Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Jirnsum

Wil jij de energierekening verder laten dalen? Veel gezinnen weten niet waar ze moeten starten. Is het slim om te isoleren, een innovatieve warmtepomp bestellen of hebben zonnepanelen de meeste urgentie. Het Energiebesparing Maatwerkadvies Jirnsum geeft antwoord op veel van je vragen. De energieadviseur plant een afspraak op locatie in voor advies op maat en onderzoekt wat de mogelijkheden zijn. Het onderzoek geeft inzicht in welke aanbevelingen relevant zijn voor jouw huis en en het energielabel verbeteren. In het rapport bieden ze heel specifiek de kosten en baten van de mogelijke woningaanpassingen. Het verduurzamingsplan is een hulpmiddel voor Nederlandse particuliere huizenbezitters en is soms zelfs verplicht bij het aanvragen van een subsidie.

 • Het maatwerkadvies toont aan welke energiebesparende maatregelen een energiebesparing bieden en het comfort verhogen.
 • Een betrouwbare duurzaamheidsadviseur komt langs om alles in kaart te brengen.
 • Hij stuurt een advies met alle duurzaamheidsmaatregelen waarmee jij direct energie kunt besparen.
 • Overweeg bijv.: woningisolatie, zonneboiler laten plaatsen, zonnepanelen installeren, warmtepomp plaatsen, ventileren met WTW.
 • Per optie check je het kostenplaatje, het rendement en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor de uitvoering van het energiebesparingsadvies zal je zelf offertes moeten aanvragen via plaatselijke aannemers.
 • De speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is (vanaf 2023) vanuit de overheid verplicht voor woningeigenaren in Jirnsum die hun woninglabel willen verbeteren en daarvoor een subsidie willen aanvragen.
maatwerkadvies-energiebesparing-jirnsum

Energieadvies: hoge energiekosten verhelpen

Maatwerkadvies energiebesparing (vervanging van Energieprestatieadvies (EPA)) is een unieke inspectie en adviestool voor woningen en bedrijfspanden dat helpt om minder energie te gebruiken en op die manier de energielasten te verkleinen. In het onderzoek wordt nauwkeurig omschreven welke maatregelen je kunt nemen, wat de prijs is, en hoeveel je door de jaren heen kunt besparen. Binnen dit advies kun je kiezen voor maatregelen zoals bijvoorbeeld vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie, HR++ glas, infraroodpanelen, zonneboiler. Gelukkig heb je het zo geregeld. Een energiecoach bezoek je thuis om samen jouw woning door te spreken. Deze professional doet een grondige analyse en weet welke energiebesparingsmaatregelen jij het beste kunt laten uitvoeren. Je krijgt kort hierna een compleet rapport met een lijst met verduurzamingsmaatregelen. De adviseur geeft je ook een calculatie van de kosten en de verwachte besparing. Hierbij geldt altijd: Een maatwerkadviseur is onpartijdig en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het adviesplan geeft je vaak ook inzicht in het energielabel.

Ter verduidelijking: Wil je jouw woning verduurzamen, en wil je een subsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies blijft verplicht! Dit rapport moet zijn geschreven door een autonome energie-expert. Professionele en onafhankelijke energieadviseurs kan je achterhalen via de site centraalregistertechniek.nl. Zorg dat je een expert kies met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Jirnsum (februari 2024)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie om duurzame producten aan te schaffen? Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Het document geeft concreet advies dankzij een overzicht met alle vergroeningsmaatregelen die je kunt kiezen om te besparen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het kiezen voor duurzaam HR++ glas, het verbeteren van buitengevelisolatie en het plaatsen van een zonneboiler. Hieronder delen we stap-voor-stap de te nemen acties.

Vraag een energierapport aan in 5 stappen

 1. Energieadviseurs zoeken

  Het maatwerkrapport moet je laten opstellen door een neutrale energie-expert. Gekwalificeerde vakmensen kan je vinden op het Centraal Register Techniek maar ook via dit platform. En misschien heb je iemand in je eigen kenniskring die hier ervaring mee heeft. Let op: ga in zee met een adviesclub die gecertificeerd is (BRL9500-02-certificaat).

