Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Witmarsum

De uitgaven aan je energierekening reduceren? Het kan moeilijk zijn om te bepalen waar je dan moet beginnen. Moet ik isoleren, een nieuwe warmtepomp installeren of leg ik het dak vol met zonnepanelen? Het specialistische Energiebesparing Maatwerkadvies Witmarsum is daarvoor in het leven geroepen Een energieadviseur komt thuis langs voor de maatwerk-inspectie en bestudeert wat de opties zijn. Het uiteindelijke advies geeft inzicht in welke keuzes het energieverbruik laten dalen en het binnenklimaat verbeteren. In het verduurzamingsplan check je nauwkeurig de initiële investering en het rendement van de mogelijke duurzame keuzes. Het rapport is speciaal in het leven geroepen voor alle particuliere huizenbezitters en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Het maatwerkadvies laat zien welke werkzaamheden jouw woning energie-efficiënter kunnen maken.
 • Een autonome duurzaamheidsadviseur komt bij je langs voor een persoonlijk advies.
 • Je krijgt een maatwerkadvies met alle opties waarmee jij direct energie kunt besparen.
 • Overweeg bijv.: zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, ventileren met WTW, zonnepanelen installeren, infraroodpanelen.
 • Voor elk afzonderlijk onderdeel lees je het kostenplaatje, de besparing en de geschatte terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het rapport moet je zelf offerte opvragen bij lokale ondernemers.
 • Deze speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is (vanaf 2023) vanuit de overheid verplicht voor woningeigenaren in Witmarsum die hun woninglabel willen verbeteren en dit deels willen financieren met een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-witmarsum

Energieadvies: hulp bij een hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (geïntroduceerd als Energieprestatieadvies (EPA)) is een unieke inspectie en adviestool voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat een compleet advies geeft om energieverbruik te minderen en zo de energierekening te verlagen. In het rapport wordt specifiek aangegeven welke maatregelen interessant zijn, wat de prijs is, en wat het rendement is. In dat geval kan er gekozen worden voor maatregelen als onder andere infraroodpanelen, vloerisolatie, zonneboiler, warmtepomp, dakisolatie, spouwmuurisolatie. Het aanvragen is heel gemakkelijk. Een energiedeskundige belt jouw voor een afspraak om jouw doelstellingen door te nemen. Deze expert bekijkt de woning volledig en bekijkt welke energiebesparingsmaatregelen passen bij jouw situatie. Hij schrijft een rapport met een volledig schema met alle duurzame oplossingen. Het rapport omvat ook een raming van de kosten met daarbij de terugverdientijd en effecten. Goed om te weten: Iedere maatwerkadviseur werkt als specialist en is dus geen vertegenwoordiger van specifieke producten. Het plan bevat ook andere belangrijke info zoals het energielabel.

Ter verduidelijking: Wil je je woning energiezuiniger maken, en wil je een subsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies is dan een minimale randvoorwaarde. De woning-analyse moet gedaan worden door een gekwalificeerde vakman. Vakbekwame en neutrale energieadviseurs kan je achterhalen via de website centraalregistertechniek.nl. Let hierbij goed op het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Witmarsum (april 2024)

Wil jij ook aanspraak maken op een subsidie voor het vergroenen van jouw pand? Dan is maatwerkadvies noodzakelijk! Dit besparingsadvies geeft concreet advies dankzij een overzicht met bruikbare verduurzamingsmaatregelen die realistisch zijn voor jouw woning. Je kunt denken aan goede HR++ ramen (glas), gevelisolatie met glaswol en het laten plaatsen van zonnecellen. In de box hieronder bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

How-to: uitleg energierapport aanvragen in 5 stappen

 1. Maatwerkadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport laat je verrichten door een neutrale energie-expert. Professionele energie adviseurs zijn te vinden op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek en uiteraard op dit portaal. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Disclaimer: ga uitsluitend voor partijen die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes aanvragen en bekijken

  Je betaalt voor de dienst van een gepersonaliseerd advies. Adviseurs kunnen zelf bepalen wat de tarieven zijn. Het is aan te bevelen om 2 of 3 offertes te ontvangen van gediplomeerde adviseurs. Geef een duidelijke briefing. Wil je puur en alleen kijken naar de isolatie, of wil je misschien ook aan de slag met een warmtepomp? Ga je alle werkzaamheden overlaten aan een bedrijf, of ga je het helemaal zelf doen? Wees zo gedetailleerd mogelijk. Het kiezen van de beste adviseur wordt dan een stuk eenvoudiger.

