Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Oudeschild

De hoogte van de energierekening beperken? Er zijn veel opties, waar begin in? Begin ik met het isoleren van mijn huis, een warmtepomp kiezen of moet ik nu juist investeren in zonnepanelen? Een persoonlijk Energiebesparing Maatwerkadvies Oudeschild kan goede suggesties opleveren! Een energieadviseur komt bij jouw thuis voor advies op maat en verkent wat de mogelijkheden zijn. Het plan verduidelijkt welke werkzaamheden je woning een stuk kunnen verduurzamen en en het leefklimaat in huis verbeteren. In het rapport bieden ze nauwkeurig de initiële investering en het rendement van de getoonde maatregelen. Het energieadvies is relevant voor alle particuliere huizenbezitters en kan worden verplicht bij een investeringssubsidie duurzame energie.

 • Het maatwerkadvies toont aan welke investeringen jouw woning duurzamer kunnen maken.
 • Een erkende duurzaamheidsadviseur komt vakkundig jouw woning opnemen.
 • Je ontvangt een energieadvies met alle potentiële maatregelen die voor jouw interessant zijn.
 • Overweeg bijv.: woningisolatie, ventileren met WTW, warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per maatregel vind je het budget, wat het oplevert en de verwachte terugverdientijd.
 • Voor uitvoering van het energieplan moet je zelf de benodigde bedrijven benaderen.
 • Een maatwerkadvies energiebesparing rapportage is (vanaf 2023) vanuit de overheid verplicht voor woningeigenaren in Oudeschild die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren en een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-oudeschild

Energieadvies: energiekosten terugdringen

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een unieke inspectie en adviestool voor privé-woningen en kantoren dat maatregelen biedt om minder energie te gebruiken en zodoende de energiekosten te minderen. In het advies wordt gedetailleerd weergegeven welke vergroeningsmaatregelen er mogelijk zijn, wat de totale uitgaven zijn, en hoeveel je gaat besparen. In dat geval kun je maatregelen overwegen zoals spouwmuurisolatie, infraroodpanelen, HR++ glas, warmtepomp, dakisolatie, zonneboiler. Het is een eenvoudige procedure. Een maatwerkadviseur neem contact op om kennis te maken. Deze persoon analyseert het huis en analyseert welke energiebesparingsmaatregelen goed realiseerbaar zijn. Hij genereert een digitaal rapport met alle verduurzamingsmaatregelen. De adviseur geeft je ook een prijslijst met verwachte kosten en tevens een rendements-weergave. Belangrijk: De maatwerkadviseur is neutraal en zal niet zelf offertes leveren voor renovaties. Het advies bevat ook het energielabel van de woning.

Ter verduidelijking: Ga je energiebesparende maatregelen treffen, en wil je een subsidie aanvragen? Het is dan essentieel om een maatwerk energiebesparingsadvies te regelen. De woning-analyse moet gedaan worden door een autonome maatwerkadviseur. Gediplomeerde en objectieve energieadviseurs zijn vindbaar op www.centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat is een teken van deskundigheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Oudeschild (juni 2024)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie om je woning te renoveren? Dan moet je beschikken over het maatwerkadvies. Het plan helpt je op weg met verschillende energiebesparende maatregelen die realistisch zijn voor jouw woning. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het kiezen voor duurzaam HR++ glas, buitenmuurisolatie met PUR en het laten plaatsen van zonnecellen. In onze stappenplan laten we zien hoe jij dit kunt regelen.

5-stappenplan voor het aanvragen van een energierapport

 1. Energieadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport wordt altijd opgesteld door een professionele energieadviseur. Deskundige maatwerkadviesbureaus vind je op het Centraal Register Techniek en uiteraard op dit portaal. Wellicht is er iemand in je familie of vriendenkring die een geschikt persoon kent. Advies: probeer te zoeken naar een adviesbedrijf dat in het bezit is van een BRL9500-02-certificaat.