 2. Dien offerte-aanvragen in

  Een gepersonaliseerd advies kost altijd geld. Maatwerk-adviesbedrijven hanteren heel verschillende tarieven. Het is slim om verschillende offertes te verkrijgen van betrouwbare specialisten. Geef je wensen vooraf goed aan. Zoek je uitsluitend hulp voor het isoleren, of wil je jouw woning ook gaan verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp? Wil je de verbouwing aan iemand anders overlaten, of ga je zelf bedrijven benaderen? Wees zo duidelijk mogelijk. Het vergelijken van de prijsopgaven is op die manier veel relevanter.

 3. Voer de Woningcheck uit

  De afspraak staat in de agenda. Een goede voorbereiding is belangrijk. Begin alvast met de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken kom je stap-voor-stap tot een advies met energiebesparende maatregelen die relevant zijn. Altijd met de prijzen en de voordelen qua terugverdienen. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor het adviesgesprek met jouw energiecoach in Jirnsum.

 4. Raadpleeg het energierapport

  Het adviesbedrijf brengt een bezoek aan huis en zoekt uit welke mogelijk interessante maatregelen hun doel goed bereiken. Binnen een paar dagen verkrijg je een doorgerekend energieplan met alle mogelijke energiebesparende maatregelen voor jouw appartement. Met betrekking tot de energiemaatregelen toont het rapport informatie zoals de kosten, de jaarlijkse besparing en de geschatte terugverdientijd. In veel gevallen plant de adviseur een moment om het rapport samen door te nemen. Daarbij kan je extra vragen stellen.

 5. Vakbedrijven zoeken

  De energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Jirnsum laten uitvoeren). Deze persoon geeft tips over hoe jij je woning verder kan vergroenen en gas en stroom kunt besparen. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering zijn andere bedrijven noodzakelijk. Zoek daarom contact met isolatie-vakmannen en regionale installatiebedrijven. Vraag of ze langskomen voor een uitgebreide inspectie. Het kan nuttig zijn dat de energie specialist jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn effectief voor je pand?

Vind energieadviseurs en begin vandaag nog met verduurzamen!

Energieadviseur Jirnsum vergelijken

Dit maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten opstellen door een gediplomeerde maatwerkadviseur. Het is goed om een maatwerk adviesbedrijf nabij jouw woonplaats te nemen. Ze hebben doorgaans een goede kijk op de woningmarkt, en de reisafstand (kosten) zijn dan beperkt. Hieronder check je adres details van erkende energie adviseurs die diensten aanbieden in de gemeente Leeuwarden. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met het BRL9500-02-certificaat. Gecertificeerde bedrijven vind je ook op het Centraal Register Techniek voor vakbedrijven en vakspecialisten.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Energie Inspectie B.V.Lange Marktstraat 18911ADLeeuwarden
Lijst met energieadvies bedrijven in de omgeving van Jirnsum

Uitgelichte experts: direct een rapport aanvragen

Direct een afspraak maken? In de lijst hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Jirnsum die direct beschikbaar zijn. Kies een van de uitgelichte bedrijven om jouw aanvraag direct te beginnen!

De verschillende soorten energiebesparende maatregelen

Veel huiseigenaren willen graag hun energieverbruik beperken. Maar waar moet ik beginnen? Voor dit probleem is het maatwerkadvies gelanceerd. Het geeft heel gedetailleerd een overzicht van verschillende bespaarmogelijkheden. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? Hieronder bieden we informatie rondom de meest interessante duurzaamheidsmaatregelen voor je woonhuis. Op deze website lees je ook alles over vloerisolatie.

Belangrijkste voordelen van een energiezuinige woning in Jirnsum

 1. Een gunstige energienota: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Een klimaatbewuste keuze: je verkleint jouw CO-2 uitstoot.
 3. Een aantrekkelijk binnenklimaat: minder tocht en kou.
 4. Een hogere woningwaarde: woningen met energielabel A zijn meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt.
 5. Altijd een gezonde leefomgeving: de hele woning voorzien van prima luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Bodemisolatie (bekijk hier meer info)€1690,00€145,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€11850,00€720,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€5290,00€475,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €3290,00€190,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€350,00€57,00 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (bekijk meer tips) €1150,00€180,00 p/jaar
Kosten en opbrengsten van verschillende besparende maatregelen bij doorsnee woningen (+/- 100 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor direct energie besparen!

