Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Tersoal

Geïnteresseerd in het omlaag brengen van de energierekening? Het is niet altijd duidelijk waar je het beste kunt beginnen. Begin ik met woningisolatie, een warmtepomp laten plaatsen of hebben zonnepanelen de meeste urgentie. Het persoonlijke Energiebesparing Maatwerkadvies Tersoal biedt antwoord op deze vragen. De energieadviseur plant een afspraak op locatie in voor advies op maat en geeft een toelichting waar de mogelijkheden liggen. Het energieadvies is concreet en vertelt welke investeringen relevant zijn voor jouw huis en en een prettige leefomgeving bevorderen. In het energiebesparingsadvies delen ze grondig de kosten en de terugverdientijd van de uitgezochte maatregelen. Het energiebesparingsadvies is geschikt voor Nederlandse particuliere woningbezitters en kan worden verplicht bij een investeringssubsidie duurzame energie.

 • Een maatwerkadvies toont welke werkzaamheden een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een gecertificeerde duurzaamheidsadviseur komt langs om alles in kaart te brengen.
 • Hij biedt een energieplan met alle potentiële maatregelen die geschikt zijn voor je woning.
 • Bekijk de effecten van: zonnepanelen installeren, warmtepomp plaatsen, infraroodpanelen, ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per keuze kun je aspecten achterhalen zoals het kostenplaatje, het rendement en de totale terugverdientijd.
 • Voor het uitvoeren van de werkzaamheden moet je zelf de benodigde bedrijven benaderen.
 • De speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is met ingang van 2023 verplicht voor woningeigenaren in Tersoal die hun woning duurzamer willen maken en hiervoor een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-tersoal

Energieadvies: hulp bij het verlagen van je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een energiebesparingsadvies voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat duidelijke tips geeft om het energieverbruik te minderen en daarmee de energiekosten te verminderen. In het rapport staat dus heel concreet aangegeven welke potentiële maatregelen er zijn, wat de uitgaven zijn, en hoeveel geld het je uiteindelijk oplevert. Hierbij heb je de keuze uit maatregelen zoals warmtepomp, spouwmuurisolatie, zonneboiler, HR++ glas, infraroodpanelen, vloerisolatie. Het is niet ingewikkeld. Een expert op het gebied van energie komt altijd bij je thuis op bezoek om met jouw samen een plan te schrijven. Deze professional neemt de woning op en checkt welke energiebesparingsmaatregelen een goede keuze zijn. Jij ontvangt een rapport met alle verduurzamingsmaatregelen. Het rapport omvat ook een raming van de kosten en de verwachte besparing. Goed om te weten: Jouw maatwerkadviseur is een keur-expert en verkoopt zelf geen energiebesparende maatregelen. Het verslag bevat ook het energielabel van de woning.

Ter verduidelijking: Wil je je woning comfortabeler maken met energiebesparende maatregelen, en wil je een energiesubsidie aanvragen? Dan moet je beschikken over het maatwerk energiebesparingsadvies. Dit rapport moet zijn geschreven door een gekwalificeerde expert. Gediplomeerde en onpartijdige energieadviseurs contacteren via www.centraalregistertechniek.nl. Kies altijd een bedrijf met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Tersoal (april 2024)

Wil jij een subsidie aanvragen voor het verduurzamen van jouw huis? Het maatwerkadvies is dan verplicht. Het rapport geef je inzicht in alle energiebesparingsmaatregelen die geschikt zijn voor jouw situatie. Bijvoorbeeld goede HR++ ramen (glas), het verbeteren van buitenmuurisolatie en het plaatsen van een zonneboiler. In de volgende paragraaf leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt!

Energierapport opvragen in 5 stappen

 1. Energieadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport laat je altijd opmaken door een onafhankelijke energie-expert. Gecertificeerde EPA-adviseurs zijn vindbaar op Centraal Register Techniek maar ook via dit platform. Het kan ook slim zijn om even bij familie en vrienden na te vragen. Let op: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf die werkt met het BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes aanvragen en bekijken

  Een gepersonaliseerd advies heeft een prijs. Adviseurs zijn vrij om zelf hun prijzen te hanteren. Het is aan te raden om enkele offertes te zoeken van onafhankelijke specialisten. Geef vooraf goed door wat je precies wilt. Wil je advies voor het isoleren van jouw woning, of ook hoe je jouw huis efficiënter kunt verwarmen? Wil jij alles gaan uitbesteden, of ga je zelf bedrijven benaderen? Wees zo duidelijk als je kunt. Het vergelijken van de offertes zal dan makkelijker worden.

