Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Pingjum

De uitgaven aan je energierekening reduceren? Het is moeilijk waar te beginnen. Zal ik starten met isoleren, een warmtepomp kiezen of kies ik voor warm tapwater met een zonneboiler? Het deskundige Energiebesparing Maatwerkadvies Pingjum kan je hierbij verder helpen. De energieadviseur plant een afspraak op locatie in voor het energiebesparingsadvies en bekijkt waar besparingen mogelijk zijn. Het energieplan laat woningeigenaren zien welke keuzes het energieverbruik laten dalen en een prettige leefomgeving bevorderen. In het aanbevelingen-rapport tref je overzichtelijk de initiële investering en het rendement van de getoonde investeringsopties. Het rapport met aanbevelingen is aantrekkelijk voor alle particuliere huiseigenaren en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Het maatwerkadvies toont welke duurzame investeringen een energiebesparing opleveren voor jouw woning.
 • Een deskundige duurzaamheidsadviseur komt bij je thuis de woning opnemen.
 • Hij schrijft een verduurzamingsplan met alle maatregelen die voor jouw interessant zijn.
 • Bekijk de effecten van: ventileren met WTW, infraroodpanelen, warmtepomp plaatsen, zonneboiler laten plaatsen, zonnepanelen installeren.
 • Per onderdeel kun je meer info vinden over het financiële plaatje, de opbrengsten en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor uitvoering van het energieplan dien je zelf een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.
 • Een speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf heden (2023) verplicht voor woningeigenaren in Pingjum die hun woning willen verduurzamen en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-pingjum

Energieadvies: zo kan jij besparen op de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (bekend als Energieprestatieadvies (EPA)) is een unieke inspectie en adviestool voor zowel woningen als utiliteitsbouw dat een volledig plan presenteert om het energieverbruik te remmen en daarmee de energiekosten te minimaliseren. In het advies wordt uitvoerig geïllustreerd welke duurzaamheidsmaatregelen interessant zijn, wat het kost, en binnen hoeveel jaar je het terugverdient. In dat geval kun je kiezen voor maatregelen zoals bijvoorbeeld vloerisolatie, dakisolatie, zonneboiler, warmtepomp, spouwmuurisolatie, infraroodpanelen. Het werkt heel eenvoudig. Een energie-expert neem contact op om jouw doelstellingen door te nemen. Deze adviseur neemt jouw huis op en weet welke energiebesparingsmaatregelen het energieverbruik doen dalen. Hij schrijft een rapport met een opsomming van alle energiebesparende maatregelen. Het rapport omvat ook een raming van de kosten en de uiteindelijke besparing Disclaimer: Elke maatwerkadviseur is objectief en zal niet zelf offertes leveren voor renovaties. Het document bevat ook andere belangrijke info zoals het energielabel.

Let op: Wil je je woning comfortabeler maken met energiebesparende maatregelen, en heb je een investeringssubsidie duurzame energie nodig? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. De inspecties moeten gedaan worden door een professionele specialist. Professionele en ervaren energieadviseurs zoek je via de site centraalregistertechniek.nl. Zorg dat je een expert kies met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Pingjum (april 2024)

Ook profiteren van een subsidie om jouw woning te verduurzamen? Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Dit adviesrapport bevat een weergaven van alle duurzaamheidsmaatregelen die realistisch zijn voor jouw woning. Bijvoorbeeld het vervangen van (HR++) glas, het aanbrengen van isolatie op buitengevels en het laten plaatsen van zonnecellen. Hieronder laten we zien hoe jij dit kunt regelen.

In 5 stappen het energierapport aanvragen

 1. Zoek een maatwerkadviseur

  Het maatwerkrapport dient te worden uitgevoerd door een erkende maatwerkadviseur. Geschikte maatwerkadviesbureaus kan je opzoeken op Centraal Register Techniek en uiteraard via deze website. Vraag ook eens rond in je eigen kenniskring. Advies: neem alleen contact op met specialisten met een BRL9500-02-certificaat.

