Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Hoorn

Geïnteresseerd in het omlaag brengen van de energierekening? Het is moeilijk waar te beginnen. Moet ik isoleren, een warmtepomp laten plaatsen of moet ik juist zonnepanelen laten leggen? Het specialistische Energiebesparing Maatwerkadvies Hoorn biedt uitkomst! De energieadviseur komt persoonlijk langs voor het energiebesparingsadvies en zoekt uit wat er mogelijk is. Het plan toont aan welke alternatieven jouw energierekening direct doen dalen en een prettige leefomgeving bevorderen. In het energieadvies doorzoek je overzichtelijk de investering en de terugverdientijd van de populaire investeringsopties. Het verduurzamingsplan is ontworpen voor alle particuliere huizenbezitters en wordt vaak verplicht bij de aanvraag van subsidies voor verduurzamen van een woning.

 • Een maatwerkadvies laat zien welke energiebesparende maatregelen een energiebesparing opleveren voor jouw woning.
 • Een betrouwbare duurzaamheidsadviseur komt bij je thuis de woning opnemen.
 • Hij schrijft een rapport met alle opties die voor jouw interessant zijn.
 • Voorbeelden zijn: zonnepanelen installeren, ventileren met WTW, woningisolatie, zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen.
 • Per duurzaamheidsmaatregel krijg je inzicht in de geraamde kosten, de besparing en de terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het onderzoek moet je zelf de benodigde bedrijven benaderen.
 • Een uniek maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een minimale vereiste in 2023 voor woningeigenaren in Hoorn die hun huis willen vergroenen en een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-hoorn

Energieadvies: snel en duurzaam naar lagere energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (bekend als Energieprestatieadvies (EPA)) is een advies op maat voor privé-woningen en kantoren dat een compleet advies geeft om energieverbruik te minderen en zo de energierekening te verkleinen. In het plan wordt uitvoerig beschreven welke maatregelen interessant zijn, wat de totale investering is, en hoeveel je gaat besparen. In dat geval kun je maatregelen laten uitvoeren zoals zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp, infraroodpanelen, dakisolatie, HR++ glas. Het is heel simpel. Een specialist op het gebied van energie komt bij jouw thuis langs om met jouw samen een plan te schrijven. Deze deskundige bekijkt grondig de hele woning en zoekt uit welke energiebesparingsmaatregelen een goede keuze zijn. Het rapport wordt opgemaakt met een opsomming van alle maatregelen. Het rapport omvat ook een kostencalculatie en het totale rendement Goed om te weten: Iedere maatwerkadviseur is onafhankelijk en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het advies geeft ook aan wat het energielabel van de woning is.

Update: Wil je jouw woning verduurzamen, en wil je dit deels financieren met een subsidie? Het maatwerk energiebesparingsadvies blijft verplicht! Het advies moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde expert. Gecertificeerde en objectieve energieadviseurs kan je vinden op www.centraalregistertechniek.nl. Let hierbij goed op het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Hoorn (mei 2024)

Wil jij ook aanspraak maken op een subsidie voor het vergroenen van jouw pand? Dan moet het maatwerkadvies meegestuurd worden. Dit besparingsplan bevat een weergaven van bruikbare energiebesparende maatregelen die zinvol zijn voor jouw situatie. Voorbeelden zijn toepassen van HR++ glas, buitengevelisolatie met steenwol en het toepassen van zonnecellen. Hierna leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt!

Energierapport opvragen in 5 stappen

 1. Energieadviseurs zoeken

  Het maatwerkrapport moet je verplicht laten opstellen door een neutrale adviseur. Deskundige maatwerkadviesbureaus check je op de website van het Centraal Register Techniek of via onze klantenservice. Het kan ook slim zijn om even bij familie en vrienden na te vragen. Disclaimer: selecteer zeker een adviseur die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Start met meerdere offertes

  Een gepersonaliseerd advies kost altijd geld. Maatwerkadviseurs zijn vrij in hun pricing. Het is goed om minimaal 2 offertes te verkrijgen van ervaren maatwerkadviesbureaus. Geef je wensen vooraf goed aan. Wil je enkel advies over het isoleren van je woning, of overweeg je ook een warmtepomp of zonneboiler? Wil jij alles gaan uitbesteden, of wil je dit zelf doen? Wees zo nauwkeurig als je kunt. Het kiezen van de beste adviseur kost je dan minder moeite.

