Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Sumar

Wil jij de energierekening verder laten dalen? Het kan moeilijk zijn om te bepalen waar je dan moet beginnen. Ga ik eerst mijn woning isoleren, een warmtepompsysteem kopen of zonnepanelen op het dak leggen? Een persoonlijk Energiebesparing Maatwerkadvies Sumar kan goede suggesties opleveren! De energieadviseur plant een afspraak op locatie in voor een maatwerkadvies en controleert waar de mogelijkheden liggen. Het energierapport is heel specifiek en geeft aan welke verduurzamingsmaatregelen een toegevoegde waarde zijn voor je woning en en het binnenklimaat verbeteren. In het energierapport bekijk je uitvoerig de totale kosten en het rendement van de bekende verduurzamingsmogelijkheden. Het aanbevelingen-rapport is een hulpmiddel voor particuliere woningbezitters en is bij een subsidieaanvraag vaak verplicht.

 • Een maatwerkadvies laat jouw zien welke duurzame investeringen jouw huis energiezuiniger kunnen maken.
 • Een autonome duurzaamheidsadviseur brengt een bezoek voor een goed advies.
 • Hij verstrekt een rapport met alle opties die een positief effect hebben op je energielabel.
 • Denk aan: zonnepanelen installeren, ventileren met WTW, warmtepomp plaatsen, woningisolatie, infraroodpanelen.
 • Per onderdeel kun je meer info vinden over de verwachte prijzen, de besparing en de geschatte terugverdientijd.
 • Voor het uitvoeren van de werkzaamheden dien je zelf bedrijven te benaderen.
 • De maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een minimale vereiste in 2023 voor woningeigenaren in Sumar die hun huis willen vergroenen en daarvoor een subsidie willen aanvragen.
maatwerkadvies-energiebesparing-sumar

Energieadvies: aan de slag met je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vervanging van Energieprestatieadvies (EPA)) is een professioneel plan voor private panden en zakelijke gebouwen dat duidelijke tips geeft om het energieverbruik te remmen en zo de energienota te beperken. In het plan wordt zeer gedetailleerd omschreven welke maatregelen je kunt nemen, wat de kosten zijn, en wat de uiteindelijke besparing zal zijn. In dat geval komen diverse maatregelen naar voren, zoals: warmtepomp, dakisolatie, HR++ glas, vloerisolatie, infraroodpanelen, zonneboiler. Het is heel simpel. Een energiecoach komt altijd bij je thuis op bezoek om samen jouw wensen te inventariseren. Deze expert check jouw huis en rekent uit welke energiebesparingsmaatregelen jij het beste kunt laten uitvoeren. Het rapport wordt opgemaakt met daarin duurzaamheidsmaatregelen. In het advies tref je ook een verwachting van de totale investeringskosten en tevens een rendements-weergave. Belangrijk: De maatwerkadviseur is neutraal en verkoopt zelf geen energiebesparende maatregelen. Het rapport bevat ook het energielabel van de woning.

Ter verduidelijking: Wil je je woning energie-efficiënt maken, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Dan moet je beschikken over het maatwerk energiebesparingsadvies. De inspecties moeten gedaan worden door een betrouwbare expert op het gebied van energie . Deskundige en betrouwbare energieadviseurs check je het platform centraalregistertechniek.nl. Een BRL9500 certificaat maakt een bedrijf betrouwbaar.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Sumar (mei 2024)

Wil jij een subsidie aanvragen voor het verduurzamen van jouw huis? Dan moet je beschikken over het maatwerkadvies. Dit besparingsadvies geeft een overzicht met verschillende duurzaamheidsmaatregelen die realistisch zijn voor jouw woning. Je kunt denken aan het kiezen voor duurzaam HR++ glas, het isoleren van buitenmuren met EPS en het laten plaatsen van zonnecellen. In het stappenplan hieronder laten we zien hoe jij dit kunt regelen.

5-stappenplan voor het aanvragen van een energierapport

 1. Adviseurs Maatwerkadvies zoeken

  Het maatwerkrapport moet worden opgesteld door een gecertificeerde energie-expert. Gekwalificeerde energieadviseurs zijn te vinden op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek en uiteraard via deze website. Het kan ook slim zijn om even bij familie en vrienden na te vragen. Let op: ga uitsluitend voor partijen die gecertificeerd is (BRL9500-02-certificaat).

