Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Reduzum

De uitgaven aan je energierekening reduceren? Het is niet altijd duidelijk waar je het beste kunt beginnen. Ga ik eerst mijn woning isoleren, een warmtepomp aanschaffen of moet ik juist zonnepanelen laten leggen? Een Energiebesparing Maatwerkadvies Reduzum biedt antwoord op deze vragen. De energieadviseur plant een afspraak op locatie in voor persoonlijk advies en zoekt uit waar de kansen liggen. Het plan verduidelijkt welke keuzes je woning een stuk kunnen verduurzamen en en een prettige leefomgeving bevorderen. In het energiebesparingsadvies onderschrijven ze overzichtelijk de kosten en het rendement van de diverse investeringsopties. Het energiebesparingsadvies is relevant voor particuliere huizenbezitters en verplicht bij een subsidieaanvraag.

 • Het maatwerkadvies laat zien welke duurzame investeringen jouw huis energiezuiniger kunnen maken.
 • Een erkende duurzaamheidsadviseur komt vakkundig jouw woning opnemen.
 • Je ontvangt een maatwerkadvies met alle opties die voor jouw interessant zijn.
 • Bekijk de effecten van: ventileren met WTW, infraroodpanelen, zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren.
 • Per onderdeel toont het rapport de investering, wat de effecten zijn en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor de realisatie van het duurzaamheidsplan moet je zelf contact leggen met een deskundige partij.
 • Een uniek maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 verplicht voor woningeigenaren in Reduzum die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren en hiervoor een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-reduzum

Energieadvies: lagere energiekosten realiseren

Maatwerkadvies energiebesparing (voorheen Energieprestatieadvies (EPA)) is een advies op maat voor woningen en bedrijfspanden dat een volledig plan presenteert om het energieverbruik te remmen en zo de energierekening te verlagen. In dit rapport wordt zorgvuldig vermeld welke energiebesparende maatregelen geschikt zijn, wat het allemaal kost, en wat het rendement is. Binnen dit advies komen diverse maatregelen naar voren, zoals: zonneboiler, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, warmtepomp, infraroodpanelen. Het is niet ingewikkeld. Een energie-expert belt jouw voor een afspraak om een goed advies te kunnen geven. Deze deskundige bekijkt grondig de hele woning en berekent welke energiebesparingsmaatregelen bijdragen aan jouw doelstellingen. Er wordt een rapport opgesteld met een volledig schema met alle vergroeningsmaatregelen. Daarbij ontvang je ook een calculatie van de kosten en het totale rendement Belangrijk: Jouw maatwerkadviseur werkt individueel en verkoopt zelf geen energiebesparende maatregelen. Het plan bevat ook het energielabel van de woning.

Let op: Wil je jouw woning verduurzamen, en wil je een subsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies is dan een minimale randvoorwaarde. Het rapport moet tot stand zijn gekomen door een onafhankelijke vakman. Professionele en ervaren energieadviseurs vind je op het portaal centraalregistertechniek.nl. Check altijd of de expert het BRL9500 certificaat in bezit heeft.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Reduzum (mei 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie om duurzame producten aan te schaffen? Het maatwerkadvies is dan verplicht. Het rapport geeft een schema met uiteenlopende maatregelen die toepasbaar zijn op jouw huis. Denk hierbij aan sterk HR++ raamwerk (beglazing), het aanbrengen van EPS-isolatie of het laten leggen van zonnepanelen of een zonneboiler. In de volgende alinea leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt!