 3. Woningcheck vooraf

  Heb jij een afspraak kunnen maken? Zorg dat je beslagen ten ijs komt. Begin alvast met de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken kom je uiteindelijk tot een weergave met groene maatregelen waar je mee kunt starten. Deze omvatten de uitgaven en de opbrengsten. Hieruit haal je belangrijke vragen voor het adviesgesprek met de energiecoach in Hoorn.

 4. Bekijk het energierapport nauwkeurig

  Het adviesbureau loopt door de woning en onderbouwt welke investeringen passen bij de woning. Op basis van zijn bevindingen krijg je een kwalitatief energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Voor de specifieke energiemaatregelen lees je aspecten zoals de investering, de jaarlijkse opbrengsten en de uiteindelijke terugverdientijd. Soms is het wenselijk om het rapport nog even samen te bespreken. Als je hiervoor kiest is ook ruimte voor aanvullende vragen.

 5. Vakbedrijven benaderen

  Deze energiedeskundige is uiteraard geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Hoorn laten uitvoeren). Deze expert vertelt hoe je kunt besparen op gas en stroom. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Hiervoor neem je contact op met isolatie specialisten en installateurs. Plan een afspraak bij je thuis in voor de complete woninganalyse. Het kan nuttig zijn dat de energie specialist daarbij kan zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn effectief voor je woning?

Informeer bij energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur Hoorn vergelijken

Dit maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten uitvoeren door een professionele vakman. Wij adviseren om een energie-specialist uit de omgeving te kiezen. Ze kennen het type woning, en de reisafstand (kosten) zijn dan beperkt. In het schema hieronder doorzoek je adres-informatie van professionele vakmensen die diensten aanbieden in de gemeente Terschelling. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van een BRL9500-02-keurmerk. Voor meer adressen zie ook het Centraal Register Techniek voor vakbedrijven en vakspecialisten.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Van Reeuwijk AdviesJunobaan 88802BNFraneker
Energie Inspectie B.V.Lange Marktstraat 18911ADLeeuwarden
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Tolsum Energie AdviesKlaas de Jagerlaan 128802BVFraneker
EPA BureauKoarnleane 18771LBNijland
Namen en adressen van energieadvies bedrijven omgeving Hoorn

Uitgelichte energie adviseurs: direct online aanvragen

Direct in contact komen met een adviseur? In de tabel hieronder tref je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Hoorn met een handig online aanvraagformulier. Klik op de knop om direct aan de slag te gaan.

Alle energiebesparende maatregelen in 1 overzicht

Veel Hollanders willen besparen op de energiekosten. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Voor dit probleem is het maatwerkadvies bedacht. Er wordt een compleet plan opgesteld met bespaarmogelijkheden, groot en klein. Hoe ziet dit er precies uit? In deze gids vind je goede duurzaamheidsmaatregelen voor jouw woning. Op deze website lees je ook alles over water-water warmtepompen.

5 voordelen van een energiezuinige woning in Hoorn

 1. Je bespaart flink op de energiefactuur: je maandlasten gaan meteen omlaag.
 2. Een milieubewuste keuze: door jouw groene keuzes verlaag je jouw CO-2 uitstoot.
 3. Optimaliseer het binnenklimaat: minder tocht en kou.
 4. De waarde van jouw woning stijgt: huizen met energielabel A zijn gewild.
 5. Constant een gezonde leefomgeving: profiteer van een optimale luchtkwaliteit.
MaatregelPrijzen (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isolatie van vloer (bekijk hier meer info)€2190,00€135,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€5985,00€570,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€5515,00€485,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€2880,00€195,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€445,00€20,00 p/jaar
Radiatorfolie (bekijk meer tips) €18,25€31,50 p/jaar
Jaarlijkse kosten en besparingen van vergroeningsmaatregelen bij basis-huizen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor het gericht verduurzamen!