 2. Start met meerdere offertes

  Een gepersonaliseerd advies komt met een prijs. Energie specialisten mogen zelf hun prijs bepalen. Het is verstandig om enkele offertes op te zoeken van gekwalificeerde energie adviseurs. Geef je verwachtingen vooraf aan. Wil je puur en alleen kijken naar de isolatie, of overweeg je ook een warmtepomp of zonneboiler? Wil je hulp bij de realisatie van het energieplan, of ga je het helemaal zelf doen? Geef zoveel informatie als je kunt. Offertes vergelijken kost je dan minder moeite.

 3. Woningcheck uitvoeren

  Komt er een specialist langs? Zorg dat je goed bent voorbereid. Begin alvast met de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via dit platform kom je tot een lijst met potentiële maatregelen die mogelijk geschikt zijn. Dit is inclusief de kosten en opbrengsten. Dit is uitstekende input voor het adviesgesprek met de energiecoach in Oudeschild.

 4. Bekijk het energierapport nauwkeurig

  De adviseur komt thuis langs en rekent uit welke energiebesparingsmaatregelen passen bij de woning. Kort daarop ontvang je een gefundeerd energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw appartement. Aangaande deze energiemaatregelen check je eigenschappen zoals het kostenplaatje, de jaarlijkse opbrengsten en de terugverdientijd. Vaak wordt er een moment gepland om het rapport gezamenlijk door te nemen. Bij deze afspraak kan je extra vragen stellen.

 5. Een vakbedrijf selecteren

  Deze energiedeskundige heeft slechts beperkte bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Oudeschild laten uitvoeren). Deze persoon weet alles over hoe je gas en stroom kunt besparen. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Zoek daarom contact met isolatie-vakmannen en erkende installateurs. Laat ze thuis langskomen om de woning van dichtbij te bekijken. Het kan handig zijn dat de energie specialist daarbij aanwezig wil zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nuttig voor mijn woning?

Check energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur Oudeschild vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing laat je verrichten door een betrouwbare expert. Het is goed om een energie expert rondom je woonplaats te contacteren. Ze hebben doorgaans een goede kijk op de woningmarkt, en je hebt ook minder hoge reiskosten. Hieronder vind je contactgegevens van betrouwbare vakmensen die werken in de gemeente Texel. Let goed op de aanwezigheid van een BRL9500-02-keurmerk. Tip: actuele adressen vind je ook op het platform Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Bureau BaekSchilderend 541791BHDen Burg
Ridoh B.V.Paternosterstraat 41811KGAlkmaar
VabetraTuinderspad 1491813CXAlkmaar
R. Bos DienstverleningMiddelzand 44471788JGJulianadorp
Stemi B.V.Wagendwarspad 31771RNWieringerwerf
Namen en adressen van energieadvies bedrijven omgeving Oudeschild

Uitgelichte specialisten: direct online afspraak inplannen

Direct in contact komen met een adviseur? In de bijgaande tabel tonen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Oudeschild die meteen voor jouw klaar staan. Kies een van de uitgelichte bedrijven om je aanvraag te starten.

Een overzicht van energiebesparende maatregelen

Veel Hollanders willen hun energierekening minderen. Het is lastig waar je moet beginnen! Voor dit probleem is het maatwerkadvies gelanceerd. Er wordt een compleet plan opgesteld met de diverse geschikte bespaarmogelijkheden. Misschien ben je op voorhand benieuwd wat voor maatregelen er dan in zo’n rapport staan. In het stuk hieronder behandelen we goede duurzame oplossingen voor je woonhuis. Op deze website lees je ook alles over lucht-lucht warmtepompen.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Oudeschild

 1. Een aantrekkelijke energierekening: minimaliseer jouw kosten voor energie.
 2. Draag je steentje bij aan een beter milieu: je stoort minder CO-2 uit.
 3. Optimaliseer het binnenklimaat: verhoog je wooncomfort.
 4. Stijgende woningwaarde: potentiële kopers geven meer uit aan een huis met energielabel A.
 5. Altijd een gezonde leefomgeving: slapen in een geweldige luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Glasisolatie (lees meer over isolatie)€3585,00€420,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€4485,00€960,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€5235,00€485,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€3160,00€215,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€310,00€51,00 p/jaar
Radiatorfolie (meer energiebespaartips) €22,50€28,00 p/jaar
Kosten en opbrengsten van diverse energiebesparende maatregelen bij standaard huizen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor het verduurzamen van jouw woning!

