Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Idaerd

Wil jij ook bezuinigen op de energierekening? Er zijn veel opties, waar begin in? Kan ik het beste eerst isoleren, een warmtepomp kiezen of ga ik juist met een zonneboiler aan de slag? Een Energiebesparing Maatwerkadvies Idaerd is een goed hulpmiddel! De energieadviseur komt persoonlijk langs voor de maatwerk-inspectie en beoordeelt wat de mogelijkheden zijn. Het uiteindelijke advies verduidelijkt welke keuzes een energiebesparing opleveren voor jouw woning en het leefklimaat optimaliseren. In het maatwerkadvies bekijk je in detail de initiële investering en het rendement van de verschillende woningaanpassingen. Het maatwerkrapport is relevant voor alle particuliere huiseigenaren en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Een maatwerkadvies specificeert welke investeringen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een autonome duurzaamheidsadviseur komt langs om alles in kaart te brengen.
 • Je ontvangt een maatwerkadvies met alle investeringen die een positief effect hebben op je energielabel.
 • Kies voor: warmtepomp plaatsen, infraroodpanelen, zonneboiler laten plaatsen, woningisolatie, zonnepanelen installeren.
 • Voor elk afzonderlijk onderdeel krijg je inzicht in het kostenplaatje, de besparing en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor het uitvoeren van de werkzaamheden dien je zelf een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.
 • Een speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is met ingang van 2023 verplicht voor woningeigenaren in Idaerd die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren en gebruik willen maken van een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-idaerd

Energieadvies: hulp bij een hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een speciaal advies voor zowel woningen als utiliteitsbouw dat een volledig plan presenteert om minder energie te gebruiken en daarmee de energiekosten te verminderen. In het rapport wordt specifiek aangegeven welke energiebesparende maatregelen geschikt zijn, wat de uitgaven zijn, en binnen hoeveel jaar je het terugverdient. Binnen dit advies komen diverse maatregelen naar voren, zoals: warmtepomp, vloerisolatie, dakisolatie, HR++ glas, spouwmuurisolatie, zonneboiler. Het werkt heel eenvoudig. Een maatwerkadviseur komt langs voor inspecties en om samen jouw wensen te inventariseren. Deze adviseur check jouw huis en bestudeert welke energiebesparingsmaatregelen goed realiseerbaar zijn. Jij ontvangt een rapport met daarin maatregelen. In het rapport vind je ook een prijslijst met verwachte kosten met daarbij de terugverdientijd en effecten. Let op: Jouw maatwerkadviseur is objectief en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het adviesplan geeft ook aan wat het energielabel van de woning is.

Actueel: Wens je een energiezuinige woning, en wil je een subsidie aanvragen? Het is dan essentieel om een maatwerk energiebesparingsadvies te regelen. De inspecties moeten gedaan worden door een autonome energiedeskundige. Professionele en ervaren energieadviseurs achterhaal je op www.centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat is een teken van deskundigheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Idaerd (april 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie om jouw woning te verduurzamen? Dan is maatwerkadvies noodzakelijk! Dit energieplan helpt je op weg met uiteenlopende vergroeningsmaatregelen die voldoende effectief zijn. Denk hierbij aan het vervangen van (HR++) glas, het aanbrengen van isolatie op buitenmuren en het gebruik van een zonneboiler. In de volgende paragraaf bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

In 5 stappen het energierapport aanvragen

 1. Een energieadviseur vinden

  Het maatwerkrapport laat je altijd opmaken door een gediplomeerde maatwerkadviseur. Ervaren energie experts kan je vergelijken op de website van het Centraal Register Techniek en via deze website. Vraag ook eens rond in je eigen kenniskring. Let op: neem alleen contact op met specialisten die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes aanvragen en bekijken

  Je betaalt voor de dienst van een gepersonaliseerd advies. Energie specialisten zijn vrij om zelf hun prijzen te hanteren. Het is raadzaam om minimaal 2 offertes te ontvangen van gekwalificeerde bedrijven. Geef je behoeften duidelijk aan. Zoek je uitsluitend hulp voor het isoleren, of overweeg je ook een warmtepomp of zonneboiler? Wil jij alles gaan uitbesteden, of doe je dit zelfstandig? Geef zoveel details als je kunt. Het kiezen van de beste offerte kost je dan minder moeite.

