Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Friens

Wil jij ook besparen op de kosten van energierekening? Het kan moeilijk zijn om te bepalen waar je dan moet beginnen. Zal ik starten met isoleren, een warmtepompsysteem kopen of moet ik juist zonnepanelen laten leggen? Het Energiebesparing Maatwerkadvies Friens kan goede suggesties opleveren! Een energieadviseur komt bij jouw thuis voor doelgericht advies en verkent wat er mogelijk is. Het energieplan geeft inzicht in welke opties je woning een stuk kunnen verduurzamen en en het leefklimaat optimaliseren. In het rapport check je grondig de kosten en het rendement van de mogelijke energiebesparende maatregelen. Het energierapport is geschikt voor Nederlandse particuliere woningeigenaren en is vaak verplicht bij een duurzaamheidssubsidie.

 • Een maatwerkadvies laat woningeigenaren zien welke investeringen een energiebesparing opleveren voor jouw woning.
 • Een professionele duurzaamheidsadviseur komt bij je thuis de woning opnemen.
 • Hij verstrekt een verduurzamingsplan met alle mogelijk interessante maatregelen die een positief effect hebben op je energielabel.
 • Overweeg bijv.: warmtepomp plaatsen, woningisolatie, ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen, infraroodpanelen.
 • Per onderdeel krijg je inzicht in de geraamde kosten, wat het rendement is en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor het uitvoeren van de werkzaamheden moet je zelf de benodigde bedrijven benaderen.
 • Een maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 verplicht voor woningeigenaren in Friens die hun woning duurzamer willen maken en daarbij in aanmerking willen komen voor een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-friens

Energieadvies: hulp bij het verlagen van je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (voorheen Energieprestatieadvies (EPA)) is een overzichtelijke inspectie & rapportage voor huizenbezitters, verenigingen van eigenaren en kantoorpanden dat duidelijke tips geeft om het energieverbruik te minderen en zodoende de energiekosten te minderen. In het onderzoek wordt uitvoerig geïllustreerd welke duurzaamheidsmaatregelen interessant zijn, wat de kosten zijn, en hoeveel geld het je uiteindelijk oplevert. In dat kader kun je maatregelen overwegen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, warmtepomp, vloerisolatie, infraroodpanelen, HR++ glas. Het aanvragen is heel gemakkelijk. Een specialist op het gebied van energie komt langs voor inspecties en om met jouw samen een plan te schrijven. Deze expert check jouw huis en bestudeert welke energiebesparingsmaatregelen een goede keuze zijn. Hij genereert een digitaal rapport met een overzichtelijke weergave van de duurzame oplossingen. In het rapport vind je ook een prijslijst met verwachte kosten en de besparing. Belangrijk: De maatwerkadviseur is objectief en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het advies geeft je vaak ook inzicht in het energielabel.

Let op: Wil je je woning energie-efficiënt maken, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. De woning-analyse moet gedaan worden door een objectieve energiedeskundige. Gediplomeerde en ervaren energieadviseurs vind je op de site centraalregistertechniek.nl. Zorg dat je een expert kies met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Friens (april 2024)

Zoek jij ook naar een subsidie om je huis te vergroenen? Dan is maatwerkadvies noodzakelijk! Dit energieadvies geeft concreet advies dankzij een overzicht met bruikbare vergroeningsmaatregelen die relevant zijn voor jouw woning. Denk hierbij aan toepassen van HR++ glas, spouwmuurisolatie met glaswol en het toepassen van zonnecellen. In de box hieronder leggen we precies uit wat je moet doen.

In 5 stappen het energierapport aanvragen

 1. Energieadviseurs zoeken

  Het maatwerkrapport moet worden opgesteld door een betrouwbare adviseur. Geschikte energieadviseurs kan je bekijken op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek of via ons eigen helpdesk team. Vraag ook eens rond bij familie en vrienden. Niet vergeten: ga in zee met een adviesclub dat in het bezit is van een BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes opvragen en vergelijken

  Een gepersonaliseerd advies komt met een prijs. Energie specialisten zijn vrij om zelf hun prijzen te hanteren. Het is slim om minimaal 2 offertes te zoeken van gediplomeerde EPA-adviseurs. Geef je verwachtingen vooraf aan. Wil je puur en alleen kijken naar de isolatie, of wil je ook advies voor het plaatsen van een warmtepomp? Ga je alle werkzaamheden overlaten aan een bedrijf, of ga je zelf klussen? Wees zo exact mogelijk. Het kiezen van de beste offerte kun je dan probleemloos doen.

