Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Yde

Wil jij de kosten verlagen van je energierekening? Veel gezinnen weten niet waar ze moeten starten. Is het slim om te isoleren, een warmtepomp kiezen of kies ik voor warm tapwater met een zonneboiler? Een Energiebesparing Maatwerkadvies Yde is daarbij een goede ondersteuning. Je plant een afspraak met de energieadviseur voor het energiebesparingsadvies en beoordeelt wat de opties zijn. Het energiebesparingsadvies toont aan welke aanbevelingen je woning een stuk kunnen verduurzamen en en verbeteringen doorvoeren voor het klimaat in huis. In het advies onderzoek je in detail de kosten en de terugverdientijd van de populaire duurzame opties. Het rapport is geschikt voor Nederlandse particuliere huizenbezitters en is soms zelfs verplicht bij het aanvragen van een subsidie.

 • Een maatwerkadvies toont aan welke verduurzamingsmaatregelen een energiebesparing opleveren voor jouw woning.
 • Een gecertificeerde duurzaamheidsadviseur komt langs om alles in kaart te brengen.
 • Uiteindelijk krijg je een maatwerkrapport met alle maatregelen die goed uitvoerbaar zijn.
 • Denk aan: ventileren met WTW, woningisolatie, zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, infraroodpanelen.
 • Per keuze toont het rapport de kosten, het rendement en de verwachte terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het plan moet je zelf contact opnemen met bedrijven in de buurt.
 • Deze speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is (vanaf 2023) vanuit de overheid verplicht voor woningeigenaren in Yde die hun woning duurzamer willen maken en daarvoor een subsidie willen aanvragen.
maatwerkadvies-energiebesparing-yde

Energieadvies: hulp bij het verlagen van je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (bekend als Energieprestatieadvies (EPA)) is een professioneel plan voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat duidelijke tips geeft om het energieverbruik te minderen en zodoende de energiekosten te verminderen. In het onderzoek staat dus heel concreet aangegeven welke maatregelen interessant zijn, wat het allemaal kost, en wat het rendement is. In dat kader heb je de keuze uit maatregelen zoals vloerisolatie, infraroodpanelen, spouwmuurisolatie, warmtepomp, HR++ glas, zonneboiler. Het werkt heel eenvoudig. Een energiecoach komt op locatie langs om jouw doelstellingen door te nemen. Deze persoon neemt jouw huis op en checkt welke energiebesparingsmaatregelen het beste bij jouw huis passen. Het rapport wordt opgemaakt met een opsomming van alle energiebesparende maatregelen. In het advies tref je ook een kostencalculatie en de verwachte besparing. Let op: Deze maatwerkadviseur werkt individueel en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het document geeft ook aan wat het energielabel van de woning is.

Opmerking: Ga je je woning uitrusten met energiebesparende apparatuur, en wil je een subsidie aanvragen? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. Het advies moet worden uitgevoerd door een ervaren expert. Professionele en neutrale energieadviseurs vind je op het platform centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat biedt voldoende zekerheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Yde (mei 2024)

Wil jij een subsidie aanvragen voor het verduurzamen van jouw huis? Dan is maatwerkadvies noodzakelijk! Dit energieadvies helpt je op weg met alle duurzame oplossingen die voldoende effectief zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan sterk HR++ raamwerk (beglazing), spouwmuurisolatie met PIR en het laten plaatsen van zonnecellen. Hieronder leggen we precies uit wat je moet doen.

Het energierapport in 5 korte stappen uitgelegd

 1. Energieadviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport wordt altijd opgesteld door een ervaren energie-expert. Ervaren experts kan je bekijken op centraalregistertechniek.nl en uiteraard via deze website. En misschien heb je iemand in je eigen kenniskring die hier ervaring mee heeft. Advies: neem alleen contact op met specialisten die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Offertes opvragen en vergelijken

  Voor een gepersonaliseerd advies moet je betalen. Adviseurs hanteren heel verschillende tarieven. Het is slim om verschillende offertes te verkrijgen van objectieve maatwerkadviesbureaus. Vermeld altijd goed je eisen. Zoek je specifiek advies voor woningisolatie, of zoek je ook een duurzaam alternatief voor de CV-ketel? Wil je de verbouwing aan iemand anders overlaten, of wil je dit traject zelf uitvoeren? Geef zoveel details als mogelijk. De prijsopgaven van adviseurs vergelijken kost je dan minder moeite.

