Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Wolsum

Wil jij ook besparen op de kosten van energierekening? Er zijn veel opties, waar begin in? Zal ik beginnen met woningisolatie, een nieuwe warmtepomp uitkiezen of kan ik het beste beginnen met zonnepanelen? Een Energiebesparing Maatwerkadvies Wolsum is daarbij een goede ondersteuning. Je plant een afspraak met de energieadviseur voor een maatwerkadvies en verkent de verschillende optie. Het uiteindelijke advies toont aan welke keuzes relevant zijn voor jouw huis en en het leefklimaat in huis verbeteren. In het advies bieden ze gedetailleerd de kosten en de terugverdientijd van de mogelijke duurzame keuzes. Het advies is relevant voor Nederlandse particuliere woningeigenaren en is soms zelfs verplicht bij het aanvragen van een subsidie.

 • Een maatwerkadvies geeft inzicht in welke energiebesparende maatregelen kunnen helpen met het besparen op de energiekosten.
 • Een gekwalificeerde duurzaamheidsadviseur neemt de hele woning uitgebreid op.
 • Uiteindelijk krijg je een advies met alle duurzame investeringen die je woning een stukje energieneutraal maken.
 • Overweeg bijv.: zonneboiler laten plaatsen, ventileren met WTW, zonnepanelen installeren, warmtepomp plaatsen, infraroodpanelen.
 • Per onderwerp vind je de verwachte prijzen, de besparing en de verwachte terugverdientijd.
 • Voor uitvoering van het energieplan moet je zelf offerte opvragen bij lokale ondernemers.
 • De unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 noodzakelijk voor woningeigenaren in Wolsum die een beter energielabel willen en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-wolsum

Energieadvies: wat je moet doen bij hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een unieke inspectie en adviestool voor zowel woningen als utiliteitsbouw dat duidelijke tips geeft om energieverbruik te minderen en zo de energienota te drukken. In het rapport wordt gedetailleerd weergegeven welke investeringen je kunt doen, wat het kost, en wat het rendement is. Bij een dergelijk advies kun je maatregelen overwegen zoals infraroodpanelen, vloerisolatie, warmtepomp, zonneboiler, spouwmuurisolatie, HR++ glas. Het is niet ingewikkeld. Een energie-expert komt op locatie langs om jouw doelstellingen door te nemen. Deze professional loopt door de woning en checkt welke energiebesparingsmaatregelen bijdragen aan jouw doelstellingen. Het rapport bevat informatie en een overzicht met een lijst met vergroeningsmaatregelen. Het rapport omvat ook een raming van de kosten en tevens een rendements-weergave. Disclaimer: Elke maatwerkadviseur werkt autonoom en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het rapport geeft je vaak ook inzicht in het energielabel.

Opmerking: Ga je energiebesparende maatregelen treffen, en wil je een energiesubsidie aanvragen? Het is dan essentieel om een maatwerk energiebesparingsadvies te regelen. Het onderzoek moet uitgevoerd worden door een ervaren vakman. Gekwalificeerde en bedreven energieadviseurs zijn te vinden op het portaal centraalregistertechniek.nl. Informeer altijd naar het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Wolsum (mei 2024)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie voor het vergroenen van jouw pand? Dan moet het maatwerkadvies meegestuurd worden. Dit besparingsrapport helpt je op weg met verschillende vergroeningsmaatregelen die je kunt kiezen om te besparen. Voorbeelden zijn sterk HR++ raamwerk (beglazing), het aanbrengen van buitenmuurisolatie met EPS en het toepassen van zonnecellen. In de volgende alinea bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

Het energierapport in 5 korte stappen uitgelegd

 1. Adviseurs Maatwerkadvies zoeken

  Het maatwerkrapport laat je altijd opmaken door een professionele adviseur. Erkende experts kan je opzoeken op Centraal Register Techniek of via onze klantenservice. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Belangrijk: neem alleen contact op met specialisten dat in het bezit is van een BRL9500-02-certificaat.