 3. Bereid je voor met de woningcheck

  De afspraak staat in de agenda. Zorg dat je goed bent voorbereid. Probeer alvast de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl te doen. Via dit portaal kom je uiteindelijk tot een complete samenvatting met verduurzamingsmaatregelen die mogelijk geschikt zijn. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit kan je gratis doen en vormt een uitstekende input voor je adviesgesprek met de energiecoach in Friens.

 4. Lees het hele energierapport door

  De adviseur komt bij je thuis en rekent uit welke groene maatregelen doelgericht zijn. Op basis hiervan verstuurt hij een gunstig energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw woonhuis. Per energiemaatregel noteren ze eigenschappen zoals het financiële plaatje, de jaarlijkse besparing en de totale terugverdientijd. Uiteindelijk nemen jullie het rapport samen door. Hier kan je natuurlijk al jouw vragen afvuren.

 5. Vakbedrijven zoeken

  De energiedeskundige kan niet alle bouwkundige vragen beantwoorden (dan moet je een bouwkundige keuring in Friens laten uitvoeren). Deze persoon geeft tips over hoe jij je woning verder kan vergroenen en gas en stroom kunt besparen. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering heb je andere bedrijven nodig. Met jouw energieplan kan je prijzen opvragen bij isolatie specialisten en erkende installateurs. Laat ze thuis langskomen voor een uitgebreide inspectie. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of met maatwerkadviesbedrijf hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn interessant voor jouw huis?

Zoek energieadviseurs en begin vandaag nog met verduurzamen!

Energieadviseur Friens vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing wordt altijd opgesteld door een onafhankelijke specialist. Het is aan te bevelen om een energie-specialist uit de regio te contacteren. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en je hebt ook minder hoge reiskosten. In de tabel hieronder behandelen we contactgegevens van mogelijk interessante adviesbureaus die een rapport kunnen opstellen voor woningen in de gemeente Leeuwarden. Kies enkel bedrijven en adviseurs met het BRL9500-02-certificaat. Staat er geen geschikt bedrijf tussen? Bekijk dan ook platform.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Energie Inspectie B.V.Lange Marktstraat 18911ADLeeuwarden
Tabel met energieadvies bedrijven uit de buurt van Friens

Uitgelichte experts: meteen een afspraak maken

Direct aan de slag? Bijgaand kan je kiezen uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Friens waar je vaak snel terecht kunt. Klik op de knop om je aanvraag te starten.

De meest gekozen energiebesparende maatregelen

Veel huishoudens willen beginnen met energie besparen. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Daarvoor is het maatwerkadvies bedoeld. Het geeft je een inkijkje in alle mogelijke bespaarmogelijkheden. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? Bijgaand vind je goede duurzaamheidsmaatregelen voor je appartement. Bekijk tevens meer informatie over woning isolatie.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Friens

 1. Je bespaart flink op de energiefactuur: een forse besparing op de maandlasten.
 2. Draag je steentje bij aan een beter milieu: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Je geniet van een optimaal binnenklimaat: profiteer van warme luchtcirculatie en weinig tocht.
 4. De waarde van jouw huis gaat omhoog: huizen met energielabel A zijn zeer gewild.
 5. Ervaar een gezonde leefomgeving: geniet van een prettige luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Bodemisolatie (bekijk hier meer info)€1760,00€125,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€5840,00€675,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€4685,00€480,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3320,00€195,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€345,00€54,50 p/jaar
Radiatorfolie (meer tips bekijken) €21,75€31,00 p/jaar
Kosten en baten van energiebesparingsmaatregelen bij gewone huizen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor het gericht verduurzamen!