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Je moet natuurlijk betalen voor een gepersonaliseerd advies. Adviesbedrijven kunnen zelf een prijs berekenen. Het is verstandig om diverse offertes te verkrijgen van erkende energie specialisten. Geef vooraf goed door wat je precies wilt. Wil je puur en alleen kijken naar de isolatie, of wil je jouw woning ook gaan verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp? Zoek je naar iemand die je kan helpen bij de renovatie, of doe je dit zelfstandig? Geef zoveel informatie als je kunt. Het vergelijken van de prijsopgaven wordt dan een stuk eenvoudiger.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  Komt er een specialist langs? Om het maximale uit het advies te krijgen zorg je voor een goede voorbereiding. Probeer alvast de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl te doen. Via de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl kom je uiteindelijk tot een schema met potentiële maatregelen die mogelijk interessant zijn. Altijd met de prijzen en de voordelen qua terugverdienen. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens jouw adviesgesprek met de energiecoach in Sumar.

 4. Informatie in het energierapport bekijken

  Het adviesbureau brengt een bezoek aan huis en stelt vast welke potentiële maatregelen hun doel goed bereiken. Binnen een paar dagen mailt hij het doorberekende energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw appartement. Met betrekking tot de energiemaatregelen noteren ze onderwerpen zoals de verwachte kosten, de opbrengsten en de terugverdientijd. Eventueel kun je ervoor kiezen om het rapport persoonlijk door te nemen. Hier kan je vragen stellen.

 5. Gespecialiseerde vakbedrijven inschakelen

  Deze energiedeskundige beschikt niet over maximale bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Sumar laten uitvoeren). Deze erkende vakman weet alles over hoe je gas en stroom kunt besparen. Voor de uitvoering van de klus moet je zelf een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Zoek daarom contact met isolatie specialisten en regionale installatiebedrijven. Vraag of ze bij je thuis komen om de woning nog eens goed op te nemen. Het kan nuttig zijn dat de adviseur jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn interessant voor je woning?

Check energieadviseurs en bespaar direct op de energiekosten!

Energieadviseur Sumar vergelijken

Dit maatwerkadvies energiebesparing wordt altijd opgesteld door een gecertificeerde maatwerk-adviespartij. Het is beter om een adviseur uit de regio te benaderen. Ze kennen het type woning, en de kosten zijn dan doorgaans wat lager. In de tabel hieronder verstrekken we naam + adresgegevens van mogelijke energieadviseurs die een rapport kunnen opstellen voor woningen in de gemeente Tytsjerksteradiel. Wees er zeker van dat ze in het bezit zijn van een BRL9500-02-keurmerk. Veel bedrijven kun je ook vinden via www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Bureau BringFoareker 579247AAUreterp
ABCadviseurAnthony Fokkerloane 169269WEFeanwâlden
Stichting Woningbouw AchtkarspelenZwanebloem 59285LZBuitenpost
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
Tabel met energieadvies bedrijven in de buurt van Sumar

Uitgelichte specialisten: direct online aanvragen

Direct een afspraak maken? In de tabel hieronder kies je uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Sumar die meteen voor jouw klaar staan. Kies een van de uitgelichte bedrijven om een contactmoment in te plannen.

Alle energiebesparende maatregelen op een rij

Steeds meer mensen zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies in het leven geroepen. Het biedt een duidelijk plan met een breed scala aan bespaarmogelijkheden. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? In het gedeelte hieronder noemen we de meest populaire energiebesparingsmaatregelen voor je woonhuis. Op deze website lees je ook alles over woning ventilatie.