 3. Woningcheck vooraf

  Het adviesgesprek is ingepland. Zorg dat je beslagen ten ijs komt. Je kunt bijvoorbeeld alvast de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl doen. Via dit portaal word je geleid naar een lijst met duurzame investeringen die mogelijk interessant zijn. Dit is inclusief de kosten en opbrengsten. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens het adviesgesprek met jouw energiecoach in Yde.

 4. Raadpleeg het energierapport

  Het adviesbedrijf neemt de woning op en onderbouwt welke energiebesparende maatregelen aansluiten bij jouw wensen. Op basis van zijn bevindingen verkrijg je een kwalitatief energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Aangaande deze energiemaatregelen beschrijven ze eigenschappen zoals de minimale prijzen, de besparing per jaar en de uiteindelijke terugverdientijd. Vaak wordt er een moment gepland om het rapport gezamenlijk door te nemen. Bij deze afspraak kan je vragen stellen.

 5. Vakbedrijven inschakelen

  Een energiedeskundige heeft niet altijd voldoende bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Yde laten uitvoeren). Deze expert adviseert rondom thema’s als verduurzaming en gas- en stroom besparen. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren moet je contact leggen met een aannemer. Neem contact op met meerdere isolatie-vakmannen en installatiebedrijven. Laat ze thuis langskomen om de woning van dichtbij te bekijken. Het kan nuttig zijn dat met maatwerkadviesbedrijf daarbij aanwezig wil zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn gunstige voor jouw woonruimte?

Vergelijk energieadviseurs en bespaar direct op de energiekosten!

Energieadviseur Yde vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten opstellen door een gecertificeerde energieadviseur. Het is raadzaam om een expert uit jouw eigen regio te nemen. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en je betaald minder voor reiskosten. In de bijgaande tabel verstrekken we contactgegevens van mogelijk beschikbare experts die huizen inspecteren in de gemeente Tynaarlo. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat. Veel bedrijven kun je ook vinden via www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Stichting WoonborgTynaarlosestraat 19481AAVries
Adviesbureau GorterWerfstraat 469503BTStadskanaal
Vos Duurzaam AdviesHooiland 6 a9561TZTer Apel
HestoviusHulzebosstraat 99423RPHoogersmilde
InventOssebroeken 269411VRBeilen
Tabel met energieadvies bedrijven actief in de regio Yde

Uitgelichte vakbedrijven: meteen een afspraak maken

Direct in contact komen met een adviseur? Hieronder kan je kiezen uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Yde die meteen voor jouw klaar staan. Klik op een van de aanbieders om direct aan de slag te gaan.

Alle energiebesparende maatregelen in 1 overzicht

Steeds meer mensen willen minder energie gebruiken. Maar waar moet ik beginnen? Daarvoor is het maatwerkadvies ontwikkeld. Het geeft heel gedetailleerd een overzicht van verschillende bespaarmogelijkheden. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? In de tekstblokjes hieronder bespreken we de meest populaire energiebesparende maatregelen voor je woonruimte. Check ook meer informatie over waterbesparende douchekop.

5 voordelen van een energiezuinige woning in Yde

 1. Een aantrekkelijke energierekening: je houd geld over voor andere leuke dingen.
 2. Draag je steentje bij aan een beter milieu: door jouw groene keuzes verlaag je jouw CO-2 uitstoot.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: beperk de tocht en koude stromen.
 4. Een gunstigere woningwaarde: huizen met energielabel A zijn gewild.
 5. Leven in een gezonde leefomgeving: in huis altijd een goede luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Spouwmuur isoleren (klik voor meer info)€1935,00€345,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6580,00€640,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€4590,00€475,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3120,00€195,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€320,00€28,50 p/jaar
Radiatorfolie (bekijk meer tips) €20,50€32,00 p/jaar
Kosten en rendement van energiebesparende maatregelen bij normale woningen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies inplannen voor het verduurzamen van jouw woning!