 3. Thuis voorbereiden met de woningcheck

  De meeting is afgesproken. Zorg dat je goed bent voorbereid. Check dan eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl kom je stap-voor-stap tot een lijst met mogelijk interessante maatregelen die mogelijk interessant zijn. Altijd met de prijzen en de voordelen qua terugverdienen. Dit kan je gratis doen en vormt een uitstekende input voor een adviesgesprek met de energiecoach in Witmarsum.

 4. Samen het energierapport bekijken

  Een energieadviseurs loopt door de woning en calculeert welke energiebesparende maatregelen aan te bevelen zijn. Kort hierop mailt hij een goed energieplan inclusief alle energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Aangaande deze energiemaatregelen vind je details zoals de geraamde kosten, de besparing en de geschatte terugverdientijd. Je kunt een afspraak maken om het rapport door te nemen. Als je hiervoor kiest kan je inhoudelijk net wat meer informatie krijgen.

 5. Vakbedrijven inschakelen

  Een energiedeskundige beschikt niet over maximale bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Witmarsum laten uitvoeren). De specialist adviseert rondom thema’s als verduurzaming en gas- en stroom besparen. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering zijn andere bedrijven noodzakelijk. Vraag meerdere offertes op bij technici, isolatiebedrijven en installateurs. Plan een afspraak bij je thuis in om alles tot in detail op te meten. Indien gewenst kan je vragen of de energie expert daarbij kan zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nodig voor jouw woonhuis?

Informeer bij energieadviseurs en bespaar op jouw energielasten!

Energieadviseur Witmarsum vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing dient te worden uitgevoerd door een gekwalificeerde vakman. Wij adviseren om een maatwerk adviesbedrijf uit de omgeving te selecteren. Ze hebben doorgaans een goede kijk op de woningmarkt, en de lijntjes zijn vaak net wat korter. Hieronder behandelen we namen en adressen van mogelijke adviseurs die actief zijn in de gemeente Súdwest-Fryslân. Wees er zeker van dat ze in het bezit zijn van een BRL9500-02-keurmerk. Voor meer adressen zie ook www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Projoule Energie en installatieadviesKerkhoflaan 98723BWKoudum
EPA BureauKoarnleane 18771LBNijland
Tolsum Energie AdviesKlaas de Jagerlaan 128802BVFraneker
Energielabel en Advies SpoelmanDs L Tinholtstraat 458723CWKoudum
Multi@workMoarrawei 48617LCAbbega
Tabel met energieadvies bedrijven actief in de regio Witmarsum

Uitgelichte vakbedrijven: direct een rapport aanvragen

Wil je meteen beginnen met besparen? In de bijgaande tabel kan je kiezen uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Witmarsum die direct beschikbaar zijn. Kies een van de uitgelichte bedrijven om te beginnen met je aanvraag.

De verschillende soorten energiebesparende maatregelen

Veel Nederlanders willen beginnen met energie besparen. Maar waar moet ik beginnen? Precies hiervoor is het maatwerkadvies bedacht. Het biedt een duidelijk plan met alle bespaarmogelijkheden voor jouw huis. Wil jij graag weten wat je kan verwachten? In onze keuzegids beschrijven we de meest interessante energiebesparingsmaatregelen voor je appartement. Bekijk ook onze pagina met informatie over bodem isoleren.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in Witmarsum

 1. Je bespaart flink op de energiefactuur: maandelijks minder betalen voor energie.
 2. Gunstig voor het milieu: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Een heerlijk binnenklimaat: beperk de koude luchtcirculatie en tocht.
 4. Een hogere woningwaarde: woningen met energielabel A zijn meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt.
 5. Kies voor een gezonde leefomgeving: profiteer van een optimale luchtkwaliteit.
MaatregelPrijzen (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas plaatsen (bekijk meer info over isolatie)€3320,00€455,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6965,00€675,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€4775,00€515,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3235,00€165,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€390,00€28,50 p/jaar
Radiatorfolie (bekijk meer tips) €18,00€31,00 p/jaar
Kosten en rendement van diverse energiebesparende maatregelen bij gewone woningen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies voor doelgerichte verduurzaming!

