Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Tjerkwerd

Wil jij ook bezuinigen op de energierekening? Het kan moeilijk zijn om te bepalen waar je dan moet beginnen. Begin ik met het isoleren van mijn huis, een warmtepomp aan de CV koppelen of is een zonneboiler of infraroodpanelen de beste keuze? Het erkende Energiebesparing Maatwerkadvies Tjerkwerd biedt antwoord op deze vragen. De energieadviseur komt persoonlijk langs voor de maatwerk-inspectie en onderzoekt wat er mogelijk is. Het onderzoek verduidelijkt welke maatregelen passen bij jouw woning en het comfort verhogen. In het rapport bekijk je uitgebreid de initiële investering en het rendement van de mogelijke woningaanpassingen. Het aanbevelingen-rapport is een hulpmiddel voor particuliere huiseigenaren en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Het maatwerkadvies verduidelijkt welke opties kunnen helpen met het besparen op de energiekosten.
 • Een gediplomeerde duurzaamheidsadviseur onderzoekt je huis en kijkt waar de winst is te behalen.
 • Hij schrijft een verslag met alle duurzame investeringen die voor jouw interessant zijn.
 • Overweeg bijv.: woningisolatie, zonnepanelen installeren, zonneboiler laten plaatsen, ventileren met WTW, infraroodpanelen.
 • Voor elk afzonderlijk onderdeel lees je de verwachte kosten, wat het oplevert en de terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het plan neem je zelf contact op met bedrijven uit de regio.
 • De unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf heden (2023) verplicht voor woningeigenaren in Tjerkwerd die hun huis willen vergroenen en hiervoor een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-tjerkwerd

Energieadvies: hulp bij een hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een unieke inspectie en adviestool voor private panden en zakelijke gebouwen dat duidelijke tips geeft om energieverbruik te minderen en zo de energierekening te minderen. In het plan staat dus heel concreet aangegeven welke investeringen je kunt doen, wat de prijs is, en wat de uiteindelijke besparing zal zijn. Daaromtrent kun je maatregelen overwegen zoals HR++ glas, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler, infraroodpanelen. Het is niet ingewikkeld. Een energie-expert komt altijd bij je thuis op bezoek om met jouw samen een plan te schrijven. Deze adviseur loopt door de woning en checkt welke energiebesparingsmaatregelen een meerwaarde zijn. Je krijgt kort hierna een compleet rapport met daarin vergroeningsmaatregelen. Daarbij ontvang je ook een calculatie van de kosten en het totale rendement Goed om te benoemen: Deze maatwerkadviseur is onpartijdig en is dus geen vertegenwoordiger van specifieke producten. Het plan geeft je vaak ook inzicht in het energielabel.

Actueel: Wil je jouw huis meer duurzaam maken, en heb je hiervoor een subsidie nodig? Het maatwerk energiebesparingsadvies is dan een minimale randvoorwaarde. Het onderzoek moet uitgevoerd worden door een professionele expert. Deskundige en bedreven energieadviseurs bekijk je op www.centraalregistertechniek.nl. Let hierbij goed op het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Tjerkwerd (juni 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie om jouw woning te verduurzamen? Dan moet het maatwerkadvies meegestuurd worden. Dit energieadvies geeft een schema met alle duurzame oplossingen die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt. Voorbeelden zijn het plaatsen van HR++ beglazing, het aanbrengen van spouwmuurisolatie met glaswol en het toepassen van zonnecellen. In onze stappenplan laten we zien hoe jij dit kunt regelen.

5-stappenplan om een energierapport te verkrijgen

 1. Zoek een maatwerkadviseur

  Het maatwerkrapport dient te worden uitgevoerd door een ervaren adviseur. De juiste vakmensen zijn te vinden op centraalregistertechniek.nl maar ook via dit platform. Vraag ook eens rond bij familie en vrienden. Niet vergeten: ga uitsluitend voor partijen die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Een gepersonaliseerd advies kost altijd geld. Energie experts kunnen zelf bepalen wat de tarieven zijn. Het is verstandig om minimaal 2 offertes te zoeken van neutrale adviseurs. Beschrijf je wensen van tevoren. Wil je alleen weten wat je kunt winnen met woningisolatie, of wil je ook advies voor het plaatsen van een warmtepomp? Wil je hulp bij de realisatie van het energieplan, of ga je zelf klussen? Wees zo precies als je kunt. Het kiezen van de beste adviseur zal dan makkelijker worden.