 3. Woningcheck uitvoeren

  Het adviesgesprek is ingepland. Zorg dat je beslagen ten ijs komt. Bezoek dan zeker eerst de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via dit platform kom je uiteindelijk tot een schema met maatregelen die mogelijk interessant zijn. Hierbij ontvang je de tarieven en de terugverdientijden. Dit is 100% kosteloos en is ideaal als startpunt voor je adviesgesprek met de energiecoach in Tersoal.

 4. Bekijk het energierapport nauwkeurig

  De energie expert komt langs en bekijkt welke duurzame investeringen het meest effectief zijn. Binnen een paar dagen verstuurt hij een kwalitatief energieplan inclusief alle energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Voor de specifieke energiemaatregelen zie je in 1 oogopslag onderdelen zoals de minimale prijzen, de opbrengsten per jaar en de geraamde terugverdientijd. In veel gevallen plant de adviseur een moment om het rapport samen door te nemen. Tijdens zo’n meeting kan je vragen stellen.

 5. Vakbedrijven opzoeken

  Een energiedeskundige kan niet alle bouwkundige vragen beantwoorden (dan moet je een bouwkundige keuring in Tersoal laten uitvoeren). Deze expert geeft tips over hoe jij je woning verder kan vergroenen en gas en stroom kunt besparen. Voor het invullen van het energieplan zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Met jouw energieplan kan je prijzen opvragen bij isolatie-deskundigen en regionale installatiebedrijven. Maak een afspraak op locatie om je woning te bekijken en op te meten. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of met maatwerkadviesbedrijf daarbij kan zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aan te raden voor jouw woonhuis?

Vergelijk energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur Tersoal vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing dient te worden uitgevoerd door een gecertificeerde energieadviseur. Het is raadzaam om een energie-specialist uit de omgeving te contacteren. Ze kennen het type woning, en de voorrijkosten zijn dan vaak laag. In de lijst hieronder delen we gegevens van betrouwbare energieadviseurs die diensten aanbieden in de gemeente Súdwest-Fryslân. Wees er zeker van dat ze in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat. Gecertificeerde bedrijven vind je ook op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Lijst met energieadvies bedrijven in de omgeving van Tersoal

Uitgelichte vakbedrijven: direct online aanvragen

Wil je snel aan de slag? Hieronder kies je uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Tersoal met een handig online aanvraagformulier. Klik op de button om jouw aanvraag direct te beginnen!

Alle energiebesparende maatregelen op een rij

Veel Hollanders willen minder energie gebruiken. Het is lastig waar je moet beginnen! Daarvoor is het maatwerkadvies bedoeld. Je krijgt inzicht in allerlei besparingsmogelijkheden voor je huis. Hoe ziet dit er precies uit? Bijgaand beschrijven we goede energiebesparende maatregelen voor jouw woning. Of klik door voor meer informatie over bodemisolatie.

Belangrijkste voordelen van een energiezuinige woning in Tersoal

 1. Beperk de energiefactuur: een forse besparing op de maandlasten.
 2. Goed voor het klimaat: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Een aantrekkelijk binnenklimaat: beperk de tocht en koude stromen.
 4. Een hogere woningwaarde: huizen met energielabel A zijn meer waard op de markt.
 5. Kies voor een gezonde leefomgeving: profiteer van een optimale luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Dakisolatie (klik voor meer info)€4795,00€510,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€12075,00€650,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€5415,00€475,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€2915,00€160,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€500,00€27,00 p/jaar
Waterbesparende douchekop (meer tips) €24,50€26,00 p/jaar
Kosten en besparingen van verduurzamingsmaatregelen bij gewone woningen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor direct energie besparen!