In 5 stappen het energierapport aanvragen

 1. Energieadviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport wordt opgesteld door een gediplomeerde maatwerkadviseur. De juiste adviesbureaus kan je opzoeken op Centraal Register Techniek maar ook via dit platform. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Advies: probeer te zoeken naar een adviesbedrijf die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Doe een offerte aanvraag

  Voor een gepersonaliseerd advies moet je betalen. Maatwerk-adviesbedrijven zijn vrij om zelf hun prijzen te hanteren. Het is goed om minimaal 2 offertes te ontvangen van betrouwbare energieadviseurs. Vermeld altijd goed je eisen. Wil je enkel advies over het isoleren van je woning, of wil je ook weten hoe je jouw huis gasloos kunt verwarmen? Wil je hulp bij het uitvoeren van het plan, of wil je dit traject zelf uitvoeren? Wees zo gedetailleerd als je kunt. Het kiezen van de beste offerte zal dan makkelijker worden.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  Heb jij een afspraak kunnen maken? Bereid jezelf goed voor. Begin alvast met de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl kom je stap-voor-stap tot een complete samenvatting met maatregelen waar je mee kunt starten. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit is 100% kosteloos en is ideaal als startpunt voor het adviesgesprek met de energiecoach in Reduzum.

 4. Lees het hele energierapport door

  De energie specialist bezoekt je aan huis en berekent welke energiebesparende maatregelen aansluiten bij jouw wensen. Op basis van zijn bevindingen stuurt hij een gefundeerd energieplan met de meest gunstige energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Aangaande deze energiemaatregelen vind je details zoals het financiële plaatje, de jaarlijkse opbrengsten en de uiteindelijke terugverdientijd. Het is vaak wenselijk om het rapport nog samen door te nemen. In die situaties is er voldoende tijd voor het stellen van vragen.

 5. Vakbedrijven opzoeken

  Een energiedeskundige beschikt niet over maximale bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Reduzum laten uitvoeren). De adviseur weet alles over gas en stroom besparen. Voor het invullen van het energieplan moet je contact leggen met een aannemer. Vraag meerdere offertes op bij isolatie-experts en installatiebedrijven. Vraag of ze bij je thuis komen om de woning van dichtbij te bekijken. Het kan handig zijn dat de energieconsultant jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn goed voor je woonhuis?

Check energieadviseurs en begin vandaag nog met verduurzamen!

Energieadviseur Reduzum vergelijken

Dit maatwerkadvies energiebesparing laat je verrichten door een gediplomeerde vakman. Het is nuttig om een adviesbedrijf rondom je woonplaats te benaderen. Zij kennen de lokale woningmarkt, en je hebt ook minder hoge reiskosten. In de tabel hieronder tref je adres-informatie van betrouwbare experts die werkzaam zijn binnen de gemeente Leeuwarden. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat (EPA-certificering). Je kunt ook bedrijven vinden op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Energie Inspectie B.V.Lange Marktstraat 18911ADLeeuwarden
Namen en adressen van energieadvies bedrijven omgeving Reduzum

Uitgelichte experts: meteen online aanvragen

Direct een afspraak maken? In de bijgaande tabel kies je uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Reduzum met een handig online aanvraagformulier. Kies een van de bedrijven om je aanvraag te starten.

Alle energiebesparende maatregelen op een rij

Veel Nederlanders willen bezuinigen op de maandelijkse energielasten. Het is moeilijk waar je moet beginnen. Voor dit probleem is het maatwerkadvies bedoeld. Je krijgt informatie over een breed scala aan bespaarmogelijkheden. Hoe ziet dit er precies uit? Bijgaand bieden we informatie rondom de meest populaire energiebesparende maatregelen voor je woonhuis. Of klik door voor meer informatie over energiebesparende maatregelen.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Reduzum

 1. Een gunstige energiefactuur: een forse besparing op de maandlasten.
 2. Gunstig voor het klimaat: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Je geniet van een optimaal binnenklimaat: geen tochtige woning meer.
 4. De waarde van jouw woning stijgt: huizen met energielabel A zijn gewild.
 5. Ervaar een gezonde leefomgeving: in alle ruimtes een goede luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Vloer isoleren (klik voor meer over isolatie)€2465,00€155,00 p/jaar
Volledig elektrische warmtepomp€11750,00€720,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€4870,00€520,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€2950,00€190,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€445,00€46,50 p/jaar
Waterbesparende douchekop (lees hier meer tips) €23,00€25,00 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van verschillende besparende maatregelen bij Nederlandse huizen (+/- 100 m2).

Maatwerkadvies inplannen voor het verduurzamen van jouw woning!

