Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Raerd

Zoek je naar mogelijkheden om de energierekening te verlagen? In de praktijk is het lastig om te bepalen waar je begint. Is het slim om te isoleren, een full-electric warmtepomp kopen of moet ik juist zonnepanelen laten leggen? Het erkende Energiebesparing Maatwerkadvies Raerd geeft antwoord op veel van je vragen. Een energieadviseur maakt een afspraak voor het energiebesparingsadvies en test waar de mogelijkheden liggen. Het plan is concreet en vertelt welke alternatieven je woning een stuk kunnen verduurzamen en en het leefklimaat optimaliseren. In het verduurzamingsplan delen ze uitvoerig de investering en de terugverdientijd van de populaire woningaanpassingen. Het energiebesparingsadvies is een uitkomst voor particuliere huiseigenaren en kan worden verplicht bij een investeringssubsidie duurzame energie.

 • Een maatwerkadvies toont aan welke maatregelen een energiebesparing bieden en het comfort verhogen.
 • Een professionele duurzaamheidsadviseur komt bij je thuis de woning opnemen.
 • Uiteindelijk krijg je een energiebesparingsadvies met alle verduurzamingsmaatregelen die een positief effect hebben op je energielabel.
 • Kies voor: infraroodpanelen, zonnepanelen installeren, woningisolatie, zonneboiler laten plaatsen, ventileren met WTW.
 • Per onderwerp toont het rapport de verwachte kosten, het rendement en de uiteindelijke terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het energiebesparingsadvies moet je zelf offerte opvragen bij lokale ondernemers.
 • De speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is met ingang van 2023 verplicht voor woningeigenaren in Raerd die hun huis willen vergroenen en daarbij in aanmerking willen komen voor een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-raerd

Energieadvies: help mij met mijn hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (voorheen Energieprestatieadvies (EPA)) is een overzichtelijke inspectie & rapportage voor huizenbezitters, verenigingen van eigenaren en kantoorpanden dat helpt om een pand energiezuiniger te worden en derhalve de energierekening te verlagen. In het onderzoek wordt grondig beschreven welke duurzaamheidsmaatregelen interessant zijn, wat de prijs is, en hoeveel geld het je uiteindelijk oplevert. In dat geval kan er gekozen worden voor maatregelen als onder andere dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, warmtepomp, infraroodpanelen, HR++ glas. Het is vrij eenvoudig. Een expert op het gebied van energie belt jouw voor een afspraak om jouw doelstellingen door te nemen. Deze adviseur neemt jouw huis op en bestudeert welke energiebesparingsmaatregelen heel effectief kunnen zijn. Hij schrijft een rapport met alle duurzame oplossingen. Het rapport omvat ook een begroting van de kosten en de uiteindelijke besparing Disclaimer: Een maatwerkadviseur werkt als specialist en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het adviesplan bevat ook andere belangrijke info zoals het energielabel.

Actueel: Wens je minder energie te verbruiken, en wil je gebruik maken van een van de lopende subsidies. Dan moet je beschikken over het maatwerk energiebesparingsadvies. Het onderzoek moet uitgevoerd worden door een gekwalificeerde energieadviseur. Professionele en neutrale energieadviseurs check je www.centraalregistertechniek.nl. Zorg dat je een expert kies met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Raerd (april 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie voor het verduurzamen van jouw huis? Het maatwerkadvies is dan verplicht. Het document geeft concreet advies dankzij een overzicht met uiteenlopende maatregelen die voldoende effectief zijn. Uitkomsten van zo’n plan kunnen zijn het kiezen voor duurzaam HR++ glas, buitenmuurisolatie met EPS en het laten plaatsen van zonnecellen. Hierna bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

5-stappenplan om een energierapport te verkrijgen

 1. Een energieadviseur vinden

  Het maatwerkrapport wordt uitgevoerd door een onafhankelijke adviseur. De juiste adviesbureaus check je op het Centraal Register Techniek of via ons eigen platform. Vraag ook eens rond bij familie en vrienden. Let op: probeer te zoeken naar een adviesbedrijf die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Doe een offerte aanvraag