Zoek beschikbare deskundigen en begin vandaag nog

Woningisolatie: een dikke jas om je woning

Wil je direct jouw energierekening verlagen? Een huis isoleren in Tersoal is doorgaans een goed startpunt. Middels het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer gaat er minder warmte verloren. De effecten zijn positief: je bespaart meteen op de energiekosten, je hebt een fijn warm huis in de winter, en een koele woning in de zomer, het is klimaatbewust, je beperkt het geluid van buiten en je huis is interessanter op de markt. Er zijn verscheidene subsidies te gebruiken. Tip: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het laag BTW-tarief (9%) De terugverdientijd is op die manier zeer interessant.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,00 per /m2): de temperatuur van de vloer gaat voelbaar omhoog.
 • Dakisolatie (vanaf €42,00per /m2): geen verlies van warmte meer via het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €94,00per /m2): beperkt condensatie op muren en plafonds.
 • Bodemisolatie (vanaf €27,50per /m2): heel eenvoudig zelf aan te brengen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €17,00per /m2): relatief goedkope en eenvoudige manier van isoleren.
 • Isolatieglas (vanaf €115,50per /m2): HR++ glas heeft geluiddempende effect en zorgt voor lagere stookkosten.

Woning duurzaam verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp wordt veel vaker gebruikt als vervanger voor de HR-ketel op gas. Het pakt warmte van bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. Jouw gasverbruik kan zo fors omlaag. Een warmtepomp werkt op stroom (dus je verbruikt elektriciteit). De aanvullende stroom kan je genereren met zonnepanelen op het dak van je huis. In de zomerse maanden kan het jouw huis ook koelen. Er zijn 2 opties: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride systeem. Hieronder tref je relevante info over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: wordt geïnstalleerd als volledige verwarming en kan ook het tapwater verwarmen. Je kunt dan echt een nul op de meter woning realiseren. Let op: een full-electric systeem is niet goedkoop en je woning moet voldoen aan strenge isolatiewaarden. In nieuwbouwwoningen wordt het meer en meer gebruikt.
 • Hybride warmtepomp Tersoal: is een stuk betaalbaarder en zeer geschikt voor oudere huizen die minder goed geïsoleerd zijn. Het is een aanvulling op jouw HR-combiketel. Je kunt meer dan 2/3 van het gasgebruik beperken.
 • Lucht-lucht warmtepomp: snel geïnstalleerd en ook de mogelijkheid te koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: flexibele optie voor het verwarmen van water.
 • Water-water warmtepomp: produceert geen schadelijke gassen zoals koolmonoxide of stikstofoxide.
 • Bodem-water warmtepomp: energiezuinig systeem dat ook passief kan koelen.

Belangrijke informatie over zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf 100% groene storom op voor jouw woning. Zo draag je bij aan het milieu en je stroomkosten worden aanzienlijk voordeliger. Mede dankzij de subsidies, geen BTW en/of een tegemoetkoming d.m.v. een groene lening is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals GreenChoice, Vattenfall, Eneco, Engie, Budget Energie en Delta, Enegiedirect.nl, Vandebron, United Consumers, Oxxio. Door de salderingsmaatregel kan je jouw verbruik wegstrepen tegen je opbrengst.

 • Zonnepanelen zijn voor veel huishoudens financieel haalbaar. Een complete installatie van 10 panelen kan je laten monteren voor €5.100 en heb je terugverdiend binnen 6 tot en met 8 jaar.
 • Er gelden een aantal randvoorwaarden: er moet ruimte zijn om de set te plaatsen op het dak met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Dit moet natuurlijk vrij van schaduw zijn. Ook een dakconstructie is cruciaal.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen).
 • Ga je zonnepanelen in Tersoal kopen? Dan betaal je daarover 0% BTW.