Zoek energiedeskundige en ga direct aan de slag

Besparen dankzij woningisolatie

Wil je snel de energiekosten omlaag brengen? Jouw huis isoleren in Hoorn is doorgaans een goed startpunt. Door middel van het isoleren van glas, daken, muren en vloeren blijft de warmte binnenshuis. Woningisolatie is een absolute must: je bespaart meteen op de energienota, je hebt een fijn warm huis in de winter, en een koele woning in de zomer, het is goed voor het klimaat, je hebt veel minder lawaai van buitenaf en je huis is interessanter op de markt. Er zijn veel subsidies te kiezen. Advies: voor de arbeidskosten rondom isoleren geldt het laag BTW-tarief (9%) Zodoende is de terugverdientijd optimaal.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,50 per /m2): de temperatuur van de vloer gaat voelbaar omhoog.
 • Dakisolatie (vanaf €42,50per /m2): verlaagt het E-peil van uw woning.
 • Gevelisolatie (vanaf €97,00per /m2): isoleren van spouwmuur, buitengevel of binnenmuur.
 • Bodemisolatie (vanaf €30,00per /m2): een ruimte is veel makkelijker op temperatuur te houden.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €18,50per /m2): vereist geen onderhoud en is zeer kosteneffectief.
 • Isolatieglas (vanaf €115,00per /m2): HR++ glas biedt verbeterde prestaties bij lage temperaturen.

Huis verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp is een goede vervanger van de CV- of HR ketel. Het pakt warmte van warmtebronnen zoals lucht, bodem of het grondwater. Dit maakt dat je flink minder gas gaat gebruiken. Een warmtepomp werkt op stroom (dus je verbruikt elektriciteit). De aanvullende stroom kan opgewekt worden met zonnepanelen op je eigen dak. In de zomer kan het jouw huis ook koelen. Je hebt de keuze uit een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of een hybride systeem die samenwerkt met de CV-ketel. In het blokje hieronder lees je handige info over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: verwarmt je huis en maakt het tapwater warm. Je kunt dan echt een nul op de meter woning realiseren. Een stand-alone systeem is best duur en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Het is vooral geschikt voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Hoorn: betaalbaar en wordt veel gekozen voor het verduurzamen van huizen met een matige isolatie. Hij werkt samen met de HR-combiketel. Op die manier kun je 3/4 van jouw gasverbruik verminderen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: duurzame verwarming, maar kan ook actief koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben weinig onderhoud nodig (een kosteneffectieve optie).
 • Water-water warmtepomp: benodigd een grondboring wat zorgt voor relatief hoge prijs.
 • Bodem-water warmtepomp: een duur model doordat een grondboring noodzakelijk is.

Zonnepanelen laten installeren

Met zonnepanelen ben je jouw eigen energieleverancier, en wek je zelf groene stroom op. Dat is goed voor het milieu én jouw energierekening gaat naar beneden. Dankzij lokale subsidies, geen BTW en/of een tegemoetkoming d.m.v. een groene lening wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Het maakt je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Vattenfall, Essent, Eneco, Budget Energie, GreenChoice en Powerpeers, Vandebron, Oxxio, Enegiedirect.nl, Delta. Door het principe van salderen ontvang je een vergoeding voor teruggeleverde stroom.

 • Zonnepanelen hebben een steeds beter rendement. Een zonnepanelensysteem met 10 panelen kost je circa €4.550 en kan je terugverdienen in +/- 6 jaar.
 • Er zijn een aantal dingen om op te letten: een dak dat volledig in privé-eigendom is met een gunstige positionering op het zuiden. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schaduw. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt kan je terugleveren aan het net (salderen).
 • Wil je zonnepanelen in Hoorn laten leggen? Dan betaal je niet eens BTW.