Vind adviseurs en maak een afspraak

Woningisolatie: houd de warmte in huis

Wil jij je energiegebruik terugdringen? Je huis isoleren in Yde is een slimme investering. A.d.h.v. het isoleren van glas, daken, muren en vloeren zal er veel minder warme lucht ontsnappen. Woningisolatie is essentieel: de energierekening gaat omlaag, het is aangenaam warm in huis, het is klimaatbewust, het functioneert tevens als een geluidswal en de waarde van je huis wordt gunstiger. Er zijn verschillende subsidies te gebruiken. Noemenswaardig: voor alle isolatiewerkzaamheden geldt het extra lage BTW-tarief (9%) Dit resulteert in een korte terugverdientijd!

 • Vloerisolatie (vanaf €29,50 per /m2): beperkt het warmteverlies op de vloer.
 • Dakisolatie (vanaf €44,00per /m2): het dak isoleren kan tot 30% warmteverlies voorkomen.
 • Gevelisolatie (vanaf €92,00per /m2): isoleren van spouwmuur, buitengevel of binnenmuur.
 • Bodemisolatie (vanaf €22,50per /m2): het einde van een muffe lucht in huis.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €15,50per /m2): een lange levensduur en relatief goedkoop.
 • Isolatieglas (vanaf €129,50per /m2): HR++ glas is beschikbaar voor elk type kozijn of deur.

Uitleg en info over de warmtepomp

Met een warmtepomp kun je flink besparen t.o.v. de gasketel. Het systeem gebruikt warmte van bronnen zoals lucht of het grondwater. Je kunt jouw gasverbruik drastisch verlagen. De keerzijde is dat je meer elektriciteit nodig hebt. De additionele stroom kan opgewekt worden met zonnepanelen (die je misschien al hebt). In de zomer kan de warmtepomp jouw huis ook koelen. Globaal gezien zijn er 2 types: een all-electric warmtepomp of een hybride oplossing. Onderstaand delen wij meer informatie over de verschillende varianten die er allemaal zijn.

 • All-electric warmtepomp: geeft duurzame warmte en zorgt voor warm tapwater. Je kunt zo een gasloze woning realiseren. Let op: een full-electric systeem is niet goedkoop en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. In nieuwbouw-huizen kom je het veel tegen.
 • Hybride warmtepomp Yde: is een stuk betaalbaarder en kan goed functioneren in woningen met een slechtere isolatie. Het is een aanvulling op jouw HR-combiketel. Je kunt meer dan 2/3 van het gasgebruik beperken.
 • Lucht-lucht warmtepomp: snel geïnstalleerd en ook de mogelijkheid te koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: produceren weinig geluid, waardoor ze een stille optie zijn.
 • Water-water warmtepomp: zeer efficiënt systeem dat niet veel ruimte in beslag neemt.
 • Bodem-water warmtepomp: werkt met een bodemwarmtewisselaar.

Info en voordelen van zonnepanelen

Door zonnepanelen op je dak te leggen wek je zelf groene stroom op. Het is duurzaam en je bespaart flink op de energiekosten. Mede dankzij de subsidies, het BTW-nultarief en/of eventueel een gunstige groene lening wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Zo hoef je zelf minder stroom af te nemen van energieleveranciers zoals Essent, Eneco, Engie, Budget Energie, Vattenfall & Delta, Vandebron, United Consumers, Enegiedirect.nl, Powerpeers. Door het principe van salderen is het heel rendabel om stroom terug te leveren aan het net.

 • Zonnepanelen kun je met extra voordeel inkopen. Een complete installatie van 10 panelen laat je al plaatsen vanaf €5.800 en heb je al terugverdiend binnen de eerste 6 tot 7 jaar.
 • Er zijn een aantal dingen om op te letten: het dak moet geschikt zijn voor montage met een gunstige positionering op het zuiden. Zorg dat de panelen niet in de schaduw liggen De dakconstructie moet het systeem kunnen dragen.
 • De zonnestroom die je over hebt neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Goedkoop zonnepanelen in Yde laten plaatsen? Dan betaal je niet eens BTW.