 3. Woningcheck vooraf

  De afspraak is vastgelegd? Zorg dat je goed bent voorbereid. Doe vooraf de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl word je geleid naar een overzicht van groene maatregelen die goed aansluiten op jouw woning. Deze omvatten de uitgaven en de opbrengsten. Dit kan je gratis doen en vormt een uitstekende input voor het adviesgesprek met jouw energiecoach in Tjerkwerd.

 4. Informatie in het energierapport bekijken

  Het maatwerkadviesbureau komt langs en calculeert welke duurzaamheidsmaatregelen geschikt zijn voor jouw huis. Binnen een paar dagen stuurt hij een onderbouwd energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Aangaande deze energiemaatregelen bekijk je informatie zoals een kostenbegroting, de opbrengsten en de totale terugverdientijd. Soms is het wenselijk om het rapport nog even samen te bespreken. Tijdens zo’n meeting is ook ruimte voor aanvullende vragen.

 5. Vakbedrijven opzoeken

  De energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Tjerkwerd laten uitvoeren). Deze erkende vakman kent alle opties op te besparen op gas en stroom. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren moet je zelf een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Hiervoor neem je contact op met isolatie-deskundigen en installatiebedrijven. Vraag of ze bij je aan huis kunnen komen om je woning te bekijken en op te meten. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of met maatwerkadviesbedrijf hier ook aanwezig is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aan te raden voor jouw woning?

Zoek energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur Tjerkwerd vergelijken

Dit maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten uitvoeren door een gekwalificeerde expert. Het is goed om een maatwerk adviesbedrijf nabij jouw woonplaats te zoeken Ze hebben doorgaans een goede kijk op de woningmarkt, en de kosten zijn dan doorgaans wat lager. Hieronder behandelen we adres details van betrouwbare maatwerkadviesbureaus die diensten aanbieden in de gemeente Súdwest-Fryslân. Wees er zeker van dat ze in het bezit zijn van een BRL9500-02-certificaat. Staat er geen geschikt bedrijf tussen? Bekijk dan ook www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Projoule Energie en installatieadviesKerkhoflaan 98723BWKoudum
EPA BureauKoarnleane 18771LBNijland
Tolsum Energie AdviesKlaas de Jagerlaan 128802BVFraneker
Energielabel en Advies SpoelmanDs L Tinholtstraat 458723CWKoudum
Multi@workMoarrawei 48617LCAbbega
Tabel met energieadvies bedrijven actief in de regio Tjerkwerd

Uitgelichte vakbedrijven: vraag direct een rapport aan

Wil je snel aan de slag? Bijgaand tref je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Tjerkwerd die direct tot je beschikking zijn. Klik op een van de aanbieders om jouw aanvraag meteen te starten.

Complete lijst met alle energiebesparende maatregelen

Veel consumenten zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Maar wat zijn goede opties? Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies ontworpen. Je ontvangt een goed advies over een breed scala aan bespaarmogelijkheden. Maar waar moet ik dan aan denken? In onze keuzegids bieden we informatie rondom goede verduurzamingsmaatregelen voor jouw huis. Of klik door voor meer informatie over infraroodpanelen.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Tjerkwerd

 1. Een gunstige energiefactuur: een lager maandbedrag voor je energie.
 2. Een schoner klimaat: je stoort minder CO-2 uit.
 3. Een heerlijk binnenklimaat: minder tocht en kou.
 4. De waarde van de woning stijgt: huizen met energielabel A zijn zeer gewild.
 5. Ervaar een gezonde leefomgeving: profiteer van een optimale luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas plaatsen (bekijk meer info over isolatie)€3465,00€390,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6255,00€1030,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€5495,00€480,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €2945,00€155,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€305,00€41,00 p/jaar
Waterbesparende douchekop (meer tips) €31,50€30,00 p/jaar
Kosten en baten van duurzaamheidsmaatregelen bij doorsnee woningen (+/- 125 m2).