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Je betaalt voor de dienst van een gepersonaliseerd advies. Energie experts kunnen individuele tarieven rekenen. Het is raadzaam om 2 of 3 offertes te verkrijgen van neutrale specialisten. Geef vooraf goed door wat je precies wilt. Wil je puur en alleen kijken naar de isolatie, of ook hoe je jouw huis efficiënter kunt verwarmen? Wil jij alles gaan uitbesteden, of doe je dit zelfstandig? Geef zoveel details als je kunt. Het kiezen van de beste offerte is dan veel minder complex.

 3. Thuis voorbereiden met de woningcheck

  Het adviesgesprek is ingepland. Een goede voorbereiding is essentieel. Je kunt bijvoorbeeld alvast de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl doen. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken ontdek je een advies met duurzame investeringen die wellicht interessant zijn voor jouw huis. Hierbij ontvang je de tarieven en de terugverdientijden. Hieruit haal je belangrijke vragen voor het adviesgesprek met jouw energiecoach in Pingjum.

 4. Bekijk het energierapport nauwkeurig

  De energie specialist komt bij je thuis en berekent welke duurzaamheidsmaatregelen passen bij de woning. Kort daarop verstuurt hij een onderbouwd energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Met betrekking tot de energiemaatregelen bekijk je kenmerken zoals het kostenplaatje, het rendement en de totale terugverdientijd. Soms is het wenselijk om het rapport nog even samen te bespreken. Hier kan je extra vragen stellen.

 5. Vakbedrijven opzoeken

  Een energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Pingjum laten uitvoeren). Deze expert weet alles over hoe je gas en stroom kunt besparen. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Vraag een prijs op bij isolatie-experts en professionele installateurs. Plan een afspraak bij je thuis in om de woning nog eens goed op te nemen. Vraag eventueel of de adviseur daarbij aanwezig wil zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aantrekkelijk voor je woonhuis?

Vergelijk energieadviseurs en bespaar direct op de energiekosten!

Energieadviseur Pingjum vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing laat je verrichten door een deskundige maatwerkadviseur. Het is wijs om een energie-specialist rondom je woonplaats te nemen. Zij hebben ervaring met plaatselijke woningmarkt, en de voorrijkosten zijn dan vaak laag. In de onderstaande tabel lees je naam + adresgegevens van betrouwbare adviesbureaus die werken in de gemeente Súdwest-Fryslân. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat. Staat er geen geschikt bedrijf tussen? Bekijk dan ook www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Projoule Energie en installatieadviesKerkhoflaan 98723BWKoudum
EPA BureauKoarnleane 18771LBNijland
Tolsum Energie AdviesKlaas de Jagerlaan 128802BVFraneker
Energielabel en Advies SpoelmanDs L Tinholtstraat 458723CWKoudum
Multi@workMoarrawei 48617LCAbbega
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Pingjum

Uitgelichte specialisten: meteen online aanvragen

Wil je meteen beginnen met besparen? Bijgaand vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Pingjum waar je vaak snel terecht kunt. Klik op de knop om jouw aanvraag direct te beginnen!

Complete lijst met alle energiebesparende maatregelen

Steeds meer mensen zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Met name daarvoor is het maatwerkadvies in het leven geroepen. Je krijgt informatie over de populaire en goed uitvoerbare bespaarmogelijkheden. Misschien ben je op voorhand benieuwd wat voor maatregelen er dan in zo’n rapport staan. In deze gids introduceren we goede energiebesparingsmaatregelen voor jouw huis. Of klik door voor meer informatie over HR+++ glas.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Pingjum

 1. Verlaging van de energiefactuur: je houd geld over voor andere leuke dingen.
 2. Een schoner klimaat: een lagere uitstoot van CO-2.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: verhoog je wooncomfort.
 4. Een gunstigere woningwaarde: woningen met energielabel A zijn meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt.
 5. Wonen in een gezonde leefomgeving: een gezonde luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas plaatsen (bekijk hier meer info)€3535,00€465,00 p/jaar
Full-electric warmtepomp€11100,00€770,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€5305,00€475,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€2850,00€160,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€320,00€40,00 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (meer tips bekijken) €1075,00€200,00 p/jaar
Kosten en opbrengsten van energiebesparende maatregelen bij reguliere huizen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies voor doelgerichte verduurzaming!