Bekijk beschikbare deskundigen en plan afspraak in

Voordelen en vormen van woningisolatie

Meteen een lagere energienota? Een huis isoleren in Friens is dan eigenlijk de basis. A.d.h.v. het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer is je woning warm in de winter, en koel in de zomer. Dit heeft veel voordelen: je energiefactuur wordt flink minder, je hebt een fijn warm huis in de winter, en een koele woning in de zomer, het is een groene investering, je hebt minder last van lawaai van de straat en je woningwaarde stijgt fors. Er zijn verschillende subsidies die beschikbaar zijn. Disclaimer: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het verlaagde BTW-tarief (9]%) De terugverdientijd is op die manier zeer interessant.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,00 per /m2): verminder temperatuurverschillen tussen vloer en de rest van de ruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €49,00per /m2): verbetert de luchtdichtheid van het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €92,00per /m2): uitstekende isolatielaag voor behoud van warmte.
 • Bodemisolatie (vanaf €27,00per /m2): vermindert de warmteverliezen in de winter en koelt het interieur in de zomer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €27,00per /m2): vereist geen onderhoud en is zeer kosteneffectief.
 • Isolatieglas (vanaf €126,50per /m2): HR++ glas bespaart energie, werkt geluiddempend en is inbraakwerend.

Gas besparen dankzij een warmtepomp

Een warmtepomp werkt heel anders dan de traditionele HR-ketel. Het onttrekt warmte aan de buitenlucht, bodem of water. Dit maakt dat je flink minder gas gaat gebruiken. Met dit systeem ga je wel wat meer elektriciteit gebruiken. Stroom kan gegenereerd worden d.m.v. zonnepanelen (die je misschien al hebt). In de hete maanden kan het jouw woning ook koelen. Je hebt de keuze uit een volledig elektrische warmtepomp of een hybride systeem. In het bijgaande gedeelte noemen we aanvullende informatie over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: dient als centrale verwarming en verhit al je tapwater. Je woning kan dan helemaal van het gas los. Het is een relatief duur systeem en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Je komt het dan ook met name tegen bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Friens: een voordeliger systeem en werkt ook uitstekend bij huizen met een matige isolatie. Hij functioneert naast de HR-combiketel. Je kunt tot wel 75% op je gasverbruik besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: kan jouw woning ook actief koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: bij een geschikt afgiftesysteem kan het de woning ook koelen.
 • Water-water warmtepomp: er is geen extra afvoerpijp of rookgaskanaal nodig.
 • Bodem-water warmtepomp: de complexe installatie vereist tijd en meer onderhoud.

Laat eigen zonnepanelen plaatsen

Door zonnepanelen op je dak te leggen wek je zelf groene stroom op. Het is goed voor het milieu en jouw energierekening gaat fors omlaag. Mede dankzij de subsidies, het BTW-nultarief en/of een tegemoetkoming d.m.v. een groene lening is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Zo hoef je zelf minder stroom af te nemen van energieleveranciers zoals Vattenfall, Budget Energie, GreenChoice, Eneco, Engie & Oxxio, Enegiedirect.nl, Delta, Powerpeers, United Consumers. Door het principe van salderen kan je zelf geld verdienen aan je te veel opgewekte stroom.

 • Zonnepanelen hebben een steeds beter rendement. Een zonnepaneel installatie met 10 panelen is al te plaatsen voor €4.850 en heb je al terugverdiend binnen de eerste 6 tot 7 jaar.
 • Je moet rekening houden met enkele voorwaarden: er moet voldoende ruimte op het dak zijn met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schaduw. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • Heb je meer zonnestroom productie dan verbruik? Dan lever je middels de salderingsregeling terug aan het elektriciteitsnet.
 • Zonnepanelen in Friens laten installeren? Dan betaal je zelfs helemaal geen BTW.