Maatwerkadvies voor doelgerichte verduurzaming!

Zoek beschikbare adviseurs en ga direct aan de slag

Voordelen en vormen van woningisolatie

Wil je besparen op energie? Een huis isoleren in Tjerkwerd is dan eigenlijk de basis. A.d.h.v. het isoleren van de muur, het dak, en vloer blijft de warmte behouden. Woningisolatie is een absolute must: je bespaart op de maandelijkse energiekosten, de woning heeft een beter comfortniveau, het is goed voor het milieu, het functioneert tevens als een geluidswal en je woningwaarde stijgt fors. Er zijn meerdere subsidies beschikbaar. Goed om te weten: voor isolatiewerkzaamheden geldt het laag BTW-tarief (9%) Zodoende is de terugverdientijd optimaal.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,00 per /m2): geen last meer van koude voeten in de winter.
 • Dakisolatie (vanaf €49,00per /m2): eenvoudig toe te passen en een groot effect.
 • Gevelisolatie (vanaf €95,50per /m2): beschermt de wand tegen temperatuurverschillen.
 • Bodemisolatie (vanaf €26,50per /m2): heel eenvoudig zelf aan te brengen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €19,00per /m2): een lange levensduur en relatief goedkoop.
 • Isolatieglas (vanaf €116,00per /m2): niet langer last van tocht in huis dankzij HR++ glas.

Energie besparen met de warmtepomp

De warmtepomp is een goede vervanger van de HR-ketel op gas. Het genereert warmte uit natuurlijke warmtebronnen. Je kunt jouw gasverbruik drastisch verlagen. Let er wel op dat een warmtepomp elektriciteit verbruikt. De aanvullende stroom kan je halen uit zonnepanelen op je eigen dak. In de warme maanden (juli – september) kan het ook zorgen voor verkoeling. Je hebt de keuze uit een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of een hybride systeem. In het blokje hieronder vind je relevante info over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor verwarming van je huis en pompt warm tapwater door de woning. Een huis zal op deze manier geen gas meer verbruiken. Het is een vrij kostbaar systeem en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. We zien het systeem met name terug bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Tjerkwerd: betaalbaar en kan eenvoudig worden gebruikt in wat oudere huizen. Het is een aanvulling op jouw HR-combiketel. Op die manier kun je 3/4 van jouw gasverbruik verminderen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: kan jouw woning ook actief koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: flexibele optie voor het verwarmen van water.
 • Water-water warmtepomp: produceert geen schadelijke gassen zoals koolmonoxide of stikstofoxide.
 • Bodem-water warmtepomp: verwarmt in de winter en koelt in de zomer.

Laat nieuwe zonnepanelen installeren

Met zonnepanelen wek je zelf 100% groene storom op voor jouw woning. Het is een duurzame keuze en je energierekening kan behoorlijk gaan dalen. Mede dankzij de subsidies, een 0% BTW-tarief en de mogelijkheid om gebruik te maken van groene leningen is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals Eneco, Essent, GreenChoice, Budget Energie, Vattenfall of Powerpeers, Delta, United Consumers, Vandebron, Oxxio. Met de salderingsregeling kun je extra stroom terugleveren aan het net.

 • Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Een goede set met 10+ panelen kan je laten monteren voor €5.600 en kent een terugverdientijd van zo’n 6 a 8 jaar.
 • Er gelden een aantal randvoorwaarden: het dak heeft voldoende ruimte met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schaduw. Ook een dakconstructie is cruciaal.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen).
 • Wil je zonnepanelen in Tjerkwerd aanschaffen? Dan betaal je geen BTW.

Informatie en voordelen van de zonneboiler

Een zonneboiler betekent een zonnecollector op het dak en een extra buffervat. Het systeem is verantwoordelijk voor warm tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Met een zonneboiler bespaar jij tot wel 50% van de gaskosten voor het gebruik van warm water. Je gebruikt het in combinatie met een warmtepomp of HR-ketel. Een vergunning hoef je niet te regelen en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor basis-gebruik (200 liter vat) vergt een investering van zo’n €3.150 (met montage).
 • Een zonneboilercombi staat ook in voor de verwarming van je woning.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is om en nabij de 2 m2 tot 4 m2.
 • Dit staat los van het noodzakelijke buffervat (diameter van 40 tot 80 cm).