Zoek beschikbare adviseurs en ga direct aan de slag

De voordelen van woningisolatie

Je energierekening naar beneden brengen? Jouw huis isoleren in Witmarsum is doorgaans een goed startpunt. Door te kiezen voor het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer blijft de warmte in huis. Dat heeft veel pluspunten: je bespaart meteen op de energiekosten, je geniet van een optimaal leefcomfort, het is goed voor het milieu, het werkt ook geluidswerend en je huis wordt meer waard. Er zijn verscheidene subsidies te kiezen. Belangrijk: voor isolatiewerkzaamheden geldt het tijdelijke lage BTW-tarief (9%) Hierdoor kun je rekenen op een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,50 per /m2): sterke verbetering van de energie-efficiëntie.
 • Dakisolatie (vanaf €40,00per /m2): een geïsoleerd dak houdt de warmte binnen in de winter.
 • Gevelisolatie (vanaf €96,50per /m2): vermindering van het risico op vochtproblemen.
 • Bodemisolatie (vanaf €26,00per /m2): bereik sneller een comfortabelere temperatuur in een huis.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €17,00per /m2): een van de meest gekozen mogelijkheden.
 • Isolatieglas (vanaf €118,00per /m2): meer wooncomfort, en minder stookkosten met HR++ glas.

De warmtepomp als alternatief voor CV-ketel

De warmtepomp wordt veel vaker gebruikt als vervanger voor de HR-ketel op gas. Het systeem gebruikt warmte van natuurlijke warmtebronnen. Jouw gasverbruik kan je zo helemaal reduceren tot 0. Een warmtepomp werkt op stroom (dus je verbruikt elektriciteit). Stroom kan je zelf opwekken met zonnepanelen op je eigen dak. Tijdens de warme maanden kan het jouw huis ook koelen. Je hebt de keuze uit een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Hieronder ontdek je aanvullende informatie over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een gelijkmatige warmte in huis en levert warm tapwater in huis. Je kunt dan helemaal van het gas af. Het heeft ook een nadeel: het is vrij duur en je woning moet voldoen aan strenge isolatiewaarden. Voor nieuwbouw is het zeer aan te raden.
 • Hybride warmtepomp Witmarsum: is een stuk minder duur en kan goed functioneren in wat oudere huizen. Werkt samen met de HR-combiketel. Op die manier kun je 3/4 van jouw gasverbruik verminderen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: een buitenunit onttrekt de warmte aan de buitenlucht.
 • Lucht-water warmtepomp: milieuvriendelijk omdat ze geen schadelijke stoffen uitstoten.
 • Water-water warmtepomp: een relatief kostbaar systeem (door grondboring) met een zeer hoog rendement.
 • Bodem-water warmtepomp: een duur model doordat een grondboring noodzakelijk is.

Zonnepanelen laten installeren

Via zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Zo draag je bij aan het milieu en je stroomkosten worden aanzienlijk voordeliger. Door te informeren naar de subsidies, het BTW-nultarief en/of een interessant rentetarief van een groene lening wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Bovendien maakt het je onafhankelijk van energieleveranciers zoals Essent, Budget Energie, Vattenfall, Eneco, Engie & Delta, Vandebron, Powerpeers, Oxxio, United Consumers. Doordat je mag salderen ontvang je een vergoeding voor teruggeleverde stroom.

 • Zonnepanelen kun je met extra voordeel inkopen. Een complete installatie van 10 panelen is al te plaatsen voor €4.550 en heb je terugverdiend binnen 6 tot 7 jaar.
 • Er gelden een aantal randvoorwaarden: het dak moet geschikt zijn voor montage met (voor een goede opbrengst) een zuidelijke oriëntatie. Dit moet natuurlijk vrij van schaduw zijn. Denk ook aan een stabiele constructie.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen).
 • Interesse in zonnepanelen in Witmarsum aanschaffen? Dan betaal je zelfs helemaal geen BTW.

