de verwachte kosten en wat het oplevert. Een persoonlijk energieadvies is relevant voor VVE’s en particulieren die hun woning zuiniger willen maken en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Is het verplicht te beschikken over een energierapport?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht wanneer je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Heb je isolatie plannen en wil je hiervoor subsidie, of lijkt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) je wel wat voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het regionale warmtenet? In die situaties is dit besparingsplan vereist. Zonder maatwerkadvies ontvang je geen subsidie. Wil je energiebesparende maatregelen doorvoeren met een groene lening of met spaargeld dat je zelf hebt? Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het laat jouw zien welke alternatieven de meeste besparing opleveren. Door middel van dit besparingsadvies kan je een goede offerte aanvragen met de juiste gegevens.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een energiebesparingsrapport?

De kosten van het advies op maat worden gebaseerd op huistype, de oppervlakte van het huis, en de gekozen adviseur. De prijs ligt tussen de €210,00 – €325,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak kost dit advies circa €250,00. Het is raadzaam om offertes van betrouwbare (BRL9500-02) energieadviseurs in Wildervank te bekijken.

Is de energiescan van meerwaarde voor een VvE?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) mag als vertegenwoordigers van de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten uitvoeren. Via de regeling kan men op een collectieve manier CO-2 besparende maatregelen inplannen. Zie ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De specialist maakt een compleet overzicht van het gebouw. Het keuringsbedrijf checkt bij bewoners wat ze zelf vinden dat moet worden aangepast om het complex te verbeteren. De VvE krijgt dan een energieadvies voor de energieprestaties van de ruimtes. Bewoners worden geïnformeerd over een kostenbegroting en de totale terugverdientijd.

Wat betekent maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van een bedrijfspand of kantoor kunt upgraden. Het speciale energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in Wildervank voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw energierapport gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte Een geoptimaliseerde energieprestatie resulteert in een goedkopere energiefactuur, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, extra voordeel op de milieubelasting en een duurzaam imago. De NTA 8800 is nieuwe methode om energieprestatie van gebouwen in kaart te brengen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een speciale zakelijke subsidieregeling wat voor eigenaren van zakelijk vastgoed een premie geeft voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoer van de energiebesparende maatregelen. Zie de website van RVO om dit aan te vragen.

Plaats een reactie