Vind een energiedeskundige en plan afspraak in

De basis: goede woningisolatie

Wil jij je energiegebruik terugdringen? Je huis isoleren in Pingjum is een hele goede keuze. Door middel van het isoleren van glas, daken, muren en vloeren verlies je minder warmte in huis. Het kent gunstige effecten: je kan besparen op de energiekosten, de woning heeft een beter comfortniveau, het is goed voor het milieu, het houdt harde geluiden buiten de deur en je woning zal stijgen in waarde. Er zijn verscheidene subsidies die beschikbaar zijn. Belangrijk feit: voor de arbeid voor isolatie geldt het extra lage BTW-tarief (9%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,50 per /m2): de vloer wordt tot wel 3 graden warmer.
 • Dakisolatie (vanaf €49,00per /m2): het einde van vocht- en schimmelproblemen op zolder.
 • Gevelisolatie (vanaf €98,50per /m2): warmte van de muur wordt volledig benut.
 • Bodemisolatie (vanaf €24,50per /m2): vermindert de warmteverliezen in de winter en koelt het interieur in de zomer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €20,50per /m2): toe te passen op bijna elk huis met een spouw.
 • Isolatieglas (vanaf €125,50per /m2): HR++ glas is sterker en biedt tevens meer bescherming tegen inbraak.

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp is doorgaans beter voor het milieu dan de HR-ketel op gas. Het genereert warmte uit de buitenlucht, bodem of water. Dit zorgt voor een drastische verlaging van je gasverbruik. Een warmtepomp zorgt wel voor een hoger elektriciteitsverbruik. De stroom kan gegenereerd worden d.m.v. zonnepanelen op het dak van je woning. In de zomerperiode kan het ook zorgen voor een koelende werking. Je kunt kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp of een hybride opstelling. Hieronder delen wij praktische details over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: dient als centrale verwarming en kan ook het tapwater opwarmen. Dankzij dit systeem kan je dus volledig van het gas af. Let op: een full-electric systeem is niet goedkoop en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. Voor nieuwbouw is het zeer aan te raden.
 • Hybride warmtepomp Pingjum: een relatief goedkoop systeem en werkt ook uitstekend bij woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Het is een aanvulling op jouw HR-combiketel. Het kan jouw gasverbruik terugdringen met meer dan 50%!
 • Lucht-lucht warmtepomp: relatief eenvoudig te plaatsen systeem met hoog rendement.
 • Lucht-water warmtepomp: heeft een hoge energie-efficiëntie.
 • Water-water warmtepomp: er is geen extra afvoerpijp of rookgaskanaal nodig.
 • Bodem-water warmtepomp: geen buitenunit, maar een bodembron en daardoor kostbaar.

Belangrijke informatie over zonnepanelen

Door zonnepanelen op je dak te leggen wek je zelf groene stroom op. Goed voor het klimaat en je zal minder betalen voor stroom. Door gebruikt te maken van subsidies, een gunstige BTW-regeling en/of een financiering middels groene leningen heb je het binnen mum van tijd terugverdiend. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals GreenChoice, Vattenfall, Eneco, Budget Energie, Essent of Delta, Oxxio, Vandebron, United Consumers, Enegiedirect.nl. Door te salderen kan je jouw verbruik wegstrepen tegen je opbrengst.

 • Zonnepanelen hebben een gunstig prijskaartje. Een standaard systeem inclusief 10 panelen is al te plaatsen voor €4.850 en kan je terugverdienen in +/- 7 of 8 jaar.
 • Er zijn wel een paar voorwaarden: een dak dat volledig in privé-eigendom is met een ligging op het zuiden. Dit moet natuurlijk vrij van schaduw zijn. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen).
 • Interesse in zonnepanelen in Pingjum bestellen? Dan geldt het BTW-nultarief.