Het comfort van een energiezuinige woning in Sumar

 1. Verlaag je energiefactuur: een forse besparing op de maandlasten.
 2. Draag bij aan een beter klimaat: je stoort minder CO-2 uit.
 3. Optimaliseer het binnenklimaat: profiteer van warme luchtcirculatie en weinig tocht.
 4. Het verhoogt de waarde van jouw huis: woningen met energielabel A zijn zeer in trek.
 5. Ervaar een gezonde leefomgeving: de hele woning voorzien van prima luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Glasisolatie (bekijk hier meer info)€3555,00€445,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€5340,00€665,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€4600,00€490,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €2975,00€200,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€500,00€20,50 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (meer tips bekijken) €1225,00€175,00 p/jaar
Kosten en besparingen van diverse energiebesparende maatregelen bij basis-huizen (+/- 125 m2).

Maatwerkadvies opvragen voor concrete tips!

Vind een energiedeskundige en begin vandaag nog

Energie besparen met woningisolatie

Direct jouw energierekening minderen? Jouw huis isoleren in Sumar is doorgaans een goed startpunt. Door het isoleren van de muur, het dak, en vloer kan de woning de warmte beter vasthouden. Dit heeft veel voordelen: je kan besparen op de energiekosten, je hebt een fijn warm huis in de winter, en een koele woning in de zomer, je hoeft minder gas te stoken, het functioneert tevens als een geluidswal en je huis is interessanter op de markt. Er zijn diverse subsidies beschikbaar. Belangrijk feit: voor de arbeidskosten rondom isoleren geldt het verlaagde BTW-tarief (9]%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,00 per /m2): geen last meer van koude voeten in de winter.
 • Dakisolatie (vanaf €49,00per /m2): verbetert de luchtdichtheid van het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €99,00per /m2): ideaal om uit te laten voeren bij een renovatie.
 • Bodemisolatie (vanaf €25,00per /m2): onderhoud en reparatie van de vloer wordt makkelijker.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €20,50per /m2): mogelijk in praktische alle woningen met een spouw.
 • Isolatieglas (vanaf €127,50per /m2): HR++ glas heeft een hogere geluidsisolatie dan standaard ramen.

De woning verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp is een duurzame vervanger voor de HR-ketel op gas. Hij gebruikt energie van de buitenlucht, bodem of water. Jouw gasverbruik kan je zo helemaal reduceren tot 0. Het systeem heeft wel veel extra elektriciteit nodig. Stroom kan opgewekt worden met zonnepanelen op het dak van je woning. In de zomer kan het jouw huis ook koelen. Er zijn veel varianten. Globaal heb je de keuze uit een all-electric warmtepomp of een hybride model. In het blokje hieronder delen wij extra details over de diverse varianten.

 • All-electric warmtepomp: verwarmt je huis en verhit al je tapwater. Je gebruikt in dat geval geen gas meer. Het is een relatief duur systeem en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. Voor nieuwbouw is het zeer aan te raden.
 • Hybride warmtepomp Sumar: een voordeliger systeem en zeer geschikt voor huizen die over minder goede isolatiewaarden beschikken. De HR-combiketel kan bijspringen op koude dagen. Het systeem kan jouw gasverbruik met 70% doen dalen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: kan jouw woning ook actief koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: flexibele optie voor het verwarmen van water.
 • Water-water warmtepomp: gebruikt de warmte die aanwezig is in het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: energiezuinig systeem dat ook passief kan koelen.

Info en voordelen van zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf 100% groene storom op voor jouw woning. Zo draag je bij aan het milieu en jouw energierekening gaat fors omlaag. Door te informeren naar de subsidies, geen BTW en de mogelijkheid om gebruik te maken van groene leningen is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Het maakt je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Essent, Budget Energie, GreenChoice, Eneco, Engie of Oxxio, United Consumers, Powerpeers, Vandebron, Enegiedirect.nl. Dankzij de salderingsregeling kan je jouw verbruik wegstrepen tegen je opbrengst.

 • Zonnepanelen zijn voor veel huishoudens financieel haalbaar. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen kost ongeveer €5.750 en kent een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.
 • Je moet rekening houden met enkele voorwaarden: het dak moet geschikt zijn voor montage met (voor een goede opbrengst) een zuidelijke oriëntatie. De panelen mogen niet in de schaduw liggen. Daarbij is een stevige dakconstructie ook nodig.
 • Jouw eigen zonnestroom kan je salderen (salderen/terugleveren aan je energieleverancier).
 • Wil je zonnepanelen in Sumar laten monteren? Dan geldt het BTW-nultarief.