  Een gepersonaliseerd advies kost altijd geld. Maatwerkadviesbureau’s kunnen zelf een prijs berekenen. Het is aan te bevelen om meerdere offertes te verkrijgen van professionele experts. Geef je behoeften duidelijk aan. Wil je alleen weten wat je kunt winnen met woningisolatie, of ook hoe je jouw huis efficiënter kunt verwarmen? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of wil je dit traject zelf uitvoeren? Wees zo duidelijk als je kunt. Het kiezen van de beste offerte zal dan makkelijker worden.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  Het adviesgesprek is ingepland. Een goede voorbereiding is essentieel. Bekijk dan altijd ook de bespaarcheck op de site verbeterjehuis.nl. Via dit platform ontdek je een advies met potentiële maatregelen die mogelijk interessant zijn. Hierbij ontvang je de tarieven en de terugverdientijden. Dit is 100% kosteloos en is ideaal als startpunt voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in Raerd.

 4. Informatie in het energierapport bekijken

  Een adviseur brengt een bezoek aan huis en calculeert welke investeringen passen bij de woning. Binnen een paar dagen verstuurt hij een erkend energieplan met de meest gunstige energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Voor de specifieke energiemaatregelen noteren ze eigenschappen zoals de investering, de besparing per jaar en de uiteindelijke terugverdientijd. Je neemt samen met de maatwerkadviseur het rapport door. Als je hiervoor kiest is er voldoende tijd voor het stellen van vragen.

 5. Een vakbedrijf zoeken

  De energiedeskundige heeft slechts beperkte bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Raerd laten uitvoeren). De specialist weet alles over hoe je gas en stroom kunt besparen. Voor de uitvoering van de klus moet je contact leggen met een aannemer. Neem contact op met meerdere isolatie-partijen en lokale installateurs. Vraag of ze langskomen om de woning nog eens goed op te nemen. Je kunt eventueel overleggen of het adviesbureau hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn interessant voor jouw woning?

Check energieadviseurs en begin vandaag nog met verduurzamen!

Energieadviseur Raerd vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten uitvoeren door een gecertificeerde specialist. Het is nuttig om een energie-specialist uit de regio te contacteren. Ze zijn bekend met het type woning, en de kosten zijn dan doorgaans wat lager. In het schema hieronder tref je gegevens van professionele bedrijven die je kunt benaderen voor woningen in de gemeente Súdwest-Fryslân. Kies enkel bedrijven en adviseurs met een BRL9500-02-keurmerk. Tip: actuele adressen vind je ook op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Energie Inspectie B.V.Lange Marktstraat 18911ADLeeuwarden
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Raerd

Uitgelichte bedrijven: direct online aanvragen

Direct aan de slag? Hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Raerd waar je vaak snel terecht kunt. Klik op de knop om een contactmoment in te plannen.

Alle energiebesparende maatregelen in 1 overzicht

Veel Hollanders zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Maar wat zijn goede opties? Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies ontwikkeld. Er wordt een compleet plan opgesteld met allerlei besparingsmogelijkheden voor je huis. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? In deze gids noemen we de belangrijkste duurzaamheidsmaatregelen voor je pand. Je kunt ook meer details lezen over dakisolatie.

Het comfort van een energiezuinige woning in Raerd

 1. Je bespaart flink op de energiefactuur: je houd geld over voor andere leuke dingen.
 2. Een schoner milieu: een lagere uitstoot van CO-2.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: een warm huis zonder naden en kieren.
 4. Een gunstigere woningwaarde: potentiële kopers geven meer uit aan een huis met energielabel A.
 5. Wonen in een gezonde leefomgeving: in huis altijd een goede luchtkwaliteit.
MaatregelPrijzen (gemiddeld)Besparing p/jaar
Vloer isoleren (bekijk hier meer info)€2015,00€120,00 p/jaar
Full-electric warmtepomp€12025,00€640,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€5370,00€540,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3385,00€160,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€405,00€22,50 p/jaar
Radiatorfolie (lees hier meer tips) €20,00€32,50 p/jaar
Jaarlijkse kosten en besparingen van vergroeningsmaatregelen bij gewone woningen (+/- 100 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor concrete tips!