Besparen op je gasverbruik met een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een collector op het dak een een opslagvat voor het warme tapwater. Deze constructie genereert warm tapwater in keuken, badkamer en eventueel voor de verwarming. Daglicht wordt dus gebruikt voor het maken van heet water. Dankzij de zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van de energie voor het verwarmen van water. Voor centrale verwarming gebruik je vaak nog een hoog rendement ketel of warmtepomp. Het is niet nodig om een vergunning aan te vragen en er zijn interessante ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een standaard zonneboiler voor een doorsnee woning (3,5 m2 / 150 liter vat) vergt een investering van zo’n €3.650 (met plaatsing).
 • Een zonneboilercombi kan ook je huis verwarmen.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is vaak zo’n 2,5 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (vanaf 40cm bij 80 cm).

Laat infraroodpanelen installeren

Middels elektrische infraroodpanelen verwarm je specifieke ruimtes of plaatsen. Ideaal voor in de badkamer of jouw thuiswerkplek. Het gebruikt elektriciteit om een plaat te verwarmen. Je voelt de stralingswarmte alleen binnen het stralingsgebied. Als bijverwarming doen warmtepanelen het erg goed. Wat dit zo prettig maakt is: geen verstoring van de luchtcirculatie, een relatief laag energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en het is een heel moderne manier om je woning te verwarmen.

 • Infraroodverwarming is ideaal om een korte tijd een ruimte te verwarmen.
 • Bij moderne huizen met zeer goede isolatie kan IR-verwarming ook geschikt zijn als hoofdverwarming.
 • De aanschafprijzen van warmtepanelen zijn afhankelijk van merk, type en vermogen. Houd rekening met €250,00 – €475,00 per infraroodpaneel.

Overige energiebespaartips

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen onderscheiden we nog een aantal energiebespaar adviezen in Tersoal. Onderstaand check je een weergave met effectieve en aantrekkelijk geprijsde duurzaamheidsmaatregelen die vrij eenvoudig zijn te integreren.

 • Mechanische ventilatie: gebruikte en vervuilde lucht wordt afgezogen via ventilatiekanalen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): wtw-installatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en aangename warmte.
 • Waterbesparende douchekop: laat maximaal 7,2 liter per minuut door.
 • Radiatorfolie: een milieuvriendelijke oplossing om warmte vast te houden.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft zacht licht af, wat comfortabeler is voor het oog.
 • Elektrisch koken: snel, makkelijk en duurzaam koken met een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: je verwarming staat nooit onnodig aan.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: toename van het comfortniveau in huis met A+ label artikelen.

Direct persoonlijk energieadvies in Tersoal!

Informeer naar een adviesgesprek en krijg inzicht in hoe jij jouw huis duurzaam kunt verwarmen

Energielabel Tersoal: Ontdek het energielabel van jouw woning

Een maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt opties die je kunt gebruiken om jouw woning energiezuiniger te maken. Het adviesplan deelt ook wat je nu qua woning energielabel hebt. Het woninglabel geeft inzicht in hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. In het gunstigste geval is dit energielabel A. Heb je na een woninginspectie verdere verduurzamingsopties toegepast? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil je overstappen voor een lagere hypotheekrente? Op dat moment is het handig om om een herziend energielabel op te vragen. Een vakbekwame energie inspecteur neemt de woning op en bekijkt de totale energie (gas en elektriciteit) die noodzakelijk is voor de verwarming en warm water. De labels zijn onder te verdelen in energielabel A++++, A of een wat minder gunstige B tot G.

 • Het label vertelt je in één oogopslag hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Het energielabel is verplicht bij verkoop en verhuur van de woning.
 • Een actueel energielabel heeft een effect op de woningwaarde. Wellicht heb je ook recht op duurzaamheidskorting (hypotheekrente).

Woning duurzaam maken met subsidies in Tersoal

Alle woningen in Provincie Friesland moeten verduurzamen en in de meest ideale situatie kunnen verwarmen zonder gas. De overheid biedt verschillende (ISDE) subsidies en gunstige energiebespaarleningen Direct aan de slag met een subsidie? In dat geval stelt de overheid het maatwerkadvies verplicht. In het gedeelte hieronder delen wij up-to-date info over de meest uitgevoerde subsidieregelingen duurzame energie in Tersoal.