Een innovatieve zonneboiler

Een zonneboiler is een geïntegreerde zonnecollector en een voorraadvat. Het systeem is verantwoordelijk voor warm tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Kortom: duurzaam en voordelig warm water genereren. Via een zonneboiler realiseer jij een besparing van wel 50% van het gasverbruik voor warm water. Voor de reguliere verwarming gebruik je nog wel een gasgestookte ketel of warmtepomp. Een vergunning is niet noodzakelijk en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor een standaard huis (3,5 m2 / 150 liter vat) is al beschikbaar vanaf €3.550 (met montage).
 • Met de zonneboilercombi kan je de woning ook verwarmen.
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is plus minus 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (vanaf 40cm bij 80 cm).

Informatie en tips voor infraroodpanelen

Met elektrische infraroodpanelen kan je specifieke vertrekken in huis verwarmen. Bijvoorbeeld de badkamer of een thuiskantoor. De panelen verwarmen niet de lucht, maar specifiek mensen en objecten. De panelen geven een aangename stralingswarmte af. Doorgaans worden warmtepanelen ingezet als extra bijverwarming. Wat dit zo prettig maakt is: minder last van luchtcirculatie, minimaal energieverbruik, het is vrij gemakkelijk (zelf) te plaatsen en ze hebben een tijdloze uitstraling.

 • Infraroodverwarming kies je als je doelgericht wilt verwarmen.
 • In zeer goed geïsoleerde huizen kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De prijsindicaties van warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €150,00 tot €425,00 per element.

Handige energiebespaartips

Los van de energiebesparende maatregelen delen we graag nog meer energiebespaar adviezen in Hoorn. In de box hieronder delen we daarom een lijst met praktische en laag geprijsde maatregelen die gemakkelijk toe te passen zijn.

 • Mechanische ventilatie: schone en droge lucht is makkelijker op te warmen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): lagere stookkosten en altijd schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: heerlijk douchen met een schoon geweten.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk zelf te installeren en direct effect meetbaar.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft zacht licht af, wat comfortabeler is voor het oog.
 • Elektrisch koken: duurzaam en comfortabel koken met een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig te bedienen en altijd inzicht in je verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: minder kosten voor onderhoud van A+ label producten.

Start met een persoonlijk energieadvies in Hoorn!

Start jouw aanvraag voor een adviesgesprek en check hoe je bespaart op de energiekosten

Energielabel Hoorn: hoe energiezuinig is mijn woning?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing beslaat verduurzamingsmaatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn om jouw huis meer duurzaam te maken. Dit besparingsadvies bespreekt ook wat het huidige woning energielabel is (voordat je maatregelen hebt getroffen. Het woninglabel geeft inzicht in hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. Gunstige labels zijn energielabel A, B en C. Heb je nadien (na de inspectie) maatregelen laten uitvoeren? En gaat je huis verkocht worden of wil je overstappen voor een lagere hypotheekrente? Dan kan het raadzaam zijn om een nieuw energielabel aan te vragen. Een energie inspecteur inspecteert je huis en bekijkt de totale vraag naar gas en elektriciteit om de woning te verwarmen en/of te koelen. Er zijn grote verschillen tussen energielabel A++++, A of een wat minder gunstige B tot G.

 • Het label geeft inzicht in hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Het woninglabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Een uitstekend energielabel maakt de woningwaarde aantrekkelijker. Mogelijk kan je een gunstige hypotheekrente regelen door een duurzaamheidskorting.

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in Hoorn

Alle woningen en panden in Provincie Friesland moeten een stuk duurzamer worden en uiteindelijk helemaal van het gas af. De overheid biedt verschillende (ISDE) subsidies en handige energiebespaarleningen Direct aan de slag met een subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. Onderstaand lees je bruikbare informatie over de meest actuele subsidieregelingen duurzame energie in Hoorn.