Bekijk beschikbare deskundigen en start vandaag nog

Besparen dankzij woningisolatie

Wil je minder energie gaan verbruiken? Jouw huis isoleren in Raerd is een slimme investering. Door middel van het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren verlies je minder warmte in huis. Dit heeft veel voordelen: je bespaart meteen op de energiekosten, het is aangenaam warm in huis, je draagt je steentje bij aan een schoner milieu, het werkt ook geluidswerend en je huis wordt meer waard. Er zijn veel subsidies te selecteren. Advies: voor de arbeid voor isolatie geldt het extra lage BTW-tarief (9%) Dit resulteert in een korte terugverdientijd!

 • Vloerisolatie (vanaf €29,50 per /m2): een beter loopcomfort en minder vochtproblemen.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): geen verlies van warmte meer via het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €97,00per /m2): verhoog het totale wooncomfort.
 • Bodemisolatie (vanaf €20,50per /m2): een betere en schonere woon- en leefomgeving.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €16,50per /m2): wordt vaak gebruikt bij oudere woningen (1920 – 1975).
 • Isolatieglas (vanaf €118,00per /m2): minder last van lawaai en lagere stookkosten met HR++ glas.

Woning duurzaam verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp is een zuinig en duurzaam alternatief voor CV-ketel op gas. Het vangt warmte op uit de lucht of grondwater. Jouw gasverbruik kan je zo helemaal reduceren tot 0. Een warmtepomp zorgt wel voor een hoger elektriciteitsverbruik. Jouw stroom kan je zelf opwekken met zonnepanelen (die je misschien al hebt). In de zomer kan het jouw huis ook koelen. Je hebt de keuze uit een all-electric warmtepomp of een hybride warmtepomp. Onderstaand behandelen we handige info over de verschillende varianten die er allemaal zijn.

 • All-electric warmtepomp: geeft duurzame warmte en pompt warm tapwater door de woning. Dankzij dit systeem kan je dus volledig van het gas af. Let op: een full-electric systeem is niet goedkoop en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. We zien het systeem met name terug bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Raerd: gunstig geprijsd en kan goed functioneren in woningen die minder goed geïsoleerd zijn. De HR-combiketel slaat alleen aan bij koude dagen. Op die manier kun je 3/4 van jouw gasverbruik verminderen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: duurzame verwarming, maar kan ook actief koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: veelzijdig systeem voor zowel warm water als centrale verwarming.
 • Water-water warmtepomp: produceert geen schadelijke gassen zoals koolmonoxide of stikstofoxide.
 • Bodem-water warmtepomp: verwarmt in de winter en koelt in de zomer.

Kies voor zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf 100% groene storom op voor jouw woning. Dat is goed voor het milieu en je bespaart flink op de energiekosten. Door te profiteren van subsidies, een versoepelde BTW-regeling en/of een financiering middels groene leningen is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Bovendien maakt het je onafhankelijk van energieleveranciers zoals GreenChoice, Engie, Eneco, Essent, Budget Energie & United Consumers, Vandebron, Enegiedirect.nl, Powerpeers, Oxxio. Via de salderingsregeling is het heel rendabel om stroom terug te leveren aan het net.

 • Zonnepanelen hebben een steeds beter rendement. Een standaard systeem inclusief 10 panelen laat je al plaatsen vanaf €5.550 en kan snel worden terugverdiend binnen 6 tot 8 jaar.
 • Voor een goede werking geldt: een schoon en vrij-toegankelijk dak met een gunstige positionering op het zuiden. Het schaduweffect moet beperkt zijn. Denk ook aan een stabiele constructie.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt kan je salderen (salderen/terugleveren aan je energieleverancier).
 • Voordelig zonnepanelen in Raerd bestellen? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Duurzaam warm tapwater met een zonneboiler