Duurzaam warm tapwater met een zonneboiler

Met een zonneboiler bedoelen we we een collector op het dak en een buffervat voor jouw warmte water. Het systeem is jouw bron voor al het warme tapwater om te douchen en te koken. Daarvoor gebruikt het de energie van de zon. Met een zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik dat nodig is voor warm water. Voor de reguliere verwarming gebruik je nog wel een hoog rendement ketel of warmtepomp. Een vergunning hoef je niet te regelen en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor een gemiddeld huishouden (3,5 m2 / 150 liter vat) is al beschikbaar vanaf €3.700 inclusief plaatsing.
 • Een zonneboilercombi kan ook je huis verwarmen.
 • De hoeveelheid ruimte die je nodig hebt op het dak is vaak zo’n 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (v.a. 50cm bij 100 cm).

Het gemak van infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen kan een woning gericht verwarmd worden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor een werkkamer of in de slaapkamer. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. De heerlijke stralingswarmte is erg aangenaam. Als bijverwarming doen warmtepanelen het erg goed. Reden om dit aan te schaffen: geen effect op de luchtcirculatie, een laag energieverbruik, het is vrij gemakkelijk (zelf) te plaatsen en ze hebben een heel moderne uitstraling.

 • Infraroodverwarming is ideaal om een korte tijd een ruimte te verwarmen.
 • Bij zeer goede isolatiewaarden kan IR-verwarming soms zelfs als hoofdverwarming fungeren.
 • De aanschafprijzen van warmtepanelen ramen we op +/- €165,00 – €350,00 per infraroodpaneel.

Andere energiebespaartips die je snel kunt toepassen

Als alternatief op de energiebesparende maatregelen voorzien onze specialisten je van nog meer energiebespaar adviezen in Witmarsum. In de box hieronder tref je een overzicht met praktische en gunstig geprijsde duurzame oplossingen die gemakkelijk toe te passen zijn.

 • Mechanische ventilatie: het verwarmen van vochtige vuile lucht is lastiger dan droge schone lucht.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): ventileren en energie besparen met 1 systeem.
 • Waterbesparende douchekop: laat maximaal 7,2 liter per minuut door.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk zelf te installeren en direct effect meetbaar.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft geen warmte af, waardoor het veel veiliger is.
 • Elektrisch koken: koken op een inductiekookplaat is efficiënt, veilig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: je verwarming gaat uit als je niet thuis bent.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: verbeterde energie-efficiëntie bij A+ apparaten.

Besparen met persoonlijk energieadvies in Witmarsum!

Informeer naar een adviesgesprek en check hoe je jouw woning kunt verduurzamen

Energielabel Witmarsum: hoe kan ik dat aanvragen?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt praktische maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn om jouw woning energiezuiniger te maken. Dit energieplan bespreekt ook wat je nu qua woning energielabel hebt. Het woninglabel laat zien hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb je nadien (na de inspectie) jouw huis aangepakt? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je kijken of je een lagere hypotheekrente kunt krijgen? Op dat moment is het handig om om een herziend energielabel op te vragen. Een erkende energie inspecteur inspecteert je huis en bekijkt de noodzakelijke hoeveelheid gas en elektriciteit voor warm water, CV, koeling en ventilatie. Op basis hiervan krijg je een score, bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een juist B (redelijk zuinig) tot G (zeer onzuinig).

 • Het label indiceert hoe zuinig een huis is.
 • Het woninglabel is verplicht voor mensen die hun woning willen verhuren of verkopen.
 • Een actueel energielabel zal de woningwaarde verder verhogen. Met de duurzaamheidskorting kan je dan mogelijk een betere hypotheekrente krijgen.