Bekijk beschikbare adviseurs en ga direct aan de slag

Besparen dankzij woningisolatie

Ook minder stroom en gas verbruiken? Jouw huis isoleren in Jirnsum is dan eigenlijk de basis. D.m.v. het isoleren van de muur, het dak, en vloer houd je de warmte binnen. Woningisolatie is een absolute must: je bespaart meteen op de energienota, je geniet van een hoger wooncomfort, het is een groene investering, je hebt minder last van geluidsoverlast en je woningwaarde stijgt fors. Er zijn allerlei subsidies te kiezen. Disclaimer: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het lage BTW-tarief (9%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €26,00 per /m2): geen last meer van koude voeten in de winter.
 • Dakisolatie (vanaf €47,00per /m2): geen daken en muren op zolder die kou afstralen.
 • Gevelisolatie (vanaf €97,00per /m2): goede manier om een thermische brug te beperken.
 • Bodemisolatie (vanaf €24,50per /m2): voorkomt vocht in huis en bestrijdt een muffe lucht in de woning.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €28,50per /m2): geen veranderingen aan de structuur van een woning nodig.
 • Isolatieglas (vanaf €120,00per /m2): HR++ glas heeft geluiddempende werking en bespaart stookkosten.

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp is doorgaans beter voor het milieu dan de HR-ketel op gas. Hij neemt warmte van de buitenlucht, bodem of water. Dankzij dit systeem hoef je geen gas meer te stoken. Houd er rekening mee dat je wel meer elektriciteit gaat gebruiken. Deze extra stroom kan je zelf realiseren met innovatieve zonnepanelen. In de hete maanden heeft het systeem ook een koelende werking. Er zijn veel varianten. Globaal heb je de keuze uit een all-electric warmtepomp of een hybride systeem die samenwerkt met de CV-ketel. In het stuk hieronder bekijk je meer informatie over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: is een stand-alone verwarmingsinstallatie en pompt warm tapwater door de woning. Het gasverbruik kan dan naar 0. Het is een relatief duur systeem en het huis moet zeer goed geïsoleerd zijn. Het is vooral geschikt voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Jirnsum: een voordeliger systeem en kan goed functioneren in huizen die over minder goede isolatiewaarden beschikken. De HR-combiketel kan bijspringen op koude dagen. Het kan jouw gasverbruik terugdringen met meer dan 50%!
 • Lucht-lucht warmtepomp: ook te gebruiken als airconditioner.
 • Lucht-water warmtepomp: bij een geschikt afgiftesysteem kan het de woning ook koelen.
 • Water-water warmtepomp: een relatief kostbaar systeem (door grondboring) met een zeer hoog rendement.
 • Bodem-water warmtepomp: energiezuinig systeem dat ook passief kan koelen.

Zonnepanelen laten plaatsen

Door zonnepanelen op je dak te leggen wek je zelf groene stroom op. Dat is goed voor het milieu en je zal minder betalen voor stroom. Door te informeren naar de subsidies, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en/of een tegemoetkoming d.m.v. een groene lening is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Engie, GreenChoice, Eneco, Vattenfall, Essent & Oxxio, Powerpeers, United Consumers, Delta, Vandebron. Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom terug te leveren.

 • Zonnepanelen zijn voor veel mensen haalbaar. Een zonnepaneel installatie met 10 panelen kost ongeveer €4.600 en kan worden terugverdiend binnen om en nabij de 6 tot 7 jaar.
 • Let goed op de volgende zaken: een dak met voldoende ruimte met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. De dakconstructie moet het systeem kunnen dragen.
 • Jouw eigen zonnestroom neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Ga je zonnepanelen in Jirnsum bestellen? Dan geldt het BTW-nultarief.