 3. Woningcheck uitvoeren

  De meeting is afgesproken. Bereid jezelf goed voor. Bekijk dan altijd ook de bespaarcheck op de site verbeterjehuis.nl. Via dit portaal kom je tot een schema met groene maatregelen die mogelijk interessant zijn. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit is 100% kosteloos en is ideaal als startpunt voor een adviesgesprek met de energiecoach in Idaerd.

 4. Energierapport samen doornemen

  Een adviseur loopt door de woning en rekent uit welke energiebesparingsmaatregelen hun doel goed bereiken. Op basis hiervan verkrijg je een doorgerekend energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Voor elke energiemaatregel delen ze kenmerken zoals het kostenplaatje, de besparing en de geraamde terugverdientijd. Het is vaak wenselijk om het rapport nog samen door te nemen. In die situaties kan je vragen stellen.

 5. Vakbedrijven opzoeken

  Deze energiedeskundige beschikt niet over maximale bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Idaerd laten uitvoeren). Deze vakman adviseert rondom thema’s als verduurzaming en gas- en stroom besparen. Wanneer je deze energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren heb je andere bedrijven nodig. Met jouw energieplan kan je prijzen opvragen bij isolatie specialisten en installatiebedrijven. Laat ze thuis langskomen om de woning nog eens goed op te nemen. Je kunt eventueel overleggen of de EPA-adviseur hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn goed voor jouw woning?

Vergelijk energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur Idaerd vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing wordt uitgevoerd door een betrouwbare expert. Het is slim om een adviseur uit de regio te contacteren. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en de lijntjes zijn vaak net wat korter. In de bijgaande tabel lees je naam + adresgegevens van professionele adviesbedrijven die actief zijn in de gemeente Leeuwarden. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat (EPA-certificering). Tip: actuele adressen vind je ook op het Centraal Register Techniek voor vakbedrijven en vakspecialisten.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Energie Inspectie B.V.Lange Marktstraat 18911ADLeeuwarden
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Idaerd

Uitgelichte experts: direct online afspraak inplannen

Wil je direct een afspraak inplannen? In de lijst hieronder kies je uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Idaerd waar je meteen online een afspraak kunt inplannen. Kies een van de bureau’s om te beginnen met je aanvraag.

Keuzegids: welke energiebesparende maatregelen passen bij mij?

Veel Hollanders willen besparen op de energiekosten. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Voor dit probleem is het maatwerkadvies gelanceerd. Je krijgt informatie over verschillende bespaarmogelijkheden. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? In het gedeelte hieronder delen wij de aantrekkelijkste duurzaamheidsmaatregelen voor je pand. Je kunt ook meer details lezen over ventileren.

5 voordelen van een energiezuinige woning in Idaerd

 1. Een aantrekkelijke energiefactuur: direct lagere maandlasten.
 2. Draag je steentje bij aan een beter milieu: je stoort minder CO-2 uit.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: een warm huis zonder tocht en vocht.
 4. De waarde van de woning stijgt: huizen met energielabel A zijn zeer gewild.
 5. Constant een gezonde leefomgeving: geniet van een prettige luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isolatie van vloer (bekijk hier meer info)€2495,00€165,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€11000,00€640,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€4690,00€540,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3015,00€190,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€410,00€59,00 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (meer tips bekijken) €5,85€5,95 p/jaar
Kosten en besparingen van duurzaamheidsmaatregelen bij standaard woningen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor concrete tips!