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Een gepersonaliseerd advies kost je geld. Maatwerk-adviesbedrijven kunnen individuele tarieven rekenen. Het is aan te raden om verschillende offertes aan te vragen van gekwalificeerde energie adviseurs. Geef vooraf goed door wat je precies wilt. Zoek je uitsluitend hulp voor het isoleren, of ook hoe je jouw huis efficiënter kunt verwarmen? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of wil je dit zelf doen? Wees heel concreet. Het vergelijken van de offertes kost je dan minder moeite.

 3. Woningcheck uitvoeren

  Komt er een specialist langs? Zorg dat je beslagen ten ijs komt. Doe vooraf de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken kom je uiteindelijk tot een lijst met maatregelen die passen bij jouw woning en wensen. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit kan je gratis doen en vormt een uitstekende input voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in Wolsum.

 4. Het energierapport laten opstellen

  Een energieadviseurs loopt door de woning en rekent uit welke energiebesparingsmaatregelen passen bij de woning. Vervolgens stuurt hij een kwalitatief energieplan met de meest gunstige energiebesparende maatregelen voor jouw appartement. Per energiemaatregel noteren ze details zoals de geraamde kosten, het rendement en de totale terugverdientijd. Uiteindelijk nemen jullie het rapport samen door. Daarbij kan je natuurlijk al jouw vragen afvuren.

 5. Een vakbedrijf zoeken

  Deze energiedeskundige is niet bouwkundige gespecialiseerd (dan moet je een bouwkundige keuring in Wolsum laten uitvoeren). Deze vakman weet alles over hoe je gas en stroom kunt besparen. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Met jouw energieplan kan je prijzen opvragen bij isolatie specialisten en erkende installateurs. Plan een afspraak bij je thuis in om je woning te bekijken en op te meten. Het kan nuttig zijn dat de adviseur daarbij aanwezig wil zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nodig voor mijn woonruimte?

Check energieadviseurs en start met het verduurzamen van jouw woning!

Energieadviseur Wolsum vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing wordt opgesteld door een gecertificeerde specialist. Het is raadzaam om een maatwerkadviseur uit de omgeving te zoeken Zij hebben ervaring met plaatselijke woningmarkt, en je betaald minder voor reiskosten. Hieronder delen we namen en adressen van mogelijke energieadviseurs die actief zijn in de gemeente Súdwest-Fryslân. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van een BRL9500-02-certificaat. Voor meer adressen zie ook www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
EPA BureauKoarnleane 18771LBNijland
Tolsum Energie AdviesKlaas de Jagerlaan 128802BVFraneker
Van Reeuwijk AdviesJunobaan 88802BNFraneker
Projoule Energie en installatieadviesKerkhoflaan 98723BWKoudum
Energielabel en Advies SpoelmanDs L Tinholtstraat 458723CWKoudum
Lijst met energieadvies bedrijven in de omgeving van Wolsum

Uitgelichte experts: direct online aanvragen

Direct een afspraak maken? Bijgaand delen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Wolsum waar je meteen online een afspraak kunt inplannen. Kies een van de uitgelichte bedrijven om direct aan de slag te gaan.

Een overzicht van energiebesparende maatregelen

Veel Nederlanders zouden graag een lagere energierekening willen. Maar waar moet ik beginnen? Precies hiervoor is het maatwerkadvies bedoeld. Je ontvangt een goed advies over verschillende bespaarmogelijkheden. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? In het gedeelte hieronder introduceren we de meest voorkomende energiebesparende maatregelen voor je pand. Check ook meer informatie over vloerisolatie.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Wolsum

 1. Beperk de energiefactuur: direct lagere maandlasten.
 2. Een schoner milieu: je stoort minder CO-2 uit.
 3. Een aantrekkelijk binnenklimaat: dankzij goede isolatie is tocht en vocht verleden tijd.
 4. De waarde van jouw huis gaat omhoog: een woning met Energielabel A is meer waard.
 5. Leven in een gezonde leefomgeving: het hele jaar door een aangename luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Bodemisolatie (bekijk hier meer info)€1815,00€115,00 p/jaar
Volledig elektrische warmtepomp€11450,00€660,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€4570,00€475,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3075,00€205,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€320,00€25,50 p/jaar
Radiatorfolie (meer tips) €18,00€28,00 p/jaar
Jaarlijkse kosten en besparingen van verduurzamingsmaatregelen bij reguliere woningen (+/- 125 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor het gericht verduurzamen!