Informatie en voordelen van de zonneboiler

Een zonneboiler betekent een unieke zonnecollector (geïntegreerd in het dak) en een voorraadvat. Het systeem genereert warm tapwater in de douche en de keuken. Kortom: duurzaam en voordelig warm water genereren. Door te kiezen voor een zonneboiler bespaar je zo’n 50% van je gasverbruik om water te verwarmen. Dit systeem werkt goed samen met een gasgestookte ketel of warmtepomp. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en er zijn aantrekkelijke ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een zonneboiler voor een doorsnee woning (3,5 m2 / 150 liter vat) kost je circa €3.050 inclusief installatiewerk.
 • Een zonneboilercombi staat ook in voor de verwarming van je woning.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is zo’n 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Je hebt ook ruimte nodig voor het buffervat (vanaf 40cm bij 80 cm).

De eenvoud van infraroodpanelen

Via elektrische infraroodpanelen kan je specifiek een ruimte in huis verwarmen. Handig voor bijv. badkamer of werkplek. Het werkt anders dan een conventioneel systeem waarbij de lucht wordt verwarmd. Deze stralingswarmte geeft dus lokale warmte. Warmtepanelen zijn vooral bedoeld als bijverwarming. Reden om dit aan te schaffen: ongewenste luchtcirculatie wordt tegengehouden, een gunstig energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en het heeft een moderne afwerking en uitstraling.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • Bij moderne huizen met zeer goede isolatie kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De kosten van warmtepanelen ramen we op +/- €180,00 tot €450,00 per paneel.

Andere praktische energiebespaartips

Als alternatief op de energiebesparende maatregelen hebben we nog meer handige energiebespaar adviezen in Jirnsum. Bijgaand vind je een aantal relevante en gunstig geprijsde verduurzamingsmaatregelen die gemakkelijk toe te passen zijn.

 • Mechanische ventilatie: het opwarmen van vuile lucht is moeilijker dan schone lucht.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): een slim systeem dat warmte terugwint uit afgevoerde lucht.
 • Waterbesparende douchekop: comfortabel douchen met een lager waterverbruik.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk zelf te installeren en direct effect meetbaar.
 • LED-lampen: LED-verlichting is veel duurzamer dan gloeilampen en kunnen tot wel 50.000 uur meegaan.
 • Elektrisch koken: kies bij voorkeur voor de meest duurzame inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: je verwarming staat nooit onnodig aan.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere stroomrekeningen door zuinige A+ apparaten.

Start met een persoonlijk energieadvies in Jirnsum!

Start jouw aanvraag voor een adviesgesprek en kom erachter hoe jij jouw huis duurzaam kunt verwarmen

Energielabel Jirnsum: hoe energiezuinig is mijn woning?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt concrete maatregelen die je kunt gebruiken om energiebesparingen te realiseren. Dit advies vertelt ook wat wat het huidige woning energielabel is. Het woninglabel geeft inzicht in hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb jij na aanleiding van dit plan verdere verduurzamingsopties toegepast? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil je een scherpe hypotheekrente? Wij adviseren dan om een herziend energielabel op te vragen. Een energie inspecteur gaat een uitgebreid onderzoek doen en berekent de max. benodigde capaciteit voor gas en elektriciteit voor warm water, CV, koeling en ventilatie. Je kunt dan rekenen op een energielabel A++++, A of een juist B (redelijk zuinig) tot G (zeer onzuinig).

 • Het label laat kopers zien hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Dit huislabel is tegenwoordig een verplichting als je je woning wil verkopen.
 • Een milieuvriendelijk energielabel heeft een effect op de woningwaarde. Wellicht heb je ook recht op duurzaamheidskorting (hypotheekrente).

Bekijk duurzaamheidssubsidies in Jirnsum

Bestaande woningen in Provincie Friesland moeten verduurzamen en uiteindelijk verwarmd worden zonder gas. Iedereen kan profiteren van bepaalde (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Wil je jouw huis verduurzamen met subsidie? Dan is het maatwerkadvies een vereiste. Hieronder kan je aan de slag met nuttige info over de optionele subsidieregelingen duurzame energie in Jirnsum.