Besparen op je gasverbruik met een zonneboiler

Een zonneboilersysteem bestaat uit een unieke zonnecollector (geïntegreerd in het dak) een een opslagvat voor het warme tapwater. Deze constructie genereert warm tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Door te investeren in een zonneboiler realiseer jij een besparing van wel 50% van het gasverbruik om water te verwarmen. Voor centrale verwarming gebruik je vaak nog een hoog rendement ketel of warmtepomp. Een vergunning hoef je niet te regelen en er zijn interessante ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een standaard zonneboiler voor 4 personen (vat met 200 liter) kost ongeveer €3.500 (incl. plaatsing).
 • Een zonneboilercombi staat ook in voor de verwarming van je woning.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is om en nabij de 2 m2 tot 4 m2.
 • Dit staat los van het noodzakelijke buffervat (diameter van 40 tot 80 cm).

Informatie en voordelen van infraroodpanelen

Via elektrische infraroodpanelen verwarm je specifieke ruimtes of plaatsen. Ideaal voor in een hobbyruimte of badkamer. Het gebruikt elektriciteit om een plaat te verwarmen. De panelen geven een aangename stralingswarmte af. De warmtepanelen zijn een ideale oplossing als bijverwarming. Belangrijke voordelen zijn: geen ongewenste luchtcirculatie, minimaal energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en ze hebben een heel moderne uitstraling.

 • Infraroodverwarming kies je als je doelgericht wilt verwarmen.
 • In zeer goed geïsoleerde huizen kan IR-verwarming soms zelfs als hoofdverwarming fungeren.
 • De prijzen van warmtepanelen ramen we op +/- €220,00 – €400,00 per ruimte.

Snelle energiebespaartips

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen delen we nog graag meer energiebespaar adviezen in Sumar. Bijgaand vind je een weergave met impactvolle en voordelige energiebesparende maatregelen die vrij makkelijk zijn toe te passen.

 • Mechanische ventilatie: ventilatie vermindert de kans op schimmelvorming door het verwijderen van vochtige lucht en condensatie.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): 24 uur per dag een gezond binnenklimaat in huis.
 • Waterbesparende douchekop: comfortabel en zuinig douchen met een spaardouche.
 • Radiatorfolie: minder warmteverlies door het isoleren van de radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft geen warmte af, waardoor het veel veiliger is.
 • Elektrisch koken: duurzaam en comfortabel koken met een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig te bedienen en altijd inzicht in je verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: vervang oude apparaten voor nieuwe A+ label elektrische producten.

Besparen met persoonlijk energieadvies in Sumar!

Regel een adviesgesprek en zoek uit hoe je jouw huis moet verduurzamen

Energielabel Sumar: hoe kan ik dat aanvragen?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing omvat opties die geschikt zijn om energiebesparingen te realiseren. Het plan geeft ook inzicht in wat wat het huidige woning energielabel is. Het woninglabel geeft aan hoe energiezuinig de huidige situatie in huis is. De hoogste score die je kunt halen is energielabel A. Heb je na een woninginspectie jouw huis aangepakt? En gaat je huis verkocht worden of wil je korting op je hypotheekrente? Op dat moment is het handig om om het energielabel wederom te calculeren. Een speciale energie inspecteur komt je huis en checkt de maximaal benodigde gas en elektriciteit voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Op basis hiervan krijg je bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een wat minder gunstige B tot G.

 • Het label duidt hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Dit huislabel is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een goed energielabel zal de woningwaarde zeker stimuleren. Je kunt dan ook informeren naar een betere hypotheekrente (duurzaamheidskorting).

Een duurzame woning met subsidies in Sumar

De meeste panden in Provincie Friesland moeten een stuk duurzamer worden en in de meest ideale situatie kunnen verwarmen zonder gas. Hiervoor zijn diverse (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Ga je verduurzamen met subsidie? Dan is het maatwerkadvies verplicht! In dit blokje doorzoek je up-to-date info over de meest aantrekkelijke subsidieregelingen duurzame energie in Sumar.