 • Subsidie voor isolatie: 30% van de totale factuur voor het laten isoleren van wanden, ramen, (spouw)muur, vloer, gevel.
 • Voor het isoleren (enkel arbeid) geldt een speciaal Btw-tarief isoleren van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): interessant voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in april 2024.
 • In het geval van zonnepanelen betaal je helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Súdwest-Fryslân biedt mogelijk aanvullende individuele subsidie-plannen en/of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Súdwest-Fryslân vind je overzichtelijk alle opties op een rijtje.

Energiebespaarlening Tersoal opvragen in april 2024

De beste manier om verduurzamingsmaatregelen door te voeren is door je eigen spaargeld hiervoor te gebruiken. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Probeer dan een lening af te sluiten. De duurzame leningen zijn beschikbaar voor Nederlandse woningbezitters. In het stukje hieronder vind je meer info (ook te gebruiken voor huizen in o.a. Jirnsum, Easterwierrum en Raerd).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige lening waarmee eigenaren van een woning hun huis kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening relevant voor spouwmuurisolatie, warmtepompen, vloerisolatie, zonneboilers, zonnepanelen, dakisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor woningeigenaren die geen andere financieringsmogelijkheden hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale financiering die gekoppeld is aan het gebouw, en niet aan de persoon (binnenkort beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: een speciale lening voor restauraties (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Súdwest-Fryslân.
 • Pas je eigen hypotheek aan: breid je bestaande financiering uit.

Veelgestelde vragen (FAQ) over energie besparen in Tersoal

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Tersoal?

Een energie maatwerkadvies Tersoal is een besparingsplan met suggesties voor de verduurzaming van je pand die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Denk onder andere aan het isoleren van het dak of gevel, een warmtepomp installatie laten monteren of zelf stroom genereren met een set zonnepanelen. Dit besparingsadvies komt per maatregel met de verwachte kosten en de uiteindelijke terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies biedt een uitkomst voor huizeneigenaren die hun huis van het gas af willen hebben en dit willen financieren met een subsidie.

Is het verplicht te beschikken over een energierapport?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven wanneer je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Onderzoek je de subsidiemogelijkheden voor isoleren, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een lokaal warmtenet? In die situatie is dit adviesplan noodzakelijk. Zonder maatwerkadvies wordt jouw aanvraag afgekeurd. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met je eigen geld? Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het is heel specifiek en geeft aan welke opties jouw woning duurzamer kunnen maken. D.m.v. dit concept plan wordt het wat makkelijker om een kloppende offerte aan te vragen.

Hoe duur is mijn energiebesparingsrapport?

De feitelijke kosten van het advies op maat hebben te maken met het type woning, de oppervlakte van het huis, en de adviseur die het werk uitvoert. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €200,00 tot wel €325,00. Voor een gemiddelde woning kost het advies op maat ongeveer €265,00. Het is nuttig om offertes van betrouwbare (BRL9500-02) energieadviseurs in Tersoal te vergelijken.

Kan een VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, alle Vereniging van Eigenaren (VvE) mogen als afvaardiging van de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten uitvoeren. Door deze constructie kunnen alle bewoners van bijvoorbeeld een appartementencomplex CO-2 besparende maatregelen doorvoeren. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De adviseur brengt het volledige complex in kaart.Het bedrijf kijkt samen met bewoners naar wat zij zouden willen aanpassen om het verzamelgebouw of wooncomplex te optimaliseren. Hieruit volgt een energieadvies voor de VvE voor de energieprestaties van de huizen. Dit is natuurlijk ook met het kostenplaatje en de geraamde terugverdientijd.

Is er ook iets voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Ook zakelijk gezien ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van een bedrijfsunit, pand of kantoor kunt upgraden. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een EPA-maatwerkadvies in Tersoal voor zakelijke panden. Het utiliteitsbouw energierapport verduidelijkt bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte Een optimale energieprestatie geeft lagere lasten, een prettig werkklimaat, korting op de milieubelasting en een duurzame uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. De betekenis van de Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een aantrekkelijke zakelijke subsidieregeling waarmee ondernemers premie kunnen krijgen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de realisatie van de verduurzamingsmaatregelen. Check RVO.nl voor de eisen en voorwaarden.

Plaats een reactie