De werking van infraroodpanelen

D.m.v. elektrische infraroodpanelen kan een woning gericht verwarmd worden. Ideaal voor in de badkamer of jouw thuiswerkplek. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten of mensen in de kamer. De panelen geven een aangename stralingswarmte af. Warmtepanelen zijn vooral bedoeld als bijverwarming. Het biedt vele voordelen: geen verstoring van de luchtcirculatie, een gunstig energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en ze hebben een heel toffe uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan heel gericht een plek opwarmen.
 • In zeer goed geïsoleerde huizen kan IR-verwarming ook geschikt zijn als hoofdverwarming.
 • De verwachte prijzen van warmtepanelen zijn afhankelijk van grootte en het vermogen en liggen tussen de €155,00 tot €350,00 per warmtepaneel.

Welke energiebespaartips zijn er nog meer?

Als alternatief op de energiebesparende maatregelen onderscheiden we nog een aantal energiebespaar adviezen in Tjerkwerd. Onderstaand kan je aan de slag met een lijst met krachtige en betaalbare energiebesparingsmaatregelen die je vaak zonder veel gedoe kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: de kans op CO2-vergiftiging verminderd door CO2 uit het huis te verwijderen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): voert vuile lucht af, en blaast schone lucht terug in de woning.
 • Waterbesparende douchekop: comfortabel en zuinig douchen met een spaardouche.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk te plaatsen en te verwijderen achter een radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting is verkrijgbaar in verschillende kleuren (meer keuzemogelijkheden).
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat is veel energiezuiniger dan andere kookplaten.
 • Slimme thermostaat: altijd inzicht in jouw verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: minder impact op het milieu met een A+ apparaat.

Verduurzamen met persoonlijk energieadvies in Tjerkwerd!

Zet een adviesgesprek in de agenda en achterhaal hoe je jouw woning kunt verduurzamen

Energielabel Tjerkwerd: Ontdek het energielabel van jouw woning

Een maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt energiebesparende maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn om energiebesparingen te realiseren. Het adviesrapport bespreekt ook wat er qua woning energielabel verwacht kan worden. Het woninglabel geeft inzicht in hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb jij na aanleiding van dit plan maatregelen laten uitvoeren? Of wil je het huis in de verkoop zetten of wil je een scherpe hypotheekrente? Dan is het doorgaans noodzakelijk om de woning opnieuw te laten keuren. Een erkende energie inspecteur inspecteert je huis en onderzoekt de max. benodigde capaciteit voor gas en elektriciteit voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Op basis hiervan krijg je een score, bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder milieuvriendelijk label B t/m G.

 • Het label vertelt hoe zuinig een woning verwarmd en gekoeld wordt.
 • Dit label is verplicht bij verkoop en verhuur van de woning.
 • Een goed energielabel zal de woningwaarde zeker stimuleren. Wellicht heb je ook recht op duurzaamheidskorting (hypotheekrente).

Verduurzamen van je huis met subsidies in Tjerkwerd

Alle woningen in Provincie Friesland moeten verduurzaamd worden en op termijn volledig los van het gas. Men kan hiervoor gebruik maken van (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Ga je een subsidieaanvraag doen? Dan is het maatwerkadvies verplicht! Bijgaand bieden we actuele informatie de meest uitgevoerde subsidieregelingen duurzame energie in Tjerkwerd.

 • Isolatie-subsidie: 30% van de totale factuur voor isolatiewerkzaamheden aan vloer, (spouw)muur, wanden, dak, ramen.
 • Voor arbeidsloon bij isolatie geldt een speciaal Btw-tarief isoleren van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet in juni 2024.
 • Voor het aanschaffen van zonnepanelen betaal je zelfs helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Súdwest-Fryslân heeft mogelijk verschillende regionale subsidie-plannen of andere duurzaamheidsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Súdwest-Fryslân vind je overzichtelijk alle opties op een rijtje.