Een zonneboiler wordt gevormd door een warmte opwekkende zonnecollector een een opslagvat voor het warme tapwater. Deze constructie maakt veel warm tapwater mogelijk voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Daglicht wordt dus gebruikt voor het maken van heet water. Via een zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energie die nodig is voor warm water verwarmen. Dit systeem werkt goed samen met een warmtepomp of hoog rendement ketel. Een vergunning is niet noodzakelijk en je kunt een royale ISDE subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor een doorsnee woning (150 liter voorraadvat) kost ongeveer €3.200 (met plaatsing).
 • Een zonneboilercombi staat ook in voor de verwarming van je woning.
 • De ruimte die je nodig hebt op het dak is rond de 2,5 m2 tot 4 m2.
 • Houdt ook rekening met het buffervat (hoogte van 80 tot 165 cm).

Kies voor infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen kan je specifieke vertrekken in huis verwarmen. Handig voor bijv. een hobbyruimte of zolder. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten of mensen in de kamer. De panelen geven een aangename stralingswarmte af. De warmtepanelen zijn perfect voor de bijverwarming. Belangrijke voordelen zijn: er vindt geen luchtcirculatie plaats, een milieuvriendelijk energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en het heeft een moderne afwerking en uitstraling.

 • Infraroodverwarming is ideaal om een korte tijd een ruimte te verwarmen.
 • In zeer goed geïsoleerde huizen kan IR-verwarming soms zelfs als hoofdverwarming fungeren.
 • De onkosten van warmtepanelen zijn afhankelijk van grootte en het vermogen en liggen tussen de €180,00 tot €325,00 per infraroodpaneel.

Overzicht met overige energiebespaartips

Los van de energiebesparende maatregelen kennen onze experts nog meer energiebespaar adviezen in Raerd. In het gedeelte hieronder vind je daarom een lijstje met effectieve en niet al te dure maatregelen die je vrij eenvoudig kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: het verwarmen van vochtige vuile lucht is lastiger dan droge schone lucht.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): lagere stookkosten en altijd schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: gebruikt tot 20% minder water en energie dan standaard douchekop.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk te plaatsen en te verwijderen achter een radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting is verkrijgbaar in verschillende kleuren (meer keuzemogelijkheden).
 • Elektrisch koken: veilig, efficiënt en duurzaam koken op een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: altijd thuiskomen in een aangenaam warm huis.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: koop uitsluiten nog producten met minimaal een A+ label.

Aan de slag met persoonlijk energieadvies in Raerd!

Start jouw aanvraag voor een adviesgesprek en zoek uit hoe je bespaart op de energiekosten

Energielabel Raerd: wat is dit precies?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing omvat verduurzamingsmaatregelen die uit te voeren zijn om energiebesparingen te realiseren. Het adviesrapport laat woningeigenaren ook zien wat wat het huidige woning energielabel is. Het woninglabel toont hoe energiezuinig de huidige situatie in huis is. In het gunstigste geval is dit energielabel A. Heb je nadien (na de inspectie) jouw woning geïsoleerd of een warmtepomp aangeschaft? Of wil je het huis in de verkoop zetten of wil jij de hypotheekrente graag oversluiten? Dan kan het raadzaam zijn om het energielabel wederom te calculeren. Een gekwalificeerde energie inspecteur analyseert de woning en analyseert de maximaal benodigde gas en elektriciteit om de woning te verwarmen en/of te koelen. Op basis hiervan krijg je een score, bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label vertelt hoe zuinig een huis is.
 • Het energielabel is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een gunstig energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde. In sommige gevallen kan een duurzaamheidskorting je hypotheekrente omlaag brengen.

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in Raerd

Alle woningen in Provincie Friesland moeten het energieverbruik minderen en uiteindelijk verwarmd worden zonder gas. Er zijn diverse (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Direct aan de slag met een subsidie? Dan is het maatwerkadvies verplicht! Bijgaand tref je bruikbare informatie over de meest uitgevoerde subsidieregelingen duurzame energie in Raerd.