Duurzaam warm tapwater met een zonneboiler

Een zonneboiler installatie wordt gekenmerkt door de speciale zonnecollector (op het dak) een voorraadvat en een naverwarmer. Deze installatie genereert warm tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Dankzij de zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van de energie om in de woning warm water te maken. Deze installaties doen het goed i.c.m. een warmtepomp of hoog rendement ketel. Je kunt een ingewikkelde vergunning achterwege laten en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een zonneboiler voor basis-gebruik (3,5 m2 / 150 liter vat) is al beschikbaar vanaf €3.550 (incl. plaatsing).
 • Met de zonneboilercombi kan je de woning ook verwarmen.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is vaak zo’n 2,5 m2 tot 4 m2.
 • Je hebt ook ruimte nodig voor het buffervat (diameter van 40 tot 80 cm).

Kies voor infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen kan je snel een specifieke ruimte warm krijgen. Denk aan de badkamer of een thuiskantoor. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten of mensen in de kamer. De panelen geven een aangename stralingswarmte af. Warmtepanelen zijn vooral bedoeld als bijverwarming. Het biedt vele voordelen: geen ongewenste luchtcirculatie, een gunstig energieverbruik, het is vrij gemakkelijk (zelf) te plaatsen en ze hebben een tijdloze uitstraling.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan IR-verwarming soms zelfs als hoofdverwarming fungeren.
 • De verwachte prijzen van warmtepanelen liggen tussen de €195,00 t/m €400,00 per paneel.

Overzicht met aanvullende energiebespaartips

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen kennen onze experts nog meer energiebespaar adviezen in Pingjum. In dit blokje vind je een lijstje met effectieve en interessant geprijsde energiebesparende maatregelen die je vrij eenvoudig kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: verwijdert fijnstof, gassen, allergenen, stof en rook, waardoor de luchtkwaliteit in het gebouw wordt verbeterd.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): de warmte wordt hergebruikt en dus verspil je minder energie.
 • Waterbesparende douchekop: gebruikt tot 20% minder water en energie dan standaard douchekop.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk zelf te installeren en direct effect meetbaar.
 • LED-lampen: LED-verlichting gebruikt 75% minder energie dan gloeilampen.
 • Elektrisch koken: duurzaam en comfortabel koken met een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: je verwarming gaat uit als je niet thuis bent.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: optimale prestaties bij minimale energieverbruik van A+ apparaten.

Besparen met persoonlijk energieadvies in Pingjum!

Zet een adviesgesprek in de agenda en ontdek hoe jij jouw woning duurzamer maakt

Energielabel Pingjum: Ontdek het energielabel van jouw woning

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing bevat verduurzamingsmaatregelen die geschikt zijn om te besparen op de energielasten. Het adviesplan geeft ook aan wat er qua woning energielabel verwacht kan worden. Het woninglabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb jij nadat het advies is uitgebracht jouw woning geïsoleerd of een warmtepomp aangeschaft? En ga je jouw huis verhuren of verkopen of bekijk je de opties voor een lage hypotheekrente? Op dat moment is het handig om om de woning opnieuw te laten keuren. Een erkende energie inspecteur neemt de woning op en controleert de totale energie (gas en elektriciteit) die noodzakelijk is voor de verwarming van de woning (warmtevraag). Op basis hiervan krijg je een score, bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label vertelt je in één oogopslag hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Het energielabel is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering.
 • Een gunstig energielabel resulteert in een hogere woningwaarde. Mogelijk heb je recht op een duurzaamheidskorting op je hypotheekrente.

Verduurzamen van je huis met subsidies in Pingjum

De meeste panden in Provincie Friesland moeten een stuk duurzamer worden en uiteindelijk helemaal van het gas af. Er zijn diverse (ISDE) subsidies en gunstige energiebespaarleningen Wil je een subsidie aanvragen? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies laten uitvoeren. In dit blokje verstrekken we praktische informatie over de meest interessante subsidieregelingen duurzame energie in Pingjum.