Bekijk beschikbare deskundigen en ga direct aan de slag

Snel besparen met woningisolatie

Meteen een lagere energienota? Een huis isoleren in Reduzum is een aantrekkelijke optie. Door middel van het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren blijft de warmte binnenshuis. Het kent gunstige effecten: je kan besparen op de energiekosten, het huis blijft aangenaam warm in de winter, je draagt je steentje bij aan een schoner milieu, het werkt ook geluidswerend en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn verscheidene subsidies te selecteren. Noemenswaardig: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het verlaagde BTW-tarief (9]%) Hierdoor kun je rekenen op een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,00 per /m2): geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €40,00per /m2): directe reductie van de stookkosten.
 • Gevelisolatie (vanaf €90,00per /m2): isoleren van spouwmuur, buitengevel of binnenmuur.
 • Bodemisolatie (vanaf €28,50per /m2): onderhoud en reparatie van de vloer wordt makkelijker.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €28,50per /m2): betaalbaar en doelgericht het leefklimaat stimuleren.
 • Isolatieglas (vanaf €118,00per /m2): HR++ glas geeft een aangename temperatuur in huis.

Huis verwarmen met een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je flink besparen t.o.v. de HR-ketel op gas. Het pakt warmte van bronnen zoals lucht of het grondwater. Jouw gasverbruik kan zo fors omlaag. Let er wel op dat een warmtepomp elektriciteit verbruikt. Je stroom kan je zelf realiseren met zonnepanelen (die je misschien al hebt). In de zomerse maanden kan het ook nog eens koelen. Je hebt de keuze uit een all-electric warmtepomp of een hybride oplossing. Hieronder lees je meer informatie over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: geeft duurzame warmte en levert warm tapwater in huis. Jouw huis kan hiermee volledig van het huis af. Het is een vrij kostbaar systeem en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. In nieuwbouw wordt het vaak toegepast.
 • Hybride warmtepomp Reduzum: is een stuk betaalbaarder en kan goed functioneren in oudere en minder geïsoleerde woningen. Hij functioneert naast de HR-combiketel. Het systeem kan jouw gasverbruik met 70% doen dalen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: uniek systeem waarmee je ook actief kunt koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: relatief snelle en gemakkelijke installatie met uitstekend rendement.
 • Water-water warmtepomp: een kostbaar systeem dat regelmatig onderhoud nodig heeft.
 • Bodem-water warmtepomp: geen buitenunit, maar een bodembron en daardoor kostbaar.

Het laten plaatsen van zonnepanelen

Met zonnepanelen ben je jouw eigen energieleverancier, en wek je zelf groene stroom op. Het is duurzaam én jouw energierekening gaat naar beneden. Door te informeren naar de subsidies, een gunstige BTW-regeling en de zeer aantrekkelijke groene leningen verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals Essent, GreenChoice, Budget Energie, Vattenfall, Engie en Enegiedirect.nl, Oxxio, Powerpeers, Delta, Vandebron. Door de salderingsmaatregel kan je jouw verbruik wegstrepen tegen je opbrengst.

 • Zonnepanelen hebben een gunstig prijskaartje. Een complete installatie van 10 panelen heb je – inclusief montage – al vanaf €5.350 en kan je terugverdienen in +/- 6 a 8 jaar.
 • Let goed op de volgende zaken: het dak moet geschikt zijn voor montage met oriëntatie op het zuiden. Het schaduweffect moet beperkt zijn. Zorg ook dat je dakconstructie sterk genoeg is.
 • Heb je meer zonnestroom productie dan verbruik? Dan kan je salderen (salderen/terugleveren aan je energieleverancier).
 • Goedkoop zonnepanelen in Reduzum laten plaatsen? Dan geldt het BTW-nultarief.