Vind een energiedeskundige en start vandaag nog

De voordelen van woningisolatie

Wil je minder gas stoken? Je huis isoleren in Wolsum is een aantrekkelijke optie. Door middel van het isoleren van de muur, het dak, en vloer is je woning warm in de winter, en koel in de zomer. Het kent gunstige effecten: je bespaart op de maandelijkse energiekosten, het huis blijft aangenaam warm in de winter, het is een groene investering, het werkt ook geluidswerend en de waarde van je huis wordt gunstiger. Er zijn verschillende subsidies te kiezen. Belangrijk: voor de arbeid voor isolatie geldt het laag BTW-tarief (9%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,50 per /m2): verminder temperatuurverschillen tussen vloer en de rest van de ruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): eindelijk de zolder mooi laten afwerken.
 • Gevelisolatie (vanaf €99,50per /m2): vermindert de kans op een koudebrug.
 • Bodemisolatie (vanaf €22,50per /m2): onderhoud en reparatie van de vloer wordt makkelijker.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €17,50per /m2): geen veranderingen aan de structuur van een woning nodig.
 • Isolatieglas (vanaf €125,00per /m2): HR++ glas biedt een optimale thermische isolatie.

Gas besparen dankzij een warmtepomp

Een warmtepomp is doorgaans beter voor het milieu dan de HR-ketel op gas. Hij werkt met warmte van de lucht of grondwater. Dankzij dit systeem hoef je geen gas meer te stoken. Wel gebruikt een warmtepomp elektriciteit. Deze hoeveelheid stroom kan gegenereerd worden d.m.v. een aantal zonnepanelen. In de zomer kan het ook nog eens koelen. Er zijn veel varianten. Globaal heb je de keuze uit een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of een hybride systeem. In de opsomming hieronder noemen we aanvullende informatie over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: is een stand-alone verwarmingsinstallatie en warmt het water op om te douchen (tapwater). Je woning kan dan helemaal van het gas los. All-electric is vrij prijzig, en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. We zien het systeem met name terug bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Wolsum: gunstig geprijsd en is een goede oplossing voor huizen die over minder goede isolatiewaarden beschikken. De HR-combiketel slaat alleen aan bij koude dagen. Dit kan een besparing opleveren van liefst 70% op het gas.
 • Lucht-lucht warmtepomp: een buitenunit onttrekt de warmte aan de buitenlucht.
 • Lucht-water warmtepomp: bij een geschikt afgiftesysteem kan het de woning ook koelen.
 • Water-water warmtepomp: multifunctioneel systeem dat kan verwarmen en koelen.
 • Bodem-water warmtepomp: verwarmt in de winter en koelt in de zomer.

Kies voor zonnepanelen

Met zonnepanelen ben je jouw eigen energieleverancier, en wek je zelf groene stroom op. Goed voor het klimaat en je energierekening kan behoorlijk gaan dalen. Mede dankzij de subsidies, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en/of een financiering middels groene leningen verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Engie, GreenChoice, Essent, Eneco, Budget Energie en Oxxio, United Consumers, Enegiedirect.nl, Vandebron, Powerpeers. Met de salderingsregeling krijg je een mooie vergoeding voor niet-gebruikte stroom.

 • Zonnepanelen aanschaffen kan tegenwoordig steeds goedkoper. Een zonnepaneel installatie met 10 panelen laat je al plaatsen vanaf €4.800 en verdien je terug in zo’n 6 tot en met 8 jaar.
 • Er gelden een aantal randvoorwaarden: een schoon en vrij-toegankelijk dak met (voor een goede opbrengst) een zuidelijke oriëntatie. De panelen mogen niet in de schaduw liggen. Een sterke dakconstructie is essentieel.
 • De zonnestroom die je over hebt kan je salderen (salderen/terugleveren aan je energieleverancier).
 • Ga je zonnepanelen in Wolsum kopen? Dan betaal je geen BTW.