Bekijk maatwerkadviseurs en start vandaag nog

De basis: goede woningisolatie

Ook minder stroom en gas verbruiken? Je huis isoleren in Oudeschild is een minimale vereiste. Aan de hand van het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer zal er veel minder warme lucht ontsnappen. Dit heeft veel voordelen: je energiefactuur wordt flink minder, je geniet van een hoger wooncomfort, het is milieubewust, je hebt veel minder lawaai van buitenaf en de waarde van je huis wordt gunstiger. Er zijn verschillende subsidies te gebruiken. Goed om te weten: voor isolatiewerkzaamheden geldt het lage BTW-tarief (9%) Dit resulteert in een korte terugverdientijd!

 • Vloerisolatie (vanaf €29,00 per /m2): verminder temperatuurverschillen tussen vloer en de rest van de ruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €50,00per /m2): verlaagt het E-peil van uw woning.
 • Gevelisolatie (vanaf €97,50per /m2): een goede thermische schil voor de woning.
 • Bodemisolatie (vanaf €20,50per /m2): een ruimte is veel makkelijker op temperatuur te houden.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €28,00per /m2): interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd.
 • Isolatieglas (vanaf €117,00per /m2): niet langer last van tocht in huis dankzij HR++ glas.

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp is doorgaans beter voor het milieu dan de traditionele HR-ketel. Het genereert warmte uit de buitenlucht, bodem of water. De kosten voor gas nemen hierdoor aanzienlijk af. De power voor een warmtepomp komt uit elektriciteit. Deze hoeveelheid stroom kan je zelf realiseren met een aantal zonnepanelen. In de warme maanden (juli – september) kan het ook zorgen voor een koelende werking. Globaal gezien zijn er 2 types: een zelfstandige full electric warmtepomp of een hybride oplossing. In het stuk hieronder delen wij relevante info over de diverse varianten.

 • All-electric warmtepomp: dient als centrale verwarming en kan ook het tapwater verwarmen. Je gebruikt in dat geval geen gas meer. All-electric is vrij prijzig, en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Je komt het dan ook met name tegen bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Oudeschild: gunstig geprijsd en zeer geschikt voor wat oudere huizen. Werkt samen met de HR-combiketel. Zo houdt je nog maar 30% van je gasverbruik over.
 • Lucht-lucht warmtepomp: kan jouw woning ook actief koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: relatief snelle en gemakkelijke installatie met uitstekend rendement.
 • Water-water warmtepomp: haalt warmte uit de bodem of het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: werkt met een bodemwarmtewisselaar.

Zonnepanelen laten plaatsen

Met zonnepanelen wek je zelf 100% groene storom op voor jouw woning. Zo draag je bij aan het milieu en jouw energierekening gaat fors omlaag. Door te profiteren van subsidies, een gunstige BTW-regeling en/of een interessant rentetarief van een groene lening kan je genieten van een goede terugverdientijd. Bovendien maakt het je onafhankelijk van energieleveranciers zoals Engie, Eneco, Vattenfall, Essent, Budget Energie & Enegiedirect.nl, Delta, Powerpeers, Oxxio, Vandebron. Doordat je mag salderen krijg je een goede vergoeding voor stroom die je teruglevert.

 • Zonnepanelen zijn relatief goedkoop. Een standaard systeem inclusief 10 panelen kost je circa €4.700 en kan snel worden terugverdiend binnen 6 tot en met 8 jaar.
 • Er zijn een aantal dingen om op te letten: het dak heeft voldoende ruimte met een focus op het zuiden. Zorg dat de panelen niet in de schaduw liggen Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • Heb je meer zonnestroom productie dan verbruik? Dan neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Voordelig zonnepanelen in Oudeschild aanschaffen? Dan betaal je zelfs helemaal geen BTW.