 • Subsidie voor isolatie: bij 2 maatregelen ontvang je max. 30% terug voor isolatiewerk aan (spouw)muur, wanden, dak, vloer, ramen.
 • Voor de arbeid die komt kijken bij isolatie profiteer je van een extra laag BTW tarief (9%).
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): relevant voor een aansluiting op een warmtenet, zonneboiler of warmtepomp in februari 2024.
 • Voor het kopen van zonnepanelen betaal je zelfs helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Leeuwarden heeft mogelijker zelf ook nog lokale subsidiemogelijkheden of aantrekkelijke energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Leeuwarden vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Jirnsum gebruiken in februari 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te laten voeren is door dit te betalen met eigen geld. Kan of wil je geen spaargeld uitgeven? In dat geval kan je kiezen voor een lening. Voor ieder huishouden is er een geschikte duurzame lening te vinden. In het stukje wat volgt vind je aanvullende informatie (ook te gebruiken voor huizen in o.a. Idaerd, Raerd en Reduzum).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige lening waarmee huizeneigenaren en Verenigingen van Eigenaars energiebesparende investeringen kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening interessant voor gevelisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboilers, vloerisolatie, dakisolatie, zonnepanelen.
 • Energiebespaarhypotheek: lening van maximaal €25.000 voor woningbezitters met duidelijke hertoetsmomenten en voorwaarden.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een soort hypotheek die is gekoppeld aan het gebouw, en niet aan de eigenaar van de woning (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: speciale groene lening voor restauratie van monumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Leeuwarden.
 • Laat je hypotheek aanpassen: tot 106% van de woningwaarde lenen als je wilt verduurzamen.

FAQ: alles wat je moet weten over energie besparen in Jirnsum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Jirnsum?

Het energie maatwerkadvies Jirnsum is een besparingsplan met daarin concrete maatregelen voor de verduurzaming van een pand uit de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Je kunt denken aan dak-, bodem-, vloer-, gevel of glasisolatie, de woning verwarmen met een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Dit besparingsadvies onderschrijft per maatregel de minimale prijzen en de geschatte terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is zeer effectief voor huizeneigenaren die hun huis energiezuinig willen maken en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Is een energierapport ook verplicht?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen als je een duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Ben je aan het kijken naar subsidie voor isolatie, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een lokaal warmtenet? Op die momenten is dit adviesplan heel belangrijk. Zonder maatwerkadvies kan je geen subsidie krijgen. Ga je jouw huis duurzaam maken met een groene lening of met spaargelden? Ook in dat geval is het maatwerkadvies de moeite waard. Het verduidelijkt welke aanbevelingen de meeste besparing opleveren. A.d.h.v. dit adviesrapport is het gericht contacteren van specialisten mogelijk.

Hoe duur is mijn energiebesparingsrapport?

De gemiddelde kosten van een advies op maat komen tot stand op basis van het type woning, de omvang van de woning en de gekozen adviseur. De tarieven liggen tussen de €240,00 tot wel €350,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak betaal je om en nabij de €245,00. Het is goed om offertes van objectieve (BRL9500-02) energieadviseurs in Jirnsum te overwegen.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, alle Vereniging van Eigenaren (VvE) kunnen namens de leden het maatwerkadvies energiebesparing inplannen. Middels deze methode kan men gezamenlijk CO2 besparende maatregelen doorvoeren. Bekijk ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiedeskundige komt langs voor een complete inspectie van het pand. Het onderzoeksbureau checkt bij bewoners wat ze graag willen om het complex energiezuinig te krijgen. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestaties van de woningen. Bewoners worden geïnformeerd over een kostenbegroting en de besparing.

Wat betekent maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijfseigenaar ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van je bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte kunt verbeteren. Het speciale energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Jirnsum voor bedrijven. Het utiliteitsbouw inspectierapport bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfspand. Een verfijnde energieprestatie zorgt voor lagere energiekosten, een prettig werkklimaat, een lager tarief qua milieubelasting en een positieve uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe rekenmethode om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een relevante zakelijke subsidieregeling wat voor eigenaren van zakelijk vastgoed een premie geeft voor het energieadvies voor bedrijven en voor de realisatie van de duurzaamheidsmaatregelen. Ga naar de website van het RVO voor een extra uitleg.

Plaats een reactie