 • Subsidie voor isolatie: je hoeft zo nog maar 2/3 zelf te betalen voor het laten isoleren van dak, wanden, vloer, (spouw)muur, gevel.
 • Voor de arbeidskosten voor woningisolatie is er een verlaagd BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een aansluiting op een warmtenet, zonneboiler of warmtepomp in mei 2024.
 • Bij zonnepanelen betaal je helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Tytsjerksteradiel heeft mogelijk verschillende plaatselijke subsidieregelingen of gunstige groene leningen. Via de energiesubsidiewijzer Tytsjerksteradiel zijn alle financiële regelingen te bekijken.

Energiebespaarlening Sumar opvragen in mei 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te laten voeren is door het gebruiken van eigen geld. Kan of wil je geen spaargeld uitgeven? Dan zijn er diverse leningen beschikbaar. Iedere woningbezitter kan een duurzame lening afsluiten. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook relevant voor o.a. Noardburgum, Garyp en Jistrum).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige manier waarmee huizeneigenaren hun huis kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor gevelisolatie, zonneboilers, spouwmuurisolatie, warmtepompen, zonnepanelen, dakisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: met een maximaal leenplafond van €25.000 voor huizenbezitters die niet in aanmerking komen voor reguliere financiering.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een groene lening die hoort en blijft bij de woning (momenteel nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: voor rijksmonumentale woningen of appartementen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Tytsjerksteradiel.
 • Je hypotheek oprekken: gebruik je overwaarde om een extra leningdeel af te sluiten.

FAQ: actuele onderwerpen m.b.t. energie besparen in Sumar

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Sumar?

Een energie maatwerkadvies Sumar is een document met tips en aanbevelingen voor de verduurzaming van een huis die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Zo kan je denken aan jouw vloer, dak, gevel of ramen isoleren, de HR-ketel laten vervangen voor een warmtepomp of het opwekken van eigen stroom met zonnepanelen. Het adviesplan biedt per maatregel de minimale prijzen en de geraamde terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is uitermate handig voor alle particuliere woningeigenaren die hun huis van het gas af willen hebben en dit willen financieren met een subsidie.

Wordt het verplicht om een energierapport aan te vragen?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven bij elke duurzaamheidssubsidie aanvraag. Zoek je subsidie voor isoleren, of is de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) relevanter voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een plaatselijk warmtenet? Voor deze situaties is dit energieadvies vereist. Zonder maatwerkadvies kan je geen subsidie krijgen. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of eigen middelen? Ook dan is het maatwerkadvies beslist iets om te overwegen. Het stelt bloot welke opties jouw woning verduurzamen. Aan de hand van dit energieadvies wordt het aanvragen van offertes stukken eenvoudiger.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De kosten van het advies op maat komen tot stand op basis van woningtype, de totale oppervlakte en de adviseur die de klus uitvoert. De tarieven liggen tussen de €210,00 tot €300,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak kost het hele traject ongeveer €265,00. Het is aan te raden om offertes van deskundige (BRL9500-02) energieadviseurs in Sumar te bekijken.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, elke Vereniging van Eigenaren (VvE) mag als afvaardiging van de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten uitvoeren. Door die strategie kan men als vereniging CO2 besparende maatregelen inkopen. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De energie-expert maakt een compleet overzicht van het gebouw. Het bedrijf checkt bij bewoners wat ze zelf vinden dat moet worden aangepast om het wooncomplex te verduurzamen. De VvE krijgt dan een energieadvies voor de energieprestaties van de ruimtes. Dit is natuurlijk ook met het financiële plaatje en de besparing per jaar.

Wat is maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Ook zakelijk gezien wil je alles weten over hoe jij de energieprestaties van een bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte kunt verbeteren. Het speciale energieprestatieadvies (EPA) is een waardevol EPA-maatwerkadvies in Sumar voor gebouwbeheerders. Deze utiliteitsbouw analyse verduidelijkt bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je kantoor of bedrijfspand Een verbeterde energieprestatie resulteert in een lagere energierekening, meer comfort, een gunstigere milieubelasting en een duurzaam imago. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een unieke zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoering van de duurzaamheidsmaatregelen. ZIe ook RVO.nl voor de voorwaarden.

Plaats een reactie