Het voordeel van een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een installatie met doorgaans 1 tot 4 thermische zonnecollectoren een voorraadvat en een naverwarmer. Deze constructie zorgt voor warm tapwater om te douchen en te koken. Kortom: duurzaam en voordelig warm water genereren. Door te investeren in een zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik om in de woning warm water te maken. Naast de zonneboiler gebruik je ook nog een CV-ketel of warmtepomp. Een vergunning is niet noodzakelijk en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een standaard zonneboiler voor een doorsnee woning (200 liter vat) kost ongeveer €3.500 (met montage).
 • De zonneboilercombi kan ook woningen verwarmen (met lagetemperatuurverwarming).
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is ongeveer 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Houdt ook rekening met het buffervat (diameter van 60 tot 80 cm).

Het voordeel van infraroodpanelen

Via elektrische infraroodpanelen kan je specifieke vertrekken in huis verwarmen. Handig voor bijv. de badkamer of een thuiskantoor. Het systeem verwarmt niet de lucht (zoals radiatoren doen). De stralingswarmte is tot zo’n 3 vanaf het paneel meter te voelen. Als bijverwarming doen warmtepanelen het erg goed. Deze oplossing is positief door: geen ongewenste luchtcirculatie, een gunstig energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en ze kunnen mooi in je interieur verwerkt worden.

 • Infraroodverwarming heeft direct en heel plaatselijk warmte af.
 • In zeer goed geïsoleerde huizen kan IR-verwarming soms zelfs als hoofdverwarming fungeren.
 • De verwachte prijzen van warmtepanelen liggen tussen de €240,00 tot €500,00 per IR-paneel.

Overige energiebespaartips

Naast deze energiebesparende maatregelen zijn er nog veel meer energiebespaar adviezen in Oudeschild. Onderstaand vind je daarom een aantal handige en voordelige duurzame oplossingen die je meteen kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: schadelijke stoffen zoals stof, pollen, rook en schimmel worden uit de woning gehaald.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): een stil en zuinig systeem waarmee je ook energie bespaart.
 • Waterbesparende douchekop: bespaar water en energie onder de douche.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk te plaatsen en te verwijderen achter een radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting kan eenvoudig worden gedimd (lichtsterkte aanpassen).
 • Elektrisch koken: kies bij voorkeur voor de meest duurzame inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig de verwarming op afstand bedienen.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere CO2-uitstoot met een A+ apparaat.

Verduurzamen met persoonlijk energieadvies in Oudeschild!

Vraag naar het adviesgesprek en zoek uit hoe je jouw woning kunt verduurzamen

Energielabel Oudeschild: hoe duurzaam is mijn huis?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt concrete maatregelen die jij kan laten uitvoeren om je woning te verduurzamen. Dit energieadvies geeft ook inzicht in wat het officiële woning energielabel is. Het woninglabel geeft een indicatie hoe energiezuinig jouw woning is. In het gunstigste geval is dit energielabel A. Heb jij nadat de woningkeuring is uitgevoerd jouw huis aangepakt? En ga je jouw huis verhuren of verkopen of wil je een scherpe hypotheekrente? Dan is het slim om het huis nog eens te laten checken. Een speciale energie inspecteur analyseert de woning en berekent de hoeveelheid gas en elektriciteit die nodig is om de woning te verwarmen en/of te koelen. Je huis krijgt dan bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een uitdagendere B tot en met G.

 • Het label vertelt hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Het woninglabel moet je verplicht aantonen bij verkoop of verhuur.
 • Een milieuvriendelijk energielabel heeft een gunstig effect op de woningwaarde. Wellicht heb je ook recht op duurzaamheidskorting (hypotheekrente).

Woning duurzaam maken met subsidies in Oudeschild

Alle huizen in Provincie Noord-Holland moeten duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren en – in het meest ideale geval – van het gas af. Hiervoor zijn diverse (ISDE) subsidies en speciale energiebespaarleningen Wil je een van de subsidies aanvragen? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies laten uitvoeren. Onderstaand delen wij praktische informatie over de meest actuele subsidieregelingen duurzame energie in Oudeschild.