 • Landelijke subsidie isolatie: je hoeft zo nog maar 2/3 zelf te betalen voor isoleren van wanden, gevel, dak, (spouw)muur, ramen.
 • Voor het isoleren (enkel arbeid) is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): relevant voor een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in april 2024.
 • Met betrekking tot zonnepanelen betaal je helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Súdwest-Fryslân biedt mogelijk ook diverse lokale subsidie-middelen of gunstige energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Súdwest-Fryslân vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Raerd bekijken in april 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen te nemen is door het gebruiken van eigen geld. Beschik je niet over voldoende spaarmiddelen? Dan zijn er diverse leningen beschikbaar. Iedere huiseigenaar kan gebruik maken van duurzame leningen. Hieronder vind je de details (ook te gebruiken voor huizen in o.a. Reduzum, Poppenwier en Friens).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke lening waarmee huizenbezitters en VvE’s hun huizen kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor zonneboilers, zonnepanelen, vloerisolatie, warmtepompen, dakisolatie, gevelisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: lening van maximaal €25.000 voor mensen met een huis met duidelijke hertoetsmomenten en voorwaarden.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale groene lening die gekoppeld is aan een woning, en dus niet aan een persoon (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: lening die wordt verstrekt aan eigenaren van een rijksmonument (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Súdwest-Fryslân.
 • Extra stukje hypotheek nemen: gebruik je overwaarde om een extra leningdeel af te sluiten.

Veelgestelde vragen over energie besparen in Raerd

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Raerd?

Het energie maatwerkadvies Raerd is een advies met suggesties voor het energiezuinig maken van je woning uit de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Hieronder vallen o.a. het aanbrengen van spouwmuurisolatie of HR++ glas, een warmtepomp installatie laten monteren of het neerleggen van zonnepanelen op je dak. Dit energieplan biedt per maatregel de geschatte kosten en de besparing. Een persoonlijk energieadvies is noodzakelijk voor particuliere woningeigenaren die hun huis van het gas af willen hebben en een subsidie nodig hebben.

Wordt het verplicht om een energierapport aan te vragen?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht wanneer je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Heb je isolatie plannen en wil je hiervoor subsidie, of is de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) relevanter voor een zonneboiler of aansluiting op het lokale warmtenet? In dat geval is dit advies onmisbaar. Zonder maatwerkadvies kom je niet in aanmerking voor een subsidie. Ga je verduurzamen met een groene lening of met eigen geld? Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het toont aan welke verduurzamingsmaatregelen jouw energieverbruik doen dalen. Met behulp van dit energieplan kan je vervolgens zelf relevante bedrijven inschakelen.

Wat kost het energiebesparingsrapport?

De tarieven van een advies op maat worden berekend op basis van het type gebouw (woning of utiliteitsbouw), het woonoppervlakte en de gekozen adviseur. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €220,00 tot €345,00. Voor een standaard huis kost het energieadvies je gemiddeld €255,00. Het is aan te raden om offertes van deskundige (BRL9500-02) energieadviseurs in Raerd te verkrijgen.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, alle Vereniging van Eigenaren (VvE) kunnen in overeenstemming met de leden contact opnemen voor een maatwerkadvies energiebesparing. Zodoende kunnen alle bewoners van bijvoorbeeld een appartementencomplex CO2 besparende maatregelen inplannen. Bekijk ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiecoach / deskundige brengt het volledige complex in kaart.Het adviesbedrijf vraagt bewoners naar het wensenlijstje om het verzamelgebouw of wooncomplex te verduurzamen. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestaties van de huizen. Bewoners ontvangen netjes een mail met de geschatte kosten en het rendement.

Wat wordt er bedoeld met maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als eigenaar wil je alles weten over hoe jij de energieprestaties van jouw bedrijfspand of kantoor kunt perfectioneren. Het welbekende energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in Raerd voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw inspectierapport bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte Goede energieprestatie draagt bij aan lagere maandelijkse energielasten, een prettig werkklimaat, een lager tarief qua milieubelasting en een innovatieve uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe methode voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een speciale zakelijke subsidieregeling waarmee je als gebouweigenaar een premie kunt ontvangen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoering van de energiebesparingsmaatregelen. Ga naar de website van het RVO voor het indienen van een aanvraag.

Plaats een reactie