Een duurzame woning met subsidies in Witmarsum

Bestaande woningen in Provincie Friesland moeten duurzamer worden en uiteindelijk verwarmd worden zonder gas. Er zijn een aantal (ISDE) subsidies en handige energiebespaarleningen Ga je een subsidieaanvraag doen? Dan is het maatwerkadvies verplicht! Bijgaand tref je bruikbare informatie over de meest uitgevoerde subsidieregelingen duurzame energie in Witmarsum.

 • Landelijke subsidie isolatie: krijg tot maar liefst 1/3 van je onkosten terug voor isoleren van (spouw)muur, gevel, wanden, ramen, dak.
 • Voor de arbeidskosten voor woningisolatie is het BTW-tarief slechts 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): interessant voor een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in april 2024.
 • Voor het installeren van zonnepanelen een versoepelde BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Súdwest-Fryslân heeft mogelijk verschillende particuliere subsidie-plannen of gunstige energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Súdwest-Fryslân zijn alle financiële regelingen na te kijken.

Energiebespaarlening Witmarsum opzoeken in april 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen door te voeren is door het gebruiken van eigen geld. Heb je op dit moment onvoldoende spaargeld? In dat geval kan je kiezen voor een lening. Voor elke situatie is er wel een passende duurzame lening. Hieronder vind je de details (ook handig voor o.a. Longerhouw, Pingjum en Schraard).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige manier waarmee huizeneigenaren en Verenigingen van Eigenaars hun huis kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening relevant voor warmtepompen, dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, zonneboilers, spouwmuurisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een financiering tot bedragen van €25.000 voor huiseigenaren die een bouwdepot nodig hebben voor een duurzame verbouwing.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): lening die je verbindt aan een onderpand in plaats van aan een particulier (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: bedoeld voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Súdwest-Fryslân.
 • Pas je eigen hypotheek aan: informeer naar de mogelijkheden bij je adviseur.

Veelgestelde vragen over energie besparen in Witmarsum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Witmarsum?

Het energie maatwerkadvies Witmarsum is een adviesplan met suggesties voor het energiezuinig maken van jouw huis die ook te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Denk onder andere aan het laten plaatsen van voorzetwanden, vloerisolatie, dakisolatie, het plaatsen van een warmtepomp of het opwekken van eigen stroom met zonnepanelen. Het adviesplan bespreekt per maatregel het kostenplaatje en wat het oplevert. Een persoonlijk energieadvies is interessant voor woningeigenaren die willen verduurzamen en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Is een energierapport ook verplicht?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen als je een duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Wil je isoleren met subsidie, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of aansluiting op een plaatselijk warmtenet? In die gevallen is dit adviesplan onmisbaar. Zonder maatwerkadvies kan je de meeste subsidies niet aanvragen. Wil je energiebesparende maatregelen doorvoeren met een groene lening of met wat eigen spaarmiddelen. Ook dan bevelen wij het maatwerkadvies aan. Het toont aan welke werkzaamheden helpen om de energiekosten te reduceren. D.m.v. dit besparingsrapport kun jij een vakman goede instructies geven.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De precieze kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van het type woning, de totale oppervlakte en de betrokken adviseur. De prijs ligt tussen de €235,00 tot €330,00. Voor een gemiddelde woning kost het hele traject ongeveer €265,00. Het is verstandig om offertes van ervaren (BRL9500-02) energieadviseurs in Witmarsum op te vragen.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) kan in samenspraak met de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten uitvoeren. Zo kunnen alle leden samen CO2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Bijvoorbeeld met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De expert op het gebied van energie zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het bureau checkt bij bewoners wat ze graag willen om het flatgebouw energiezuinig te krijgen. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestaties van het pand. Dit is natuurlijk ook met de geschatte kosten en het rendement.

Wat is maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf wil je weten hoe je de energieprestaties van jouw bedrijfsgebouw of kantoor kunt optimaliseren. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in Witmarsum voor zakelijke objecten. Deze utiliteitsbouw analyse geeft inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfspand of kantoor Een verfijnde energieprestatie zorgt voor lagere energielasten, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, minder hoge milieubelasting en een duurzame uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een relevante zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoer van de maatregelen. Bezoek RVO.nl voor meer info.

Plaats een reactie