 • Landelijke subsidie isolatie: ontvang tot 30% van de kosten terug voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan dak, vloer, gevel, ramen, wanden.
 • Voor het arbeid (en dus niet de materialen) geldt een speciaal Btw-tarief isoleren van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in juni 2024.
 • Voor zonnepanelen een versoepelde BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Texel heeft mogelijk zelf ook nog een aantal particuliere subsidie-middelen of gunstige energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Texel zijn alle financiële regelingen na te kijken.

Energiebespaarlening Oudeschild opzoeken in juni 2024

De meest goedkope wijze om verduurzamingsmaatregelen te nemen is door dit zelf te financieren. Heb je op dit moment onvoldoende spaargeld? Kies dan voor een gunstige lening. Voor elke situatie is er wel een passende duurzame lening. In het stukje hieronder vind je meer info (ook te gebruiken voor huizen in o.a. Julianadorp, De Waal en Huisduinen).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige manier waarmee particulieren en VvE’s hun huis kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening interessant voor gevelisolatie, vloerisolatie, warmtepompen, zonnepanelen, dakisolatie, zonneboilers.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor huizenbezitters die elders niet in aanmerking komen.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale groene lening die gekoppeld is aan een woning, en dus niet aan een persoon (wordt de komende jaren uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: voor een eigenaar van een rijksmonument die het pand wil verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Texel.
 • Verhoog je eigen hypotheek: gebruik je overwaarde om een extra leningdeel af te sluiten.

De meest voorkomende vragen rondom energie besparen in Oudeschild

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Oudeschild?

Dit energie maatwerkadvies Oudeschild is een rapport met suggesties voor de verduurzaming van jouw woning die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie of HR++ glas, de woning verwarmen met een warmtepomp of het genereren van eigen elektriciteit middels zonnepanelen. Dit energieadvies bespreekt per maatregel het kostenplaatje en wat de opbrengsten zijn. Dit persoonlijk energieadvies is aantrekkelijk voor particuliere woningeigenaren die willen verduurzamen en dit willen financieren met een subsidie.

Wordt het verplicht om een energierapport aan te vragen?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen wanneer je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Ga je jouw woning isoleren met subsidie, of lijkt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) je wel wat voor een warmtepomp of aansluiting op een beschikbaar warmtenet? Op die momenten is dit besparingsplan vereist. Zonder maatwerkadvies kan je geen subsidie krijgen. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met spaargeld dat je zelf hebt? Ook dan is het maatwerkadvies beslist iets om te overwegen. Het laat woningeigenaren zien welke investeringen helpen om de energiekosten te reduceren. Middels dit energieadvies wordt het wat makkelijker om een kloppende offerte aan te vragen.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De uiteindelijke kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van het type huis, de oppervlakte van het huis, en het maatwerkadviesbedrijf. Het tarief komt uit tussen de €220,00 tot en met €290,00. Voor een standaard huis betaal je ongeveer €240,00. Het is goed om offertes van neutrale (BRL9500-02) energieadviseurs in Oudeschild aan te vragen.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) kan gezamenlijk met de leden kiezen voor het maatwerkadvies energiebesparing. Door deze constructie kan men als vereniging CO2 besparende maatregelen inkopen. Eventueel in combinatie met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De expert maakt een compleet overzicht van het gebouw. Het onderzoeksbureau checkt bij bewoners de woonwensen om het verzamelgebouw of wooncomplex te vergroenen. De VvE krijgt de aanbevelingen in het energieadvies voor de energieprestaties van het gehele object. Dit is natuurlijk ook met de verwachte prijzen en de verwachte terugverdientijd.

Kan ik ook terecht voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als eigenaar ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van een bedrijfsunit, pand of kantoor kunt perfectioneren. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een speciaal EPA-maatwerkadvies in Oudeschild voor zakelijke panden. Deze utiliteitsbouw analyse bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfspand of kantoor Goede energieprestatie geeft een lagere energierekening, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, lagere milieubelasting en een duurzame uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe manier om energieprestatie van gebouwen in kaart te brengen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een populaire zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en het uitvoeren van de energiebesparingsmaatregelen. Tip: op de site van het RVO om dit aan te vragen.

Plaats een reactie