Informatie en voordelen van de zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een zonlicht gevoelige zonnecollector en een voorraadvat. Deze installatie zorgt voor warm tapwater in de douche en de keuken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Dankzij de zonneboiler bespaar jij tot wel 50% van de gaskosten om warm water te produceren. Meestal gebruik je voor de normale CV nog wel een hoog rendement ketel of warmtepomp. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en er zijn aantrekkelijke ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een zonneboiler voor een gemiddeld huishouden (3,5 m2 / 150 liter vat) is er te bestellen vanaf €3.900 (incl. installatiewerk).
 • Met de zonneboilercombi kan je de woning ook verwarmen.
 • De ruimte die je nodig hebt op het dak is rond de 3 m2 tot 4 m2.
 • Je hebt ook ruimte nodig voor het buffervat (diameter van 40 tot 80 cm).

Kies voor infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen kan je specifieke vertrekken in huis verwarmen. Zoals bijv. een hobbyruimte of zolder. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. De stralingswarmte is tot zo’n 3 vanaf het paneel meter te voelen. De warmtepanelen zijn perfect voor de bijverwarming. Het biedt vele voordelen: geen verstoring van de luchtcirculatie, een zeer interessant energieverbruik, een moeiteloos installatieproces en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • Bij woningen die uitstekend geïsoleerd zijn kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De tarieven van warmtepanelen ramen we op +/- €195,00 t/m €350,00 per warmtepaneel.

Overzicht met aanvullende energiebespaartips

Los van de energiebesparende maatregelen delen we nog graag meer energiebespaar adviezen in Yde. Bijgaand tref je een schema met relevante en betaalbare verduurzamingsmaatregelen die gemakkelijk toe te passen zijn.

 • Mechanische ventilatie: voorkom vocht- en schimmelproblemen met goede ventilatie.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): energie neutrale, moderne en geluidsarme manier van ventilatie.
 • Waterbesparende douchekop: verbruikt veel minder water dan een douchekop.
 • Radiatorfolie: minder warmteverlies door het isoleren van de radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting gebruikt 75% minder energie dan gloeilampen.
 • Elektrisch koken: op een inductiekookplaat kook je snel, eenvoudig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: altijd inzicht in jouw verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: vervang oude apparaten voor nieuwe A+ label elektrische producten.

Besparen met persoonlijk energieadvies in Yde!

Start jouw aanvraag voor een adviesgesprek en achterhaal hoe je jouw woning duurzamer kunt maken

Energielabel Yde: wat is dit precies?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt energiebesparende maatregelen die je kunt uitvoeren om jouw woning energiezuiniger te maken. Dit besparingsrapport geeft ook inzicht in wat het woning energielabel van je pand is. Het woninglabel vertelt hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. In het gunstigste geval is dit energielabel A. Heb jij na aanleiding van dit plan jouw huis verder verduurzaamd? Of wil je het huis in de verkoop zetten of wil je overstappen voor een lagere hypotheekrente? Wij adviseren dan om het energielabel opnieuw te berekenen. Een gediplomeerde energie inspecteur gaat een uitgebreid onderzoek doen en berekent de totale energie (gas en elektriciteit) die noodzakelijk is om de woning te verwarmen en warm water te genereren. Je pand ontvangt een energielabel A++++, A of een juist B (redelijk zuinig) tot G (zeer onzuinig).

 • Het label vertelt je in één oogopslag hoe zuinig een woning verwarmd en gekoeld wordt.
 • Dit label is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering.
 • Een perfect energielabel zal de woningwaarde zeker stimuleren. Soms ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente.

Bekijk duurzaamheidssubsidies in Yde

Alle woningen in Provincie Drenthe moeten energiezuniger worden en uiteindelijk verwarmd worden zonder gas. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Heb je subsidie nodig? Dan is het maatwerkadvies verplicht! Bijgaand delen we handige informatie over de meest handige subsidieregelingen duurzame energie in Yde.