Goedkoop warm water met een zonneboiler

Een zonneboilersysteem bestaat uit een zonlicht gevoelige zonnecollector een voorraadvat en een naverwarmer. Deze installatie maakt veel warm tapwater mogelijk in de douche en de keuken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Door het monteren van zo’n zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik dat nodig is voor warm water. Dit systeem werkt goed samen met een HR-ketel of warmtepomp. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een standaard zonneboiler voor een gezin met 2 kinderen (3,5 m2 / 150 liter vat) is al beschikbaar vanaf €3.150 inclusief installatiewerk.
 • Een zonneboilercombi staat ook in voor de verwarming van je woning.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is om en nabij de 2 m2 tot 3 m2.
 • Je hebt ook ruimte nodig voor het buffervat (gemiddeld 65 cm bij 145 cm).

De werking van infraroodpanelen

Met elektrische infraroodpanelen verwarm je specifieke ruimtes of plaatsen. Bijvoorbeeld een werkkamer of in de slaapkamer. Het gebruikt elektriciteit om een plaat te verwarmen. De heerlijke stralingswarmte is erg aangenaam. Doorgaans worden warmtepanelen ingezet als extra bijverwarming. Het wordt vaak gekozen om redenen als: minder last van luchtcirculatie, een milieuvriendelijk energieverbruik, simpel zelf te installeren en ze kunnen mooi in je interieur verwerkt worden.

 • Infraroodverwarming kan heel gericht een plek opwarmen.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De onkosten van warmtepanelen komen uit tussen de €190,00 – €400,00 per ruimte.

Snelle energiebespaartips

Als alternatief op de energiebesparende maatregelen zijn er nog veel meer energiebespaar adviezen in Reduzum. In het gedeelte hieronder vind je daarom een lijstje met praktische en gunstig geprijsde energiebesparingsmaatregelen die je vaak zonder veel gedoe kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: het opwarmen van vuile lucht is moeilijker dan schone lucht.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): een slim systeem dat warmte terugwint uit afgevoerde lucht.
 • Waterbesparende douchekop: verbruikt veel minder water dan een douchekop.
 • Radiatorfolie: verbetert de warmteoverdracht van de radiator naar de kamer.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft zacht licht af, wat comfortabeler is voor het oog.
 • Elektrisch koken: koken op een inductiekookplaat is efficiënt, veilig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: altijd thuiskomen in een aangenaam warm huis.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: optimale prestaties bij minimale energieverbruik van A+ apparaten.

Ontvang persoonlijk energieadvies in Reduzum!

Zet een adviesgesprek in de agenda en kom erachter hoe je jouw woning duurzamer kunt maken

Energielabel Reduzum: hoe duurzaam is mijn huis?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt duurzame investeringen die eenvoudig te realiseren zijn om je woning te verduurzamen. Het concept plan deelt ook wat wat het huidige woning energielabel is. Het woninglabel geeft aan hoe energiezuinig de huidige situatie in huis is. In het meest gunstige geval krijg je energielabel A. Heb je op basis van het advies het huis opnieuw verduurzaamd? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil je korting op je hypotheekrente? Op dat moment is het handig om om het huis nog eens te laten checken. Een vakbekwame energie inspecteur inspecteert je huis en checkt de totale energie (gas en elektriciteit) die noodzakelijk is voor de verwarming van de woning (warmtevraag). Je kunt dan rekenen op een energielabel A++++, A of een minder duurzame B – G.

 • Het label indiceert hoe zuinig een huis is.
 • Dit duurzaamheidslabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Een uitstekend energielabel zal de woningwaarde zeker stimuleren. In sommige gevallen is er zelfs een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente mogelijk.

Verduurzamen van je huis met subsidies in Reduzum

Alle huizen in Provincie Friesland moeten duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren en in de meest ideale situatie kunnen verwarmen zonder gas. Hiervoor zijn diverse (ISDE) subsidies en handige energiebespaarleningen Ga je verduurzamen met subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. In dit blokje verstrekken we een overzicht met de mogelijke subsidieregelingen duurzame energie in Reduzum.