Duurzaam warm tapwater met een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat voor warm water. Het gehele systeem maakt veel warm tapwater mogelijk in de douche en de keuken. Daglicht wordt dus gebruikt voor het maken van heet water. Door het laten plaatsen van een zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energie die nodig is voor het verwarmen van water. Meestal gebruik je voor de normale CV nog wel een warmtepomp of HR-ketel. Een vergunning is niet noodzakelijk en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een zonneboiler voor normaal gebruik (vat met 200 liter) is al beschikbaar vanaf €3.950 inclusief plaatsing.
 • Een zonneboilercombi kan een hele woning verwarmen.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is plus minus 3 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (gemiddeld 65 cm bij 145 cm).

Laat infraroodpanelen installeren

Door elektrische infraroodpanelen kan je specifiek een ruimte in huis verwarmen. Zoals bijv. een hobbyruimte of badkamer. Het werkt anders dan een conventioneel systeem waarbij de lucht wordt verwarmd. Veel mensen ervaren stralingswarmte als erg prettig. De inzet van warmtepanelen wordt vaak omschreven als bijverwarming. Het wordt vaak gekozen om redenen als: minder last van luchtcirculatie, een milieuvriendelijk energieverbruik, het is eenvoudig te installeren en ze kunnen mooi in je interieur verwerkt worden.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan IR-verwarming zelfs als hoofdverwarming worden geplaatst.
 • De onkosten van warmtepanelen komen uit op zo’n €215,00 t/m €500,00 per ruimte.

Overzicht met aanvullende energiebespaartips

In aanvulling op de genoemde energiebesparende maatregelen zijn er nog tientallen energiebespaar adviezen in Friens. In dit blokje check je een aantal impactvolle en voordelige vergroeningsmaatregelen die gemakkelijk toe te passen zijn.

 • Mechanische ventilatie: gebruikte en vervuilde lucht wordt afgezogen via ventilatiekanalen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): 24 uur per dag een gezond binnenklimaat in huis.
 • Waterbesparende douchekop: comfortabel douchen met een lager waterverbruik.
 • Radiatorfolie: verbetert de warmteoverdracht van de radiator naar de kamer.
 • LED-lampen: LED-verlichting gebruikt 75% minder energie dan gloeilampen.
 • Elektrisch koken: energiezuinig en comfortabel koken op een inductiekookplaat
 • Slimme thermostaat: eenvoudig de verwarming op afstand bedienen.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: vervang oude apparaten voor nieuwe A+ label elektrische producten.

Aan de slag met persoonlijk energieadvies in Friens!

Regel een adviesgesprek en achterhaal hoe je jouw woning duurzamer kunt maken

Energielabel Friens: wat is dit precies?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing bevat maatregelen die geschikt zijn om jouw woning energie-efficiënter te maken. Dit adviesrapport vertelt ook wat het officiële woning energielabel is. Het woninglabel geeft aan hoe energiezuinig de huidige situatie in huis is. De hoogste score die je kunt halen is energielabel A. Heb jij na aanleiding van dit plan jouw huis laten verduurzamen? En ga je jouw huis verhuren of verkopen of bekijk je de opties voor een lage hypotheekrente? Het is dan aan te raden om het energielabel opnieuw te berekenen. Een energie inspecteur bekijk het huis en analyseert de benodigde gas en elektriciteit voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Op basis hiervan krijg je een score, bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label toont hoe zuinig een woning verwarmd en gekoeld wordt.
 • Het label is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Een milieuvriendelijk energielabel zal de woningwaarde zeker stimuleren. Met de duurzaamheidskorting kan je dan mogelijk een betere hypotheekrente krijgen.

Bekijk duurzaamheidssubsidies in Friens

Alle woningen in Provincie Friesland moeten een stuk duurzamer worden en natuurlijk het liefst zonder gasverbruik kunnen functioneren. Iedereen kan profiteren van bepaalde (ISDE) subsidies en gunstige energiebespaarleningen Ga je verduurzamen met subsidie? Dan is het maatwerkadvies een verplichting! Bijgaand delen we handige informatie over de meest interessante subsidieregelingen duurzame energie in Friens.