Bekijk adviseurs en maak een afspraak

Energie besparen met woningisolatie

Direct jouw energierekening minderen? Je huis isoleren in Idaerd is doorgaans een goed startpunt. Middels het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer blijft de warmte in huis. Dit heeft veel voordelen: je energiefactuur wordt flink minder, je hebt een fijn warm huis in de winter, en een koele woning in de zomer, je hoeft minder gas te stoken, je hebt minder last van lawaai van de straat en je huis is interessanter op de markt. Er zijn diverse subsidies te gebruiken. Disclaimer: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het tijdelijke lage BTW-tarief (9%) Dit resulteert in een korte terugverdientijd!

 • Vloerisolatie (vanaf €27,50 per /m2): de vloer wordt tot wel 3 graden warmer.
 • Dakisolatie (vanaf €40,00per /m2): geen verlies van warmte meer via het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €94,50per /m2): vermindering van het risico op vochtproblemen.
 • Bodemisolatie (vanaf €26,00per /m2): verhoogt de levensduur van de vloer en de muren.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €23,50per /m2): betaalbaar en doelgericht het leefklimaat stimuleren.
 • Isolatieglas (vanaf €129,00per /m2): HR++ glas heeft geluiddempende werking en bespaart stookkosten.

De woning verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp is doorgaans beter voor het milieu dan de HR-ketel op gas. Hij werkt met warmte van natuurlijke warmtebronnen. Op die manier kan je helemaal van het gas af. Met dit systeem ga je wel wat meer elektriciteit gebruiken. Stroom kan je halen uit zonnepanelen. In de zomerse maanden kan het ook zorgen voor verkoeling. Er zijn twee keuzes: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride systeem die samenwerkt met de CV-ketel. In het bijgaande gedeelte verstrekken we relevante info over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: dient als centrale verwarming en warmt het water op om te douchen (tapwater). Jouw huis kan hiermee volledig van het huis af. Het is een relatief duur systeem en het werkt alleen bij zeer goede isolatie. In nieuwbouw-huizen kom je het veel tegen.
 • Hybride warmtepomp Idaerd: is een stuk minder duur en zeer geschikt voor huizen met een matige isolatie. De HR-combiketel slaat alleen aan bij koude dagen. Je kunt hiermee tot wel 70% gas gaan besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: dit systeem kan je ook als airco gebruiken.
 • Lucht-water warmtepomp: heeft een hoge energie-efficiëntie.
 • Water-water warmtepomp: maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen om warmte te genereren.
 • Bodem-water warmtepomp: niet overal mogelijk in verband met grondboringen.

Belangrijke informatie over zonnepanelen

Door zonnepanelen op je dak te leggen wek je zelf groene stroom op. Dat is goed voor het milieu en je bespaart flink op de energiekosten. Door te informeren naar de subsidies, geen BTW en de mogelijkheid om gebruik te maken van groene leningen is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Budget Energie, Engie, Eneco, Essent, GreenChoice en United Consumers, Enegiedirect.nl, Delta, Powerpeers, Vandebron. Doordat je mag salderen ontvang je een vergoeding voor teruggeleverde stroom.

 • Zonnepanelen zijn voor veel huishoudens financieel haalbaar. Een systeem met 10 panelen kost je circa €5.600 en heb je terugverdiend binnen 6 tot 8 jaar.
 • Let wel op de randvoorwaarden: een dak met voldoende ruimte met (voor een goede opbrengst) een zuidelijke oriëntatie. Zorg dat de panelen niet in de schaduw liggen De dakconstructie moet het systeem kunnen dragen.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen).
 • Goedkoop zonnepanelen in Idaerd bestellen? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Het voordeel van een zonneboiler

Een zonneboiler is een installatie met doorgaans 1 tot 4 thermische zonnecollectoren en een buffervat voor jouw warmte water. Het systeem is verantwoordelijk voor warm tapwater in de douche en de keuken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Door het monteren van zo’n zonneboiler bespaar je zo’n 50% van je gasverbruik om in huis warm water te gebruiken. Dit systeem werkt goed samen met een CV-ketel of warmtepomp. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en je kunt een royale ISDE subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor basis-gebruik (vat met 200 liter) kost ongeveer €3.650 (met installatiewerk).
 • Met de zonneboilercombi kan je de woning ook verwarmen.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is om en nabij de 3 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (gemiddeld 65 cm bij 145 cm).

Infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen kan je specifieke vertrekken in huis verwarmen. Denk aan een werkkamer of in de slaapkamer. Het gebruikt elektriciteit om een plaat te verwarmen. Deze stralingswarmte geeft dus lokale warmte. De warmtepanelen zijn perfect voor de bijverwarming. Wat dit zo prettig maakt is: ongewenste luchtcirculatie wordt tegengehouden, een laag energieverbruik, het is vrij gemakkelijk (zelf) te plaatsen en ze hebben een tijdloze uitstraling.

 • Infraroodverwarming kies je als je doelgericht wilt verwarmen.
 • Bij woningen die uitstekend geïsoleerd zijn kan IR-verwarming zelfs als hoofdverwarming worden geplaatst.
 • De kosten van warmtepanelen ramen we op +/- €160,00 – €425,00 per ruimte.

Welke energiebespaartips zijn er nog meer?

Als extra op de energiebesparende maatregelen onderscheiden we nog een aantal energiebespaar adviezen in Idaerd. In dit blokje vind je daarom een lijstje met praktische en gunstig geprijsde maatregelen die gemakkelijk toe te passen zijn.

 • Mechanische ventilatie: door het verplaatsen van lucht verminderen de verwarmings- en koelingskosten.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): wtw-installatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en aangename warmte.
 • Waterbesparende douchekop: op een verantwoorde manier douchen, bespaar tot 20% water en energie.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk zelf te installeren en direct effect meetbaar.
 • LED-lampen: LED-verlichting is veel duurzamer dan gloeilampen en kunnen tot wel 50.000 uur meegaan.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat werkt op stroom en is zuinig.
 • Slimme thermostaat: altijd inzicht in jouw verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: veel minder onkosten aan A+ label elektrische apparaten.

Verduurzamen met persoonlijk energieadvies in Idaerd!

Zet een adviesgesprek in de agenda en kom erachter hoe jij jouw huis duurzaam kunt verwarmen

Energielabel Idaerd: hoe zuinig is mijn huis?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing bevat opties die geschikt zijn om te besparen op de energielasten. Dit energieadvies geeft ook aan wat het huidige woning energielabel is (voordat je maatregelen hebt getroffen. Het woninglabel geeft inzicht in hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. De hoogste score die je kunt halen is energielabel A. Heb je nadien (na de inspectie) het huis opnieuw verduurzaamd? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil je overstappen voor een lagere hypotheekrente? Dan is het verstandig om het huis nog eens te laten checken. Een gekwalificeerde energie inspecteur inspecteert je huis en calculeert de max. benodigde capaciteit voor gas en elektriciteit voor de verwarming en warm water. Je kunt dan rekenen op een energielabel A++++, A of een minder milieuvriendelijk label B t/m G.

 • Het label geeft aan hoe zuinig een woning verwarmd en gekoeld wordt.
 • Dit duurzaamheidslabel is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een groen energielabel resulteert in een hogere woningwaarde. Wellicht heb je ook recht op duurzaamheidskorting (hypotheekrente).

Verduurzaam je woning met subsidies in Idaerd

Bestaande woningen in Provincie Friesland moeten een stuk duurzamer worden en op termijn volledig los van het gas. Iedereen kan profiteren van bepaalde (ISDE) subsidies en gunstige energiebespaarleningen Ga je een subsidieaanvraag doen? Dan is het maatwerkadvies een vereiste. Bijgaand delen wij nuttige info over de meest interessante subsidieregelingen duurzame energie in Idaerd.