Energiebespaarlening Tjerkwerd vergelijken in juni 2024

De meest gunstige manier om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is om dit met eigen geld te betalen. Heb je op dit moment onvoldoende spaargeld? Dan zijn er diverse leningen beschikbaar. Er zijn verschillende duurzame leningen mogelijk. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook voor andere regio’s zoals Hieslum, Breezanddijk en Parrega).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke mogelijkheid waarmee huizenbezitters en VvE’s energiebesparende investeringen kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening interessant voor vloerisolatie, zonnepanelen, zonneboilers, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een financiering tot bedragen van €25.000 voor mensen met een woning die geen gebruik kunnen maken van het bestaande aanbod.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): financiering van de verduurzamingsinvestering wordt aan de woning gekoppeld (binnenkort beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: voor een eigenaar van een rijksmonument die het pand wil verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Súdwest-Fryslân.
 • Kies voor het ophogen van je hypotheek: je kunt een stukje extra hypotheek krijgen bij verduurzamingsplannen.

FAQ: actuele onderwerpen m.b.t. energie besparen in Tjerkwerd

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Tjerkwerd?

Een energie maatwerkadvies Tjerkwerd is een adviesplan met tips en aanbevelingen voor het verduurzamen van je woonhuis die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Denk onder andere aan dak-, bodem-, vloer-, gevel of glasisolatie, het vervangen van de CV-ketel voor een warmtepomp of het neerleggen van zonnepanelen op je dak. Het rapport bespreekt per maatregel de geschatte kosten en het rendement. Het persoonlijk energieadvies is uitermate handig voor woningeigenaren die hun woning zuiniger willen maken en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Moet ik verplicht het energierapport hebben?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven wanneer je jouw huis gaat verduurzamen met een duurzaamheidssubsidie. Onderzoek je de subsidiemogelijkheden voor isoleren, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of aansluiting op een regionaal warmtenet? Op die momenten is dit adviesplan verplicht. Zonder maatwerkadvies kan je de meeste subsidies niet aanvragen. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of spaargeld? Ook dan bevelen wij het maatwerkadvies aan. Het is concreet en vertelt welke maatregelen jouw energieverbruik doen dalen. Middels dit advies kun jij een vakman goede instructies geven.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een energiebesparingsrapport?

De uiteindelijke kosten van het advies op maat worden berekend op basis van het type gebouw, de oppervlakte van het huis, en de adviseur die het werk uitvoert. Het tarief komt uit tussen de €195,00 tot en met €350,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak kost het ongeveer €275,00. Het is aan te raden om offertes van onafhankelijke(BRL9500-02) energieadviseurs in Tjerkwerd te overwegen.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, alle Vereniging van Eigenaren (VvE) mogen in samenspraak met de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Zodoende kan men collectief CO-2 besparende maatregelen laten uitvoeren. Zie ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energie-expert maakt een compleet overzicht van het gebouw. Het onderzoeksbureau vraagt bewoners naar wat zij zouden willen aanpassen om het flatgebouw te verduurzamen. De VvE krijgt dan een energieadvies voor de energieprestaties van de huizen. Bewoners worden geïnformeerd over de uiteindelijke kosten en de geschatte terugverdientijd.

Is er ook iets voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als ondernemer wil je alles weten over hoe jij de energieprestaties van een bedrijfsgebouw of kantoor kunt upgraden. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een waardevol EPA-maatwerkadvies in Tjerkwerd voor gebouwen. Het utiliteitsbouw rapport geeft inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een zakelijk gebouw. Goede energieprestatie resulteert in een goedkopere energiefactuur, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, minder hoge milieubelasting en een duurzaam imago. De NTA 8800 is nieuwe manier om energieprestatie van gebouwen in kaart te brengen. De betekenis van de Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een relevante zakelijke subsidieregeling waarmee je als gebouweigenaar een premie kunt ontvangen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de implementatie van de duurzaamheidsmaatregelen. Tip: op de site van het RVO voor het indienen van een aanvraag.

Plaats een reactie