 • Subsidie voor isolatie: ontvang tot 30% van de kosten terug voor isolatie van ramen, (spouw)muur, wanden, gevel, vloer.
 • Voor arbeidsloon bij isolatie is het BTW-tarief slechts 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): geschikt voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet in april 2024.
 • Voor het kopen van zonnepanelen betaal je zelfs helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Súdwest-Fryslân heeft mogelijk zelf ook nog een aantal regionale subsidieregelingen of andere duurzaamheidsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Súdwest-Fryslân kan je de mogelijke financiële regelingen onderzoeken.

Energiebespaarlening Pingjum opzoeken in april 2024

De beste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te laten voeren is door het inzetten van spaargeld. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan kan je het heel voordelig lenen. Voor elke situatie is er wel een passende duurzame lening. In het stukje hieronder vind je meer info (ook handig voor o.a. Schraard, Zurich en Wons).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een goedkope lening waarmee particulieren en VvE’s hun woning energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor dakisolatie, zonneboilers, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: met een maximaal leenplafond van €25.000 voor huizenbezitters die geen ‘gewone’ duurzaamheidslening kunnen afsluiten.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die vast zit aan het huis (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: speciale lening voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Súdwest-Fryslân.
 • Verhoog je eigen hypotheek: tot 106% van de woningwaarde lenen als je wilt verduurzamen.

FAQ: actuele onderwerpen m.b.t. energie besparen in Pingjum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Pingjum?

Dit energie maatwerkadvies Pingjum is een advies met concrete maatregelen voor de verduurzaming van een pand die ook vallen in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Denk onder andere aan het isoleren van het dak of gevel, het vervangen van de CV-ketel voor een warmtepomp of zelf stroom genereren met een set zonnepanelen. Het rapport onderschrijft per maatregel de minimale prijzen en wat de opbrengsten zijn. Het persoonlijk energieadvies is noodzakelijk voor particuliere woningeigenaren die hun woning zuiniger willen maken en dit willen financieren met een subsidie.

Is het energierapport verplicht?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven wanneer je jouw huis gaat verduurzamen met een duurzaamheidssubsidie. Heb je isolatie plannen en wil je hiervoor subsidie, of lijkt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) je wel wat voor een all-electric warmtepomp of aansluiting op een lokaal warmtenet? Dan is dit energieplan noodzakelijk. Zonder maatwerkadvies kom je niet in aanmerking voor een subsidie. Ga je verduurzamen met een groene lening of met spaarmiddelen? Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het geeft inzicht in welke werkzaamheden jouw woning duurzamer kunnen maken. D.m.v. dit plan kan je gespecialiseerde bedrijven inschakelen.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De kosten van het advies op maat worden gebaseerd op het type gebouw (woning of utiliteitsbouw), de grootte van de woning en de gekozen energieadviseur. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €205,00 t/m €300,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak kost dit advies circa €275,00. Het is goed om offertes van gecertificeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Pingjum aan te vragen.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, elke Vereniging van Eigenaren (VvE) mag in overeenstemming met de leden een maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Zo kan men als vereniging CO2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Hiervoor kan men ook aanspraak maken op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiedeskundige maakt een compleet overzicht van het gebouw. Het keuringsbureau checkt bij bewoners wat zij zouden willen aanpassen om het wooncomplex te optimaliseren. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestaties van het gehele object. Het rapport toont voor alle eigenaren een plan van aanpak inclusief de geschatte prijzen en de uiteindelijke terugverdientijd.

Wat wordt er bedoeld met maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als eigenaar wil je weten hoe je de energieprestaties van je bedrijfspand of kantoor kunt optimaliseren. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in Pingjum voor zakelijke objecten. Het utiliteitsbouw document gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfsunit, pand of kantoor Een verfijnde energieprestatie resulteert in lagere energielasten, een beter comfort voor de werknemers, een beperkte milieubelasting en een milieuvriendelijk imago. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een gunstige zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de daadwerkelijke uitvoering van de duurzaamheidsmaatregelen. Ga naar RVO.nl voor een extra uitleg.

Plaats een reactie