 • Subsidie isolatie: ontvang tot max. 30% van de investering voor isolatie van (spouw)muur, wanden, dak, ramen, vloer.
 • Voor de isolerende werkzaamheden is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): relevant voor een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in april 2024.
 • In het geval van zonnepanelen is er een extra gunstige BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Leeuwarden heeft mogelijker zelf ook nog lokale subsidiepotjes en/of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Leeuwarden kun je alle financiële regelingen vinden.

Energiebespaarlening Idaerd gebruiken in april 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te laten voeren is door dit zelf te financieren. Kom je geld tekort? Probeer dan een lening af te sluiten. Er zijn verschillende duurzame leningen mogelijk. We lichten de groene leningen graag verder toe (ook geldig voor o.a. Warstiens, Reduzum en Wergea).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige annuïteitenlening waarmee particulieren en VvE’s energiebesparende investeringe kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening interessant voor zonnepanelen, vloerisolatie, gevelisolatie, warmtepompen, dakisolatie, spouwmuurisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor woningeigenaren die geen gebruik kunnen maken van het bestaande aanbod.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die hoort en blijft bij de woning (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: bedoeld voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Leeuwarden.
 • Pas je eigen hypotheek aan: tot 106% van de woningwaarde lenen als je wilt verduurzamen.

Vaak gestelde vragen + antwoorden over energie besparen in Idaerd

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Idaerd?

Dit energie maatwerkadvies Idaerd is een plan met concrete maatregelen voor de vergroening van jouw woning die ook terug te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Je kunt denken aan het laten plaatsen van voorzetwanden, vloerisolatie, dakisolatie, het installeren van een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Dit besparingsrapport behandelt per maatregel de geraamde kosten en de terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is relevant voor alle particuliere woningeigenaren die hun woning zuiniger willen maken en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Moet ik het energierapport verplicht aanvragen?

Ja, dit maatwerkadvies moet je verplicht hebben als je een duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Ga je jouw woning isoleren met subsidie, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op een regionaal warmtenet? In die situaties is dit adviesrapport onmisbaar. Zonder maatwerkadvies krijg je geen subsidie. Ga je jouw huis duurzaam maken met een groene lening of met spaargelden? Ook in dat geval is het maatwerkadvies de moeite waard. Het toont aan welke aanbevelingen jouw woning duurzamer kunnen maken. Met behulp van dit concept plan kan je gespecialiseerde bedrijven inschakelen.

Hoe duur is een energiebesparingsrapport?

De kosten van het advies op maat worden gebaseerd op het soort woning, de omvang van de woning en het maatwerkadviesbedrijf. De kosten variëren tussen de €225,00 tot en met €315,00. Voor een doorsnee huis betaal je voor het advies zo’n €255,00. Wij adviseren om offertes van erkende (BRL9500-02) energieadviseurs in Idaerd te vergelijken.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, alle Vereniging van Eigenaren (VvE) mogen als vertegenwoordigers van de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Via de regeling kan men als vereniging CO-2 besparende maatregelen inplannen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiecoach / deskundige brengt het volledige complex in kaart.Het bedrijf checkt bij bewoners wat ze zelf vinden dat moet worden aangepast om het wooncomplex te verbeteren. De VvE ontvangt een duidelijke energieadvies voor de energieprestaties van het gehele object. Het rapport toont voor alle eigenaren een plan van aanpak inclusief de verwachte kosten en de opbrengsten per jaar.

Wat betekent maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf ben je natuurlijk graag goed geïnformeerd over hoe jij de energieprestaties van een bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte kunt verfijnen. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Idaerd voor gebouweigenaren. Het utiliteitsbouw energierapport gaat dieper in op de bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte Een duurzamere energieprestatie geeft een lagere maandafrekening, een beter comfort voor de werknemers, lagere milieubelasting en een duurzaam imago. De NTA 8800 is nieuwe methodiek voor het calculeren van energieprestaties van gebouwen. Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt bedoeld: een unieke zakelijke subsidieregeling waarmee ondernemers premie kunnen krijgen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoering van de duurzame oplossingen. Bezoek RVO.nl voor de voorwaarden.

Plaats een reactie