Goedkoop warm water met een zonneboiler

Een zonneboiler wordt gevormd door een zonlicht gevoelige zonnecollector en een voorraadvat. Het verwarmingssysteem is verantwoordelijk voor warm tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Dankzij de aanleg van een zonneboiler bespaar je bijna de helft van het energieverbruik om in huis warm water te gebruiken. Dit systeem werkt goed samen met een gasgestookte ketel of warmtepomp. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en doorgaans kan je een mooie ISDE subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor een doorsnee woning (vat met 200 liter) heeft een prijskaartje van ongeveer €3.150 inclusief plaatsing.
 • Een zonneboilercombi kan een hele woning verwarmen.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is +/- 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (hoogte van 80 tot 165 cm).

De eenvoud van infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen kan je snel een specifieke ruimte warm krijgen. Zoals bijv. een hobbyruimte of zolder. Het systeem verwarmt niet de lucht (zoals radiatoren doen). Deze stralingswarmte geeft dus lokale warmte. Voor bijverwarming zijn warmtepanelen meer dan geschikt. Belangrijke voordelen zijn: neutraal effect op luchtcirculatie, een milieuvriendelijk energieverbruik, door iedereen zelf te installeren en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming is ideaal om een korte tijd een ruimte te verwarmen.
 • Bij woningen die uitstekend geïsoleerd zijn kan IR-verwarming soms zelfs als hoofdverwarming fungeren.
 • De prijzen van warmtepanelen komen uit tussen de €245,00 tot €525,00 per paneel.

Snelle energiebespaartips

Als alternatief op de energiebesparende maatregelen voorzien onze specialisten je van nog meer energiebespaar adviezen in Wolsum. Onderstaand vind je daarom een aantal belangrijke en niet al te dure duurzaamheidsmaatregelen die je vaak zonder veel gedoe kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: vermindert de kans op luchtwegproblemen, zoals astma en allergieën.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): energie neutrale, moderne en geluidsarme manier van ventilatie.
 • Waterbesparende douchekop: gebruikt tot 20% minder water en energie dan standaard douchekop.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk zelf te installeren en direct effect meetbaar.
 • LED-lampen: LED-verlichting heeft een hoge lichtopbrengst, waardoor ze een helderder licht produceren.
 • Elektrisch koken: energiezuinig en comfortabel koken op een inductiekookplaat
 • Slimme thermostaat: stemt de verwarming automatisch af op jouw gedrag.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: optimale prestaties bij minimale energieverbruik van A+ apparaten.

Start met een persoonlijk energieadvies in Wolsum!

Vraag naar het adviesgesprek en achterhaal hoe je jouw woning kunt verduurzamen

Energielabel Wolsum: Ontdek het energielabel van jouw woning

Het maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt concrete maatregelen die uit te voeren zijn om je woning te verduurzamen. Het rapport bespreekt ook wat er qua woning energielabel verwacht kan worden. Het woninglabel geeft aan hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. In het meest gunstige geval krijg je energielabel A. Heb je op basis van het advies jouw huis verder verduurzaamd? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je een scherpe hypotheekrente? Dan is het doorgaans noodzakelijk om een nieuw energielabel aan te vragen. Een vakbekwame energie inspecteur bekijk het huis en analyseert de noodzakelijke hoeveelheid gas en elektriciteit om het huis te verwarmen en warm water te produceren. Je kunt dan rekenen op een energielabel A++++, A of een minder milieuvriendelijk label B t/m G.

 • Het label duidt aan hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Het woninglabel is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een gunstig energielabel heeft een gunstig effect op de woningwaarde. In sommige gevallen kan een duurzaamheidskorting je hypotheekrente omlaag brengen.

Verduurzamen van je huis met subsidies in Wolsum

De meeste panden in Provincie Friesland moeten een stuk duurzamer worden en op termijn volledig los van het gas. Men kan hiervoor gebruik maken van (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Ga je een subsidieaanvraag doen? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. Onderstaand delen wij handige informatie over de meest interessante subsidieregelingen duurzame energie in Wolsum.