 • Landelijke subsidie isolatie: ontvang tot 30% van de kosten terug voor isoleren van gevel, ramen, vloer, (spouw)muur, wanden.
 • Voor de arbeidskosten voor woningisolatie is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in april 2024.
 • Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je zelfs helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Leeuwarden heeft mogelijk verschillende individuele subsidiepotjes of gunstige groene leningen. Via de energiesubsidiewijzer Leeuwarden zijn alle financiële regelingen te bekijken.

Energiebespaarlening Friens aanvragen in april 2024

De meest gunstige manier om verduurzamingsmaatregelen uit te laten voeren is met eigen middelen. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan kan je het benodigde bedrag lenen. De overheid biedt diverse duurzame leningen. In het stukje wat volgt vind je aanvullende informatie (ook geldig voor o.a. Eagum, Jirnsum en Idaerd).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige manier waarmee particulieren en VvE’s hun huis kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening voor warmtepompen, gevelisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor mensen met een woning die niet in aanmerking komen voor reguliere financiering.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die hoort en blijft bij de woning (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: voor een eigenaar van een rijksmonument die het pand wil verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Leeuwarden.
 • Een bestaande hypotheek uitbreiden: je kunt extra geld lenen wanneer je dit nodig hebt voor verduurzaming.

FAQ: belangrijke vragen omtrent energie besparen in Friens

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Friens?

Een energie maatwerkadvies Friens is een adviesplan met een plan van aanpak voor de verduurzaming van een pand die ook vallen in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan het laten plaatsen van voorzetwanden, vloerisolatie, dakisolatie, de woning verwarmen met een warmtepomp of zelf stroom genereren met een set zonnepanelen. Dit energieadvies biedt per maatregel het kostenplaatje en de geschatte terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is uitermate handig voor alle particuliere woningeigenaren die duurzaamheidsmaatregelen willen treffen en een subsidie nodig hebben.

Moet ik verplicht het energierapport hebben?

Ja, het is erg belangrijk om een maatwerkadvies te bezitten wanneer je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Zoek je subsidie voor isoleren, of ben je nieuwsgierig in de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een full-electric warmtepomp of aansluiting op een plaatselijk warmtenet? In dat geval is dit besparingsrapport verplicht. Zonder maatwerkadvies kom je niet in aanmerking voor een subsidie. Ga je jouw huis duurzaam maken met een groene lening of met eigen geld? Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het geeft inzicht in welke investeringen een energiebesparing opleveren voor jouw woning. Door gebruik te maken van dit document kun jij een vakman goede instructies geven.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een energiebesparingsrapport?

De totale kosten van het advies op maat worden berekend op basis van het type gebouw, oppervlakte en de gekozen adviseur. De kosten variëren tussen de €240,00 tot ongeveer €290,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak betaal je om en nabij de €270,00. Het is slim om offertes van neutrale (BRL9500-02) energieadviseurs in Friens aan te vragen.

Is deze energiescan ook geschikt voor VvE?

Ja, je Vereniging van Eigenaren (VvE) mag namens de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten uitvoeren. Op deze manier kan men gezamenlijk CO2 besparende maatregelen laten doen. Bijvoorbeeld met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiecoach / deskundige zal het gehele pand nalopen en beoordelen. Het keuringsbureau vraagt bewoners naar het wensenlijstje om het wooncomplex energiezuinig te krijgen. De VvE krijgt dan een energieadvies voor de energieprestaties van de ruimtes. Het rapport toont voor alle eigenaren een plan van aanpak inclusief een kostenbegroting en de terugverdientijd.

Wat betekent maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als ondernemer ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van een kantoor, bedrijfsgebouw of pand kunt perfectioneren. Het energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Friens voor bedrijfspanden. Het utiliteitsbouw onderzoek verduidelijkt bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsunit, pand of kantoor Een geoptimaliseerde energieprestatie resulteert in lagere energiekosten, een prettig werkklimaat, korting op de milieubelasting en een duurzaam imago. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode om energieprestatie van gebouwen in kaart te brengen. De betekenis van de Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een speciale zakelijke subsidieregeling waarmee ondernemers premie kunnen krijgen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de daadwerkelijke uitvoering van de maatregelen. Ga naar de website van het RVO voor meer info.

Plaats een reactie