 • Subsidie voor isolatie: ontvang tot max. 30% van de investering voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan wanden, (spouw)muur, vloer, dak, ramen.
 • Voor woningisolatie (de arbeidskosten) profiteer je van een extra laag BTW tarief (9%).
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in mei 2024.
 • Voor het laten plaatsen van zonnepanelen is er een extra gunstige BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Tynaarlo heeft mogelijk verschillende lokale subsidiemogelijkheden of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Tynaarlo zijn alle financiële regelingen te bekijken.

Energiebespaarlening Yde afsluiten in mei 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is met eigen middelen. Kom je geld tekort? Kies dan voor een gunstige lening. Er zijn meerdere duurzame leningen beschikbaar. Hieronder vind je meer informatie (ook handig voor o.a. Zeijen, Winde en Ubbena).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige manier waarmee Nederlandse woningeigenaren energiebesparende investerinen kunnen doen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor dakisolatie, gevelisolatie, zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers, spouwmuurisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor woningeigenaren die elders niet in aanmerking komen.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale financiering die gekoppeld is aan het gebouw, en niet aan de persoon (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: wordt verstrekt aan eigenaren van monumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Tynaarlo.
 • Een bestaande hypotheek uitbreiden: een extra leningdeel afsluiten.

FAQ: vragen en antwoorden over energie besparen in Yde

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Yde?

Een energie maatwerkadvies Yde is een besparingsrapport met tips en aanbevelingen voor de vergroening van een woning die o.a. vallen binnen de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan het isoleren van het dak of gevel, de woning verwarmen met een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Dit energieadvies komt per maatregel met de investering en de besparing. Een persoonlijk energieadvies is zeer effectief voor woningeigenaren die hun woning zuiniger willen maken en daarbij een subsidie willen.

Is dit energierapport verplicht?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen wanneer je jouw huis gaat verduurzamen met een duurzaamheidssubsidie. Wil je met deze subsidie isoleren, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een zonneboiler of aansluiting op een lokaal warmtenet? Voor deze situaties is dit rapport noodzakelijk. Zonder maatwerkadvies ontvang je geen subsidie. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of spaargeld? Ook dan is het maatwerkadvies beslist iets om te overwegen. Het laat woningeigenaren zien welke alternatieven jouw woning verduurzamen. Middels dit besparingsplan wordt het aanvragen van offertes stukken eenvoudiger.

Wat kost het energiebesparingsrapport?

De huidige kosten van het advies op maat komen tot stand op basis van woningtype, de gebruiksoppervlakte (m2) en de adviseur die je kiest. De tarieven liggen tussen de €195,00 tot ongeveer €285,00. Voor een gemiddelde woning kost het energieadvies je gemiddeld €255,00. Het is verstandig om offertes van betrouwbare (BRL9500-02) energieadviseurs in Yde te overwegen.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) mag als afvaardiging van de leden het maatwerkadvies energiebesparing inplannen. Zo kan men als vereniging CO2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energie-expert komt langs voor een complete inspectie van het pand. Het inspectiebureau checkt bij bewoners de wensen en behoeftes om het complex te vergroenen. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestatie in de appartementen. Bewoners worden geïnformeerd over de geschatte kosten en de verwachte terugverdientijd.

Wat wordt er bedoeld met maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als ondernemer ben je natuurlijk graag goed geïnformeerd over hoe jij de energieprestaties van je bedrijfsgebouw of kantoor kunt verbeteren. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Yde voor zakelijke panden. Het utiliteitsbouw onderzoek gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte Een groenere energieprestatie draagt bij aan een gunstigere energierekening, een beter comfort voor de werknemers, extra voordeel op de milieubelasting en een innovatieve werksfeer. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. De Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een relevante zakelijke subsidieregeling wat voor eigenaren van zakelijk vastgoed een premie geeft voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoer van de energiebesparende maatregelen. Ga naar de website van het RVO voor een extra uitleg.

Plaats een reactie