 • Landelijke subsidie isolatie: je mag tot 1/3 van de kosten indienen voor isolatiewerkzaamheden aan dak, (spouw)muur, gevel, vloer, ramen.
 • Voor arbeidsloon bij isolatie is het BTW-tarief slechts 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet in mei 2024.
 • Voor het aankopen van zonnepanelen betaal je zelfs helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Leeuwarden heeft mogelijker zelf ook nog regionale subsidie opties of gunstige groene leningen. Via de energiesubsidiewijzer Leeuwarden kun je alle financiële regelingen vinden.

Energiebespaarlening Reduzum afsluiten in mei 2024

De meest goedkope wijze om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is door het inzetten van spaargeld. Heb je op dit moment onvoldoende spaargeld? Kies dan voor een gunstige lening. De overheid biedt diverse duurzame leningen. In het stukje wat volgt vind je aanvullende informatie (ook geldig voor o.a. Wergea, Friens en Eagum).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige lening waarmee eigenaar-bewoners de woning meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor zonneboilers, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, warmtepompen, gevelisolatie, dakisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: lening van maximaal €25.000 voor mensen met een woning die niet in aanmerking komen voor reguliere financiering.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die vast zit aan het huis (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: lening die wordt verstrekt aan eigenaren van een rijksmonument (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Leeuwarden.
 • Kies voor het ophogen van je hypotheek: tot 106% van de woningwaarde lenen als je wilt verduurzamen.

FAQ: belangrijke vragen omtrent energie besparen in Reduzum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Reduzum?

Een energie maatwerkadvies Reduzum is een advies met concrete maatregelen voor het energiezuinig maken van jouw woonhuis die o.a. vallen binnen de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Zo kan je denken aan het laten plaatsen van voorzetwanden, vloerisolatie, dakisolatie, de HR-ketel laten vervangen voor een warmtepomp of het neerleggen van zonnepanelen op je dak. Het plan bespreekt per maatregel de verwachte prijzen en de totale terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is bedoeld voor particuliere woningeigenaren die willen vergroenen en dit willen financieren met een subsidie.

Is het verplicht te beschikken over een energierapport?

Ja, het is erg belangrijk om een maatwerkadvies te bezitten zodra je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Wil je met deze subsidie isoleren, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of aansluiting op een regionaal warmtenet? In dat geval is dit document verplicht. Zonder maatwerkadvies ontvang je geen subsidie. Wil je duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren met een groene lening of eigen middelen? Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het laat je zien welke maatregelen een energiebesparing opleveren voor jouw woning. A.d.h.v. dit concept plan kan je een goede offerte aanvragen met de juiste gegevens.

Hoe duur is mijn energiebesparingsrapport?

De exacte kosten van het advies op maat hangen af van het type gebouw (woning of utiliteitsbouw), de totale oppervlakte en de gekozen adviseur. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €190,00 t/m €325,00. Voor een normale tussenwoning is het tarief circa €255,00. Wij adviseren om offertes van gecertificeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Reduzum aan te vragen.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) mag in samenspraak met de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Door deze constructie kan men gezamenlijk CO2 besparende maatregelen laten uitvoeren. Hiervoor kan men ook aanspraak maken op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De specialist zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het keuringsbureau kijkt samen met bewoners naar het wensenlijstje om het appartementencomplex energiezuiniger te maken. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestaties van de woonruimtes. Uiteraard inclusief de geschatte prijzen en de verwachte terugverdientijd.

Kan ik ook terecht voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Ook zakelijk gezien wil je alles weten over hoe jij de energieprestaties van een kantoor, bedrijfsgebouw of pand kunt verbeteren. Het welbekende energieprestatieadvies (EPA) is een speciaal EPA-maatwerkadvies in Reduzum voor bedrijfspanden. Het utiliteitsbouw document toont aan bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfsgebouw of kantoor Een verbeterde energieprestatie geeft een lagere maandafrekening, een prettige omgeving om in te werken, minder hoge milieubelasting en een innovatieve uitstraling. De NTA 8800 is een nieuwe manier voor het calculeren van energieprestaties van gebouwen. Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt bedoeld: een unieke zakelijke subsidieregeling waarmee ondernemers premie kunnen krijgen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoer van de vergroeningsmaatregelen. Tip: op de site van het RVO om dit aan te vragen.

Plaats een reactie