 • Subsidie voor isolatie: krijg tot maar liefst 1/3 van je onkosten terug voor isolatie van ramen, vloer, wanden, (spouw)muur, gevel.
 • Voor het isoleren (enkel arbeid) is het BTW-tarief slechts 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in mei 2024.
 • Bij de aanschaf van zonnepanelen geldt het BTW-nultarief.
 • Het energieloket gemeente Súdwest-Fryslân heeft mogelijker zelf ook nog individuele subsidiemogelijkheden of andere duurzaamheidsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Súdwest-Fryslân tref je alle mogelijkheden van 2024.

Energiebespaarlening Wolsum aanvragen in mei 2024

De meest goedkope wijze om verduurzamingsmaatregelen te treffen is door het gebruiken van eigen geld. Heb je op dit moment onvoldoende spaargeld? Dan zijn er diverse leningen beschikbaar. De overheid biedt diverse duurzame leningen. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook toepasbaar voor woningen in bijv. Nijland, Nijhuizum en Tjalhuizum).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige lening waarmee huizeneigenaren en Verenigingen van Eigenaars energiebesparende investeringen kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening voor dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, zonneboilers.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor mensen met een woning die geen gebruik kunnen maken van het bestaande aanbod.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die vast zit aan het huis (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: voor mensen die hun rijksmonument willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Súdwest-Fryslân.
 • Extra stukje hypotheek nemen: breid je bestaande financiering uit.

Vaak gestelde vragen + antwoorden over energie besparen in Wolsum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Wolsum?

Dit energie maatwerkadvies Wolsum is een besparingsplan inclusief suggesties voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor een huis uit de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan het isoleren van dak, gevel, muren of vloer, het plaatsen van een warmtepomp of het genereren van eigen elektriciteit middels zonnepanelen. Het document geeft per maatregel de verwachte kosten en ontdek je hoe snel je het terugverdient. Het persoonlijk energieadvies biedt een uitkomst voor alle particuliere huiseigenaren die hun huis van het gas af willen hebben en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Wordt het verplicht om een energierapport aan te vragen?

Ja, dit maatwerkadvies moet je verplicht hebben bij elke duurzaamheidssubsidie aanvraag. Ga je jouw woning isoleren met subsidie, of lijkt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) je wel wat voor een all-electric warmtepomp of aansluiting op het beschikbare warmtenet? Dan is dit document vereist. Zonder maatwerkadvies wordt er geen subsidie uitgekeerd. Ga je verduurzamen met een groene lening of met eigen geld? Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het laat woningeigenaren zien welke verduurzamingsmaatregelen helpen om de energiekosten te reduceren. Door gebruik te maken van dit adviesplan kan je gespecialiseerde bedrijven inschakelen.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De kosten van het advies op maat hebben te maken met het soort woning, de totale oppervlakte en de adviseur die je kiest. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €240,00 tot €310,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak kost het energieadvies je gemiddeld €275,00. Tip: het is handig om offertes van neutrale (BRL9500-02) energieadviseurs in Wolsum te bekijken.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan in overeenstemming met de leden een maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Op basis daarvan kunnen alle appartementseigenaren samen CO2 besparende maatregelen doorvoeren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De expert op het gebied van energie zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het keuringsbureau achterhaalt bij de bewoners wat zij zouden willen aanpassen om het complex duurzamer te maken. De VvE krijgt de aanbevelingen in het energieadvies voor de energieprestaties van het gebouw. In het rapport vinden de eigenaren ook de verwachte kosten en de besparing per jaar.

Wat is maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als eigenaar ben je graag op de hoogte hoe je de energieprestaties van een bedrijfsunit, pand of kantoor kunt upgraden. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Wolsum voor zakelijke panden. Het utiliteitsbouw document geeft inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een kantoor, bedrijfsgebouw of pand Een optimale energieprestatie draagt bij aan een goedkopere energiefactuur, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, extra voordeel op de milieubelasting en een duurzaam imago. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een gunstige zakelijke subsidieregeling wat voor eigenaren van zakelijk vastgoed een premie geeft voor het energieadvies voor bedrijven en het uitvoeren van de duurzaamheidsmaatregelen. Bekijk ook de website van RVO www.rvo.nl) om dit aan te vragen.

Plaats een reactie