 • Subsidie voor isolatie: bij 2 maatregelen ontvang je max. 30% terug voor isolatiewerk aan gevel, (spouw)muur, vloer, wanden, ramen.
 • Voor arbeidsloon bij isolatie is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): voor een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in mei 2024.
 • In het geval van zonnepanelen betaal je helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Terschelling biedt mogelijk ook diverse plaatselijke subsidie-plannen of andere duurzaamheidsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Terschelling vind je overzichtelijk alle opties op een rijtje.

Energiebespaarlening Hoorn vergelijken in mei 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen door te voeren is door dit zelf te financieren. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? Dan kan je het heel voordelig lenen. De overheid biedt diverse duurzame leningen. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook geldig voor o.a. Landerum, Oosterend en Formerum).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige annuïteitenlening waarmee huizenbezitters en VvE’s hun woning kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. dakisolatie, vloerisolatie, zonneboilers, warmtepompen, spouwmuurisolatie, gevelisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een financieel product met een limiet van €25.000 voor mensen met een woning die een bouwdepot nodig hebben voor een duurzame verbouwing.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale financiering die gekoppeld is aan het gebouw, en niet aan de persoon (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: laagrentende voor eigenaren van rijksmonumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Terschelling.
 • Laat je hypotheek aanpassen: breid je bestaande financiering uit.

De meest voorkomende vragen rondom energie besparen in Hoorn

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Hoorn?

Een energie maatwerkadvies Hoorn is een besparingsadvies met suggesties voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor een woning die ook te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Hieronder vallen o.a. het isoleren van dak, gevel, muren of vloer, de woning verwarmen met een warmtepomp of het produceren van eigen energie middels zonnepanelen. Dit energieadvies bespreekt per maatregel het kostenplaatje en het rendement. Het persoonlijk energieadvies is verplicht voor alle particuliere huizenbezitters die duurzaamheidsmaatregelen willen treffen en een subsidie nodig hebben.

Is een energierapport ook verplicht?

Ja, een actueel maatwerkadvies is noodzakelijk zodra je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Ben je aan het kijken naar subsidie voor isolatie, of lijkt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) je wel wat voor een hybride warmtepomp of aansluiting op een plaatselijk warmtenet? In die gevallen is dit energieadvies vereist. Zonder maatwerkadvies is een subsidie niet mogelijk. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met spaargelden? Ook dan is het verstandig om het maatwerkadvies te overwegen. Het stelt bloot welke investeringen de meeste besparing opleveren. D.m.v. dit rapport is het gericht contacteren van specialisten mogelijk.

Wat zijn de verwachte kosten van een energiebesparingsrapport?

De totale kosten van het advies op maat hangen af van het type gebouw, de omvang van de woning en de adviseur die het werk uitvoert. De tarieven liggen tussen de €210,00 tot en met €290,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak kost het advies op maat ongeveer €245,00. Het is slim om offertes van gecertificeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Hoorn te verkrijgen.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan in overeenstemming met de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Op deze manier kan men op een collectieve manier CO2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Zie ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiedeskundige komt langs voor een complete inspectie van het pand. Het inspectiebureau achterhaalt bij de bewoners de eisen en wensen om het verzamelgebouw of wooncomplex te verduurzamen. De VvE krijgt de aanbevelingen in het energieadvies voor de energieprestaties van de woonruimtes. Uiteraard inclusief de geraamde kosten en de jaarlijkse opbrengsten.

Zijn er ook opties voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als ondernemer ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van je kantoor of bedrijfspand kunt perfectioneren. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een waardevol EPA-maatwerkadvies in Hoorn voor gebouwen. Het utiliteitsbouw onderzoek gaat dieper in op de bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfsunit, pand of kantoor Een geoptimaliseerde energieprestatie zorgt voor een lagere maandafrekening, een prettige omgeving om in te werken, korting op de milieubelasting en een duurzaam imago. De NTA 8800 is nieuwe methodiek om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) kan worden gebruikt als: een relevante zakelijke subsidieregeling waarmee ondernemers premie kunnen krijgen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de daadwerkelijke uitvoering van de duurzame oplossingen. Ga naar RVO.nl voor een extra uitleg.

Plaats een reactie